Ziua Logo
  Nr. 4388 de joi, 13 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Social

2008-11-13

Comentarii: 21, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Liviu2002j
2008-11-12 22:45:44

Sa-i puneti sa aduca si bani de acasa ca sa doteze laboratoarele !!!

Pornirea pare buna dar sunt cateva lucruri pe care nu prea le inteleg:
1) Evaluarea initiala a elevilor o face corpul profesoral ?! Cum ? Adica la matematica evalueaza si profesorul de geografie sau cum ? Cum se va intampla lucrul acesta in mod real ?
2) Cum evalueaza elevii minori pe profesori ? Dar parintii lor care in marea lor majoritate nici macar nu ii cunosc si nu ii vor cunaoste niciodata in viata lor ?!!!
3) In ceea ce priveste criteriul de evaluare care se refera la "implicarea" profesorului in institutie eu intreb simplu daca aducerea de fonduri (bani) in scoala ii confera profesorului respectiv un punctaj mai mare ? Practic scolile vor putea deveni niste institutii legale de spalat banii asa cum sunt unele universitati acum !!!
Alte idei:
1) Daca evaularile initiale se vor face "pe bune" (si partea buna a lucrurilor este ca profesorii vor fi interesati sa faca evaluarile cat mai corect ca altfel nu se va inregistra o crestere !) atunci probabil ca un procent cuprins intre cel putin 50% si pana chiar la 90% din elevii evaluati nu au cum sa isi justifice prezenta la acele evaluari !!!
2) "Inghetarea" anului scolar de care am tot scris se va produce astfel in mod firesc, elevii refacand (chiar si acasa sau cu profesorii care nu vor mai avea astfel venituri !!!) informatiile pe care nu si le-au insusit atunci cand a trebuit !
3) Elevii, adolescentii in mod special, sunt niste fiinte umane in formare, perioada din timpul scolii fiind una dintre cele mai sinuoase din viata lor. A raporta activitatea unui adult (profesor) la toanele si zvarcolirile adolescentei mi se pare un lucru absolut neprofesionist ... Se poate face o integrala eliminid varfurile si prapastiile insa chiar si asa nu stiu cat ede relevant poate fi. Mai degraba in universitati unde tanarul este ceva mai format se poate aplica un astfel de criteriu desi si pe acolo lucrurile sunt complicate si tin de factori la fel de aleatorii.

Liviu2002j
2008-11-12 23:10:31

D-lui profesor universitar Lexmarkz si lui "Alt_cititor"

Nu am reusit iarasi sa comentez raspunsurile d-tra in "dialogul" cu "Alt_cititor" de data asta. Vad ca ii trageti in continuare tare cu "acreditarea" desi nu mi-ati raspuns la observatia pe care v-am facut-o si anume ca si d-tra ati fost acreditat de aceeasi "comisie" de la care au primit acreditarea si colegii d-tra din universitatile stabilite in catunele cu mai mult de 10 case (asa cum v-ati exprimat mai demult !). "Alt_cititor" avanseasa si dansul un procent de 80% de asa numiti "profesori" si vad ca nu raspundeti nici la aceasta observatie ... De altfel cele ce scrieti d-tra despre "saracii" conferentiari imi aduc aminte de o gluma cam nesarata pe care am auzit-o de la un profesor universitar: cadrele didactice din invatamantul universitar se impart in doua categorii: "conf" si "fonf" !!!

Mai scrieti d-tra ca "saracii" profesori universitari nu au avut parte de mariri ale salariului asa cum au avut parte ceilalti. Va reamintesc ca la ultimile mariri de salariu (care au facut in sfarsit diferentierea de care scrieti dar dupa ce cu ani buni inainte profesorilor universitari - si numai lor !!! - li s-au dublat salariile, moment in care "aparatu' de partid si de stat" a venit cu gaselnita ca oricum nu mai vor mai lua mult timp acest salariu si ca ar fi un fel de "reparatie morala" dar acum se chinuie sa-i scoata la pensie !!!) in cele doua transe din aprilie si apoi octombrie maririle s-au produs astfel: in aprilie li s-au marit tuturor profesorilor salariul cu un procent infim (dar care la un salariu dublat ca al profesorilor universitari a insemnat poate si de 3 ori mai mult decat a fost marirea la ceilalti profesori !!!) si de abia acum in octombrie (cand iata ca s-a "votat" legea maririi cu 50% indiferent de gradul didactic - sa fie oare o coincidenta ?!!!) s-a facut diferentierea, diferentiere de care un alt guvern ar fi putut uita si la vremea respectiva mi-am exprimat nedumerirea negandindu-ma ca vor veni cu aceasta bomba de marire cu 50% indiferent de grad !

Aflu ca suneti profesor in "IT" ! Sunt curios sa stiu ce contributii remarcante ati adus domeniului in care lucrati (teorii noi, mecanisme performante, aparate inovatoare pe plan mondial) si ce laborator ati infiintat in conditiile in care orice firma sau chiar si persoane particulare pot in ziua de astazi sa cumpere 10 calculatoare pe care sa instaleze o serie de programe (chiar si cu licenta !) din care se poate invata ca daca "apesi" butonul virtual nu stiu care sau daca "faci click" si "tragi de MAUS" obtii nu stiu ce floricica frumos colorata si adumbrita pe monitorul extra-flat !!! Sigur ca este tendentioasa curiozitatea mea dar inainte de a apara tagma in care tocmai ati intrat (intr-un moment extrem de "nefavorabil" si nereal !) eu va recomand sincer sa va ganditi de mai multe ori ... Acceptati macar procentul acela de 80% !!!

