Ziua Logo
  Nr. 4358 de joi, 9 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2008-10-09
Alex.Pandrea din Bucuresti (...@fastmail.fm, IP: 81.196.18...)
2008-10-08 21:47
De care social-democratie avem nevoie?

De care social-democratie avem nevoie?
Democratie sociala sau social-democratia este o doctrina politica care s-a lansat spre sfarsitul secolului XIX. Initial, suportul pentru democratie sociala a venit de la marxisti, si primele partide social-democrate au inclus socialisti revolutionari, precum Rosa Luxemburg si Vladimir Lenin, langa socialisti moderati ca si Eduard Bernstein si Karl Kautsky.
Dupa revolutia rusa din 1917, democratia sociala a fost asociat in exclusivitate cu o forma de socialism moderata si nerevolutionara, diferita de alte doctrine de stanga, precum comunismul.
Social-democratia moderna pune acent pe o reforma legislativa graduala a sistemului capitalist, cu telul de a face acest sistem mai echitabil si uman. Doctrina social-democrata este astazi raspandita prin lume, fiind in multe tari, mai ales in Europa, cea mai puternica forta de stanga
Care ar putea fi obiectivele social-democratiei?
· O economie de piata sociala (economie mixta), cu prevederi legale pentru protejarea muncitorilor, consumatorilor si intreprinzatorilor mici
· Un sistem extensiv si complex de protectie sociala pentru a contracara efectele saraciei si pentru a proteja pe cei care nu pot sa lucreze intr-un sistem de piata libera (adica, somerii si pensionarii)
· Un nivel de taxare relativ ridicat, mai ales taxare progresiva, pentru a redistribui venitul intr-o societate
· Un sistem de invatamant si sanatate oferit de guvern (public), finantat din taxe
· Conditii minime garantate prin lege pentru muncitori (salariu minim, protectie impotriva concedierii necinstite, etc.)
· Protectia mediului (desi multe partide social-democrate nu pun accent pe politici ecologiste)
· Multiculturalism, drepturile minoritatilor, si o politica relativ deschisa fata de migratie
· O politica sociala seculara si progresiva. Majoritatea partidelor social-democrate suporta casatoria intre persoane de acelasi sex, avortul si politici liberale privind droguri recreationale.
· O politica externa care suporta promovarea democratiei, protectia drepturilor omului si, unde este posibil, multilateralism.
Din pacate PSd,fiind lansat de vechi comunisti,unii nomenclaturisti ai regimului Ceausescu,practicand un discurs populist, menit in aparenta sa apere drepturile muncitorilor, a castigat capital politic. Mai ales intr-o tara ca Romania, unde majoritatea alegatorilor sunt angajati sau fosti angajati (pensionari), si nu persoane independente
Dar,dincolo de capitalul politic, un guvern PSD castiga sprijinul financiar al marilor companii si al sindicatelor ,a caror menire este aceea de a-i proteja doar pe muncitorii bogati . Ceea ce inseamna ca, daca sprijinim astfel de politici, consimtim la propria noastra saracire.
Subiectul propagandei PSD ramane politica de redistribuire a veniturile. Numai ca, spre deosebire de ceea ce se pretinde, redistributia se face dinspre saraci catre bogati. Saracii sunt cei care pierd o parte din veniturile lor in beneficiul bogatilor.
De fapt miza acestei social-democratii romanesti este ca din cuvintele care plac saracilor se alcatuiesc politicile care plac bogatilor. Acesta e cinismul radical al liderilor PSD. Si nu putem spera sa traim , cu adevarat mai bine, decat din momentul in care cei saraci vor inceta sa mai ia in serios cuvintele pe care astazi le accepta fara ezitare.

De fapt PSD a devenit un partid al bogatilor care au fost atrasi in PSD doar pentru popularitatea acestui partid si a dlui Iliescu si de oportunitatea imbogatirii,mai ales din averea fostului stat comunist si cu sfidarea legii (de tipul matusii Tamara,Niki-spaga) si pe plan local a instituit regimul baronilor locali de tip Mazare,Oprisan care au instituit politica pomernilor cu sacosa in schimbul resurselor statului de care beneficiaza.

De fapt PSD a instituit in Romania un socialism al bogatilor si o demagogie preelectorala populista,daca este posibil din umbra,cum este actuala situatie cu manipularea petro-liberalilor(sa nu uitam ca Patriciu ca liberal a fost o exceptie,fiind favorizat de PSD sa faca avere,pentru care si azi le este recunoscator,desfiintand de exemplu alianta DA si colaborand cu PSD).

Indiscutabil ca in Romania nu avem o social-democratie ci o substituire a ei printr-o oligarhie care se foloseste doar de cuvantul social-democratie.
Doctrina social-democrata nu inseamna nimic pentru actualii lideri social-democrati,de la dl.Iliescu la Nastase sau Geoana.
Nu avem nici intelectuali social-democrati,o parte fiind cumparati(gen Severin,Alin Teodorescu sau Nicolaescu etc) altii devenind oportunisti gen(Corlateanu ,Ponta,Vanghelie etc).

In acest context nu trebuie sa ne miram ca doctrinele politice nu mai au nici o relevanta in politica romaneasca unde social-democratii exploateaza pe pretinsii doctrinari de dreapta(petro-liberalii).
Cine are curajul de a intra pe un forum social democrat si vrea sa exprime o parere cat de cat diferita este imediat exclus.

Politica pumnului in gura si a prevalentei criptocomunidtilor s-a exprimat prin revenirea in trecut a PSD prin preluarea puterii,de facto,a dlui Iloiescu si vechii sai tovarasi de lupta din PCR.
Acum PSD se prezinta la alegeri si vrea castigarea lor cu un partid al trecutului si bazandu-se pe pomeni electorale si ignoranta electorilor.

In momentul de fata,indiferent de opinie,electoratul constient, acesta este aproape obligat sa voteze PD-L si pe Dl.Basescu,daca mai vor sa aiba o speranta de normalizare a clasei politice din Romania.

Doamne ,oare cand se va normaliza Romania?


Shadow din Franta (...@yahoo.com, IP: 213.41.108...)
2008-10-08 22:52
Re: De care social-democratie avem nevoie? ca tot vorbim de comunisti

Cred ca "presul" pt care electoratul constient "e aproape obligat" (ciudat mod de perceptie a democratiei) se bucura. Doar el era nu mai tarziu de cativa ani impotriva retrocedarilor. Ori "lupul" isi schimba blana dar "naravul" BA.
Dreapta intrebare. Cum sa se normalizeze Romania cu astfel de membri de partid?


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Moartea unui demnitar (5216 afisari)
 Insula Serpilor este subiect de gafe in SUA (3464 afisari)
 Hotii de case (2613 afisari)
 Ultimul secret al Titanicului (2401 afisari)
 Mihaela Radulescu de mana cu Elan la divort (2348 afisari)
 Presupusa sora a lui Elvis Presley: Regele traieste! (3470 afisari)
 Satelitul care iti vede sub plapuma (3315 afisari)
 La 105 ani, e cea mai batrana virgina din lume: Am fost prea ocupata sa mai am timp si de sex (2553 afisari)
 Prostituate ''ascunse'' pe bancnotele Euro (2360 afisari)
 Berlusconi critica cravata ministrului roman de Justitie, Catalin Predoiu (2342 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00746 sec.