Ziua Logo
  Nr. 4544 de marti, 26 mai 2009 
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2009-05-26
Alex.Pandrea din Bucuresti (...@fastmail.fm, IP: 81.196.18...)
2009-05-25 21:48
Reforma in sanatate nu se poate face cu aceia care profita din sistem

Reforma in sanatate nu se poate face cu aceia care profita din sistem
Este limpede ca sistemul sanitar opune o rezistenta asidua oricarei achimbari.O reforma nu se poate face decat de aceia care sufera din cauza sistemului sau de persoane neimplicate in sistem,cum ar fi tinerii care intra in sistem.
Aceasta pentru ca sistemul este corupt si ca ofera avantaje nomenclaturii acestui sistem si nu admit ca reforma decat sa se acorde mai multi bani.
Nici modelul de boala,nici modelul de institutie sanitara nu pot fi reformate.Se admite numai pomparea a mai multi bani.Din acest motiv in sistemul sanitar romanesc doar anumite imitatii ale celor din Occident se mai pot face si acestea doar dupa decenii de apl?icare in Occident.
Sistemul sanitar este,sau functioneaza ca o casta inchisa si care nu admite schimbarile.
De altfel nu este vorba numai de sistemul medical care se apara contra intrusilor ci orice sistem face la fel:avem azi exemplu sistemului juridic,politenesc,sitemul politic si de fapt toate sistemele profesionale.

In general sociologii spun ca reforma din interior nu prea este posibila,nu pot face reforma cei care profita din acel sistem.
Sistemul sanitar nu s-a decomunizat,vechii tortionari ai medicinii romanesti troneaza sistemul sub forma de sefi,profesori,academicieni.pentru acestia sistemul este bun si trebue sa perpetueze.
Medicii mai varstnici,asistentii medicali li se induce sentimentul de distrugere si au o mare anxietate fata de schimbare.Reforma este prezentata ca un dezastru si sentimentul de distrugere a institutiei este fiziologic.

In Romania ultima reforma s-a facut in anii 50 cand sovieticii doreau sa aplice metoda specifica a regimului comunist,reforma spitalului unificat,un sistem piramidal ca si societatea in care traiam.
Grangurii pe care acum unii ii vad ca mari specialisti,pe atinci in inalte functii de partid au implementat acest sistem incat Meditzinscaia gazeta reprosa doctorilor sovietici care ezitau ca reforma Spitalului unificat aplicat in Romania a fost un succes si ca nu mai trebue sa ezite.

De atunci sistemul a ramas acelasi,cu aceiasi nacialnici si cu medicii si asistentii ingroziti de schimbare.Ca sa nu fie contra reformei ei au spus ca reforma nu este necesara ci bani si aparate si cladiri noi.Ori crescand de 4 ori bugetul s-a vazut ca de fapt sistemul nu s-a imbunatatit si ca racilele sunt aceleasi.
Medicina romaneasca este acum o medicina de secolul al 19-lea.Ea lucreaza doar cu un model de boala numit modelul medical in care Boala=leziune,exclude factorul psihologic si mai ales medicina psihosomatica.cartea mea medicina psihosomatica a fost cenzurata de acesti mari medici care iau acum cuvantul in ziar iar un ministru comunist de atunci a spus ca nu poate aproba publicarea la editura medicala pentru ca spun ca exista suflet si soma)dualism din punct de vedere materialist).Am publicat-o in regie proprie.
Institutia saniotara se invarte in jurul patului,spitalul organizat piramidal in care seful este totul(ca in societatea comunista) cu ritualuri ci ceremonialuri(vizite,contravizite,sedinte cu personalul etc).
Psihologia este acceptata formal si de putin timp,psihologizarea si socializarea medicinii cum este in Vest este considerata ca o erezie.

Deci reforma nu o pot face cei care profita de sistem,presa are mare rol de a declansa atentia asupra reformei,asa a fost si in Vest dar prin anii 60-60.
Doar cineva din afara si aici intra tinerii noi veniti pot realiza o reforma.
Articolul din ziar este o reactie antireforma a reactionarilor comunisti care conduc sistemul si a fricii de schimbare implementata in sistem de acestia.
Nu stiu ce va face dl actual miinistru ,si Nicolaescu promitea asa ceva dar a fost invind de sistem,de interventii,pile si a esuat.

Dar eu considser ca pana la urma o reforma se va face chiar sub presiunea UE.
Sa fuga romanii in Austria si Ungaria pentru tratament,acest lucru ne arata ca sistemul nostru trebue reformat.
Gogornita cu banii si alte investitii este folosi ca argument antireforma


     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Cine raspunde? Basescu sau Romania? (2748 afisari)
 Antonescu si Orban sunt certati (1794 afisari)
 Case si terenuri scoase la vanzare de banci (1677 afisari)
 De ce sa vorbim cu rusii (1567 afisari)
 Singura impotriva unui imperiu (1344 afisari)
 Cristian Diaconescu despre atacurile din Rusia si Ucraina: In politica externa, nu totul se intampla peste noapte (2400 afisari)
 Brooke Shields: Mi-am pierdut virginitatea la 22 de ani pentru ca ma consideram urata (2006 afisari)
 Jos mainile de pe Mica Rusie, spune Putin Occidentului (1981 afisari)
 Iuscenko anunta ca Ucraina renunta la trecutul ei sovietic. Asteptam si renuntarea la sarma ghimpata ce desparte de Tara romanii din Sudul Basarabiei, Nordul Bucovinei, Tinutul Hertei si Basarabia (1574 afisari)
 Doi batrani din Marea Britanie au descoperit secretul unei casatorii fericite! (1551 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00623 sec.