Liviu2002j
2008-11-12 23:59:48

Daca doriti sa revedeti sau daca nu ati reusit sa cititi ...

Comentariul urmator apare la adresa: http://www.ziua.ro/f.php?f=news&data=2008-10-28&thread=15019&id=46229

Nu am reusit sa intervin ieri in "punerea la punct" pe care i-ati facut-o d-lui M_D_L asa ca incerc astazi si la acest articol cateva idei in speranta ca veti reusi sa le cititi.

In primul rand organizatia care v-a acreditat pe d-tra i-a acreditat si pe "uscaturile" de conferentiari si pofesori de la universitatile "nascute in fiecare localitate cu mai mult de 10 case" ... Criteriile sunt intr-adevar dure dar si derogarile sunt pe val !!! Cat priveste comparatia cu asistentii si lectorii care nu au trecut prin "filtrul acreditarii" dupa cate stiu eu si acestia sunt numiti tot prin concurs in urma indeplinirii unor criterii clare (numar de carti, contracte de cercetare, articole cu "vizibilitate" s.a.m.d.) !

In ceea ce priveste cercetarea dati-mi voie sa-i dau dreptate mai degraba d-lui M_D_L. Nu stiu ce "cercetati" d-tra pe acolo si cum "colaborati" cu partenerii dar sunt curios sa stiu daca rezultatele cercetarilor au fost cu adevarat utilizate de oricine altcineva (nu va mai intreb daca de colaboratori si daca ele s-au si materializat in ceva intr-adevar util societatii care va crediteaza si va finanteaza !!!).

Cat priveste comparatia salariilor profesorilor cu cele ale conferentiarilor (care pot la randul lor sa "aplice" dar uitati sa scrieti ca in ultima vreme se tot flutura tot felul de procente cu privire la numarul maxim de profesori si conferentiari astfel incat in realitate nu prea mai sunt locuri de "aplicat" la niciuna din categoriile amintite in conditiile in care piramida ramane rasturnata si in conditiile in care profesorii vor elibera locurile numai iesind cu picioarele inainte din universitati !!!) d-tra insiva ati scris intr-un alt mesaj ca este undeva in jurul a 900 de lei ceea ce inseamna mai mult decat al unui profesor debutant ... Daca insa va raportati la salariul unui asistent ar fi trebuit sa scrieti ca aveti de aproape 3 ori salariul acestuia (poate d-tra nu, ca sunteti nou in bransa !) ceea ce nu are cum sa fie normal.

"Last but not at least" criteriul vechimii exista in absolut toate criteriile si oricum actioneaza ca o cutuma ... De exemplu se spune asa: anul asta ii scoatem post la concurs lui Cutarica ca el cam vine la rand !!! Oricum intre doi profesori care indeplinesc in acelasi timp criteriile sau cel mai tanar le indeplineste chiar mai bine tot aluia mai batran i se scoate post la concurs ... De altfel posturile sunt astfel scoase la concurs incat numai aia vizati sa poata "concura" pe ele !!! D-tra nu vi s-a scos post cu "dedicatie" ?!!!

P.S. Apropo' de cele scrise de d-nul M_D_L cu atata incrancenare, d-tra stiti sa reparati un feon ?!!!

P.S.S. (relativ la ce ati scris la acest articol) Lectorul nu ia nici jumatate din salariul d-tra iar d-nul M_D_L nu incearca sa treaca "pe didactic" ca altfel nu ar mai avea timp sa mai faca cate ceva practic !!! As fi scris mai multe despre "cercetarea" din universitati, cum se "aplica", cum se "castiga" si cat de folositoare este ea dar acum nu am timp si oricum am scris foarte multe in decursul timpului ...

vranceano
2008-11-13 00:41:05

cea mai mare tampenie

ce ar fi sa-i evalueze si femeile de serviciu si paznicii de la poarta ? O idiotenie mai mare n-am mai auzit. Ce demnitate sa mai aiba un profesor ? Vor pleca toti, nu se va mai duce nici dracu in invatamant, a ajuns de rasul lumii. Nu se mai termina cu reformele, una mai proasta ca alta. O sa ajung sa regret invatamantul de pe vremea lui Ceausescu, era mai serios.

