Ziua Logo
  Nr. 4462 de sambata, 14 februarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »

Social

2009-02-14

Comentarii: 25, forum INCHIS

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

M_D_L
2009-02-15 13:01:06

Prea ii gadila pe medici la fund !

Se spune, si de catre guvernanti (culmea nesimtirii !), ca mita trebuie sa devina oficiala (plati "tacute"), pentru ca medicii au salarii mici.
Eu as rezolva problema asta in cateva luni. I-as baga la puscarie pe toti cei care sunt prinsi ca nu isi fac datoria, decat daca le dai ciubuc. Le-as intinde curse, prin angajatii si colaboratorii politiei si i-as da in gat pe toti, ca pe vremea lui Vlad Tepes.
Spaga reprezinta un atentat la siguranta cetatenilor care cotizeaza la sistemul de asigurari de sanatate.
Daca medicilor nu le convin salariile, care nu sunt chiar asa de mici, atunci sa muncesca in alte domenii. Sa impinga roaba pe santiere, sa puna faianta, sa sudeze in argon, sa se pricopseasca vanzand branza in piata, etc.
Daca vor sa stea la caldurica si sa lucreze in mediu curat, atunci sa se multumesca cu ce poate sa le asigure sistemul nostru de asigurari de sanatate.
Pe de alta parte, guvernantii n-ar trebui sa mai deturneze banii de la sanatate, spre alte domenii.

Ion Analfabetu
2009-02-15 17:53:52

medice,cura te ipsum

Problema nu e numai salariul scazut al medicilor.Dovada:magistratii au salarii uriase,dar ploua cu sesizari la Strasbourg,datorate nedreptatilor cu carul...coruptia nu e doar in sanatate,ci si in politie ,justitie(vezi infractorii eliberati unul cate unul),in politica,in toata societatea.Sistemul ideologic e gresit,e utopic,bazat pe minciuna si ipocrizie,hotie si nerusinare.Dezvoltatorii straini care ma impiedica financiar sa cumpar locuinta in tara fosta a mea,sunt mai morali? Am intalnit medici deosebiti chiar si in spitale,cu unii chiar m-am imprietenit. Se cauta tapi ispasitori ca in vremea comunistilor.Stiti ca in SUA mor anual zece mii de oameni in spitale anual,numai datorita infectiilor nosocomiale?

LILI MARLEN
2009-02-15 19:47:01

IN SISTEMUL MEDICAL CUBANEZ NU EXISTA SPAGA,DESI SALARIUL LUNAR ESTE ECHIVALENT A 50 USD

Cuba comunista are cel mai performant sistem medical din toata America Latina,medicii cubanezi sunt elita societatii cubaneze,desi au un salariul lunar mediu echivalent cu 50 USD.Ceea ce este paradoxal si de neinteles pentru noi romanii este...inexistenta spagii in sistemul medical.Daca s-ar afla ca un medic a primit bani de la un pacient,primii care l-ar linsa ar fi chiar colegii lui medici.Un medic cubanez care ar primi spaga ar fi privit de colegi sau opinia publica la fel cum ar fi privit la noi un medic care isi ...violeaza pacientul(a),adica este terminat profesional atit el cit si urmasii lui (acolo inca functioneaza dosarul de cadre :) .Am dat exemplul cu sistemul medical cubanez dintr-un singur motiv; nu salariile modeste sunt cauza spagii in sistemul medical romanesc ,ci o mentalitate iresponsabila a medicilor,care nu dau doi bani pe prestigiul profesiei lor si pe ei ca persoane.Deoarece mentalitatea nu poate fi schimbata la acesti medici decit,poate, in zeci de ani ,trebuie DRESATI,adica bagati scurt in puscarie si dupa ce prima serie intra la zdup ,ceilalti de teama vor sta in banca lor si dupa vreo 20 de ani de teama se va forma si constiinta lor profesionala

contraevreu-rus
2009-02-15 22:01:08

Re: IN SISTEMUL MEDICAL CUBANEZ NU EXISTA SPAGA,DESI SALARIUL LUNAR ESTE ECHIVALENT A 50 USD

Cuba e comunista,vrei sa te intorci la sistemul comunist,ai uitat ca in acest sistem exista spaga,in Cuba nu au de unde sa dea spaga,dar spaga exista .



La 2009-02-15 19:47:01, LILI MARLEN a scris:

> Cuba comunista are cel mai performant sistem medical din toata America
> Latina,medicii cubanezi sunt elita societatii cubaneze,desi au un
> salariul lunar mediu echivalent cu 50 USD.Ceea ce este paradoxal si
> de neinteles pentru noi romanii este...inexistenta spagii in sistemul
> medical.Daca s-ar afla ca un medic a primit bani de la un
> pacient,primii care l-ar linsa ar fi chiar colegii lui medici.Un
> medic cubanez care ar primi spaga ar fi privit de colegi sau opinia
> publica la fel cum ar fi privit la noi un medic care isi ...violeaza
> pacientul(a),adica este terminat profesional atit el cit si urmasii
> lui (acolo inca functioneaza dosarul de cadre :) .Am dat exemplul cu
> sistemul medical cubanez dintr-un singur motiv; nu salariile modeste
> sunt cauza spagii in sistemul medical romanesc ,ci o mentalitate
> iresponsabila a medicilor,care nu dau doi bani pe prestigiul
> profesiei lor si pe ei ca persoane.Deoarece mentalitatea nu poate fi
> schimbata la acesti medici decit,poate, in zeci de ani ,trebuie
> DRESATI,adica bagati scurt in puscarie si dupa ce prima serie intra
> la zdup ,ceilalti de teama vor sta in banca lor si dupa vreo 20 de
> ani de teama se va forma si constiinta lor profesionala
>

nellu
2009-02-15 23:02:21

Re: IN SISTEMUL MEDICAL CUBANEZ NU EXISTA SPAGA,DESI SALARIUL LUNAR ESTE ECHIVALENT A 50 USD

nellu
2009-02-15 23:07:12

Re: Prea ii gadila pe medici la fund !

