Ziua Logo
  Nr. 4456 de sambata, 7 februarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2009-02-07
Alex.Pandrea din Bucuresti (...@fastmail.fm, IP: 81.196.18...)
2009-02-06 22:41
Dece armata neglijeaza psihiatria si psihologia militara?

Alex.Pandrea din Bucuresti (...@fastmail.fm, IP: 81.196.18...)
2009-02-06 22:45
Re: Dece armata neglijeaza psihiatria si psihologia militara?(fara diacritice)

La 2009-02-06 22:41:17, Alex.Pandrea a scris:

Problema psihiatriei militare a inceput sa joace un rol deosebit mai ales ca urmare a frecventelor conflictelor conflicte militare (dupa al doilea razboi mondial ar fi avut loc cateva sute de razboaie locale),ca urmare a tensiunilor si a amenintarilor cu razboiul.
Incidenta tulburarilor psihiatrice in mediul militar este apreciata ca fiind foarte mare.In perioada 1942-45 arata Meninger,in armata SUA,la 11.367.000 barbati si 8 milioane de combatanti au existat 850.000 spitalizari pentru tulburari psihice iar Beebe subliniaza ca necesitatea de asistenta psihiatrica s-a dublat in timpul celui de al 2-lea razboi mondial,fata de primul.Numerosi tineri au fost respinsi de la serviciul medical pentru deficiente psihice iar medicii militari au descris in timpul razboiului stari psihopatologice neobisnuite pentru timp de pace (oboseala de lupta,psihoze tranziente functionale,stari disociative,reactii acute de stres etc).
Daca rata psihozelor,arata Weissmen si Klerman,a ramas in armata stabila,cea a nevrozelor si dezadaptarilor personalitatii a crescut,legata in special de stresul vietii militare sau de situatiile deprimante din lagarele de prizioneri.Autorii subliniaza ca in conditiile razboiului,stresul precipitat mai ales de vulnerabilitatea sau predispozitia personalitatii a constituit factorul major,etiologic al imbolnavirilor psihice.S-a mai observat,pe de alta parte,ca populatia civila,neangajata in lupta prezinta de asemenea tulburari psihice specifice,"stresul civil" (saracie,anomie,refugiu,lipsuri etc).fiind echivalent cu stresul luptei si amenintarea cu moartea la care erau supusi combatantii.P.Juillet si colab.arata ca 37% din numarul total de inapti sunt dati de bolile psihice (12% din totalul recrutilor examinati),adevarate "divizii pierdute",cum le numesc autorii.
Aceasta incidenta mare a problemelor de psihiatrie in mediul militar a determinat ca in aprilie 1943,in plina campanie,intreaga organizare psihiatrica a armatei SUA sa fie revizuita,acest lucru facandu-se sub presiunea necesitatilor.
Problemele psihiatriei militare raman acute si in timp de pace.Astfel,arata Condrea,tanarul intrat in cazarma trebuie sa se acomodeze intr-un timp scurt la exigente crescute.Cazarma este o societate eficienta si centralizata,viata grupului este temeinic organizata (totul este condus si se desfasoara dupa un program si regulament).Fiecare activitate,arata autorul, desteptarea, inviorarea, masa, instructia,stingerea (se fac la ordin,fiind minutios planificate si controlate).Ordinea si disciplina sunt specifice mediului militar,ceasta decurgand din caracterul si misiunea armatei.Dar spune Condrea tanarul este setos de viata,de distractii,de a iubi,de a visa si tocmai aceste preocupari trebuie sa ramana pe plan secundar, deoarece,soldatul are viata lui,modul sau ordonat de comportament,planificare riguroasa condusa de comandant,nici o perioada a zilei nu poate sa fie in afara controlului.Acest mod de viata este indiscutabil stresant si el cere,din aceste motive,un timp suficient de adaptare,iar uneori greutatile acestei vieti pot determina reactii psihice diferite.In Franta,arata Juillet si colab.din 1000 de angajati in fortele terestre,1,52 au fost eliminati din motive psihiatrice in 1955,pentru ca in 1964 sa se ajunga a 8,24.Morbiditatea s-a ridicat la 6,66%o in 1951 sli de 15,4%o in 1974.Spitalizarile pentru motive psihiatrice in Franta si in alte armate straine a ajuns sa reprezinte 50% din totalul celorlalte internari.
Totusi,ca si in comunitate,in mediul militar este dificil a se evalua frecventa reala a tulburarilor psihice si a tine o evidenta corecta.
In intalnirea tinerilor cu mediul militar apare o noua sursa de conflicte pe o traiectorie existentiala,ceea ce ridica,mai ales la fostii desechilibrati riscul decompensarilor psihiatrice in armata.Dar mediul militar,prin valorile sale traditionale tolereaza mai bine anumite categorii de devianti,si este si posibil ca acest conflict sa sfarseasca adesea intr-un circuit medico-disciplinar,daca nu chiar medico-judiciar.

