Ziua Logo
  Nr. 4561 de luni, 15 iunie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2009-06-15

Comentarii: 14, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Viorica Ianc
2009-06-14 23:53:31

Europa


are o DEMOCRATIE ! Cu o LIBERTATE de a vota sau nu !
Daca eu consider ca un candidat sau altul nu merita sa fie ales, sa castige un
salar foarte mare, fara sa-l merite, am aceasta libertate sa nu votez ! Asta in
Europa si nu Argentina, Turcia, Australia, Uruguay, Congo si Brazilia !
Votul obligatoriu in vreo tara europeana Domnule Ziarist ?
Dreptul de a alege il au toti acei ce dau de lucru ! Alegi MESERIASUL cel mai bun
si nu dai faliment !

miticar
2009-06-15 01:33:36

Votul obligatoriu, numai dupa acceptarea votului natural si a unui juramant implicativ !

Intai o observatie pentru Viorica Ianc din Wien: Dinsa spune: " Daca eu consider ca un candidat sau altul nu merita sa fie ales,...". La alegerile politice se aleg PARTIDE, si " nu un candidat sau altul ", caci nu suntem nici la concurs de "MIS", si nici patronul care isi alege un " meserias ". Sloganul " sa alegem pe cel mai bun ", este esenta manipuarii, care se desavarseste prin campanii desebit de costisitoare, incercandu-se a fi impus X sau Y. Cum poate nici Dumnezeu n-ar sti care este mai bun, de ce sa nu blocam aceasta nerusinata manipulare, economisind si imense resurse materiale, si sa votam candidatul partidului care reprezinta, mai bine decat celelalte, intresele comunitatii noastre
(a saracilor sau a bogatilor), careia ii apartinem??? De ce sa acceptam continuarea costisitoarei manipulari si votul bezmetic de pana acum, cand putem vota natural, bazandu-ne optiunea de vot pe criteriul politic obiectiv al apartenentei la una din cele doua comunitati sociale (a saracilor sau a bogatilor) si votand partidul care reprezinta, mai bine decat celelalte, comunitatea careia ii apartine votantul !!! Deci d-le Pavel, contibuiti la eliminarea manipularii electorale, prin acceptarea votului natural, dupa care se va putea vorbi de vot obligatoriu! Electoratul nu trebuie sa accepte votul obligatoriu, pana cand "beneficiarii " lui nu vor accepta sa depuna un juramant, care sa-l scoata pe " ales " din zona prezumtiei de VINOVATIE!!!

da de ce
2009-06-15 03:13:11

Problema e in alta parte

Si ma mir ca dl Pavel nu o vede. Tot ce este obligatoriu este neplacut. Daca ma aduceti cu forta la vot, voi protesta in felul meu, voi distruge votul. Resursele utilizate si problemele pe care le implica pedepsirea contravenientilor sunt enorme si de nerezolvat, in situatia in care milioane de oameni cu drept de vot locuiesc in strainatate, dar nici cu cei din Romania nu va fi usor. Mi se pare evident ca chestia nu poate sa functioneze. Ce-i de facut? Pai, dl politolog, la munca! 1. Regula generala: Interesele societatii sa primeze intereselor candidatului. 2. Sa se impuna bareme de studii, experienta, moralitate, etc, omologate de o comisie complet independeta, eventual adusa din strainatate. 2. Sa existe un minim de voturi, daca nu sa se refaca alegerea respectiva, iar daca nu, sa se traga la sorti dintr-o lista stabilita de comisia neutra aminita. 3. De ce un ales are imunitate? Sa raspunda pt faptele sale la fel ca orice cetatean. 4. In caz de incompetenta sau alte cauze, sa se refaca tragerea la sorti.

georgems
2009-06-15 05:12:45

Solutie buna -votul obligatoriu

Sa se limpezeasca apele, asta-i tara ,astia-s oamenii, asta-i ''media gandirii democratice''.Plus ca fraudele electorale vor fi mai mici prin diluarea efectelor turismului electoral, cumpararii cu bani a voturilor etc.Sa stim clar sa nu ne mai amagim ,ne mancam restul zilelor in tara sperand, sau plecam cat vedem cu ochii sa nu mai auzim de taramul mioritic.

Kang Sheng
2009-06-15 07:09:12

avem voie sa renuntam la democratie?

Domnule Pavel,

Dar v-ati pus problema ca poate oamenii s-au saturat de democratie? Poate ca s-a consumat si iluzia democratiei... Poate ca a venit vremea clasificarii democratiei drept o utopie, alaturi de comunism... Poate ca societatea urmeaza drumul revenirii la vechile forme de conducere, anterioare iluminismului... Poate ca democratia s-a "parguit" pentru a cadea... Poate democratia si-a consumat "capitalul politic"... asa cum partidele se erodeaza la putere, de ce nu s-ar eroda si democratia la putere?