Lexmarkz
2008-11-13 04:21:31

Liviu2002j

In multe privinte ai dreptate, dar in la fel de multe gresesti. In primul rind, IT nu inseamna neaparat un soft in care sa faci click cu mousul. Inseamna mult mai mult, pornind de la tehnologii de comunicatie si terminind cu robotica si IA. Si crede-ma, am contributii destule, altfel nu ajungeam profesor. Intr-un fel ai dreptate, am colegi cu 8 clase la fel de profesori ca si mine, dar iarta-ma, nu am fost facuti de aceleasi comisii. Comisiile sunt diferite pe domenii. Ca sa intelegi, iti dau un exemplu,. La competitiile de granturi de exemplu, in domeniul mecanicii se iau doar punctaje peste 90. In it rar se ia un asemenea punctaj. Si crede-ma ca propunerile de contracte nu sunt mai proaste, ci dimpotriva. Vreau sa stii ca am muncit din greu sa ajung profesor, iar atunci cind am fost acreditat din 18 dosare au trecut 6. Cred ca asta spune ceva.
In alta ordine de idei, la facultatea unde lucrez eu, cam 50% din posturi sunt vacante, asa ca nu cred ca trebuie sa iasa cineva cu picioarele inainte. Si de raportul intre posturi nu stiu unde ai auzit, cred ca ai citi in cngresul XII sau cit o fi fost al PCR, pentru ca acuma nu exista asa ceva.
Da. Diferenta dintre un prof si un conf e cam de 900 de lei, Poate e mare, poate e mica. Cind eram conf mi se parea enorma, acuma dupa ce am vazut cita munca inseamna avansarea, nu mi se mai pare atit de mare. Corect ar fi ca la fiecare trecere de pe un post pe altul diferenta sa fie de 2 la 1. Cam asa este peste tot in lume. Iar faptul ca asistentii si preparatorii fac toata munca, aici ai partial dreptate. Da, fac munca bruta. Pentru ca de multe ori ca profesor ai responsabilitati mult mai multe decit sa tii niste ore. Evident, altele decit cele de curs, pentru ca acelea trebuie tinute. Poti avea de exemplu colective de cerecetare cu cercetatori angajati pe perioada determinata si trebuie sa te zbati sa le asiguri salariul. Asta nu spune nimeni. Si crede-ma, nu e usor sa coordonezi cercetarea si din punct de vedere stiintific, si economic si sa te si bati cu sistemul in fiecare zi.
Ce mai vreau sa-ti spun e ca la noi semestrial toate cadrele didactice sunt evaluate de studenti. De asemenea se face si o evaluare a activitatii stiintifice. Recunosc, inca nu mi-e prea clar la ce foloseste, pentru ca nu am o functie de conducere, dar cu siguranta foloseste la ceva.

Deci cum am spus, ai dreptate uneori. Ce ma deranjeaza este modalitatea prin care iti refulezi probabil niste nerealizari, improscind cu noroi in toata lumea. Stiu, am cunostinte pe la mari universitati din resita sau tirgoviste, care fusesera ingineri si au ajuns peste noapte profesori universitari, deci nu te pot condamna complet. Dar crede-ma, exista si universitati bune in tara asta, chiar in domenii tehnice, cu oameni care isi fac datoria, fara sa ia spaga si fara sa pretinda altcxeva decit cunostinte.

Lexmarkz
2008-11-13 04:32:11

Si inca ceva

Citeam putin mai jos ca musiu tariceanu a decis ca politistii sa beneficieze de asigurari de viata, sanatate si asistenta juridica gratuite. Acuma, pentru oricine are peste 2 neuroni, gratuit inseamna platit de la buget, pentru ca orice serviciu se plateste. Oare asta nu destabilizeaza bugetul? Si liviu2002j, asta nu-ti creste nivelul de stres, ca si slariul meu enorm, egal cam cu al unui inspector sef din politie? Ca sa intelegi gradul asta e echivalent cu capitan. Asa-i, asta a muncit triplu cit un profesor universitar ca sa-si merite salariul.

srelu
2008-11-13 05:52:02

Suntem la faza dezbaterii publice, sa dezbatem deci

Bizara ideea ca parintii sa-i evalueze pe profesori. Adica nea Vasile cu patru clase, muncitor necalificat pe un santier de constructii vine si evalueaza cunostintele unul profesor de matematica. Pai in cazul asta, profesorul, in loc sa stea la clasa si sa-si faca datoria face mai bine sa se duca cu el la baut si va obtine aprecieri traznet.

Daca leafa unui profesor depinde de aprecierile elevilor, gata cu exigenta, profesorul trebuie sa faca ce vrea elevul. Profesorii care vor lasa elevii de capul lor vor avea cele mai bune aprecieri.

Reteta ideala pentru lefuri mari la profesori: lasa elevii in plata domnului, mai bine du-te cu parintii la baut.

----------------------------------

Chestia cu participarea la diferite activitati are un punct slab. Cine decide la ce activitati va fi solicitat profesorul ? Tare mi-e teama ca domn' profesor X, nepot al domnului senator Y va fi respectuos invitat la toate activitatile, iar amaratul de profesor Z, fara mama si fara tata, nu va pupa nici o invitatie.

Ar fi bine daca s-ar lua in calcul doar acele activitati care depind exclusiv de initiativa proprie a profesorului.

alt_cititor
2008-11-13 09:43:57

Re: D-lui profesor universitar Lexmarkz si lui "Alt_cititor"

La 2008-11-12 23:10:31, Liviu2002j a scris:

> Nu am reusit iarasi sa comentez raspunsurile d-tra in "dialogul" cu
> "Alt_cititor" de data asta. Vad ca ii trageti in continuare tare cu
> "acreditarea" desi nu mi-ati raspuns la observatia pe care v-am
> facut-o si anume ca si d-tra ati fost acreditat de aceeasi "comisie"
> de la care au primit acreditarea si colegii d-tra din universitatile
> stabilite in catunele cu mai mult de 10 case (asa cum v-ati exprimat
> mai demult !). "Alt_cititor" avanseasa si dansul un procent de 80% de
> asa numiti "profesori" si vad ca nu raspundeti nici la aceasta
> observatie ...
>

Liviu2002j >> Credeam ca pe mine ma critici pentru observatii, dar am vazut ca pe profesorul de IT Lexmarkz il critici.