La 2009-02-15 13:01:06, M_D_L a scris:

> Se spune, si de catre guvernanti (culmea nesimtirii !), ca mita
> trebuie sa devina oficiala (plati "tacute"), pentru ca medicii au
> salarii mici.
> Eu as rezolva problema asta in cateva luni. I-as baga la puscarie pe
> toti cei care sunt prinsi ca nu isi fac datoria, decat daca le dai
> ciubuc. Le-as intinde curse, prin angajatii si colaboratorii politiei
> si i-as da in gat pe toti, ca pe vremea lui Vlad Tepes.
> Spaga reprezinta un atentat la siguranta cetatenilor care cotizeaza la
> sistemul de asigurari de sanatate.
> Daca medicilor nu le convin salariile, care nu sunt chiar asa de mici,
> atunci sa muncesca in alte domenii. Sa impinga roaba pe santiere, sa
> puna faianta, sa sudeze in argon, sa se pricopseasca vanzand branza
> in piata, etc.
> Daca vor sa stea la caldurica si sa lucreze in mediu curat, atunci sa
> se multumesca cu ce poate sa le asigure sistemul nostru de asigurari
> de sanatate.
> Pe de alta parte, guvernantii n-ar trebui sa mai deturneze banii de la
> sanatate, spre alte domenii.
...............................
Raportul CIA :

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/#Govt

Cand se vorbeste despre egalitarism, multi isi imagineaza regiuni cu populatie sub limita saraciei si la un sistem politico-economic incapabil sa le permita oamenilor satisfacerea unor nevoi elementare.

Exista insa argumente serioase pentru a considera ca o economie socialista poate reusi sa asigure tuturor conditii mai mult decat decente de viata. Astfel, realitatea infirma aceste critici si demonstreaza ca o societate egalitarista nu doar ca elimina din cadrul ei neajunsurile inegalitatilor financiare din capitalism, dar chiar reuseste mai bine decat acesta sa ofere conditii de trai mai mult decat multumitoare oamenilor.

Vom examina aizi cazul Cubei, tara condusa din 1959 de un guvern egalitarist. Date pe care le voi furniza apartin unui raport intocmit de CIA, serviciul de informatii american ce in niciun caz nu poate fi banuit de vreo simpatie castrista.

Asadar, informatiile despre Cuba se gasesc la https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/#Govt
si tot de acolo am luat informatiile din aceleasi domenii referitoare la Romania de azi. Sa trecem deci la comparatii intre cele doua tari, una socialista, celalta capitalista:

Conform CIA, cresterea economica a Cubei a fost in 2006 de 7,5%, (Romania a obtinut 6,4%), venitul pe cap de locuitor de 3900 USD/an in Cuba (Romania care are 8800 USD/an), populatie sub limita saraciei 0% in Cuba (Romania are 25%), rata somajului 1,9% Cuba (Romania 6,9% in afara de cei carora li s-a terminat somajul), investitii in Cuba 11,9% doar capital autohton al statului (Romania 25% capital strain detine 3/4, deci capital autohton reinvestit e la 1/2 fata de Cuba), rata cresterii in 2006 a productiei industriale 17,6 in Cuba (Romania 5,7% de unde rezulta ca majoritatea investitiilor derulate in Ro se afla in alte sfere ec.: cumpararea de imobile, bursa si servicii ), balanta de plati pozitiva--adica Cuba a exportat cu 1,6 miliarde USD mai mult decat au importat (Romania are balanta de plati negativa adica am cheltuit mai mult decat am vandut cu 12,5 miliarde in 2006)

Autostrada in Cuba 638 km (RO = 228 km), Armata cheltuieste din buget 1,8% in Cuba (in RO = 2,47%), posturi de televiziune 58 Cuba / RO 48, posturi radio unde medii 169, ultrascurte 55, scurte 1 in Cuba / RO medii 40, ultrascurte 202, scurte 3.

Din cifrele de mai sus rezulta ca economia cubaneza are o crestere semnificativ mai bine asezata (cresterea generata de productie) decat cea romaneasca (crestere generata de investitiile masive speculative), perspectivele dezvoltarii sunt mai bune pentru Cuba pentru ca au imprumuturi externe mai mici decat Romania, aceste perspective vor putea fructificate cu atat mai usor cu cat ei exporta mai mult decat importa.
Si toate acestea in conditiile in care Cuba sufera de ani intregi (in jur de 50) din cauza embargoului si de aproape doua decenii a ramas fara principalul sau aliat mondial, URSS.

Aplecandu-ne asupra venitului pe cap de locuitor, datele estimative pentru 2006 ne arata groso-modo ca Romania are venitul pe cap de locuitor de 8800 de USD pe an pe cand Cuba are doar 3900, ceea ce statistic vorbind inseamna ca romanii traiesc de 2,26 ori mai bine decat cubanezii. Dar pentru ca in situatia in care eu am doua masini si vecinul niciuna statistic se considera ca fiecare dintre noi are masina, tot asa si in Romania la imparteala acestui venit pe cap de locuitor unora le revine mai mult si altora nimic. De exemplu distributia veniturilor prin salarii face ca un director in Romania la intreprindere de stat (RA) sa ia de 100 de ori mai mult decat un anagajat cu salariul minim pe economie din aceasi regie. Deci in Cuba probabilitatea este mai mare ca venitul de 3900 sa apartina fiecaruia, pe cand in Romania , date fiind averile colosale detinute de o minoritate de capitalisti, venitul de 8800 de care vorbeste raportul CIA sa nu fie garantat tuturor oamenilor.

Mai departe, citand alta sursa, aflam ca poporul cubanez are un sistem medical net superior multor tari capitaliste:

"Cuba has a government-coordinated system that guarantees universal coverage and consumes a lower proportion of the nation's GDP (7.3%) than some highly privatised systems (e.g. USA: 15.2%) (UNDP 2006: Table 6). The system does charge fees in treating elective treatment for patients from abroad, but tourists who fall ill are treated freely in Cuban hospitals. Cuba attracts patients mostly from Latin America and Europe by offering care of comparable quality to a developed nation but at much lower prices. Cuba's own health indicators are the best in Latin America and surpass those of the US in some respects (infant mortality rates, underweight babies, HIV infection, immunisation rates, doctor per population rates). (UNDP 2006: Tables 6,7,9,10)"
http://en.wikipedia.org/wiki/Health_care_system

In niciun caz in Cuba nu se intampla atrocitati medicale precum in tarile profund capitaliste, precum UK unde, mai deunazi citeam,

"Britanicii isi scot singuri dintii din cauza crizei de stomatologi

Zeci de britanici au fost nevoiti sa-si scoata singuri dintii, din cauza crizei de stomatologi din sectorul public si tarifelor mari percepute de particulari.

