Ziua Logo
  Nr. 4547 de vineri, 29 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »

Opinii

2009-05-29
carol zwilling1 (...@in.com, IP: 87.69.197...)
2009-05-28 22:23
Ca membru al acestei organizatii

www.BukovinaJewsWorldUnion.org
Webul oficial al Organizatiei Mondiale a Evreilor din Bucovina

Un WALLENBERG al Romaniei :
avocatul TRAIAN POPOVICI,
fostul primar al Cernautiului - Drept intre Popoare

A aparut la Bucuresti si a fost lansat in Israel in cadrul unei festivitati speciale - volumul "Spovedanii" de avocatul Traian Popovici, fost primar al Cernautiului, omul care a salvat viata a circa 20.000 evrei din capitala bucovineana.
Lansarea cartii a avut loc duminica 16 Iunie, seara, la resedinta d-nei dr. Valeria Mariana Stoica - ambasadoarea Romaniei in Israel, organizata de Ambasada in colaborare cu Asociatia Culturala Mondiala a Evreilor Originari din Romania si Liga de Prietenie Israel - Romania. Printre cei ce au luat cuvantul a fost si avocat Itzhak Artzi - presedintele Uniunii Mondiale a Evreilor din Bucovina - care l-a asemuit pe Traian Popovici ca pe un Raoul Wallenberg al Romaniei (Wallenberg a fost un diplomat suedez din Budapesta care a ajutat mii de evrei din Ungaria sa scape de deportarea la Auschwitz). Dr. Slomo Leibovici - Lais, presedintele Acmeor, moderatorul serii, a scos in evidenta faptul ca pentru prima data un document de asemenea importanta, cum e cartea 'Spovedanii", vine sa aduca confirmarea unui neevreu despre gravele represiuni la care au fost supusi evreii bucovineni in timpul dictaturii antonesciene, pe care unii istorici si unele cercuri politice din Romania le neaga sau ignora. Au mai luat cuvantul in cadrul festivitatii de lansare , director in Ministerul de exerne al Romaniei, Moshe Nagor - presedintele Ligii de prietenie Israel - Romania, ing. Teodor Wexler - ingrijitorul editiei, vicepresedinte al Fundatiei Filderman.,dr Valeria Mariana Stoica.
...................................................................................................................
Avocatul Traian Popovici (1892 - 1946) a fost o personalitate remarcabila a vietii politice din Bucovina. In 1908, elev de liceu fiind, a sfidat interdictia decretata de guvernatorul austriac si a trecut clandestin in Burdujeni, pentru a-l saluta pe Nicolae Iorga, venit sa viziteze orasul. Dupa izbucnirea primului razboi mondial, a trecut clandestin in Romania si s-a inrolat voluntar in armata romana., luptand pe front pana la sfarsitul razboiului. Cand maresalul Ion Antonescu i-a cerut sa devina primar al Cernautiului in timpul celui de-al doilea razboi mondial, el initial a refuzat sa se puna in serviciul fascismului. Sfatuit de prieteni si pentru prestigiul bucovinenilor, a acceptat in cele din urma numirea. Dar, dupa aceea, a refuzat sa aplice politica de reprimare si decimare a evreilor. La cateva zile dupa numire, s-a opus ordinului primit de la guvernatorul colonel Al Riosianu de a crea un ghetou in care sa fie inchisi evreii cernauteni. "I-am expus punctul meu de vedere si i-am aratat enormitatea acestei masuri medievale, raportata la gradul de cultura al evreimii, i-am documentat ca din punct de vedere tehnic nu pot admite aspectul degradant al inchiderii unei parti din oras in baricade de sarma ghimpata", a povestit el ulterior. Guvernatorul i-a dat dreptate dar a declarat ca e presat de maresalul Antonescu. In cadrul aceleiasi intalniri, avocatul i-a spus colonelului ca se opune purtarii de catre evrei a semnului galben, masura fiind periculoasa si pentru starea de drept si siguranta publica. Masura ar da drojdiei inculte ce invadase orasul prilej la insulta primejdioasa; dezmatul moral si anarhia vor cuceri strada, a avetizat el.
