Ziua Logo
  Nr. 4385 de luni, 10 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2008-11-10
Constantin Timoc din SUA si Romania (...@aol.com, IP: 207.200.116...)
2008-11-10 00:04
Constitutia Romaniei nu respecta doctrina separarii administratiei nationale de cele judetene

Constitutia Romaniei nu respecta doctrina separarii administratiei nationale de cele judetene

Constantin Timoc

Columbia University, MSEE, 1972
NASA (1979-2008), Pasadena, California

Candidat independent la Camera Deputatilor in colegiul electoral: SUA, Canada, Australia si N. Zeelanda
www.ConstantinTimoc.com


Una dintre formele de organizare a unui stat pentru a distruge coruptia si a creste eficienta este implementarea in constitutie si in legi a doctrinei separarii administratiei nationale de cele judetene; aceasta consta din urmatoarele: (1) separarea taxelor nationale de cele judetene (cunoscuta sub terminologia de taxare concomitenta), (2) descentralizare administrativa la nivel judetean si (3) alegerea prin vot popular a cat mai multor persoane din conducerea fiecarui judet.

Taxarea concomitenta, o inovatie a fondatorilor statului american, a fost implementata in America atat in constitutia federala cat si in constitutiile fiecarui stat. Constitutia Statelor Unite (ratificata in 1788) imputerniceste administratia federala sa taxeze prin urmatorul articol:

<<Congresul va avea puterea de a impune si colecta taxe, impozite de orice fel, taxe vamale, de a achita datoriile si de a asigura apararea comuna si bunastarea generala a Statelor Unite; dar toate taxele, impozitele si taxele vamale vor fi uniforme pe teritoriul Statelor Unite;<< [Art.1, Sec. 8]

si interzice statelor sa impuna numai anumite taxe prin urmatorul articol din constitutie:

<<Nici unul din State nu va aplica, fara acordul Congresului, vreun impozit sau vreo taxa asupra importurilor...<< [Art.1, Sec 10, 2]

Deci, Constitutia autorizeaza Uniunea sa impuna si sa colecteze propriile sale taxe si nu interzice statelor sa impuna taxe si impozite, cu exceptia celor citate mai sus. Cu alte cuvinte, unui stat ii este permis sa taxeze tot ce nu-i interzis de Constitutia Statelor Unite.

La nivel statal, fiecare stat are libertatea si dreptul de a impune propriile sale taxe. De exemplu, Constitutia statului California, pe de o parte imputerniceste, prin urmatorul articol, statul sa impuna taxele necesare pentru a sustine activitatea acestuia:

<<Numai in cazurile in care nu este interzis...de legile Statelor Unite: Toata proprietatea este taxabila...<< [Art.13, sec.1]

iar pe de alta parte limiteaza autoritatea statala si lasa libertate administratiilor judetene (county) sa taxeze, printr-un alt articol din aceiasi constitutie:

<<Legislatura [statului] nu poate impune taxe pentru necesitati locale dar poate autoriza administratia judeteana [county] sa le impuna.<< [Art. 13, sec. 24]

In America, fiecare stat are propria lui trezorerie, separata de trezoreria Uniunii, in care se depun taxele si impozitele statale pentru a fi utilizate numai in folosul acelui stat. De asemenea, fiecare administratie judeteana (county) este imputernicita sa stabileasca si sa colecteze propriile sale taxe care se varsa la trezoreria acelui judet pentru ca banii sa fie folositi numai pentru necesitatile judetului. De exepmlu, statutul judetului (county) Los Angeles specifica urmatoarele:

<<Toate taxele colectate de judet [county]... se vor depune la Trezoreria Judetului [county]...<< [Art.4, sec 15]

Ca urmare a aplicarii doctrinei separarii taxelor federale de cele statale, un cetatean american care locuieste in statul California, plateste din venitul sau, atat taxe federale care se varsa in trezoreria federala prin agentia IRS (Internal Revenue Service) cat si taxe statale care se depun la trezoreria statului prin intermediul agentiei FTB (Franchise Tax Board).