Diferenta la salar intre un conf si prof este mai mult de 2:1. Nu sint numai 900 lei, ci vreo... 2,000. Adica mai mult decit dublu.

Lexmarkz >> Stiu caz concrete de profesor universitar care s-au luat doctoratul, a publicat foarte multe lucrari bune in reviste foarte bune, a avansat profesor universitar, dar... NICI O LUCRARE NU E SCRISA DE EL! Asta cum se numeste? Si mai mult, cum poti dovedi ca nu e el autorul, cind el trimite lucrarea la revista ca singur autor? Daca cineva l-ar lua la bani marunti se dovedeste foarte usor ca nu are habar ce e in lucrarile alea. Dar cum impostura e o virtute in Romania...

Mai stiu un caz de profesor universitar care si-a luat doctoratul cu o lucrare care i-a fost desfiintata de alti cercetatori, pe motiv ca rezultatul este complet FALS. Si pe baza acestei lucrari a luat doctoratul. A ajuns profesor universitar pe baza altor lucrari care de asemenea au fost desfiintate, pe motiv bine intemeiat ca rezultatele erau COMPLET FALSE. Cum comentezi asemenea "profesor universitar"??? Eu i-as zice IMPOSTOR.

Pentru a avansa profesor universitar sint necesare publicarea a cel putin 2 carti si a unui numar minim de articole ISI. Stiu cazuri de cel putin 10 profesori unuversitari care INAINTE DE AVANSARE nu au publicat NICI O CARTE si cred ca nici pina in prezent nu au NICI UN ARTICOL ISI. Si sint profesori de mai bine de 10 ani. Daca azi ar fi sa treaca prin comisii, nu ar putea fi nici macar lectori. Despre astia ce zici?

Toti acesti "profesori universitari" fac parte din acei peste 80% de care am amintit.

Lexmarkz
2008-11-13 10:19:38

alt_cititor

Cu exceptia diferentei de salarizare dintre un prof si un conf nu contest nimic. Aceea nu o pot accepta, pentru ca un conf nu are 1200 de lei salariu si eu stiu exact cit am.

In rest ai dreptate. Din pacate exista multe asemenea cazuri. A fost o lacuna a legii, pina acum 2-3 ani se putea avansa aproape in orice conditii,. Si acum exista comisii foarte indulgente, unde aproape ca e de ajuns sa te prezinti ca sa treci, dar in multe cazuri sunt si cirdasii pe criterii politice. Sa nu uitam cite universitati care dreneaza banii sistemului s-au infiintat in fiecare orasel dupa 89. E clar ca acolo toti universitarii au ajuns peste noapte in acele posturi la fel cum nea gica betonistul a ajuns peste noapte arhitect prin 1950 pentru ca asa voia partidul. Acelor oameni (sa nu se inteleaga ca e vorba de absolut toti) nu le poti cere contracte, lucrari ISI sau carti originale. Dar totusi cred ca proportia de 80% e o exagerere. Cred ca un 25-30% ar fi mai aproape de realitate. Problema e ca astia sar in ochi, pentru ca intotdeuna proverbele se adeveresc si su stiu unul care zice ca prostul nu e prost destul daca nu e si fudul.

alt_cititor
2008-11-13 10:28:33

Re: alt_cititor

La 2008-11-13 10:19:38, Lexmarkz a scris:

> Cu exceptia diferentei de salarizare dintre un prof si un conf nu
> contest nimic. Aceea nu o pot accepta, pentru ca un conf nu are 1200
> de lei salariu si eu stiu exact cit am.
>
Un conf nu are 1200 lei salar, dar un prof are MINIM 4000 bani IN MINA. Si asta acum, inainte de majorare. Vorbesc in cunostiinta de cauza.

Ghita Bizonu'
2008-11-13 13:21:56

Mde. Dupa cate tin minte toti elevii e destepti da profii e cam tampitei, minus

aia care nu cer elevilor sa invete ....

muresanu
2008-11-13 14:03:44

Evaluare

Corecte si la obiect ultimele interventii.Multe sunt cu dus-intors.
Evaluarile merita a fi facute dar,bineinteles cu titlu exploratoriu,consultativ.
Cu diferenta ca aceste evaluari nu vor fi niste simple sondaje dar nici litera de lege. Iar in legatura cu problemele vietii universitare -acum sunt departe de asa
ceva-, accesul la o treapta superioara in invatamant se putea face relativ usor
pe la mijlocul anilor 90. Aveam posibilitatea de a-mi da doctoratul, lucrand in proiectare.Am renuntat la idee.Foarte multe depind de factori ce nu tin de noi.
In perspectiva,salut ideea de mai sus dar,cu rezervele de rigoare.

Lexmarkz
2008-11-13 15:54:17

alt_cititor

De ce nu vrei sa crezi ce-ti spun? N-am nici un motiv sa mint. Am 3200 in mina si nu am cel mai mic salariu. Toate salariile alea povestite pe ecrane sunt in general fabulatii.