Sondajul a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 5.200 de persoane, care nu au reusit sa obtina programari la dentistii din sectorul public.

6% dintre britancii intervievati au recunoscut ca si-au tratat singuri dantura, cum s-au priceput. Unul dintre pacienti a mãrturisit ca si-a scos 14 dinti cu un cleste. Un altul a spus ca si-a curatat tartrul cu o surubelnita, iar un al treilea s-a vazut nevoit sa-si fixeze o coroana dentara cu lipici.

Doar 15% dintre respondenti au mers la un cabinet particular convinsi fiind ca vor fi ingrijiti mai bine. 78% dintre ei s-au dus la dentist pentru ca au fost nevoiti."

Rezulta deci ca, in ciuda situatiei ei defavorizate, marcata de embargo si de pierderea unui aliat economic esential, un stat comunist, Cuba, reuseste sa aiba performante mai bune decat
Romania, stat capitalist de aproape 20 de ani si decat alte tari capitaliste de zeci de ani.
Asemenea rezultate nu pot decat sa contrazica total temerile conform carora tarile ce tind puternic spre egalitarism s-ar afla in stari falimentare si ca economiile socialiste nu ar putea evolua.

http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2007/10/15/nteeth115.xml

nellu
2009-02-15 23:15:39

Re: IN SISTEMUL MEDICAL CUBANEZ NU EXISTA SPAGA,DESI SALARIUL LUNAR ESTE ECHIVALENT A 50 USD

La 2009-02-15 22:01:08, contraevreu-rus a scris:

> Cuba e comunista,vrei sa te intorci la sistemul comunist,ai uitat ca
> in acest sistem exista spaga,in Cuba nu au de unde sa dea spaga,dar
> spaga exista .
========================================================

Din nou si din nou reiese in mod clar acelas lucru: bogatia materiala nu e capabila sa sporeasca fericirea, ci doar sa ii faca pe oameni sa se simta saraci si in nevoie oricat de mult ar acumula. Este clar deci ca accentul pus pe dezvoltarea economica si goana dupa bani nu e o cale de urmat atunci cand cautam fericirea, ce nu poate fi gasita cu adevarat in aspectele non-pecuniare ale vietii.

Zonele mai putin avute, la fel de multimite precum cele mai bogate
Un alt aspect menit sa nege relevanta factorilor materiali pentru fericirea populatiei este acela ca fericirea din zonele mai sarace, rurale, este identica cu cea din zonele mai avute, urbane.

"It is interesting to note that there is no significant difference between the self-reported satisfaction of China's urban and rural residents, notwithstanding the enormous (and growing) gap in affluence between China's cities and its countryside. The proportion of rural residents describing themselves as "satisfied" is statistically equal to the percentage among their city-dwelling counterparts -- a pattern that has persisted across all four waves of Gallup's survey."

Un alt studiu sociologic efectuat de Gallup, publicat de aceasta data in 23 noiembrie 2007 si intitulat "Chinese Consumers Trying Hard to Make Ends Meet", demonstreaza ca pe masura ce veniturile cresc, oamenii sunt tot mai nemultumiti de banii pe care ii au, caci aspiratiile materiale cresc direct proportional si ceea ce odinioara era considerat lux, devine nevoie.

Monstruozitatile consumerismului
1. Consumerismul inseamna munca in exces
"Perhaps the most basic reason to consume is necessity. People have
biological needs for food, water, and shelter. In modern American
society, necessity is not the only, or even primary, reason for
consumption. In 1965, a U.S. Senate subcommittee estimated that
Americans would have an average work week of fourteen to twenty-two hours in 2000 because of productivity gains if consumption stayed constant (De Graaf et al 2001, 41). Instead, in 2006, the average full-time worker in America worked 8.54 hours each weekday and averaged more than 40 hours of work in a week (Bureau of Labor Statistics 2007). The extra hours worked indicate that Americans value additional consumption over additional leisure time."

2. Consumerismul, o creatie artificiala si impusa
"Producers can and do use advertising and salesmanship to inspire new desires in the consumer. The average child can view up to 200
commercials in a normal day’s worth of television consumption (De
Graaf et al 2001, 53).
When the desires are created by the producers, satisfying each
consumer desire does little to satisfy the individual in the long run.
Instead, satisfying each desire provides the producers with the revenue to create more consumer desires that the producers will in turn satisfy with new products. Increased consumption, then, contributes little to increased satisfaction or even higher utility over time among consumers. The means used to encourage consumer desires may even have a detrimental effect on the consumer’s overall satisfaction. For example, many children’s commercials are designed to undermine the child-parent relationship in that they encourage children to convince their parents to purchase products for them (Ibid, 54).
In addition to television advertising, high schools have become an
important shaping ground for teenagers as consumers. Home economics courses, which once taught the skills needed for home production, now focus primarily on how to consume, such as buying furniture for a house or consumption-based leisure activities (Spring 2003 186). Among teenagers, consumerism has been found to be the biggest force linking them to each other (Ibid, 188). Since most teenagers have all of their immediate needs provided by their parents, their consumption is even more easily influenced by created desires than the average consumer’s."

3. Consumerism exacerbeaza lacomia si lipsa de satisfactie
"As the consumer’s desires grow, the number of goods seen as
necessary also grows. In 2000, approximately half of Americans believed they could not afford everything they needed. The results were not bunched at the lowest income quintile, as 33% of people in the highest income quintile said they could not afford all their needs (Hamilton 2005, 63). The figures suggest large variances in the definition of needs among consumers, both over time and in a given society. The trend of perceived unmet needs held true for both British and Australian consumers, so it is not exclusive to Americans.
When asked about individual goods such as vacations, new clothes, or meals at restaurants, the vast majority of consumers said they could afford such goods (Ibid 64). The perceived difference between meeting general needs and purchasing particular goods suggests that people’s definition of necessity is expanding."