Deci, odata cu implentarea doctrinei taxarii concomitente in Romania, guvernul national va fi imputernicit sa taxeze pentru administrarea acestuia si in acelasi timp fiecare administratie judeteana va avea o putere adecvata si independenta de cea nationala de a taxa pentru a satisface nevoile judetene.

Exemplul organizarii statului american este demn de urmat si in privinta descentralizarii la nivel de judet (county) a functiilor statului conduse de persoane alese prin vot popular de catre cetatenii fiecarui judet.

De exemplu, in statul California, judecatorii (din Curtea Suprema si Curtile de Apel) sunt alesi prin vot popular (nu sunt numiti) tocmai ca sa distruga piramida coruptiei care ar rezulta din numirea acestora. La nivel de judet (county) atat procurorul sef (district attorney) cat si seful politiei din judet (sheriff) sunt alesi prin vot popular:

<<Judecatorii Curtii Supreme vor fi alesi de toti alegatorii si judecatorii curtilor de apel vor fi alesi din fiecare district ...&#8217; [Art.6, Sec.16]

<< Din fiecare judet (county) va fi ales ... cate on sef al politiei (sheriff), un procuror sef al judetului (district attorney) si un asesor al proprietatilor (assessor).<< [Art.4, Sec. 12]

Deci, in sistemul american, metoda cea mai eficienta pentru a distruge coruptia in justitie si in politie este alegerea prin vot popular a cat mai multor persoane din conducere, pentru ca poporul prin votul sau este singurul care vegheaza asupra propriei sale libertati, nu reprezentantii lui.

Ca parlamentar, in ianuarie 2009, voi propune in Parlament amendamente la constitutie, inspirate din sistemul de organizare american, pentru a respecta doctrina separarii administartiei nationale de cel judetene, in principiu, astfel:

<<Fiecare judet va avea autoritatea de a colecta taxe si impozite pe care le va depune in trezoreria judetului; si toti banii depusi in trezoreria fiecarui judet vor fi folositi numai in judet.<<

si voi propune legi pentru a distruge in mare masura coruptia existenta in Romania prin descentralizarea administrativa si alegerea conducatorilor la nivel de judet dupa urmatorul concept de organizare:

(a) fiecare judet va fi impartit in districte cu o populatie de circa 5.000 de alegatori si cate un consilier judetean, care va fi locuit cel putin 2 ani intr-un district, va fi ales din acel district, cu un mandat de 2 ani,

(b) fiecare consiliu judetean va numi, cu un mandat de 2 ani, cate un oficial judetean pentru fiecare din urmatoarele functii: (1) inspector general scolar al inspectoratului scolar judetean, (2) director al directiei de sanatate publica judeteana, (3) avocat aparator public, (4) colector de taxe si impozite, (5) director al serviciilor sociale si adoptiilor, (6) director al personalului, (7) director al parcurilor, (8) doctor criminalist, (9) inspector al drumurilor, (10) inspector al vanatului si pescuitului sportiv, (11) inspectorul al vamilor, (12) director general al trezoreriei judetului, (13) auditor si (14) sef al garzii fInanciare,

(c) populatia fiecarui judet va alge cu un mandat de 2 ani: (1) un inspector-sef de politie al inspectoratului judetean de politie, (2) un procuror-sef al tribunalului judetean si (3) un asesor al proprietatilor.

* * *

Pasadena, California
10 octombrie 2008

Ghita Bizonu' (...@yahoo.com, IP: 86.107.234...)
2008-11-10 09:47
Re: Mai Timoc

exista unele mici diferente intre SUA si Romania.
Ce debitezi matale nu exista nice pre timpul lui IICB .
Si nice prin Sfrentia nu se "respecta doctrina separarii administratiei nationale de cele judetene" cu unica dieosebire ca acolo la judet se zice departament.
In cazul in care nu ai aflat SUA sunt un stat federal. Nu este si cazul Romaniei.
Si tot ptr intelegerea redusa de care dai dovada sdolutia nu consta in copierea legislatiei amerloce. Fiindca in definitiv (ce nu stii matale si cam toata lumea) in cele 3 Americi exista 3 tari ce se munesc State Unite : SUA, Statele Unite ale Mexicului si Statele Unite ale Braziliei .... si au rezultate diferite ....