Ion Ionescu de la Brad
2008-11-13 19:27:19

Da Vranceano, o uriasa imbecilitate!!La scoala SE INVATA ...de la profi, nu de la elevi sau parin

Un cerc vicios cu efecte distrugatoare asupra actului de invatamant, care, dupa cum vedem, se urmareste a fi decazut din menirea sa formativa!!! Ce alteceva e refuzul lui Tarigeoana decat o tradare a tinerei generatii si a actului de invatamant asa cum a fost el conceput de generatii, cu un urias profit? E de neimaginat ca se face asa ceva...si-i mai coopteaza pe beneficiari - elevi si parinti,- sa contrinuie la distrugerea lor spirituala. De ce nu ii cauta si la MASELE pe dascali ????

Liviu2002j
2008-11-13 19:59:18

Re: Liviu2002j

D-le profesor "Lexmarkz", daca ati merge cu rationamentele pana la capat ati constata ca am dreptate in mult prea multe privinte, care mai sunt si foarte grave pe deasupra ... Apoi daca ati fi corect pana la capat ati vedea ca nu improsc cu noroi "in toata lumea" ci numai in cei care chiar merita. Comisia aceea de acreditare v-a acreditat si pe d-tra si pe colegul d-tra din IT de la Targoviste de exemplu ... Asta aduce mai intai si mai intai o umba de indoiala asupra acreditarii d-tra si apoi a celor din comisie (care probabil ca au fost acreditati la randul lor la fel !!!). Chiar nu simtiti asa macar un pic de jena cand vedeti peste tot in jurul d-tra numai profesori universitari ?!!! Chiar nu intelegeti ca d-tra profesorii universitari (nu d-tra personal) ati demonetizat aceasta - hai sa-i spunem - functie care ar fi trebuit sa fie una deosebit de importanta in societate ?!!!

Revenind la intrebarile mele "tendentioase" as dori totusi sa ne spuneti si noua, atat cat puteti, despre contributiile d-tra remarcante din domeniu. Sunt convins ca ati muncit si ca aveti realizari dar cat sunt ele de impresionante atat pe plan national cat mai ales international ?! Cat din cerintele acelea din acreditare sunt intr-adevar realizate si pot fi realizate in mod normal, si mai ales in ce perioada de timp fizic ?!!! Credeti ca zbaterile d-tra de a asigura fonduri cercetatorilor asociati sunt niste criterii normale ca cineva sa devina profesor ? Sau niste cercetari care duc larealizarea unor "masini", fie si prin utilizarea unor idei din niste brevete de inventii sau inovatii, pot constitui un criteriu de obtinere a titlului de profesor ? Nu cumva asa numitul "profesor universitar" din ziua de astazi este un fel de manager sau un fel de "senior researcher" care actieaza intr-o universitate ?!!! Cat din definitia profesorului universitar pe care o stim mai este adevarat astazi ?!

> Ca sa intelegi, iti dau un exemplu,. La
> competitiile de granturi de exemplu, in domeniul mecanicii se iau
> doar punctaje peste 90. In it rar se ia un asemenea punctaj. Si
> crede-ma ca propunerile de contracte nu sunt mai proaste, ci
> dimpotriva.

Sunteti chiar simpatic ... pai daca s-ar lua numai punctaje de 90 de puncte inseamna ca nu ar mai exista nemultumiti si ar "accesa" toti fondurile !!!

> Vreau sa stii ca am muncit din greu sa ajung profesor,
> iar atunci cind am fost acreditat din 18 dosare au trecut 6. Cred ca
> asta spune ceva.

Da, imi spune ca a fost o cuncurenta de 3 pe un loc. Cand am dat eu la facultate erau 10 pe un loc !!! Dar intrebarea este alta: ati avut contracandidat sau postul a fost "scos la concurs" pentru d-tra ?!!!

> In alta ordine de idei, la facultatea unde lucrez eu, cam 50% din
> posturi sunt vacante, asa ca nu cred ca trebuie sa iasa cineva cu
> picioarele inainte. Si de raportul intre posturi nu stiu unde ai
> auzit, cred ca ai citi in cngresul XII sau cit o fi fost al PCR,
> pentru ca acuma nu exista asa ceva.

D-le "Lexmarz", sper ca nu sunteti un fel de profesor "Clipici" care nu intelege ce se intampla in jurul sau ! Am inteles ca nu aveti functie de conducere dar totusi ...

> Da. Diferenta dintre un prof si un conf e cam de 900 de lei, Poate e
> mare, poate e mica. Cind eram conf mi se parea enorma, acuma dupa ce
> am vazut cita munca inseamna avansarea, nu mi se mai pare atit de
> mare. Corect ar fi ca la fiecare trecere de pe un post pe altul
> diferenta sa fie de 2 la 1. Cam asa este peste tot in lume.

De unde ati scos-o pe asta ?!!! Unde ati auzit d-tra ca se procedeaza in felul asta ?! Cum ar veni un profesor face cat 8 (un octet !!!) asistenti si muncecste asa fin si nu rugos ca asistentul, dar de 8 ori mai mult !!! Pai atunci a trebui sa-i credem pe saracii parlamentari profesori si le iese si pasenta cu declararea veniturilor !!!

> Iar
> faptul ca asistentii si preparatorii fac toata munca, aici ai partial
> dreptate. Da, fac munca bruta.

Nu am scris-o eu ci d-nul M_D_L ... Dar in privinta separarii muncii am mai scris-o eu odata si ma repet: munca este munca oricare ar fi ea ... Nu exista nici munca de jos si nici munca "bruta" cum scrieti d-tra asa "pedagogic" !!! Munca este una singura si daca o faci cu credita si placere (!) nu poate decat sa te inobileze treaba asta ...