Numirea noului guvernator Corneliu Calotescu a inrautatit si mai mult situatia evreilor. Prigoana s-a amplificat sub formele cele mai grave: restrictii cumplite, jafuri, umiliri, brutalitati, executii. Intr-un singur loc puteau evreii veni pentru a li se asculta plangerile - la primarie. Curand, adversarii politici ai primarului au inceput sa-l numeasca "jidovitul".
Cand noul guvernator l-a convocat si l-a anuntat ca s-a decis deportarea tuturor evreilor din Cernauti a urmat o scena dramatica. Traian Popovici nu s-a mai putut stapani si a avut o iesire violenta. I-a atras atentia guvernatorului asupra raspunderii cu care se incarca in fata istoriei, a vorbit despre umanitate, despre omenie, despre blandetea traditionala a romanului, despre barbarie, cruzime, crima si rusine. Domnule guvernator, i-a spus, Revolutia franceza, care a dat omenirii dreptate si libertate, a costat 11.800 de victime. Dumneata trimiti la moarte, in pragul iernii, peste 50.000 suflete!
Lt. colonelul Petrescu de la Statul Major, care era de fata la discutie, i-a replicat:
- Domnule primar, cine va scrie istoria, jidanii? Eu vin sa-ti plivesc gradina de neghina si dumneata te opui?
Traian Popovici i-a raspuns:
- Domnule colonel, gradina mi-o plivesc singur, iar in ce priveste istoria nu o vor scrie numai jidanii, ca nu e lumea numai a lor, o vor scrie istoricii tuturor popoarelor, vom scrie chiar noi si mai degraba decat crezi. Ma tem ca vei citi inca domnia ta istoria la care vrei sa contribui!
A doua zi, primarul a fost din nou chemat la guvernator, unde mai erau si alte oficialitati. S-a anuntat din nou ca urmeaza sa se organizeze deportarea evreilor din oras. Traian Popovici s-a opus, sustinut fiind de generalul Vasile Ionescu Negru, comandantul militar al orasului. A denuntat persecutarea evreilor si a declarat "In numele meu personal, cu calitatea de primar, protestez impotriva actului deportarii". Dupa aceea a aratat ca, daca totusi deportarile vor avea loc, atunci sa fie exceptate anumite categorii de evrei cu merite deosebite: oamenii de cultura, "cei care au binemeritat recunostinta de la neam: pensionarii, ofiterii, invalizii", mesterii in toate ramurile de industrie, medicii, arhitectii, inginerii, magistratii, avocatii. Guvernatorul i-a cerut sa faca o lista cu maximum 200 persoane care sa fie exceptate.
Prin relatiile pe care le avea, Popovici a obtinut o audienta urgenta la Antonescu. I-a spus: Am 60.000 evrei, cei mai multi in productie. Deportarea lor inseamna desfiintarea productiei!
Maresalul a recunoscut ca nu s-a gandit la acest aspect si i-a cerut sa expuna situatia in Consiliul de ministri, pe care l-a convocat dupa o ora. Rezultatul interventiei: primarul a intocmit o lista cu 20.000 persoane ce au fost exceptate de la deportare. In actiunea sa de salvare a evreilor cernauteni, Traian Popovici a fost sprijinit si de Regina Mama Elena, de Mitropolitul Bucovinei Tit Simedrea - la care a apelat dr. Alexandru Safran, rabinul sef al evreilor din Romania (actualul rabin-sef al evreilor din Geneva) si alte personalitati.
In 1989, Institutul Yad Vashem de la Ierusalim. de memorare a victimelor Holocaustului i-a decernat avocatului Traian Popovici titlul de Drept intre Popoare, acordat neevreilor care in timpul celui de-al doilea razboi mondial au salvat evrei riscandu-si propriile lor vieti. Numele fostulu primar al Cernautiului este inscris pe placa memoriala comemorativa de la Yad Vashem.
Cartea "Spovedanii" a fost publicata in editie bilinva romana si engleza in Editura Fundatiei dr. Wilhelm Filderman, fiind prefatata de acad. Razvan Theodorescu - ministrul roman al culturii si cultelor. Volumul a fost editat din initiativa Fundatiei Filderman, cu sprijinul material al Ministerlui Culturii si Cultelor.
(amanuntele despre viata lui Traian Popovici au fost luate din cartea lui Marius Mincu "Ce s-a intamplat cu evreii in si din Romania" - vol.3, Editura Glob, Editura Papyrus, 1997 - cu consimtamantul autorului)

