Ziua Logo
  Nr. 4444 de sambata, 24 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »

Marile Dosare

2009-01-24
CSINTA Thomas din Bucuresti (...@yahoo.com, IP: 79.116.237...)
2009-01-24 19:06
EDVIGE & CRISTINA, o "baza" (de date!) al "spatiului" DCRI!

EDVIGE & CRISTINA, o "baza" (de date!) al "spatiului" DCRI!
COMENTARIUL AUTORULUI (Thomas CSINTA, Jurnalist de Investigatie, Corespondent de Presa, Paris, Grupul de Presa al Politiei Capitalei0

Consultand diverse personalitati marcante ale societatii civile, implicate direct sau indirect in problematica fisierelor EDVIGE & CRISTINA, cu toate ca majoritatea francezilor vom fi « fisati » pentru ca suntem un popor oarecum « indisciplinat », totusi, parerile sunt impartite !
Reputatul criminolog, Alain Bauer, expert in problemele de securitate interioara, afirma ca EDVIGE & CRISTINA, in esenta nu aduc nimic « nou » la « fondul » problemei ci numai la « forma » ei !
Pentru ca chiar inainte de crearea lor « oficiala » prin decretul de la 1 iulie 2008, « aceste fisiere deja existau » in baza de date ale RG-ului inca conform decretului din 14 octombrie 1991!
« In general, baza de date al RG-ului exista de cand exista statul, numai tehnologia se schimba », respectiv, « modul de stocare a informatiilor » a declarat Alain Bauer.
Pentru ca din documentele pe care le-am putut studia reiese ca minorii sunt « fisati » in Franta deja conform articolului 38 al unei ordonantei din 1945 !
Aici mentionam ca acest articol ar trebui suprimat sau cel putin modificat avand in vedere ca din ’45 configuratiile geo-politice ale « securitatii statului », precum si a « sigurantei nationale » s-a modificat considerabil !
Din contra, Michel Pezet, fostul comisar la CNIL, un specialist in culegerea datelor si informatiilor considera ca aceste fisiere « nu-si au locul intr-o democratie ca Franta », considerata drept una dintre tarile cele mai democratice, un simbol al democratiei, al libertatilor democratice, care respecta drepturile fundamentale ale omului.
Celebrul avocat penalist, Jean-Marc Fedida, merge mai departe, afirmand ca aceste fisiere « denota o suspiciune pronuntata si permanenta al unui stat de drept contra cetatenilor sai » !
Ceea ce cu alte cuvinte inseamna ca fiecare dintre noi constituie in fond o « sursa de pericol ».
Credem ca merita de mentionat si faptul ca o « fisare ordinara » exista si in Suedia, considerata de catre fidelii libertatilor democratice, o tara avansata democratic.
Aici, datele personale ale fiecarui individ sunt centralizate de catre serviciile fiscale si sunt accesibile tuturor, conform faimosului « principiu de transparenta » care dateaza inca din 1766 !
Acest lucru permite celor 9 milioane de suedezi sa obtina diverse informatii despre cunostinte, prieteni sau colegi de-ai lor !
Mai mult, despre patronii sau sefii lor !
Despre adresele lor, salariile lor, impozitele lor, averile lor sau chiar si despre antecedentele lor conjugale sau juridice.
Conform celor declarate de catre Jan Nissen, jurist-consultant in cadrul serviciilor fiscale suedeze, este suficienta in acest sens o cerere adresata conducerii Oficiului National de Impozite, fara mentiunea « cine suntem si de ce avem nevoie de acele informatii » !
Condamnata pe 6 iunie 2006 de catre CEJ (Curtea Europeana de Justitie), Suedia a creat la 1 ianuarie 2008 Comisia de Securitate si Protectia Integritatii care controleaza fisajul S?PO (Serviciul de Siguranta-S?kerhetspolisen).