> Pentru ca de multe ori ca profesor ai
> responsabilitati mult mai multe decit sa tii niste ore. Evident,
> altele decit cele de curs, pentru ca acelea trebuie tinute. Poti avea
> de exemplu colective de cerecetare cu cercetatori angajati pe perioada
> determinata si trebuie sa te zbati sa le asiguri salariul. Asta nu
> spune nimeni. Si crede-ma, nu e usor sa coordonezi cercetarea si din
> punct de vedere stiintific, si economic si sa te si bati cu sistemul
> in fiecare zi.

Ma bucur sa aflu ca va bateti cu sistemul ! Intrebarea este cat ati reusit, macar acolo pe plan local, sa "indreptati" ?!

> Ce mai vreau sa-ti spun e ca la noi semestrial toate cadrele
> didactice sunt evaluate de studenti. De asemenea se face si o
> evaluare a activitatii stiintifice. Recunosc, inca nu mi-e prea clar
> la ce foloseste, pentru ca nu am o functie de conducere, dar cu
> siguranta foloseste la ceva.
>
> Deci cum am spus, ai dreptate uneori. Ce ma deranjeaza este
> modalitatea prin care iti refulezi probabil niste nerealizari,
> improscind cu noroi in toata lumea. Stiu, am cunostinte pe la mari
> universitati din resita sau tirgoviste, care fusesera ingineri si au
> ajuns peste noapte profesori universitari, deci nu te pot condamna
> complet. Dar crede-ma, exista si universitati bune in tara asta,
> chiar in domenii tehnice, cu oameni care isi fac datoria, fara sa ia
> spaga si fara sa pretinda altcxeva decit cunostinte.
>
Cu spaga este din ce in ce mai greu ... Traficul de influenta va spune ceva ?! Ati auzit de aranjamente gen: acum iti dau eu si data viitoare imi dai tu ?!!! Dar despre rudele din acelasi colectiv ce parere aveti ?! Este mult prea gaunos sistemul pe care incercati sa-l aparati ... Mai uitati-va in jur si vedeti cate alte lucruri nelalocul lor descoperiti ! Succes !

Liviu2002j
2008-11-13 20:18:23

Re: Si inca ceva

La 2008-11-13 04:32:11, Lexmarkz a scris:

> Si liviu2002j, asta nu-ti creste nivelul de
> stres, ca si slariul meu enorm, egal cam cu al unui inspector sef din
> politie? Ca sa intelegi gradul asta e echivalent cu capitan. Asa-i,
> asta a muncit triplu cit un profesor universitar ca sa-si merite
> salariul.
>
Acum incercati sa amestecati lucrurile ... Fiecare meserie cu specificul ei ! Este foarte departe de mine gandul macar de a lua apararea d-lui capitan dar si dansul va poate bate exact cu argumnetele d-tra in ce priveste responsabilitatea si cate si mai cate scrieti mai sus ! De parca daca nu stiu ce cercetator nu isi mai ia salariul atunci moare cineva din cauza asta !!! Daca veneati cu un "exemplu" din sanatate mai era cum mai era ... De justitie vad ca nu scrieti nimic !!! De altfel ati inteles totul gresit: eu nu am nimic cu salariul d-tra ci cu diferenta dintre salariul d-tra si cel al unui asistent !!! Atat timp cat salariul asistentului este de 3 ori mai mic atunci pana nu ajunge la un nivel rezonabil sa mai asteptati si d-tra (asa cum de altfel s-a si promis atunci cand s-au dublat - adica s-au marit cu 100% !!! - salariile profesorilor) si de abia de atunci incolo sa emiteti pretentii ... Si pana la urma totul tine de munca REALA (nu de jos sau "rugoasa" !) si cum cei platiti aduc societatii care ii plateste macar la fel de multi bani socotiti cum vreti d-tra ! Pana una-alta cercetarile de care tot scrieti sunt o mare minciuna per total ... Nu stiu cate din ele se aplica in realitate (desi cand este vorba de "luat colaboratori" la proiecte sau de luat CV-uri ca sa dea bine nu va intrece nimeni !!!) si mai ales cate din ele aduc si un castig societatii. Invatamantul a ramas in urma de tot astfel incat activitatea didactica, care d-tra insiva o socotiti un fel de covoada (ca orele din norma oricum trebuie facute !!!), a ajuns sa va incurce rau de tot !!! Unii profesori nici macar nu mai merg la cursuri lasandu-i pe tot felul de asistenti si chiar doctoranzi sau ce mai gaseste "la indemana" sa le tina cursurile (chiar in domeniul IT si chiar intr-o universitate din care scrieti d-tra ca este extraordinara !!!). Ca domnii profesori sunt in straintate pe banii din contracte !!! Va rog eu sa o lasati mai moale ca macane rau de tot ... Pe acolo pe la IT mai este cum mai este, desi pregatirea studentilor este si acolo din ce in ce mai subtirica, dar pe la "mecanici" lucrurile au ajuns sub pamant !!! Si acolo sunt profesori ca macar procentul respectiv sa se realizeze ... De cutuma ca studentul poate obtine la proiectul de diploma cel putin 1-2 puncte mai mult decat media generala ce spuneti ?! Aplicati asa ceva ?! Ce alte "cutume" mai recunoasteti din cele ce v-am scris ?!!!