4. Consumerismul, mentinut de inegalitatile socio-economice
"In a similar vein, many goods are purchased as status symbols. In
older cultures, status symbols such as noble titles would have been
granted by the state or social institution (Silver 2002, 43). The American government and society has few notable titles or symbols to give to its most successful members to serve as the basis for an aristocracy. Instead, Americans purchase their own symbols to convey status. "Because the society sets great store by ability to produce a high living standard, it evaluates people by the products they possess" (Galbraith 1984, 128).
Consumption for status works to show one’s status only because
American society measures its members primarily by economic means. [...]
Despite the long-run fruitlessness of status consumption, it remains
one of the most enduring consumer desires in America. A study of
American and French automobile advertising from 1955 to 1991 found
that Americans were more persuaded than the French by appeals to the status the automobile would convey as opposed to the intrinsic value of the automobile itself (Silver 2002, 135). Automobiles are a highly visible good to others, so their common use as a status good naturally follows in a consumerist society. What is striking, though, is that the American consumers were willing to sacrifice performance from consumption in order to improve their social status.[...]
As an example, consider leisure activities. Prior to the 20 century, the average American spent most of his or her leisure time engaged in family, church, and community related activities. Early in the 20 century, socially-based activities were mostly supplanted by leisure activities based on consumption, such as viewing a film or playing with recreational products (Spring 2003, 96)."

5. Consumerismul isi propune sa fie o piedica in calea fericirii
"The problem with consumerism is that it makes the pursuit of
happiness more difficult. While each individual good provides
momentary satisfaction, the goal of consumerism is to keep the consumer wanting to purchase more goods. As a General Motors research director said, "The whole object of research is to keep everyone reasonably dissatisfied with what he has in order to keep the factory busy making new things" (Spring 2003, 52). GM, along with many other manufacturers, encouraged planned obsolescence, the practice of designing goods to encourage frequent replacements. The practice is especially prevalent in the clothing industry, where a shift in fashion can make an entire wardrobe of clothing functionally worthless to a trend-conscious consumer (Ibid, 55)."

......Publicat de downshifting_romania desk

nellu
2009-02-15 23:24:45

Re: medice,cura te ipsum

Ce este coruptia si cum apare ea:

"Corruption flouts rules of fairness and gives some people advantages that others don’t have. Corruption transfers resources from the mass public to the elites–and generally from the poor to the rich (Tanzi, 1998). It acts as an extra tax on citizens, leaving less money for public expenditures (Mauro, 1997, 7). Corrupt governments have less money to spend on their own
projects, pushing down the salaries of public employees. In turn, these lower-level staffers will be more likely to extort funds from the public purse. Government employees in corrupt societies will thus spend more time lining their own pockets than serving the public. Corruption thus leads to lower levels of economic growth and to ineffective government (Mauro, 1997, 5). The roots of corruption lie in the unequal distribution of resources in a society.
Economic inequality provides a fertile breeding ground for corruption–and, in turn, it leads to further inequalities. The connection between inequality and the quality of government is not necessarily so simple: As the former Communist nations of Central and Eastern Europe show, you can have plenty of corruption without economic inequality. The path from inequality to corruption may be indirect–through generalized trust–but the connection is key to understanding why some societies are more corrupt than others. When we trust people who may be different from ourselves, we
will be more predisposed to treat them honestly–and profiting from corruption will seem unseemly. When we distrust strangers, especially if we believe that they are trying to cheat us, our moral compunctions against corrupt behavior become less compelling. Corruption and inequality
wreak havoc with our moral sense. Della Porta and Vannucci (1999, 146) argue that pervasive corruption makes people less willing to condemn it as immoral. As coruption becomes widespread, it becomes deeply entrenched in a society (Mauro, 2004, 16). People begin to believe that dishonesty is the only way to get things done (Gambetta, 2002, 55)."

Pe scurt, coruptia, cauzata de inegalitati, nu face decat sa sporeasca decalajul dintre cei bogati si cei mai putin avuti, sa submineze increderea in institutiile statului si, odata cu ea, in ceilalti oameni. Se ajunge pana la a considera ca nedreptatea este singura cale de a prospera: "The argument from inequality to low trust to corruption–and back again both to low trust and greater inequality (what I call the "inequality trap")–stands in contrast to the more common approach to explaining corruption as stemming from deficient institutions. The roots of corruption are largely not institutional, but rather stem from economic inequality and a mistrusting culture, which itself stems from an unequal distribution of wealth. There is one institution that does shape corruption: the fairness of the legal system."

Coruptia din socialism, inofensiva:
"The link between inequality and corruption seems compelling. Corruption is exploitive. Not all corruption is linked to inequality. "Grand" corruption refers to malfeasance of considerable magnitude by people who exploit their positions to get rich (or become richer)–political or business leaders. So grand corruption is all about extending the advantages of those already well endowed.
"Petty corruption," small scale payoffs to doctors, police officers, and even university professors, very common in the formerly Communist nations of Central and Eastern Europe (and many poor countries) is different in kind, if not in spirit. Petty corruption, or "honest graft" as New York City political boss George Washington Plunkitt called it (Riordan, 1948), does not enrich those who practice it. It may depend upon an inequitable distribution of wealth–there should be no need to make "gift" payments in a properly functioning market economy.
It does not exacerbate the gap between the rich and the poor--and may actually narrow it by providing some small benefits to the middle class bureaucrats, teachers, and doctors who benefit from it."

Asadar, mica coruptie, cea prezenta in fostele tari comuniste, este in buna masura inofensiva si poate servi chiar la accentuarea egalizarii sociale. Ea se diferentiaza net de coruptia din capitalism, menita sa mareasca prapastia dintre paturile sociale.

