Ziua Logo
  Nr. 4632 de sambata, 5 septembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2009-09-05
Davidescu vasile din Bucuresti (...@k.ro, IP: 81.196.18...)
2009-09-04 21:30
Reforma si la ce ne aputem astepta

Reforma si la ce ne aputem astepta
O adevarata reforma este ca si o revolutie.Ea trebue sa schimbe o societate,un aspect social,un sistem social.
Iata dece eu cred ca romanii au o parere gresita despre reforma.
Este adevarat ca decenii in sir sub comunism si apoi sub Iliescu nu s-au putut face reforme.In primul caz pentru ca marxismul,ca si coranul cuprindea orice lege a proghresului iar Iliescu nu dorea reforma pentru ca ii era de ajuns disparitia comunismului si numea acest lucru revolutie.
De aceea trebue sa stim cateva lucruri preliminare.
Revolutia sau reforma se pregatesc de elite.Pentru reforma sau revolutie nu se consulta sindicatele sau oamenii muncii din acel domeniu.Altfel vom asista la ceea ce spunea lenin despre socials-democratii germani care dorind sa ocupe o gara s-au dus acolo dar mai intai si-ai luat bilete de peron.
O reforma ca si o revolutie nu se va face de catre aceia care profita din institutia supusa reformei sau revolutiei.O pot face cei care sufera din cauza acelei institutii sau a unora noi veniti in sistem cum ar fi cazul celor tineri,
De asemenea reforma creiaza o stare de neliniste,de angoasa la toata lumea,chiar la cei care nu profita de institutie.Vechiul,chiar nefast da securitate indivizilor pe cand reforma,revolutia creiaza anxietati ,neincredere.
Iata dece reformele dlui Boc/Basescu nu se pot face prin discutii publice sau parlamentare in care liberalii,ca la bugetul pe 2009 sa depuna 3000 de amendamente,ca PSD sa se uneasca cu PNL si sa respinga tot ceea ce este esential unei reforme.
Antrenarea sindicatelor,acesti indivizi afiliati dar nerecunoscand,unor partide,oameni competenti pentru lupta sindicala(salarii,haine de protectie) sunt chemati ca valor didaciuce sau medicale sa reformeze sistemuls pe care el il vad doar din punct de vedere sindical.
Evitarea discutiei in parlament si a unei largi discutii publice este esential daca dorim o reforma adevarata,o reforma a elitei PD-L si care nu le va aduce decat reprosuri iar recunoasterea dupa moarte.
Pe aceasta tema se pot alcatui dizertatii dar ma voi opri la ideile si soarta unui reformator in educatie care in ciuda viziunii si muncii sale este mai mult hulit decat laudat.Este vorba de dl.profesor Miclea,chintesenta altruistului care provine dintr-o elita a sistemului educational.Pentru aceasta voi folosi proptiile lui idei expuse intr-un interviu.
Vreau,spune dl.Miclea sa fac o refprma intai in mintile oamenilor.
Cu ce viziune ati venit la Ministerul Educatiei este intrebat marele reformator: una diferita de ce-a fost pana acum sau una care continua reforma de pana acum?
Eu cred ca reforma este un proces continuu de adaptare a unui sistem, in cazul acesta sistemul de invatamant, la solicitarile noi din partea mediului. Nu cred ca reforma este un proces care incepe cu cineva si sfarseste cu cineva, nu cred ca reforma se poate lega de numele unei singure persoane. In ceea ce priveste reforma la noi, in sistemul de invatamant, ea a mers cu ritmuri diferite, uneori mai repede, alteori mai incet, dar sunt sigur ca fiecare a facut cate ceva in acest sens. De aceea cred ca reforma este un proces impersonal si nu trebuie sa o privim altfel. In ceea ce ma priveste personal, nu vreau sa fac o reforma care sa-mi poarte numele. Cred ca oamenii de buna-credinta si competenti care sunt in sistem au reflectat deja asupra schimbarilor care trebuie facute, si problema mea este de a accesa aceste cunostinte si apoi de a le transforma in decizii. Vreau sa fac reforma din mintile oamenilor. Ca sa nu apara numai ca o metafora chestiunea asta, chiar am initiat un Registru National al Expertilor in Invatamantul Superior si Cercetare si se va face unul pe invatamant preuniversitar, tocmai pentru a folosi expertiza care exista in sistem. Nu cred ca reforma emerge dintr-o singura minte, ci din mai multe minti, dar ideile trebuie sintetizate.
Cum arata acest sistem educational?
E un sistem destul de inert, destul de greu obisnuit cu schimbarea si foarte adesea parazitat de o retorica excesiva. De indata ce vrei sa faci o schimbare, apar foarte multe persoane care incep sa o comenteze, ceea ce e un lucru bun. Lucrul mai putin bun este ca aceste comentarii sunt adesea excesive, creeaza o imensa retorica si paraziteaza efectiv schimbarea.
Apoi, am gasit un sistem cronic subfinantat, de aceea nevoile sunt enorme, iar resursele financiare sunt foarte reduse. Ca sa va dau numai un exemplu, sa luam salariile personalului didactic: pentru a plati salariile la nivelul de fata, guvernul actual a trebuit sa faca un efort de 6.600 de miliarde de lei, pentru ca maririle care au fost facute la sfarsitul anului trecut si cele pe care le au preconizate pe acest an nu au fost prinse in bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii, care a fost marit doar pe hartie.
Au fost facute schimbari si in invatamantul preuniversitar. Va dau exemplu: am decis planul cadru si curricula pentru cei care sunt in scolile de arte si meserii si care, pana la aceasta decizie, nu puteau sa se reintegreze in liceu. Am creat o punte, astfel incat, dupa 10 clase pe care le fac in mod obligatoriu, sa urmeze un an de recuperare a materiei pe care au facut-o colegii lor de la liceu in clasele a IX-a si a X-a, ca sa poata continua si ei liceul. Am stabilit planul de invatamant, programa etc.
Dar nu credeti ca au fost prea multe schimbari?.
Cred ca au fost unele schimbari nepregatite. Ca sa faci schimbari intr-un sistem atat de mare, cum este sistemul de invatamant preuniversitar, trebuie sa le pregatesti foarte bine, nu sa le faci brusc, pentru ca se creeaza tensiuni inutile in sistem. Pe de alta parte, se suprapun mai multe schimbari si nu le poti masura efectul. Or, asta este esential: sa evaluezi impactul unei politici.
Revenind la invatamantul superior, reforma a trebuit sa fie facuta de urgenta, pentru ca este capatul sistemului nostru de invatamant, prin care noi trebuie sa intram mult mai rapid in UE. Si atunci, au fost mai multe modificari radicale: Am stabilit 3 cicluri de studii pentru invatamantul superior: ciclul de licenta, ciclul de master si ciclul de doctorat. Ciclul de licenta, prin reducerea lui de la 4 ani la 3 ani, devine compatibil cu ciclul de Bachelor din America de Nord si din UE. Inainte, de regula, absolventii mergeau pe 4 ani si primeau o licenta, dar cand trebuiau sa-si echivaleze diplomele aveau dificultati in recunoasterea lor: era prea mult pentru Bachelor, dar prea putin pentru Master. Si atunci erau dezavantajati. In al doilea rand, am intarit masteratul. De regula, masteratul era de 1 an de zile, acum il facem de 2 ani de zile, pentru ca masteratul este inceputul cercetarii adevarate si una din problemele care exista la noi este aceasta cercetare. Universitatile puternice adesea nu au undergraduates, nu au Bachelor, au numai master si doctorat, se concentreaza pe adevarata performanta. Cu siguranta ca si la noi, in timp, universitati care sunt cu adevarat performante in cercetare se vor axa mai degraba pe master si pe doctorat. Spatiul nu ne permite sa prezentam in totalitate viziunea acestui reformator.Drama pe care reforma educatiei o suporta azi din partea PSD ne provoaca compasiune pentru asemenea elita si elitist