budulea taichii
2008-11-13 20:39:23

Re: Da Vranceano, o uriasa imbecilitate!!La scoala SE INVATA ...de la profi, nu de la elevi sau pari

Nu e imbecilitate. Elevii nu ii vor cota pe profesori din punct de vedere a cunostintelor dar vor putea avea o posibilitate de a renunta la profesorii chiulai, nepregatiti, cu "darul" bautului, ciupitori de fete, care ii iau la prestat munci acasa la profesor (mai ales la tara), etc. La vremea mea am urmat scoli destul de bune dar nu a fost ciclu de invatamant ca sa nu am din cei 15-20 de profesori: 1 betiv (orice obiect) , 1-2-3 chiulangii de profesie (in special la obiecte gen desen/muzica/latina/geografie), permanentul crai care la 40 si de ani nu-si putea lua mana de pe gatul sau de la centura fetelor de 15-18 ani (obligatoriu aici intra aia de sport), 2-3 profesoare care intarziau in mod absolut constant cate 10-15 minute la fiecare pauza facand ora de 35-40 minute in loc de 50, urmarea fiind ca la romana a trebui sa ne invatam cam singurei o buna parte din scriitorii contemporani pt bacalaureat + 1-2 oameni absolut ridicoli, generatorii de perle ai scolii + 1-2 "duri" care trimiteau elevii sa le cumpere tigari/sa le stearga masina/etc drept "penitenta" pt absente, alergat pe holul scolii, etc. Toti cei din categoriile de mai sus nu prea au ce cauta in invatamant. In afara de astia am avut cam 4-5 profesori de exceptie (spre norocul meu la obiectele de baza, mai putin la lb. romana), oameni ce ar fi meritat salariul si triplat, nu doar marit cu 50%. Restul erau oameni care nu excelau dar care erau absolut in regula din punct de vedere al implicarii profesionale, pregatirii, etc. Avand in vedere ca vorbesc despre un liceu teoretic mare, centru de excelenta, s.a.m.d., numarul de mere putrede mi se pare cam mare. Nu vreau sa imi imaginez ce e in scolile marginase sau la tara.

Liviu2002j
2008-11-13 20:41:16

Re: ... lui "Alt_cititor"

> Liviu2002j >> Credeam ca pe mine ma critici pentru observatii, dar am
> vazut ca pe profesorul de IT Lexmarkz il critici.

Da, am aduagat ulterior in titlu numele d-tra si astfel a iesit neintelegerea ...
>
> Diferenta la salar intre un conf si prof este mai mult de 2:1. Nu sint
> numai 900 lei, ci vreo... 2,000. Adica mai mult decit dublu.

Nu stiu cum stau lucrurile dar nu cred ca este chiar asa numai daca "conf"-ul ala este mult prea tanar ceea ce iarasi nu este in regula !!!
>
> Lexmarkz >> Stiu caz concrete de profesor universitar care s-au luat
> doctoratul, a publicat foarte multe lucrari bune in reviste foarte
> bune, a avansat profesor universitar, dar... NICI O LUCRARE NU E
> SCRISA DE EL! Asta cum se numeste?

Se numeste asa: comisia aceea de care tot face caz d-nul profesor "Lexmarkz" este compusa din acelasi fel de "autori" carora le-au scris altii articolele si ei nici macar nu au participat la conferinte (de prezentat ce sa mai vorbim ...) ca sa-l vada pe cel pe care-l evalueaza !!!

> Si mai mult, cum poti dovedi ca nu
> e el autorul, cind el trimite lucrarea la revista ca singur autor?

De aceea se cer si lucrari pe la conferinte dar cine-i verifica daca au si prezentat ?! Asiaticii duc dovezi cu fotografii si inregistrari din timpul conferintelor, chiar din momentul prezentarii.

> Daca cineva l-ar lua la bani marunti se dovedeste foarte usor ca nu
> are habar ce e in lucrarile alea. Dar cum impostura e o virtute in
> Romania...

La bani marunti ar trebui luat in primul rand de comunitatea din care face parte si de sefii lui !!! Dar cum aproape toti sunt facuti la fel ... Ce dovada mai mare doriti decat d-nul profesor "Lexmarkz" insusi care cu toate cele scrise de dansul totusi accepta atat de usor si isi apara tagma stiind prea bine ca ceea ce scriem noi aici este adevarat intr-o proportie mai mare de 50% (lucru care ar trebui sa-l determine sa-i ia de urechi pe aia de l-au acreditat, insa in schimb dansul accepta si tare imi este teama ca este prieten cu aia din comisie care i-au acreditat si pe cei "de la resita sau tirgoviste" !!!).
>
> Mai stiu un caz de profesor universitar care si-a luat doctoratul cu o
> lucrare care i-a fost desfiintata de alti cercetatori, pe motiv ca
> rezultatul este complet FALS. Si pe baza acestei lucrari a luat
> doctoratul. A ajuns profesor universitar pe baza altor lucrari care
> de asemenea au fost desfiintate, pe motiv bine intemeiat ca
> rezultatele erau COMPLET FALSE. Cum comentezi asemenea "profesor
> universitar"??? Eu i-as zice IMPOSTOR.