Desi interzis inca din 1969, o comisie parlamentara in 2007 a relevat faptul ca el continua sa fiseze opiniile politice, religioase ale persoanelor active in cadrul organizatiilor pacifiste, de extrema stanga sau in cadrul miscarilor neonaziste care din acest motiv nu au putut ocupa 401.127 de posturi considerate « sensibile » !
In SUA, cea mai mare « democratie » a lumii, dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, autoritatile si in special NSA (Agentia Nationala de Securitate), FBI si CIA au creat o serie de fisiere secrete inaccesibile « omului de rand » !
Din investigatiile pe care le-am facut, confirmat si de catre Caroline Fredrickson, directoarea ACLU (Asociatia Americana al Libertatilor Civice), organizatia ACLU a descoperit ca Politia din Maryland a supravegheat « de aproape » in mod secret, pe baza unui ordin « nescris » de la Casa Alba, militantii contra razboiului in Irak, precum si asociatiile care se opun pedepsei capitale in USA.
In cel putin 100.000 de cazuri (mai exact 103.221 dupa cercetarile noastre !) NSA a comis abuzuri sub pretextul luptei contra terorismului international, ceea ce i-a si dat de-altfel, puteri, practic, nelimitate.
Din ceea ce am putut afla, se pare ca in SUA exista 12 liste de supraveghere (watch list) secrete, in care sunt fisati 1.067.112 de personae, din care “official” numai 52.100 ar fi americani, restul fiind straini.
Noi credem ca sunt mai multi!
Insa, este aberant sa ne imaginam ca exista chiar si 52.100 de americani « potential teroristi » care vor sa-si distruga propria lor tara !
In sfarsit, fisierele EDVIGE & CRSIRINA prezinta sau nu un « pericol public » ?
NU si DA !
Nu, chiar daca ele contin toate datele noastre « biografice » !
Atat cele bune, cat si cele rele !
Dar numai daca ele sunt inaccesibile « omului de rand » !
Daca ele sunt « gestionate » corect, iar cei care au acces la ele sunt demni de incredere si au o moralitate ireprosabila !
In felul acesta ele pot contribui in mod eficace le securitatea interioara si la mentinerea « ordinii si a linistii publice » !
Da, in cazul in care ele pot ajunge in « maini necurate » ale unor personae sau grupuri de personae fizice, respectiv, morale (juridice) rau intentionate!
In acest caz vorbim de violarea vietii private!
Ele pot face obiectul unor santaje, manipulari atat in viata politica cat si in administratia de stat pentru ocuparea unor functii importante!
Mai mult, din cauza unor probleme avute in trecut, relativ minore, celui in cauza i se poate refuza un post de raspundere chiar si in sectorul privat!
Sau din contra, sub acelasi pretext el poate fi concediat.
In sfarsit, consecintele pot fi si dramatice daca date din aceste fisiere ajung la Serviciile Sociale (Biroul de Indemnizatii Sociale, Casa de alocatii Familiale, etc.)


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Ceausescu catre Kissinger: Nu, multumesc. Nu ma intereseaza. (5742 afisari)
 Cum a fost tradat Cuza-Voda (3898 afisari)
 Diaconescu a fost jecmanit in Ucraina (3298 afisari)
 Armata romana ocupa Budapesta (3075 afisari)
 Legea interceptarilor la Avocatul Poporului (1786 afisari)
 O profesoara din Cehia a devenit star pe internet intr-un film porno in care intretine relatii sexuale cu un tanar de 18 ani - VIDEO (7906 afisari)
 Obama, vizitat de un OZN in timpul ceremoniei de investire - VIDEO (7252 afisari)
 Pisici vii folosite ca momeală pentru a prinde rechini - VIDEO (4330 afisari)
 Scene de razboi la granita romano-ucraineana (2824 afisari)
 A murit fosta finalista Miss World care a ramas fara maini si picioare din cauza unei infectii  (2372 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00792 sec.