Hokusai san din Kyoto (...@gmail.com, IP: 188.24.213...)
2009-09-04 21:40
Comunistule, chiar nu ti-e rusine sa puti non stop, a comunism, pe Internet???????

La 2009-09-04 21:30:53, Davidescu vasile a scris:

> Reforma si la ce ne aputem astepta
> O adevarata reforma este ca si o revolutie.Ea trebue sa schimbe o
> societate,un aspect social,un sistem social.
> Iata dece eu cred ca romanii au o parere gresita despre reforma.

Shadow din Franta (...@yahoo.com, IP: 213.41.108...)
2009-09-04 22:39
Re: Reforma si la ce ne aputem astepta nea nelu

reforma lui miclea nu e reforma. Strategia lui nu e strategie. Sau pt dta este strategie cum era "fituica" lui stolojan "platforma".
Nu le aveti cu "analizele" si nici cu "solutiile" le aveti doar cu capusatul si cu "sambra oilor".

spaiu' (...@k.ro, IP: 93.122.135...)
2009-09-04 22:53
Nici macar nu conteaza...

Ca subiectul e diferit. Trebuie abatuta directia de la prostiile matrozului! Iar papagalul Vasalie se achita constiincios de sarcini.Ia zi, monser, dimineata, cand te uiti in oglinda, nu iti vine sa te iei la palme?

