Ziua Logo
  Nr. 4390 de sambata, 15 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2008-11-15
Alex.Pandrea din Bucuresti (...@fastmail.fm, IP: 81.196.18...)
2008-11-14 21:04
SOCIETATEA CIVILA SI DIALOGUL SOCIAL IN EUROPA

SOCIETATEA CIVILA SI DIALOGUL SOCIAL IN EUROPA
In cele ce urmeaza vom prezenta conceptia lui Ion Giurescu privitor la conceptia europeana privind societatea civila si dialogul social,in spiritul european.
Societatea civilã organizatã, asa cum a fost definitã in cadrul Conventiei Comitetului Economic si Social European din 15-16 noiembrie 1999, reprezintã un ansamblu integrat si organizat al actorilor vietii civice, economice si sociale, incluzind partenerii sociali - sindicate si patronate; organizatiile reprezentantive ale altor interese economico-sociale - liber profesionisti, fermieri, etc; organizatiile non-guvernamentale; comunitãtile religioase.
Dialogul cu si intre partenerii sociali, respectiv cu alte grupuri de interese economico-sociale este intitulat dialog social, iar dialogul cu organizatii nonguvernamentale si comunitatea religioasã - dialog civic. Ambele componente fac parte din dialogul macroeconomic european, menit sã asigure o guvernare democraticã.
Dialogul cu partenerii sociali si cu alte organizatii ale societãtii civile organizate, precum si antrenarea acestora in procesul de dezvoltare socio-economicã reprezintã instrumente si obiective strategice pentru guvernarea oricãrei societãti democratice. Uniunea Europeanã, confruntatã in ultimii zece ani cu noi provocãri generate de extinderea spatiului comunitar, de trecerea la societatea informationalã si de procesul de globalizare, a identificat in partenerii sociali noi piloni de stabilitate si dezvoltare. Evolutii importante se pot identifica la nivelul acquis-ului comunitar, la nivelul cadrului institutional european, dar si in ceea ce priveste suportul si actiunile institutiilor europene in raport cu acestea.
Evolutia viitoare la nivel european a fiecãreia dintre cele douã componente de dialog este conditionatã decisiv de caracteristicile si parametri actuali, rezultate ale unei istorii si experiente comunitare diferite. In acest sens, in bogata experientã de circa 30 de ani se poate constata o dinamicã acceleratã a dialogului social, in special la nivelul ultimilor 10 ani, semnificativ in acest sens reprezentind-o includerea in Tratatul Uniunii Europene a unor reglementãri de sustinere si promovare a acestui instrument de dezvoltare economico-socialã. In ceea ce priveste dialogul civic, putem considera existenta sa in cadrul fazei de proiectare, pasi importanti fiind realizati numai la nivelul ultimilor ani.

Arogantu' din Bordurenii Asfaltaci ot Norway REPUBLIC (apud NUTZY ). (...@k.ro, IP: 89.32.47...)
2008-11-15 12:09
Pentru cei interesati de subiect - o sursa mai credibila !

http://www.mdlpl.ro/_documente/info_integrare/romania_si_viit_europei/opinie.htm


     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Enigmele 11 septembrie 2001 (6329 afisari)
 Euro-recesiunea (2381 afisari)
 Scandal la Criminalistica (2262 afisari)
 Garantat de Mafia (2093 afisari)
 Intelegerile Budapestei cu Kremlinul (2040 afisari)
 Cum s-a relaxat Sarah Palin dupa infrangerea suferita in alegerile din 4 noiembrie (3192 afisari)
 Fotografii seminud cu frumoasele de la Hollywood, intr-o colectie cu parfumul anilor '40 (1893 afisari)
 Obama sustine un plan de pace pentru Orientul Mijlociu care prevede revenirea Israelului la granitele din 1967 (1874 afisari)
 Un templu neolitic din Turcia ar putea fi locul de nastere al civilizatiei (1617 afisari)
 Reteaua eticheta: Grupare specializata in inlocuirea codurilor de bare, anihilata de politisti (1530 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00789 sec.