O fi convins omul de ce spune ... Dar "mareata" comisie de acreditare ar fi trebuit sa-si faca datoria. In acest caz aia din comisie, mai ales daca se dovedeste ca au avut cunostinta de opiniile celor care au pus ca totul este un fals, ar trebui sa fie pur si simplu bagati la bulau !!! Daca este sa ramanem in conditiile "responsabilitatii" de care face atata caz d-nul profesor "Lexmarkz" ...
>
> Pentru a avansa profesor universitar sint necesare publicarea a cel
> putin 2 carti si a unui numar minim de articole ISI. Stiu cazuri de
> cel putin 10 profesori unuversitari care INAINTE DE AVANSARE nu au
> publicat NICI O CARTE si cred ca nici pina in prezent nu au NICI UN
> ARTICOL ISI. Si sint profesori de mai bine de 10 ani. Daca azi ar fi
> sa treaca prin comisii, nu ar putea fi nici macar lectori. Despre
> astia ce zici?

Legea nu poate actiona retroactiv dar totusi ceva se poate face: din 4 in 4 ani cel mult toate posturile didactice sa fie scoase la concurs !!! daca ala de-l ocupa mai indeplineste conditiile bine daca nu un altul sa-i ia locul ! Ca prea se culca pe cate o ureche ... Iar de cresterea numarului de ore din norma in functie de puturosenie eu nu am mai auzit !?
>
> Toti acesti "profesori universitari" fac parte din acei peste 80% de
> care am amintit.
>
Extrem de trist !!!

Liviu2002j
2008-11-13 20:52:22

Re: alt_cititor

La 2008-11-13 10:19:38, Lexmarkz a scris:

> Acelor oameni (sa nu se
> inteleaga ca e vorba de absolut toti) nu le poti cere contracte,
> lucrari ISI sau carti originale.

Dar sa le retrageti titlul de profesor universitar puteti ?!!!

> Dar totusi cred ca proportia de 80%
> e o exagerere. Cred ca un 25-30% ar fi mai aproape de realitate.

Stiti care este tragedia d-le profesor ? Ca atat in cazul acestor titularizari cat si in cazul banilor acordati pentru cercetare PROCENTUL PE CARE IL SCRIETI ESTE EXACT INVERS !!! Adica MAXIMUM 25% (adica un sfert !) sunt corecte si restul sunt incorecte !!! Multi au fost facuti profesori universitari ca erau in varsta si nici macar nu se concepea ca nu ar fi profesori !!! Extrem de putini oameni au avut bunul simt sa ramana in functia pe care in mod real o ocupa desi varsta este inaintata ... Sa nu uitam si ca cel putin 75% din profesorii universitari au varste de peste 60 de ani !!!

> Problema e ca astia sar in ochi, pentru ca intotdeuna proverbele se
> adeveresc si su stiu unul care zice ca prostul nu e prost destul daca
> nu e si fudul.

Imbatranirea si devalorizarea functiei de profesor universitar este o realitate mult prea crunta ... Sincer, mie unul mi-ar fi jena daca as fi profesor universitar in aceste vremuri !!! Oricum nu as spune-o la altii din afara universitatii ...

Liviu2002j
2008-11-13 20:55:45

Re: Suntem la faza dezbaterii publice, sa dezbatem deci

La 2008-11-13 05:52:02, srelu a scris:

> Bizara ideea ca parintii sa-i evalueze pe profesori. Adica nea Vasile
> cu patru clase, muncitor necalificat pe un santier de constructii
> vine si evalueaza cunostintele unul profesor de matematica. Pai in
> cazul asta, profesorul, in loc sa stea la clasa si sa-si faca datoria
> face mai bine sa se duca cu el la baut si va obtine aprecieri
> traznet.
>
> Daca leafa unui profesor depinde de aprecierile elevilor, gata cu
> exigenta, profesorul trebuie sa faca ce vrea elevul. Profesorii care
> vor lasa elevii de capul lor vor avea cele mai bune aprecieri.
>

Relule, stii care-i ironia ?! Ca lucrurile astea se intampla deja, profesorii prostituandu-se aproape pe gratis !!! D-nul Anton a spart betonul pe care l-a turnat si incearca sa-l toarne din nou ... Este si asta o "chestie" !!!

Liviu2002j
2008-11-13 20:56:35

Re: Mde. Dupa cate tin minte toti elevii e destepti da profii e cam tampitei, minus

La 2008-11-13 13:21:56, Ghita Bizonu' a scris:

> aia care nu cer elevilor sa invete ....
>
Pe elevi ii incurca profesorii si pe profesori elevii !!!


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Stolojan si Vosganian s-au certat in public (3073 afisari)
 Nu-i mai duduie (2711 afisari)
 Schroeder: Dominatia Americii s-a sfarsit (2246 afisari)
 "Viata cu Abramovici nu a fost un vis" (1992 afisari)
 Ion Cristoiu turnator (1791 afisari)
 Incredibila aurora, ce apare la fiecare 45 de minute, descoperita pe Saturn i-a bulversat pe oamenii de stiinta  (4059 afisari)
 Barack Obama, asa cum nu l-ati mai vazut niciodata (FOTO) (3949 afisari)
 Putin a vrut sa "il spanzure de testicule" pe Saakasvili (3158 afisari)
 Mowgli exista! O fetita a fost adoptata de animalele salbatice din Africa (FOTO/VIDEO INCREDIBILE)  (3122 afisari)
 Cele mai frumoase posterioare din lume (FOTO) (2046 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00906 sec.