Mahacicala din Romania (...@yahoo.com, IP: 86.121.23...)
2009-02-06 23:11
Ce are pisichiatria cu AVIATIA second-hand?!?!?!?!

Cred ca ai gresit revista de psihiatrie? Dar,.... pe departe la cativa.... km.... s-ar putea sa fie o legatura....!!!??? Oricum scaneaza bine!

Tudor190 (...@yahoo.com, IP: 198.28.129...)
2009-02-06 23:35
Re: Dece armata neglijeaza psihiatria si psihologia militara?

La 2009-02-06 22:41:17, Alex.Pandrea a scris:

Problema trebuie extinsa la toate nivelele de decizie si control (guvern, presedinte, parlament, politie etc) nu numai la armata.

http://www.ponerology.com/

georgems din ROMANIA (...@yahoo.com, IP: 89.46.75...)
2009-02-07 07:16
Re: Ce are pisichiatria cu AVIATIA second-hand?!?!?!?!

La 2009-02-06 23:11:53, Mahacicala a scris:

> Cred ca ai gresit revista de psihiatrie? Dar,.... pe departe la
> cativa.... km.... s-ar putea sa fie o legatura....!!!??? Oricum
> scaneaza bine!
>
Nu, nu a gresit revista ci locatia ,asta are impresia ca face invatamant politic prin forumu ziua. Da-i pace sa latre ,ca tangenta are cu psihiatria, personal.

Alex.Pandrea din Bucuresti (...@fastmail.fm, IP: 81.196.18...)
2009-02-07 08:03
Re: Pentru luare la cunostinta a naivilor

La 2009-02-07 07:16:48, georgems a scris:

Pentru luare la cunostinta a naivilor
Cativa postatori imi fac reprosuri cum ca textul postarii mele ar fi plagiat si ca nu are legatura cu subiectul.

Da,este plagiat dar un autoplagiat.Textul face parte din capitolul-Psihiatria militara- a lucrarii mele PSIHIATRIA DOCIALA VOL.2 si care se gaseste in biblioteci si lucrarea era scrisa in momentul cand in armata romana nu exista nici o preocupare fata de acest domeniu.
Apoi au aparut reactii firave prin infiintarea unei sectii de psihiatrie la spitalul militar cu 2-3 specialisti dar o reorganizare de tip american a psihiatriei militare nu exista,
Psihologii in armata,cati sunt,nu sunt medici,rolul lor ar fi sa lucreze in relatie cu psihiatrii si in nici un caz sa nu se amane organizarea unei psihiatrii militare.

Actul delictual,ca in cazul articolului de aici ,are si o componenta psihiatrica totdeauna asa incat suporta acest articol si o viziune psihiatrica.

Disperarea cu care striga aici,nu vrem sa stim,rau ai facut ca ai scris, nu face decat sa exprime ignoranta si opozitia fata de pluralismul ideilor.
Pe acestia nu ii bag in seama.

gheorghe vlasceanu din bucuresti (...@yahoo.com, IP: 86.121.253...)
2009-02-07 08:53
Re: Dece armata neglijeaza psihiatria si psihologia militara?