Arogantu' din PeDeLacheii Disperati (...@k.ro, IP: 89.115.18...)
2009-09-04 22:54
la ce ne aputem astepta - Pazea, ca vine maturoiul ! ndc

La 2009-09-04 21:30:53, Davidescu vasile a scris:

> Reforma si la ce ne aputem astepta

Ghita Bizonu' (...@yahoo.com, IP: 188.25.186...)
2009-09-04 23:00
Re: Vsilica mai bine eTILIST decat elitist asa ca voi .. cu Piopye in frunte, madama lu Cocos si tel

EBA care nice macar nu stie ce e aia scaun electric - dovada ca pana si filmele americane sunt prea intelctualizate ptr ea...

La 2009-09-04 22:39:06, Shadow a scris:

> reforma lui miclea nu e reforma. Strategia lui nu e strategie. Sau pt
> dta este strategie cum era "fituica" lui stolojan "platforma".
> Nu le aveti cu "analizele" si nici cu "solutiile" le aveti doar cu
> capusatul si cu "sambra oilor".
>
>

.Sobru. (...@yahoo.com, IP: 86.106.63...)
2009-09-04 23:03
Re: Reforma si la ce ne aputem astepta

Davidescule pandreo, intoarce armele prostovane, paraseste corabia imbecilule, ca nu cred ca un vierme ca tine se poate sinucide cu javra odata, pe motiv de principii.

Davidescu vasile din Bucuresti (...@k.ro, IP: 81.196.18...)
2009-09-04 23:10
Re: Shadow,din pacate lunga mea dizertatie iti este dificila si nu o poti intelege

Dle Shadow acuma sunt clare limitele dumnetale si lenea intelectuala de care dai dovada.

daca citeai cu atentie poate intelegeai ceva dar de fapt nu poti si nici sa citesti tot nu poti.

ce sa faci daca marele will sau biblia folosesc peste 40.000 cuvinte de baza,in partidul dumnetale avem savanti de BBC ca Hokusan si chiar mata care se descurca si cu 800 de cuvinte.
Ba inca aveti si pretentie de a fi considerati filozofi.

Davidescu vasile din Bucuresti (...@k.ro, IP: 81.196.18...)
2009-09-04 23:19
Re: Clubul de la Cluj someaza clasa politica: Treceti la reforma Scolii romanesti!


In ultima vreme disolutia PSD devine tot mai iminenta iar nereformarea PSD ne apare in toata hidosenia sa.Inb acest context multe grupuri de intelectuali au iesit in agora pentru a spune lumii,destul mediocrilor,destul cu politica voastra bazata numai pe interes.Romania are nevoie de reforme.In ultima vreme o stafie bantuie clasa politica.Frica de reforma pe care le solicita dl.Basescu si PS-L. Toata structura reactionara a clasei politice caduce s-au unit impotriva reformei folosind de la metode de seductie,utilizarea unor lideri sindicali incompetenti pana la atacuri in parlament,in comisiile parlamentare,dorinta de a folosi justitia si serviciile secrete. Si toate pentru ca Romania sa ramana o tara ignoranta,asa cum a facut si Ceusescu,care pentru a avea clasa muncitoare de secolul al 19 a cumparat cu bani grei uzine poluante,depasite tehnic,fara randament dar care prin muncitorii,mai mul?t niste asistati social,doreau sa intareasca comunismul. Ca prin mineriade a incercat acelasi lucru si PSD dupa asa zisa revolutie este de notorietate.Dezastrul este ca aceasta mentalitate o au si azi PSD si PNL,partide poline de fii de securisti de la Orban la Olteanu. Iata insa ca elita intelectuala romana reactioneaza si acest lucru vreau sa-l evidentiez. Clubul de la Cluj someaza clasa politica: Treceti la reforma Scolii romanesti! Un grup de universitari, oameni de afaceri, magistrati, jurnalisti au formulat in urma dezbaterii pe tema educatiei organizata de Clubul de la Cluj un apel sustinut de semnatari. Toti cer demararea de urgenta a procesului de modernizare a Educatiei, pentru ca orice intarziere inseamna un atac la viitorul tarii. Acesta este primul gest ferm de presiune a societatii civile asupra clasei politice, pentru ca vorbele sa devina fapte. Apel la responsabilitate - catre clasa politica si Guvernul Romaniei Cu mai bine de un an in urma, in martie 2008, toate partidele politice parlamentare si-au asumat un Pact national pentru educatie, alaturi de organizatii ale societatii civile, fiind pe deplin constiente de necesitatea modernizarii si restructurarii sistemului si institutiilor de educatie din Romania, se arata in apel. Pina acum, clasa politica doar a tacut. Este insa urgent sa se treaca la fapte. De aceea, facem apel la responsabilitatea tuturor partidelor politice, in particular a majoritatii parlamentare actuale si a Guvernului care o reprezinta: Situati-va la inaltimea responsabilitatii asumate prin Pactul national pentru educatie si strategia, adoptate pina acum. Asumati-va raspunderea privind aplicarea Pactului national pentru educatie si a strategiei, alocati resursa financiara necesara si supuneti dezbaterii publice propunerile legislative. PS.Se pare ca disolutia PSD a inceput.Astazi dl.Simirad presedintele consiliului judetian Iasi a aratat ca grupul din care face parte au hotarat sa-l sprijine la alegerile prezidentiale pe dl.Basescu. Daca la aceasta adaugam excluderile primarului din Caracal si a alti 7 consilieri,excluderile din Botosani,grupul de la Cluj mai ales dupa criticile aduse de dl.Rus in fata lui dl.Geoana,la care mai adaugam dizidenta lui Mitrea si ale exclusului din PSD din Ilfov care era sa fie numit ministru de interne ne dam seama ca disolutia in PSD a inceput. Dl.Simirad a vorbit de reactivarea vechiului partid numit Partidul moldovenilor. Cred ca in curand PSD va ramane doar cu baronii si grupul lui Iliescu-Hrebenciuc.




