Ziua Logo
  Nr. 4608 de sambata, 8 august 2009 
 Cauta:  
  Detalii »

Actualitate

2009-08-08
Liviu2002j din Bucuresti (...@yahoo.com, IP: 188.25.169...)
2009-08-09 01:23
Maramuresul este Romania in miniatura !

Este zona in care se intalnesc absolut toate nenorocirile din Romania, este zona in care ii poti vedea pe imbogatiti ce i-a dus capul sa faca (vezi casoaiele din Certeze cu lift !!!), este zona in care mita este lege si unde se traieste numai din mita, in timp ce romanii adevarati si muncitori nu mai stiu ce sa mai faca sa-si protejeze obiceiurile si bisericile acelea de lemn.

Numitul Nicoara face ceea ce face PENTRU CA STIE CA NU VA PATI NIMIC !!! CEL PUTIN NU ACOLO LA EL UNDE MITA ESTE REGULA ! Intrebarea este cum un tinerel de numai 22 de ani a ajuns sa terorizeze un oras intreg ?! Cum un mucos nascut in 1986-87 a ajuns sa stie atat de bine cum merg lucrurile ?! Cum oameni maturi au ajuns sa asculte de el ?!!! De ce nu spun nimic ?!!! De ce le este frica si mucosului nu ii este ?!!!

Asta este democratia ?! Asta-i capitalismu' ?!!!

Budapestanul din Ungaria (...@fw.hu, IP: 188.36.12...)
2009-08-09 02:15
Re: Maramuresul este Romania in miniatura !

La 2009-08-09 01:23:17, Liviu2002j a scris:

> Este zona in care se intalnesc absolut toate nenorocirile din Romania,
> este zona in care ii poti vedea pe imbogatiti ce i-a dus capul sa faca
> (vezi casoaiele din Certeze cu lift !!!),


Dragule incurci mere cu pere:D;Certeaza este in judetul Satu MAre. la o distanta de aprox 150 km in linie dreapta fata de Borsa.-----------Liviu atentie:) nu se poate trece cu trenul de la BAiaMAre la sighet prin Cavnic sau Gutai:D vezi sa nu ceri bilet de tren ca faci turul romaniei:) in rest, de acord cu tine.

Liviu2002j din Bucuresti (...@yahoo.com, IP: 188.25.169...)
2009-08-09 03:05
Certezele sunt in Maramures ...

Eu am scris de Maramures nu numai de Borsa ... Si apoi cine a scris de tren ?! Se pare ca tu nu te "focusezi" prea bine la ora asta !

Dar daca vine vorba de tren de la Viseu (linia care ajunge la Borsa trece pe langa monumentul acela al lui Vida Geza dedicat romanilor omorati de unguri !!!) se ajunge la Sighet prin acea zona muntoasa extraordinara unde s-au taiat mai multe tuneluri si s-au facut niste viaducte foarte interesante adica rezultatul incontestabil al renumitului santier al tineretului Salva-Viseu (unde nu sunt stransi toti ghertoii din ziua de astazi care traiesc numai din manareli ca sa se faca cu ei un canal navigabil de la Sighet si pana la Calarasi ?!!!). De la Sighet si pana la Campulung la Tisa se mai poate merge cu trenul cativa kilometri dupa care cu masina pe langa Sapanta si prin Pasul Huta se ajunge drept in Certeze !

Levente eu am batut cu trenul si cu masina tot Maramuresul (am iesit pana si pe la Halmeu !!!) asa ca sa nu ma inveti tu pe mine ce bilet "sa cer" ...

Budapestanul din Ungaria (...@fw.hu, IP: 188.36.12...)
2009-08-09 10:38
Re: Maramuresul este Romania in miniatura !

Liviule: repet : Certezele si Huta si mai ales HAlmeu( doar pentru stiinta ta ) numai sant in judetul Maramures. Daca ai cap intelegi , daca nu e nasol:).

ghertzoi nu stiu ce inseamna ( presupun ca nu de bine). MAnareli se fac in Maramures destule , fiindca-i debandada si "alesul roman" le descurca pe toate cu mult succes:). Degeaba, sub monarhia austriaca, judetul Maramures, Satu Mare mai arata cumva, acu post decembrist, e vai de curul lui. Ca zici ca ai facut drumul prin Maramures( cand oare) ce parere ai despre drumul de la Sighet Bocsicoi, Craciunesti , si Lunca la Tisa:?:)))))))) *********************************SI ce parere ai de faptul ca Berceanu( un distins roman "de peste munte" iarasi a bagat la dulap, dosarul cu autostrada din partea maghiara spre satu mare si baia mare( un posibil coridor european) ( mai precis e corect ca unei asemenea zone, e vorba de 2 judete ) sa li se taie macaroana ,cand e de stiut ca o autostrada aduce imediat investitoti straini si dezvoltare in zona?