Poate ca omenirea se va intoarce nu la "extremisme" (acelea faceau parte oricum din aceeasi paradigma...) ci la ceva mult mai negandit... dincolo de stanga/dreapta... de exemplu la ceva similar regimului faraonilor egiptului sau imparatilor chinei antice... poate similar "regimului" Vlad Tepes.... ce credeti? sunt sanse?...

Avem voie sa renuntam la democratie? Sau ne predicati ca si democratia liberala de tip anglo-saxon este de fapt visul de aur al intregii omeniri? Ca am atins ultima culme prin democratie... Sunteti sigur ca democratia este "happy-end"-ul aventurii istorice a umanitatii? Si pentru ca simtiti ca va fuge pamantul de sub picioare, ne amenintati sa ne aduceti cu pulanul militiei la vot?

Vin tot mai putini oameni la vot? Asta inseamna un singur lucru: o eventuala lovitura de stat care va impune o dictatura nu va putea fi considerata ilegitima, prin simplul fapt ca puterea democratica inlaturata nu va fi reprezentativa, nu va putea pretinde ca are in spate "boborul"...

Pe fondul dezamagirii produse de democratia liberala, individualista, de tip anglo-saxon, mai devreme sau mai tarziu, tot se va produce aceea rasturnare... neparticiparea la vot a oamenilor creeaza conditiile perfecte.

CAP-istul
2009-06-15 08:29:33

VOTUL PRIN CORESPONDENTA, NU VOTUL OBLIGATORIU

Ideea de a introduce votul obligatoriu este caracteristica unor tari cu administratii tembele care prefera sa puna oamenii pe drumuri decat sa le creeze posibilitati tehnice de a-si exercita votul prin corespondenta.
In acest moment, in Romania, cel mai avizat electorat este cam plecat din tara.
Avem 3 milioane de romani plecati la munca plus multe alte sute de mii plecati de mai multa vreme prin toata lumea. EI sunt cei care au vazut la fata locului cum trebuie sa arate o societate normala si ar trebui sa aiba posibilitatea sa voteze prin corespondenta, nu sa faca sute de km si sa stea o jumatate de zi la coada la ambasada ca sa poata vota. Lor li se adauga alte sute de mii de romani care lucreaza prin firme private, se deplaseaza mult, au progam incarcat si nu pot pierde ore la coada la sectia de votare.
Numai ca toti acestia sunt periculosi pentru partidele romanesti pentru ca sunt mult mai greu de manipulat.
In nici un caz nu intra in discutie votul obligatoriu. Numai simpla insiruire a tarilor care il utilizeaza spune totul.

Razvratitul
2009-06-15 10:28:52

Boschetari din toata tara veniti la vot! Voi veti scoate tara din criza caci sunteti destepti

si informati.
Desteptule!

Ion Ionescu de la Brad
2009-06-15 11:22:26

De acord cu votul obligatoriu !

Eate o solutie si trebuie marcata.

alex dalaion
2009-06-15 12:51:31

Ce-l face pe roman sa nu voteze este....

Ion Caramache
2009-06-15 13:58:43

Credibilitatea lui dom' profesor

"Dezbaterile cu privire la votul obligatoriu sunt vechi de decenii. Anumite tari l-au introdus de multa vreme (Argentina, Turcia, Australia, Uruguay, Congo, Brazilia). Am devenit partizanul acestei initiative din august 1996, cand am participat la San Francisco la Congresul anual al APSA (American Political Science Association), cea mai puternica asociatie de profil din lume, fondata in 1903. Acolo, reputatul teoretician al democratiei Robert Dahl a abordat din nou problema egalitatii si inegalitatii politice din perspectiva participarii la vot in democratii. De atunci incoace am tot argumentat in favoarea votului obligatoriu in diferite articole, studii sau chiar in texte de consultanta pentru diferiti actori politici autohtoni, mergand pana la includerea votului obligatoriu pe lista reformelor constitutionale. " Dan Pavel Ziua din 14 iunie 2009.

Este interesanta transformarea profesorului universitar acrivist utecist Dan Pavel de la activist la Uniunea Asociatiilor Studentilor Comunisti din Romania (UASCR), activist redactor la Amfiteatru si Viata studenteasca, revistele acestei organizatii , la participant congresist la APSA, la vicepresedinte si ideolog sef creator de program si platforma politice ale partidului lui Jiji Becali, analist si textier consultant mercenar al diversilor comici politici vestiti ai scenei politice mioritice.
Problema pe care o are analistul Dan Pavel este aceea ca credibilitatea sa este subreda rau de tot deoarece nu poti fi sigur niciodata ca cadrul didactic universitar Dan Pavel spune adevarul, sau afiseaza ce altii il platesc sa scrie.

georgems
2009-06-15 14:57:11

Re: NU VOTUL PRIN CORESPONDENTA, VOTUL OBLIGATORIU

La 2009-06-15 08:29:33, CAP-istul a scris:

> Ideea de a introduce votul obligatoriu este caracteristica unor tari
> cu administratii tembele care prefera sa puna oamenii pe drumuri
> decat sa le creeze posibilitati tehnice de a-si exercita votul prin
> corespondenta.
> In acest moment, in Romania, cel mai avizat electorat este cam plecat
> din tara.
> Avem 3 milioane de romani plecati la munca plus multe alte sute de mii
> plecati de mai multa vreme prin toata lumea. EI sunt cei care au vazut
> la fata locului cum trebuie sa arate o societate normala si ar trebui
> sa aiba posibilitatea sa voteze prin corespondenta, nu sa faca sute
> de km si sa stea o jumatate de zi la coada la ambasada ca sa poata
> vota. Lor li se adauga alte sute de mii de romani care lucreaza prin
> firme private, se deplaseaza mult, au progam incarcat si nu pot
> pierde ore la coada la sectia de votare.
> Numai ca toti acestia sunt periculosi pentru partidele romanesti
> pentru ca sunt mult mai greu de manipulat.
> In nici un caz nu intra in discutie votul obligatoriu. Numai simpla
> insiruire a tarilor care il utilizeaza spune totul.
>
Da ce ai impresia ca administratia din Romania nu e tembela ??,este inteleapta si in consecinta plina de ''succesuri'' si asta nu numai acum ci dupa 90 sau de fapt si inainte .Astia santem noi ''rumanii'' imprastiati, haotici, carcotasi ,jmecheri, daaa MANDRI, de ce oare numa dumnezo dragutu stie.

Arogantu'
2009-06-15 18:53:24

Argument corect !

<<Fenomenul continuei diminuari a participarii nu trebuie combatut prin mijloace normative, eventual coercitive. In lipsa unei dezbateri publice serioase, introducerea votului obligatoriu poate provoca fenomene sociale de respingere, care sa discrediteze si mai tare procesul consolidarii democratice.>>

Iata de ce trebuie gasite alte cai pentru revenirea interesului pentru politic !

Shadow
2009-06-15 18:57:55

Re: Argument corect ! normal

> <<Fenomenul continuei diminuari a participarii nu trebuie combatut
> prin mijloace normative, eventual coercitive. In lipsa unei dezbateri
> publice serioase, introducerea votului obligatoriu poate provoca
> fenomene sociale de respingere, care sa discrediteze si mai tare
> procesul consolidarii democratice.>>
>
> Iata de ce trebuie gasite alte cai pentru revenirea interesului pentru
> politic !

Trebuie actionat asupra cauzei (oferta electorala) si nu a efectului. Dar n-ai cu cine, n-ai cu cine.

decan
2009-06-15 19:45:24

Exista mai multe solutii

1. Votul alb s afie considerat valabil si locurile in Parlament si consilile locale sa corespunzatoare voturilor albe sa ramana libere.
Asta ar face ca romaniii sa se prezinte la vot chiar daca nu agreeaza pe nmeni, si ar obliga pe politcieni sa duca o campanie pozitiva pentru atragerea electoratului. Ar descuraja campania negativa la adresa adversarilor politici.

2 Daca 50% din electorat considera ca alegrile sunt falsificate sa se ia masuri ca sa ofere garantii ca falsificare nu se poate face pe scara mare.
Pentru obstrunctionarea fraudelor se pot lua urmatoarele masuri
- afisarea listelor cu cei care au votat, sa permita celor care nu au votat sa se convinga ca nu s-a votat in numele lor
- publicarea in presa locala sau pe site, a situatiei din procesle verbale ale sectilor de vot, pentru a se putea verifica corecta preluare a datelor la circumscriptie si corecta centralizare si repartizare a mandatelor.
- publicarea in presa centrala si/sau pe sit-ul BCE, a situatiei pe judete
- urmarirea prezentei la vot, prin informatizare procesului electoral pentru a elimina votul multiplu
- inserierea buletinelor cu coduri de bare si verificarea unicitatii serilor dupa vot tot prin informatizare
- La fotografierea cu "telefonul mobil", sau la metoda "suveica", cetatenii ar trebui sa fie indemnati, ca dupa fotografierea votului, sau pe buletinul primit gata stampilat, sa mai puna o stampila si astfel sa-l anuleze. Ei isi iau banii, dar cei care-i platesc nu beneficiaza de voturi si astfel ar descuraja cumpararea voturilor.


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Cum si unde a murit Eminescu (4586 afisari)
 Detonatorul Ahmadinejad (2056 afisari)
 Cabana de criza (1576 afisari)
 Presedintele Basescu anunta recesiunea (1439 afisari)
 Norme pentru Prima Casa (1158 afisari)
 Chris Brown se razbuna din nou: Scene fierbinti de sex cu Rihanna circula pe Internet! (VIDEO) (3675 afisari)
 Vadim, folosit de Iliescu ca sa redevina presedinte. Istoria se repeta? (2584 afisari)
 Megan Fox face senzatie la Berlin cu o rochie ce lasa mult loc imaginatiei! (VEZI FOTO) (2415 afisari)
 Fete frumoase testand sutiene intr-un... montagne russe! (FOTO/ VIDEO) (2237 afisari)
 In traficul aglomerat din Bucuresti, smecherii de Romania folosesc Salvarea pe post de... taxi (2012 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01993 sec.