Inegalitatile promoveaza coruptia:
"Inequality promotes corruption in many ways. Glaeser, Scheinkman, and Schleifer (2002, 2-3) argue:
...inequality is detrimental to the security of property rights, and therefore to growth, because it enables the rich to subvert the political, regulatory, and legal institutions of society for their own benefit. If one person is sufficiently richer than another, and courts are corruptible, then the legal system will favor the rich, not the just. Likewise, if political and regulatory institutions can be moved by wealth or influence, they will favor the established, not the efficient. This in turn leads the initially well situated to pursue socially harmful acts, recognizing that the legal, political, and regulatory systems will not hold them accountable.
Inequality can encourage institutional subversion in two distinct ways. First, the havenots can redistribute from the haves through violence, the political process, or other means.
Such Robin Hood redistribution jeopardizes property rights, and deters investment by the rich."

Alte confirmari:
"Similarly, You and Kaghram (2005) argue: "The rich, as interest groups, firms, or individuals may use bribery or connections to influence law-implementing processes (bureaucratic corruption) and to buy favorable interpretations of the law (judicial corruption)."
Inequality breeds corruption by: (1) leading ordinary citizens to see the system as stacked against them (Uslaner, 2002, 181-183); (2) creating a sense of dependency of ordinary citizens and a sense of pessimism for the future, which in turn undermines the moral dictates of treating your neighbors honestly; and (3) distorting the key institutions of fairness in society, the courts, which ordinary citizens see as their protectors against evil-doers, especially those with more influence than they have (see also Glaeser, Scheinkman, and Schleifer, 2003; and You and Khagram, 2005)."

Bogatii isi folosesc puterea si influenta superioare pentru a vicia deciziile institutiilor statului, cetatenii asjungand, pe buna dreptate, sa isi piarda increderea in acestea,pe care le percep ca amenintatoare.

Beneficiile coeziunii sociale:
"Generalized trust is predicated on the notion of a common bond between classes and races and on egalitarian values (Seligman, 1997, 36-37, 41).5 Faith in others leads to empathy for those who do not fare well, and ultimately to a redistribution of resources from the well-off the poor. If
we believe that we have a shared fate with others, and especially people who are different from ourselves, then gross inequalities in wealth and status will seem to violate norms of fairness.
Generalized trust rests upon the psychological foundations of optimism and control and the economic foundation of an equitable distribution of resources. Optimism and control lead people to believe that the world is a good place, it is going to get better, and that you can make it better.
Economic equality promotes both optimism and the belief that we all have a shared fate, across races, ethnic groups, and classes."
Egalitarismul merita instaurat pentru a bloca competitiile inter-sociale gen "keeping up with the Joneses" si, in general, tentatia imbogatirii si consumerismului. Vedem insa ca renuntarea la o structura sociala ce permite ierarhizari si inegalitati are multe alte avantaje, precum scaderea coruptiei si increderea generalizata intre oameni, care dupa cum am vazut de curand, e o conditie esentiala a fericirii.

Publicat de downshifting_romania desk

Thalia
2009-02-16 00:50:40

La puscarie cu criminalii in halate albe!

La 2009-02-15 13:01:06, M_D_L a scris:

> Eu as rezolva problema asta in cateva luni. I-as baga la puscarie pe
> toti cei care sunt prinsi ca nu isi fac datoria, decat daca le dai
> ciubuc. Le-as intinde curse, prin angajatii si colaboratorii politiei
> si i-as da in gat pe toti, ca pe vremea lui Vlad Tepes.
> Spaga reprezinta un atentat la siguranta cetatenilor care cotizeaza la
> sistemul de asigurari de sanatate.

Iar noi cei din diaspora putem organiza prostete si demonstratii la conferintele internationale unde apar pilosii romani care iau mita de la muribunzi. Chiar daca nu s-or strange prea multi demontranti, macar sa le stea caviaru'n gat celor veniti in strainataturi pe banii bolnavilor romani sau trimisi de companiile armaceutice criminale.


> Daca medicilor nu le convin salariile, care nu sunt chiar asa de mici,
> atunci sa muncesca in alte domenii.

Sau sa se privatizeze daca le da mana, adica daca stiu meserie a insanatoseaca bolnavii, nu sa-i omoare.

Thalia
2009-02-16 00:58:29

Re: medice,cura te ipsum

La 2009-02-15 17:53:52, Ion Analfabetu a scris:

> Am intalnit
> medici deosebiti chiar si in spitale,cu unii chiar m-am imprietenit.


Nene, poate 'mneata esti sharmant si spiritual de atragi prietenia desinteresata a medicilor romani, dar nu poti sa ai aceleasi pretentii de la pensionari ceapisti necalatoriti, diabetici care nu au chef de spirite sau accidentati care vin sa-si repare coastele.

Cat despre "prietenia" intre dr. si pacient, sau familia pacientului, mai bine fara, ca e mai sanatos din toate pdv.

briel
2009-02-16 03:39:53

altfel, esti destul de bine informat ... cu lucruri care se cunosc de mult.

numai cu credinta esti confuz, de aceea iti scapa erori grosolane
precum "poate o sa va dam o noua religie" sau "se fac bani frumosi
din turismul religios, vindem apa din Iordan, bucatele de Cruce samd"
(acestea fiind ideile principale, nu citate exacte). asa de tare ai fost
in replica si in accentul financiar, incat si prinzessa s-a hlizit enorm.
o imensa dezamagire ...

si ca sa-ti lamuresc doar o jumatate din ineptiile tale am sa-ti spun
ca un al doilea Iisus nu este posibil. iar credibilitatea a venit din sacrificiul sinelui spre folosul celorlalti, din facerea de bine, de mult bine, intr-un mod total dezinteresat.
dupa cum se vede foarte clar "voi, care ati putea da o noua religie"
sunteti goi, cu mult mai goi decat goyi.

M_D_L
2009-02-16 07:35:31

Re: IN SISTEMUL MEDICAL CUBANEZ NU EXISTA SPAGA,DESI SALARIUL LUNAR ESTE ECHIVALENT A 50 USD

M_D_L
2009-02-16 07:42:59

Re: Prea ii gadila pe medici la fund !