Pribeagul (...@yahoo.com, IP: 78.96.66...)
2009-08-09 12:10
Re: Maramuresul este Romania in miniatura !

La 2009-08-09 10:38:05, Budapestanul a scris:

Buna ziua, Budapestane!

Ma bucur sa te vad aparator al intereselor maramuresene.

Dupa parearea mea - subiectiva, bineinteles - Maramuresul este un tinut binecuvintat de Dumnezeu. Obiceiurile si traditiile mai sunt inca la locul lor, neafectate de tavalugul comunist. Spun ca "sunt inca" deorece nu cred sa mai scape de tavalugul globalizarii. Globalizarea loveste in modul de viata traditional si ca urmare va schimba totul. Maramuresenii rar se mai scoala cu noaptea-n cap ca sa mearga la munca cimpului. Cimpul, baza existentei economice a celor mai multi maramureseni, ramine nelucrat. S-au gasit inlocuitori ai acestei munci grele. Viata traditionala reala va fi inlocuita de surogate. Situatia nu-i singulara.

Am ramas surprins de acest tinar, care, aflu de pe forum, ar fi "agent", daca-m inteles bine. Nu credeam ca asemenea lucru - sa te hiducesti, in sensul traditional al cuvintului, se mai poate intimpla. Dupa cum vedem, legal se poate. Hiducul modern, legal, face parte din structurile statului, ia bani de la cei multi si-i da la cei putini.

Haiducul, omul care in conflict cu autoritatea ia calea padurii, este bine reprezentat in spatiul maramuresean. Pintea Viteazul a intrat in legenda. Mai nou, in perioada comunizarii ii amintesc pe: Pasca, Dunca, Frunzila etc.

Am auzit de unul Lorint, cu o forta de fiara. Ajuns pe paduri, s-a dus la pacurari si le-a spus ca le va lua din cind in cind cite o oaie. Odata, niste ciobani mai fortosi au sarit la el, l-au lovit cu bitele in cap. El, cu singele siroind pe fata, n-a lasat oaia, a luat-o in dinti, i-a pus pe ciobani la pamint si a plecat.
Mergea la stina, sareau ciini la el, isi tragea un crac de la gatii in sus si le arata piciorul gol rastindu-se la ei: nooa, luati, mincati! Ciinii se retrageau miriind.
Se povesteste ca nu avea rabdare sa se fiarba carnea de oaie. Isi baga mina in oala cu apa clocotinda, lua o bucata de carne nefiarta si o minca. Ce mai, era mai mult decit o fiara, era un fenomen!

Liviu2002j din Bucuresti (...@yahoo.com, IP: 188.25.169...)
2009-08-09 14:01
Levente ...

La 2009-08-09 10:38:05, Budapestanul a scris:

> Liviule: repet : Certezele si Huta si mai ales HAlmeu( doar pentru
> stiinta ta ) numai sant in judetul Maramures. Daca ai cap intelegi ,
> daca nu e nasol:).

Iar eu iti repet ca Maramures inseamna mai mult decat un judet demarcat administrativ nu stiu cand (anii 50 sau 60) ci reprezinta mai multe judete printre care si Satu-Mare. Daca tu nu intelegi treaba asta este si mai nasol sau nu vrei sa intelegi deoarece populatia romaneasca straveche de aici demonstreaza mai bine decat orice ca noi am fost in Ardeal dintodeauna ocupand zonele cele mai bune si lasand depresiunea din Harghita si Covasna in voia naturii ...

Budapestanul din Ungaria (...@fw.hu, IP: 188.36.12...)
2009-08-09 14:43
Re: Levente ...


>
> Iar eu iti repet ca Maramures inseamna mai mult decat un judet
> demarcat administrativ nu stiu cand (anii 50 sau 60) ci reprezinta
> mai multe judete printre care si Satu-Mare.
Liviu :) se numea "Partium" pentru stiinta ta. Dar vad ca dai semne vioaie ca iti revii ( adica iti reamintesti brusc ca traesti in asa zisa romanie in care azi ( iti place sau nu ) CErteze Huta HAlmeu tine de Satu mare:) ;

Daca tu nu intelegi
> treaba asta este si mai nasol sau nu vrei sa intelegi deoarece
> populatia romaneasca straveche de aici demonstreaza mai bine decat
> orice ca noi am fost in Ardeal dintodeauna ocupand zonele cele mai
> bune si lasand depresiunea din Harghita si Covasna in voia naturii.

