Ziua Logo
  Nr. 4382 de joi, 6 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Opinii

2008-11-06

Comentarii: 2, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Mache
2008-11-06 01:23:52

Piei Satana!

Doamne fereste, apara si pazeste! Pai se poate domnule Orescu?! N-are Europa teaxe uriase, o birocratie imbarligata, inertie cat incape?

Acum numai bomboana de pe tort mai lipseste: un iscusit guvernamant central facut dupa chipul si asemnarea birocratiei bonapartiste ca sa sugrume tot ce se mai zvarcolea pe alocuri!

srelu
2008-11-06 02:40:50

Cateva observatii

Marile puteri europene (Franta si Germania) au invatat pe parcursul istoriei lectia dureroasa ca nu pot controla continentul prin forta militara. Toti cei care au incercat au sfarsit prost.

UE este rezultatul descoperirii lor ca ceea ce nu se poate obtine pe cai militare se poate obtine pe cai economice si politice. In acest moment Franta este foarte dornica sa realizeze acest lucru, Germania nu este prea entuziasmata. E doar o chestie de moment care depinde de liderii de acum, a mai fost si va mai fi si invers.

In povestea asta, mai sunt doi actori importanti, Marea Britanie si Rusia, cei doi cerberi la cele doua capete ale continentului.

De oride cate ori cineva a incercat sa cucereasca Europa, cei doi s-au aliat si l-au zdrobit. (Vezi Napoleon, cel doua razboaie mondiale.) Ei au o doctrina militara care considera ca este foarte importanta mentinerea unui echilibru de forte in Europa. Daca cineva vrea sa-l deregleze, ei intervin.

Aceasta este explicatia pentru care Rusia a refuzat sec invitatia de aderare la EU si tot din acest motiv si englezii dau dovada de retinere (n-au adoptat moneda euro). Cei doi vad mijind in Europa o mare putere si nu sunt incantati.

Nu cred ca sperantele francezilor de a se instala la mansa intregii economii a UE vor depasi vreodata faza de vise.

Punctul de vedere al Romaniei este corect, nu avem nici un interes ca la Bruxelles sa se infiinteze un guvern paneuropean care sa promoveze interesele franceze sau germane in toata Europa. Romanii au interesele lor proprii.

De fapt si adoptarea monedei euro ar fi impotriva interesului national, BNR ar pierde posibilitatea controlului monetar in tara. BNR face treaba buna. Ar fi pacat sa renuntam la ea si sa ne raliem unor politici monetare facute in avantajul Frantei sau Germaniei si care ignora orice interese romanesti.

-----------------------------------------

In ceea ce priveste asa zisa scadere a prestigiului Rusiei si SUA, eu zic ca n-ati nimerit-o nici cu una nici cu alta, amadoua scaderile au caracter temporar.

Criza financiara are clar un caracter temporar. Dupa ce putregaiurile mediilor financiare isi vor da obstescul sfarsit, lumea va renaste insanatosita si cu o leaca mai multa experienta si prudenta.

In privinta SUA, de la Casa Alba pleaca Bush si cu asta am spus totul. Idiot ca asta ajunge la presedintie o data la un secol, altul dumneavoastra n-o sa mai apucati. Politica de mushilor de otel si creier de gaina s-a terminat. Tara aceea este capabila sa-si reconstruiasca prestigiul repede si sunt convins ca o va face.

In privinta Rusiei, din punct de vedere politic, prestigiul lor a crescut dupa, si din cauza, desfiintarii URSS.

Au suferit un recul de scurta durata cu ocazia razboiului georgian, dar ulterior acest prestigiu a renascut mult intarit. Interventia militara a reamintit lumii ca Rusia nu e un soi de baba decrepita cu care oricine poate face ce vrea.

Tot cu aceeasi ocazie au demonstrat ca nu au veleitati de cuceritori, au parasit toate teritoriile pe care le-au ocupat, nici macar pe presedintele georgian nu l-au dat jos. Au ramas doar in doua republici la cererea populatiei locale.

Excluderea Georgiei si Ucrainei de la integrarea europeana a fost un mare succes politic pentru ei si demonstreaza ca Rusia este ascultata si respectata de majoritatea tarilor europene, si chiar si de SUA. (Excluderea celor doua tari inca nu este consfintita in mod oficial, dar eu sunt convins ca va fi.)

Cat priveste economia ruseasca, de cand a venit Putin la putere, a inceput sa cresca rapid. Rusii vor plati un pret pentru criza financiara, dar acesta are caracter temporar.

As zice ca daca pe vremuri URSS era temuta, Rusia de azi incepe sa fie respectata.

Eu zic ca viitorul, in perspectiva ceva mai indepartata, arata bine pentru ambele superputeri.


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Un negru la Casa Alba (3400 afisari)
 Ne-au napadit spionii (3262 afisari)
 Moscova tine la secret documente despre Romania (2968 afisari)
 Vadim -Cristoiu la CNA (1478 afisari)
 Rusia pune rachetele pe Europa (1306 afisari)
 De ce a divortat Nicole Kidman de Tom Cruise (3303 afisari)
 La 43 de ani, Liz Hurley face senzatie pe plajele din India (2551 afisari)
 Kate Moss si-a scos picioarele de pensionara la cumparaturi! (2441 afisari)
 Berlusconi: Obama este "tanar, frumos si bronzat"! (Video) (2027 afisari)
 Vladimir Putin ar putea reveni la Kremlin in 2009, potrivit presei ruse (1877 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00636 sec.