Ghita Bizonu' (...@yahoo.com, IP: 79.114.172...)
2009-05-28 22:59
Re: Din Basarbia , o mica poveste

pe bune .
Un popa care se cam contrazicea pe motive religioase cu un rabin l-a ascuns pre rabi si nevasta acestuia in beciul parohial. Nu va speriati am intles ca eraun beci de beci, spatios , curat , aerisit , Si ascunsii au stat ceva mai mult acolo .
Insa discutiile religioase erau distractia favorita a celor 2 slujitori ai unicului Creator.
Pana la urma popa l-a covertit pe rabi .... la alcolism . ca popa avea darul suptului ceva de speriat . Apoi cu forte unite astia doi si-au convertit si nevestele !!
Nu stiu ce a facut rabinu cand a iesit da popa la finalu veitii slujea la Domnul si la ... Bachus (stiu de la o nepoata de-a lui povestea).

SI am mai auzit unele. Aici unu si-a salvat un cunoscut, dincolo altu . SI taica-miu l-a "romanizat" pre unu caruia ii era dator cu multe palme - i-a dat numa 2 perechi (motive particolere de la un bal ) si apoi l-a dus la masa sa serbeze noua identiate . Tata platea ca amaratu ala deportat de langa Cernauti de unde ... ( tata i-a dat actele . Actele unui rus ce se retrasese cu armata rosie . Ce naiba doar era prim pretor in Chisnau . Peste 3 zile l-a facut si roman !!). Si sa la mica brafa mai stiau de afacere bunicu Ghe Bizonu , un frate al tatului care au "certificat" originea etnic pur romaneasca a "rusului" si directorul Romanizarii s-a cam mirat de ce angajat avea in subordine si nu l-a pus sa jure decat ca echioa de fotbal Dragios Voda era cea mai buna din Moldova (echipa era sustinuta de director).

akimottte din Canada (...@gmail.com, IP: 24.37.76...)
2009-05-29 04:53
Re: Ca membru al acestei organizatii

Pooolika, du-te si pishe okii pa zidu\\\' ala.. la tine....aici esti de kkkt !
De fapt cred ca e starea ta naturala...este ....?


La 2009-05-28 22:23:07, carol zwilling1 a scris:


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Armata ii da lui Boc cu pensiile-n cap (2768 afisari)
 Crin Antonescu izolat de anturaj (2203 afisari)
 Femeia cu gripa porcina si-a infectat familia (1411 afisari)
 ZIUA misca trupele la CJ Dambovita (1404 afisari)
 Juristul catastrofa ii da raportul lui Popescu (1319 afisari)
 La deshumarea lui Petrache Lupu oamenii au strigat: "Un Sfant"  (3201 afisari)
 Armata rusa, lovita de sclavie sexuala si prostitutie  (1823 afisari)
 Doi piloti americani au ucis din nepricepere si neglijenta 154 de persoane (1787 afisari)
 O copilă de 14 ani a fost sechestrată și obligată să intrețină relații sexuale cu șapte bărbați (1208 afisari)
 Un partid din Ucraina cere reintroducerea vizelor pentru cetatenii Romaniei din motive de demnitate nationala (1081 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00800 sec.