La 2009-02-15 23:07:12, nellu a scris:

Nea Nellu, vad ca bagi mare cu comunismu', la misto. Adevarul este ca stilul de viata american, societatea "de consum", nu are viitor in conditiile suprapopularii planetei si reducerii resurselor. Duce la poluare grava si dezechilibru. Acest mod de viata si sistem de productie, a mers dupa al doilea razboi mondial (anii de glorie ai Americii) cand trebuia sa se dea de lucru la soldatii intorsi de pe front, iar industria de razboi trebuia sa faca altceva, ca sa nu fie pusa in stand-by.

nellu
2009-02-16 08:04:44

Re: altfel, esti destul de bine informat ... cu lucruri care se cunosc de mult.

La 2009-02-16 03:39:53, briel a scris:

> numai cu credinta esti confuz, de aceea iti scapa erori grosolane
> precum "poate o sa va dam o noua religie" sau "se fac bani frumosi
> din turismul religios, vindem apa din Iordan, bucatele de Cruce samd"
>
> (acestea fiind ideile principale, nu citate exacte). asa de tare ai
> fost
> in replica si in accentul financiar, incat si prinzessa s-a hlizit
> enorm.
> o imensa dezamagire ...
=============================================================
Ideiile si citatele erau pentru bufonii din jurul printesei caci printesa fiind mai culta si-a dat seama de sensul metaforic.Iar daca citeai si postarile bufonilor si ai piticilor atunci poate ca erai si dumneata mai lamurit.In rest dupa cum confirmi informatia este cel mai pretios lucru ,partea proasta este ca nu toti o folosesc (mai ales ca precizezi aceasta cunoastere).
> si ca sa-ti lamuresc doar o jumatate din ineptiile tale am sa-ti spun
==============================================================
> ca un al doilea Iisus nu este posibil. iar credibilitatea a venit din
> sacrificiul sinelui spre folosul celorlalti, din facerea de bine, de
> mult bine, intr-un mod total dezinteresat.
==========================================================
Intradevar nu este necesar un al doilea caci nici cu primul nu va descurcati dupa cum reise tot de la bufonii din jurul printesei.daca ati fi aplicat cel putin o parte din cea a provaduita primul lumea arata altfel.
=============================================================
dupa cum se vede foarte clar "voi, care ati putea da o noua religie"
sunteti goi, cu mult mai goi decat goyi.
==========================================================
Si ca sa respectam ideia dupa cum poate observi si din prima ati facut "varza" asa ca nu se pune probleama de una noua avand mult talent la "derivatiile toxice" si interpretri.
Intodeauna capra vecinului este mai raioasa asa ca comentariuleste de prisos sau daca preferi sa-ti moara capra ta nu o baga in socoleala si pe a vecinului.

nellu
2009-02-16 08:09:23

Re: Prea ii gadila pe medici la fund !

La 2009-02-16 07:42:59, M_D_L a scris:

> La 2009-02-15 23:07:12, nellu a scris:
>
> Nea Nellu, vad ca bagi mare cu comunismu', la misto. Adevarul este ca
> stilul de viata american, societatea "de consum", nu are viitor in
> conditiile suprapopularii planetei si reducerii resurselor. Duce la
> poluare grava si dezechilibru. Acest mod de viata si sistem de
> productie, a mers dupa al doilea razboi mondial (anii de glorie ai
> Americii) cand trebuia sa se dea de lucru la soldatii intorsi de pe
> front, iar industria de razboi trebuia sa faca altceva, ca sa nu fie
> pusa in stand-by.
========================================================
Probabil ca teoria este mai mult sau mai putin buna -practica ii omooara pe toti.
In privinta stilului USA te apropii de alt adevar care nu intotdeauna este bine de copiat fiind legat de alte societati mai "evoluate" si diversificate.

nellu
2009-02-16 08:40:14

Re: IN SISTEMUL MEDICAL CUBANEZ NU EXISTA SPAGA,DESI SALARIUL LUNAR ESTE ECHIVALENT A 50 USD

La 2009-02-16 07:35:31, M_D_L a scris:

>> Intr-adevar, alimentatia copiilor este determinanta pentru
> performantele lor ulterioare. Am lucrat timp de sapte ani la un liceu
> dintr-un oras muncitoresc (sectorul minier). Erau clase de a IX-a si a
> X-a, de la litera A pana la S. In afara de copiii de la A
> (mate-fizica), care proveneau din familii mai bogate (medici,
> directori de banca, ingineri, cadre didactice, etc), restul elevilor
> erau foarte slabi la carte. Cei de la clasele "inferioare" erau
> retardati si fizic si intelectual. Erau ca niste soricei si
> principala lor ocupatie in timpul orelor era sa se intepe cu bolduri
> in fund. Pe langa faptul ca erau subnutriti, faceau naveta din satele
> invecinate si nici nu dormeau suficient, pentru ca trezeau dimineata
> la ora sase, ca sa prinda trenul sau autobuzele care duceau
> muncitorii la mina. Dupa cursuri pierdeau timpul (pe strazi, fetele
> pe la garsonierele detasatilor) pana pe la ora 16, cand pleca
> trenul.
> Daca la o clasa de "ciumeti" se gasea cate unul mai solid si putin mai
> istet, precis ma-sa era bucatareasa la o cantina si aducea zilni de
> acolo o bara de salam sau o plasa cu chiftele, sau tat-su era maistru
> si avea salariul putin mai mare.
============================================================



1 .Cine rade la urma... gandeste mai incet.
2. Timpul este cel mai bun profesor. Din pacate isi omoara toti elevii.
3. Cine se scoala de dimineata... casca toata ziua.
4. Fie painea cat de rea... tot mai bun e cozonacul.
5. Decat sarac si bolnav... mai bine bogat si sanatos.
6. Nu te pune cu prostul... ca are mintea odihnita.
7. Mama prostilor e mereu gravida.
8. Cum iti asterni... cum vine altul si se culca in locul tau.
9.Cine are carte... are ce citi.
10. Cand pisica nu-i acasa... inseamna ca e la veterinar.
11. Cearta fara bataie... e ca nunta fara lautari.
12. Cine-i harnic si munceste... are tot ce isi doreste, cine-i lenes si tembel... are tot la fel.
13. Cine se scoala de dimineata... n-are decat!
14. Nu se ingrasa porcu'n ajun... da' se satura.
15. Ce-i al tau... e pus departe.
16. Fetele bune se duc in rai... fetele rele in buni.