La 2009-02-06 22:41:17, Alex.Pandrea a scris:

Interesant, dar e un mod unilateral de vedere, cel scolastic si exhaustiv. De ce nu iei in calcul o alta boala a armatei - paranoia. Alienarea si subscrierea unui context de valori individuale, exacerbate de puterea relativa a functiilor, conduce la absolutizarea eului si unii devin paranoici si in final au vise in ochii mintii ca sunt de neinlocuit. Paranoizarea armatei, ruperea de realitate, incapacitatea de a recunoaste greselile, teoria yesmanului sunt caracteristice unei armate unde selectia in functii se bazeaza pe dosare si nu pe valoarea si aptitudinile de leader. Accederea in functii peste limita de incompetenta e specifica armatei. Asta nu poti studia? Si mai e o chestie, controlul psihologic in armata e o aberatie. Tu vorbesti de psihiatrie. Ne induci deja patologicul, fatalismul frustrarii. Nea Pandrea, elimina fenomenalizarea individuala si generalitatile crase si cauta o alta abordare. Tinerii militari sunt lefegii si nu cei luati cu arcanul ca pe vremuri. Inainte armata era o scoala, acum e o bagatela desocializanta. Motivatia patriotismului e superflua si valorile nu se mai cultiva prin educatie. De ca ma duc sa lupt in Irak? Pentru bani, nu pentru culorile patriei. Si atunci?

georgems din ROMANIA (...@yahoo.com, IP: 89.46.75...)
2009-02-07 09:23
Re: Pentru luare la cunostinta a naivilor

La 2009-02-07 08:03:13, Alex.Pandrea a scris:

> La 2009-02-07 07:16:48, georgems a scris:
>
> Pentru luare la cunostinta a naivilor
> Cativa postatori imi fac reprosuri cum ca textul postarii mele ar fi
> plagiat si ca nu are legatura cu subiectul.
>
> Da,este plagiat dar un autoplagiat.Textul face parte din
> capitolul-Psihiatria militara- a lucrarii mele PSIHIATRIA DOCIALA
> VOL.2 si care se gaseste in biblioteci si lucrarea era scrisa in
> momentul cand in armata romana nu exista nici o preocupare fata de
> acest domeniu.
> Apoi au aparut reactii firave prin infiintarea unei sectii de
> psihiatrie la spitalul militar cu 2-3 specialisti dar o reorganizare
> de tip american a psihiatriei militare nu exista,
> Psihologii in armata,cati sunt,nu sunt medici,rolul lor ar fi sa
> lucreze in relatie cu psihiatrii si in nici un caz sa nu se amane
> organizarea unei psihiatrii militare.
>
> Actul delictual,ca in cazul articolului de aici ,are si o componenta
> psihiatrica totdeauna asa incat suporta acest articol si o viziune
> psihiatrica.
>
> Disperarea cu care striga aici,nu vrem sa stim,rau ai facut ca ai
> scris, nu face decat sa exprime ignoranta si opozitia fata de
> pluralismul ideilor.
> Pe acestia nu ii bag in seama.
>
>
Da oare respectivii te baga in seama ?, gresesti daca crezi ca da, reactia mea se adresa celui cu nick-ul mahacicala.


     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Calare pe comoara (3034 afisari)
 Ciorogarla serviciilor secrete (2191 afisari)
 Cancelarul Dorin Marian a initiat concesionarea zacamintelor (2004 afisari)
 Batalia pentru Israel (1628 afisari)
 Afacerea ascunsa a tuturor guvernelor (1404 afisari)
 Deputat german: "Din partea Romaniei, se aude o voce care nu este foarte prietenoasă față de Republica Moldova și care vorbește despre reconstituirea Romaniei Mari" (3061 afisari)
 Dinu Patriciu: Ne aflam in fata unei mari diversiuni. Ni s-au vandut iluzii, cum ca acolo ar fi petrol si gaze care vor imbogati Romania (3048 afisari)
 Adriana Saftoiu, despre Watergate-ul romanesc: E jenant cum ne facem toti ca ploua. Tatuca nu a gresit, daca are eventual derapaje, e si el om (3044 afisari)
 UPDATE 13:40 - Handbalist roman, ucis de rromi intr-o discoteca din Ungaria (2703 afisari)
 Schimb dur de replici intre Barroso si Putin, dupa summitul de vineri de la Moscova  (2517 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00769 sec.