Aici ai facut dublu flick flack aterizand in fund. Populatia straveche maramureseana a lasat in urma cse:? Ca la Deva vad prima cetate a Dacilor , desigur prin maramures o fii lasat horinka:) zisa palinka.-------------doi scaunele secuiesti ca norocul ca le-a lasat in voia soartei ( numa azi reprezinta problema) pe motiv ca e mai nasol......................mai nasol eca nu poti urni de acolo ungurii ( secuii). Vazi tu aia in saracia lor , pakat ca nu is lasati autonomi, mintenash s-ar ridica cas super aprigi si muncitori, dar voua romanilor va este frika de asa ceva.D-aia nu merge cu autonomia decat mai mult la Caracal ( unde s-a rasturnat caruta cu prosti) si la Constanta sau Craiova( de alte meleaguri nu stiu sa amintesc ca nu l-am auzit pe Bashel vorbind.-----------------sa nu uitam de unde am pornit: dupa reforma administrativa a unui "roman de vaza" ( cred ca fusese Ceausescu------------Halmeu, Huta CErteze nu zin de maramures. Iar daca mergi inapoi in timp pentru mine vorbesti de Partium.

Budapestanul din Ungaria (...@fw.hu, IP: 188.36.12...)
2009-08-09 14:54
Re: Maramuresul este Romania in miniatura !-Pribege

Maramuresul a intrat in "coma" in clipa in care nu a mai primit bani sa tina in viata mineritul. Nu cunosc cifrele nu sant economist, dar cat am vizitat la varu mio BaiaMAre am vazut aceiasi debandada ca si la Clujla CUG sau Oradea Sinteza sau TImisoara sau Azomures sau Amonitril din Calarasi , etc, etc, etc,........vise mari, bani aruncati pe fereastra. DA. mai bine investeau bani in turism si ajungeau si maramureseni acum ca si slovenii.dar unde e "forta si inteligenta a capitalului comuist romanesc" ramane in urma : exploatarea miniera de la SAsar Transgoldul( glodul) si multa multa amaraciune.....Nu prea ma ce sa apar cauza maramureseana............sant tinuti in coma ........aceea autostrada cu iasire la Odessa si continuare Budapesta Viena era o posibilitate............nu se doreste asa ceva de la Shientru din Bukale. Asta romani mamaligari la Nord si vicleni otravitori la Sud.dar nici o problema incet in timp se va goli judetul si vor veni alti decalecatori cu satre pe acolo. Fara suparare. Apropo Pribege tu esti maramuresean:? DAca da te intreb: de ce a fost desfintata calea ferata cu ecartament redus de la Sighet la Ocna Sugatag la finele anilor 1970:? Desigur ca era inpierdere:); si trebuia de mutata circulatia oamenilro si a marfurilor pe Autobuz............ la drumurile din maramures ( Cat le-am vazut eu anul trecut).................Iooai. Se pare ca asta merita romanii de acolo:) pardon cetateni romani sa nu fiu discriminant:))))

Pribeagul (...@yahoo.com, IP: 78.96.66...)
2009-08-09 16:55
Re: Maramuresul este Romania in miniatura !-Pribege

La 2009-08-09 14:54:10, Budapestanul a scris:

> Maramuresul a intrat in "coma" in clipa in care nu a mai primit bani
> sa tina in viata mineritul. Nu cunosc cifrele nu sant economist, dar
> cat am vizitat la varu mio BaiaMAre am vazut aceiasi debandada ca si
> la Clujla CUG sau Oradea Sinteza sau TImisoara sau Azomures sau
> Amonitril din Calarasi , etc, etc, etc,........vise mari, bani
> aruncati pe fereastra. DA. mai bine investeau bani in turism si
> ajungeau si maramureseni acum ca si slovenii.dar unde e "forta si
> inteligenta a capitalului comuist romanesc" ramane in urma :
> exploatarea miniera de la SAsar Transgoldul( glodul) si multa multa
> amaraciune.....Nu prea ma ce sa apar cauza
> maramureseana............sant tinuti in coma ........aceea autostrada
> cu iasire la Odessa si continuare Budapesta Viena era o
> posibilitate............nu se doreste asa ceva de la Shientru din
> Bukale. Asta romani mamaligari la Nord si vicleni otravitori la
> Sud.dar nici o problema incet in timp se va goli judetul si vor veni
> alti decalecatori cu satre pe acolo. Fara suparare. Apropo Pribege tu
> esti maramuresean:? DAca da te intreb: de ce a fost desfintata calea
> ferata cu ecartament redus de la Sighet la Ocna Sugatag la finele
> anilor 1970:? Desigur ca era inpierdere:); si trebuia de mutata
> circulatia oamenilro si a marfurilor pe Autobuz............ la
> drumurile din maramures ( Cat le-am vazut eu anul
> trecut).................Iooai. Se pare ca asta merita romanii de
> acolo:) pardon cetateni romani sa nu fiu discriminant:))))
>