M_D_L
2009-02-16 08:53:09

Re: IN SISTEMUL MEDICAL CUBANEZ NU EXISTA SPAGA,DESI SALARIUL LUNAR ESTE ECHIVALENT A 50 USD

La 2009-02-16 08:40:14, nellu a scris:


> 1 .Cine rade la urma... gandeste mai incet.
> 2. Timpul este cel mai bun profesor. Din pacate isi omoara toti
> elevii.
> 3. Cine se scoala de dimineata... casca toata ziua.
> 4. Fie painea cat de rea... tot mai bun e cozonacul.
> 5. Decat sarac si bolnav... mai bine bogat si sanatos.
> 6. Nu te pune cu prostul... ca are mintea odihnita.
> 7. Mama prostilor e mereu gravida.
> 8. Cum iti asterni... cum vine altul si se culca in locul tau.
> 9.Cine are carte... are ce citi.
> 10. Cand pisica nu-i acasa... inseamna ca e la veterinar.
> 11. Cearta fara bataie... e ca nunta fara lautari.
> 12. Cine-i harnic si munceste... are tot ce isi doreste, cine-i
> lenes si tembel... are tot la fel.
> 13. Cine se scoala de dimineata... n-are decat!
> 14. Nu se ingrasa porcu'n ajun... da' se satura.
> 15. Ce-i al tau... e pus departe.
> 16. Fetele bune se duc in rai... fetele rele in buni.
>
>
>
>


Ha ha ha ! Asta tine loc de gimnastica de dimineata.

B.Vasile
2009-02-16 09:04:07

Mita in spitale

Ministrul Ferarri ar trebui sa mai si faca ceva dupa ce toata lumea condamna spaga din spitale. Ca bun cetatean simt nevoia sa-l ajut si sa-i propun ca sectiile din spitale sa fie securizate , pacientii sa fie egal tratati fara interventia rudelor care ,in contact cu doctorii ,sint purtatoare de spaga . Totodata conducerea spitalelor sa angajeze cite un absolvent de liceu pe fiecare sectie care sa poarte legatura si sa ofere informatii despre starea pacientilor internati.
Simplu si civilizat. Doctorii vor fi scutiti de presiunea spagilor de tot felul, se mai angajaza si din tinerii nostri copii care bat strazile , si spitalele devin mai civilizate.
A doua propunere se refera la Colegiul medicilor care trebuie institutionalizat astfel ca cei desemnati , sa nu mai fie si colegi de spital cu doctorii pe care ,potrivit rolului colegiului ,de multe ori trebuie sa-i ancheteze profesional.Acum colegiul este un fel de praf in ochii opiniei publice care are toate motivele sa -l considere asa. Cei desemnati in colegiu sa fie platiti de stat si pe durata mandatului sa nu mai profeseze.

Mariteea
2009-02-16 09:08:38

Nu inteleg

Cind medicii se scuza ca iau mita pt ca sunt mult mai prost platiti decit cei din UE,si la fel se scuza si magistratii si profesorii si functionarii publici, ei uita ca si salariul omului de rind care le da spaga este mult mai mic decit al celui din UE.
Unde este ....ratiunea argumentelor cu care se "justifica" cei mai sus pomeniti? Despre bun simt ,solidaritate si umanitate........,ce sa mai vorbim ....
Si ei ...fura,sau profita de orice,exact cum fac politicienii nostri.Toti suntem o apa si-un pamant.Trist.

B.Vasile
2009-02-16 09:13:47

Mita din spitale

Ma scuzati ! Am uitat sa rog secretariatul tehnic al redactie ca opiniile cititorilor sa fie trimise si ministrului, in speranta mobilizarii acestuia in a face ceva util in sanatate.Daca tot cheltuieste ca salariat si demnitar banii nostri ar fi normal sa tina cont si de parerile celor care platesc toate conditiile acestei demnitati publice.

srelu
2009-02-16 09:15:51

Sunt impresionat de umanismul medicilor romani

<<De cealalta parte, medicii corecti spun ca mita este atat de impamantenita in mintea pacientului roman, incat acest devine foarte agitat si iritat ca un doctor refuza "sa primeasca plicul". O parte dintre pacienti ajung chiar sa creada ca boala este incurabila, iar, "atunci, medicii accepta spaga pentru a le atenua nelinistea".>>


Daca mai publicati argumente puerile ca acesta ma voi imbolnavi de incontinenta.
Se pare ca intr-adevar medicii buni au luat de mult calea strainatatii din moment ce pe cei ramasi in tara nu-i duce mintea decat la asemenea argumente care nu pot decat sa provoace crampe la stomac din cauza rasului.

Acum am priceput, de aia stau medicii cu bratele in sani lasand pacientul fara ingrijire adecvata pana nu primesc un plic cu bani pentru a "le atenua nelinistea". Indiscutabil, moartea le va atenua orice neliniste.

Ca sa vezi dom'le ce inumana poate fi medicina occidentala unde medicii nu iau mita !

srelu
2009-02-16 09:28:54

Re: Nu inteleg

La 2009-02-16 09:08:38, Mariteea a scris:

> Cind medicii se scuza ca iau mita pt ca sunt mult mai prost platiti
> decit cei din UE,si la fel se scuza si magistratii si profesorii si
> functionarii publici, ei uita ca si salariul omului de rind care le
> da spaga este mult mai mic decit al celui din UE.
> Unde este ....ratiunea argumentelor cu care se "justifica" cei mai sus
> pomeniti?
>

Iti spun eu unde se justifica. Pe piata muncii, atunci cand apare concurenta intre angajatori. Un medic nu va lucra in Romania pentru 500 de euro/luna daca poate sa lucreze in alta tara pentru 10.000 de euro/luna. (Estimare modesta, in occident cei mai buni ajung la milioane pe an).