Danny (...@us.mahle.com, IP: 74.12.178...)
2008-11-10 20:32
Re: Constitutia Romaniei nu respecta doctrina separarii administratiei nationale de cele judetene

La 2008-11-10 00:04:38, Bizonul a scris:

"sdolutia", "ptr (pt.)", tari care se "munesc"

Ca tot faceai caz de ortografie !! Vezi, se intimpla si la case mai mari
(Prof. Dr. Doc. Bourul)

Liviu2002j din Bucuresti (...@yahoo.com, IP: 86.121.132...)
2008-11-10 20:38
Re: Constitutia Romaniei nu respecta doctrina separarii administratiei nationale de cele judetene

D-le Timoc, apreciez puterea d-tra de munca si daruire, am vazut certificatele si diplomele pe care le-ati obtinut, sper ca si cercetarile pe care le-ati realizat au fost "pe bune" si ca au adus un real folos insa turnura pe care ati dat-o preocuparilor d-tra din ultima vreme nu stiu daca va mai afera aceleasi "calitati".

In primul rand, asa cum bine constata Ghita Bizonu', d-tra comparati niste lucruri complet diferite. Apoi, totusi, nu trebuie sa pierdeti din vedere faptul ca chiar daca "parintele" constitutiei a fost un PSD-ist (Antonie Iorgovan) totusi omul a fost un renumit specialist in drept constitutional asa ca cel putin la nivel teoretic treburile ar trebui sa stea foarte bine. Ce nu rezolva constitutia si nu poate rezolva nicio constitutie "democratica" ? Coruptia !!! Ca este la nivel local sau national este tot coruptie si se manifesta oricum siorice s-ar intampla ... Ca asta-i democratia !!!

Acum, cum bine stiti si candidati, sunt alegeri si la noi ... Care-i smecheria si deosebirea ?!!! Unii dintre noi "muncesc", lipesc afise, instaleaza bannere, zbiara in niste megafoane, consuma energe si benzina, promit cate in luna si in stele ... Cate se realizeaza dintre acestea ? Foarte putine lucruri ! Pentru ce muncesc trepadusii ?!!! Pentru bani !!! Ca sa obtina diverse avantaje, ca sa ia din banii care se strang "democratic" la centru sau local ... Sigur ca mai sunt si ceilalti care o fac ca sa obtina puterea, ca sa simta ei ca sunt sefi si ca ii conduc pe altii ... Care-i smecheria deci ?!!! Unde se opreste coruptia ?!!! Pana unde este coruptie si de unde incepe cinstea si corectitudinea ?!!!

Sa fim seriosi d-le Timoc ... Nu este decat o iluzie totul ... Nenorocitiii astia de bani (fara acoperire !!!) fac tot jocul iar coruptia are de-a face tocmai cu ei !!! Face parte din joc !!! Ce elucubrati d-tra (cu inocenta sper !!!) sunt numai niste idei mai fantastice decat insusi comunismul ... Ce, separarea administratiei locale (nationale) de cea nationala (federala) a desfiintat coruptia la nivel local ?!!! Sa fim seriosi ... Si va rog eu frumos ca in cazul in care imi veti raspunde sa nu imi spuneti treaba aia cu "imperfectiunea perfectibila" ca am totusi o varsta si as considera ca ma jigniti !


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Aventurile francmasoneriei pe pamanturile romanesti (3255 afisari)
 Vracii crizei mondiale (2876 afisari)
 Contraatac iranian la Obama (2378 afisari)
 Vom avea prima minicentrala nucleara (1632 afisari)
 Trianonul de la Floresti (1495 afisari)
 La 42 de ani, Cindy Crawford apare intr-un pictorial ce taie respiratia barbatilor (FOTO) (3732 afisari)
 Fotografii inedite cu OZN-urile ce au survolat Franta! (3673 afisari)
 Din dragoste, s-a trezit din coma dupa 30 de ani (3618 afisari)
 Topul celor mai spectaculoase fraude cu fonduri UE: Un italian si-a cumparat Ferrari, iar un spaniol si-a deschis un bordel (2554 afisari)
 Bush s-a dezinfectat dupa ce i-a strans mana lui Obama (2260 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00688 sec.