1. In nordul tarii exita: "Tara Oasului", locuita, in general, de oseni, care apartine de judetul Satu Mare si "Tara Maramuresului" locuita, in general de maramureseni, care apartine de judetul Maramures. Locul, portul si linia melodica a cintecelor populare fac diferenta intre maramureseni si oseni. Demarcatia intre cele doua "tari" si judete este pe virful Huta.

2. Marmuresul istoric este pe ambele maluri ale riului Tisa, care face granita cu Ucraina. Acum 2/3 din Maramuresul istoric apartine Ucrainei si 1/3 Romaniei. Actualul judetul Maramures a fost infiintat prin Reforma administrativa din anul 1968. Practic in urma acestei reforme Maramuresul istoric romanesc a fost alipit teritoriilor de la sud de Muntii Gutii, adica, terioriile din jurul orasului Baia Mare - resedinta de judet - Tara Chioarului, Tara Codrului, Tara Lapusului. Locuitorii de la sud de Muntii Gutii nu sunt prin traditie maramureseni sau sunt niste maramureseni mai noi, intre ei si maramuresenii istorici exista diferente semnificative in port si folclor. Se pot vedea lesne aceste diferente admirindu-i pe Fratii Petreus, Gheorghe Turda, sotii Giurgi, sotii Rednic, sotii Pop - care reprezinta Maramuresul istoric si pe alti artisti maramureseni (Dumitru Farcasu, Grigore Lese, Nicolae Sabau) care reprezinta cu cinste folclorul zonei de la sud de Muntii Gutii.

3. Desfiintare mineritului din zona Baia Mare, Baia Sprie, Cavnic, Borsa este o lovitura puternica data economiei acestor zone. In general in aceste mine lucrau oamenii din zonele respective, nu maramuresenii din orasele Sighet, Vieu sau cei din localitatile de pe riurile Mara, Cosau, Viseu, Iza, Tisa, miezul Maramuresului istoric romanesc.

4. In zona au existat doua linii ferate cu ecartament ingust: Sighet - Ocna Sugatag (veche localitate miniera - sare - locuita de maghiari), pentru transportul sarii si Sighet- Izvore pentru transportul lemnului. Exploatarea sarii a incetat in anii 50, mina s-a surpat, a ramas doar transportul de calatori. Odata cu modernizarea drumurilor -nu inteleg ce-ai vazut, in general drumurile, si ele cu "ecartament" ingust, sunt asfaltate, se circula bine - calea ferata a devenit un tifrasag, calatoria dura 1-2 ore, in loc de 15-20 minute. Sina de pe ambele traseuri deranja proprietarii de terenuri si a fost "valorificata".

Budapestanul din Ungaria (...@fw.hu, IP: 188.36.12...)
2009-08-09 18:44
Re: Maramuresul este Romania in miniatura !-Pribege


     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Micul Putin de la Bucuresti (3316 afisari)
 Eliminarea fizica a lui Stalin (3243 afisari)
 Turnatori ordinari in Parlament (3133 afisari)
 Pe urmele lui Berceanu (2312 afisari)
 Arestatii de lux ai lui Basescu (1747 afisari)
 Sexy Katie Green, goala intr-un pictorial incendiar (FOTO) (9924 afisari)
 Un deceniu pierdut pentru omenire - Acum zece ani, Vladimir Putin a preluat puterea in Federatia Rusa (2394 afisari)
 Australia: Sute de mii de dromaderi urmeaza sa fie masacrati din elicoptere (2020 afisari)
 Pamela Anderson spune ca arata atat de bine la cei 42 de ani pentru ca are parte de multe partide de sex (1680 afisari)
 Nu mai este nici o surpriza: Putin confirma anexarea de facto a Abhaziei si Osetiei de Sud (1586 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00653 sec.