Este necesara o aliniere cat de cat a salariilor lor la cele occidentale daca nu vrem sa ramanem fara medici. Este scump, dar n-avem ce face. Peste tot in lume salariile medicilor sunt cu mult, foarte mult peste media nationala. Iar munca lor este importanta si necesita foarte multi ani pregatire.

nellu
2009-02-16 09:52:27

Re: Nu inteleg

La 2009-02-16 09:28:54, srelu a scris:

> La 2009-02-16 09:08:38, Mariteea a scris:
>
> > Cind medicii se scuza ca iau mita pt ca sunt mult mai prost platiti
> > decit cei din UE,si la fel se scuza si magistratii si profesorii si
> > functionarii publici, ei uita ca si salariul omului de rind care le
> > da spaga este mult mai mic decit al celui din UE.
> > Unde este ....ratiunea argumentelor cu care se "justifica" cei mai sus
> > pomeniti?
> >
>
> Iti spun eu unde se justifica. Pe piata muncii, atunci cand apare
> concurenta intre angajatori. Un medic nu va lucra in Romania pentru
> 500 de euro/luna daca poate sa lucreze in alta tara pentru 10.000 de
> euro/luna. (Estimare modesta, in occident cei mai buni ajung la
> milioane pe an).
>
> Este necesara o aliniere cat de cat a salariilor lor la cele
> occidentale daca nu vrem sa ramanem fara medici. Este scump, dar
> n-avem ce face. Peste tot in lume salariile medicilor sunt cu mult,
> foarte mult peste media nationala. Iar munca lor este importanta si
> necesita foarte multi ani pregatire.
============================================================
Europa :UK

Pre-Registration House Officer (PRHO) in hospital (1 year).
Starting Salary: &pound;19,703
Total earnings include a banding supplement to reflect out of hours work and intensity; a new doctor in a typical high intensity post would receive a minimum of &pound;35,465 and be offered free hospital accommodation in their first year.
Senior House Officer (SHO) working directly with patients in hospital as part of a team led by a Consultant Doctor (2-4 years*).
Basic Salary Range: &pound;24,587 - &pound;34,477
Total earnings include a banding supplement to reflect out of hours work and intensity; after three years in this grade a doctor in a typical high intensity post would be earning &pound;50,191.
Specialist Registrar (SpR) working in a chosen area of special knowledge and expertise which could include a period of medical research (4-6 years, or longer*).
Basic Salary Range: &pound;27,483 - &pound;41,733
Total earnings include a banding supplement to reflect out of hours work and intensity; after three years in this grade a doctor in a typical high intensity post would be earning &pound;60,007.
Qualified Professionals
Career Grade Doctor working directly with patients in hospital as part of a team led by a Consultant Doctor.
Basic Salary Range: 29,845 - 72,882
Consultant , leader of a medical team and responsible for the treatment of patients seen by that team.
Basic salary: &pound;67,133 - &pound;90,838
Consultants may also receive out-of-hours supplements and also Clinical Excellence Awards that are worth up to &pound;69,000 on top of their basic salary.

I was also wondering if anyone could tell me what the situation is with A level students in the UK going over to study medicine in the US, their systems confusin me a little bit lol

barabula
2009-02-16 11:12:03

celor care-i plang pe medicii din romania

trageti va rog cu ochiul in parcarile spitalelor, si daca aveti timp uitati-va si in ce vile pompoase locuiesc. ei sunt primii care intretin acest sistem si nu doresc schimbarea lui. niciun medic din romania nu poate fi acuzat de malpraxis cat timp niciun spital nu dispune de proceduri standard de operare. statul incurajeaza spaga inchizand ambii ochi in speranta ca astfel nu va fi nevoit sa ridice salariile medicilor. medicii vin la lucru practic sa ia doar birul. dupa pranz nu mai gasesti picior de medic prin spitale. sefii de sectii sunt intretinuti de firme de medicamente si iau bani grasi din studii clinice, prezenta lor in clinici fiind doar intre doua deplasari in strainatate pe la asa zise congrese (la care nici nu calca) sau intalniri cu investigatorii.
cei care vor sa paraseasca tara sunt doar tinerii. ceilalti nici nu pot fi primiti dar nici nu vor avea undeva in lume avantajele pe care le au in romania.
sa fie clar: nimic nu se va schimba indiferent de cine va veni la putere.

Raoul
2009-02-16 11:14:06

Re: Mita in spitale

La 2009-02-16 09:04:07, B.Vasile a scris:

>Colegiul medicilor care trebuie
> institutionalizat astfel ca cei desemnati , sa nu mai fie si colegi
> de spital cu doctorii pe care ,potrivit rolului colegiului ,de multe
> ori trebuie sa-i ancheteze profesional.Acum colegiul este un fel de
> praf in ochii opiniei publice care are toate motivele sa -l considere
> asa.
------------
Pai da. Si care-i problema? De aceea se si numeste Colegiul MEDICILOR. Nu este colegiul Opiniei Publice. De public, din randul caruia fac parte si pacientii, se ocupa Casa de Asigurari de Sanatate. Acolo se duc banii asiguratilor, iar Casa de Asigurari face platile catre medici pentru serviciile prestate. Casa de Asigurari este cea care are inspectori medici, care, intr-adevar, nu mai profeseaza, ci se ocupa cu verificarea calitatii actelor medicale, a pretului platit pentru acestea, etc. Sau, ma rog, ar trebui sa se ocupe. Populatia plateste Casei de Asigurari banii. Cu aceasta este in raport contractual. Si aceasta ar trebui sa le reprezinte interesele in raport cu medicii. Nu Colegiul Medicilor, care este o organizatie profesionala, neguvernamentala.


« Sumar articole
Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 "S-ar putea sa mori" (7129 afisari)
 Voda in loboda (2581 afisari)
 Basescu pune secuimea pe jar (1802 afisari)
 Obama abandonat de locotenenti (1670 afisari)
 Rascoala baronilor (1623 afisari)
 Obama schimba regulile la Casa Alba (5484 afisari)
 Mai slab ca niciodata, Patrick Swayze sfideaza cancerul si fumeaza 60 de tigari pe zi (3906 afisari)
 Romania, spaima Austriei (2729 afisari)
 Monstrii din Congo (2528 afisari)
 Un OZN a fost filmat de turisti in Somerset, Anglia (VIDEO) (2351 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00917 sec.