Hokusai san din Kyoto (...@gmail.com, IP: 188.24.213...)
2009-09-05 00:02
Comunistule, chiar nu ti-e rusine sa puti non stop, a comunism, pe Internet???????

La 2009-09-04 23:19:34, Davidescu vasile a scris:

>
> In ultima vreme disolutia PDL devine tot mai iminenta iar nereformarea

Ghita Bizonu' (...@yahoo.com, IP: 188.25.186...)
2009-09-05 00:02
Re:la criza la ce altceva sa te astepti pedalo ?!

La 2009-09-04 23:03:24, .Sobru. a scris:

> Davidescule pandreo, intoarce armele prostovane, paraseste corabia
> imbecilule, ca nu cred ca un vierme ca tine se poate sinucide cu
> javra odata, pe motiv de principii.
>

Hokusai san din Kyoto (...@gmail.com, IP: 188.24.213...)
2009-09-05 00:07
Re: Re:la criza la ce altceva sa te astepti pedalo?! / Ce vrei sa zici bizonule? Sobru-i penelist!

La 2009-09-05 00:02:40, Ghita Bizonu' a scris:

> La 2009-09-04 23:03:24, .Sobru. a scris:
>
> > Davidescule pandreo, intoarce armele prostovane, paraseste corabia
> > imbecilule, ca nu cred ca un vierme ca tine se poate sinucide cu
> > javra odata, pe motiv de principii.
> >
>
>

Pribeagul (...@yahoo.com, IP: 78.96.66...)
2009-09-05 00:59
Re: Reforma si la ce ne aputem astepta

La 2009-09-04 21:30:53, Davidescu vasile a scris:

De cind ma stiu iubitii nostrii conducatori au tinut-o tot intr-o reforma. S-au tinut mai ales de "principiul" emis de Caragiale: "Din doua una, dati-mi voie: ori sa se revizuiasca, primesc! Dar sa nu se schimbe nimica; ori sa nu se revizuiasca, primesc! dar atunci sa se schimbe pe ici pe colo, si anume in punctele esentiale Din aceasta dilema nu puteti iesi Am zis!".

Stimati conducatori, terminati cu "reformele" si sa va apucati-va de munca! Mai faceti si voi ceva util pe lumea asta.


     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Un scandal cat Palatul Cotroceni (3993 afisari)
 Duduia s-a scapat: Base candidat (2307 afisari)
 Contrazisa de avocati (2269 afisari)
 UDMR si-a calculat un sfert din Ardeal (1861 afisari)
 Parlament la dublu in Chisinau (1319 afisari)
 Hrebeciuc confirma dezvaluirile lui Vanghelie: Cezar Preda, urmarit de SPP, dupa "anumite relatii care ar fi existat intre el si Elena Udrea intr-un motel de langa Buzau" (2460 afisari)
 Ritual barbar in Tibet: Morti mancati de vulturi! (ATENTIE, IMAGINI SOCANTE!) (2018 afisari)
 O reclama cu Hitler care face sex starneste dispute in Germania (VIDEO) (1992 afisari)
 Top 10 alimente benefice pentru sanatatea inimii (1947 afisari)
 Un britanic a cumparat, dintr-un bazar, o vedere cu... mama sa (1718 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01039 sec.