Ziua Logo
  Nr. 4317 de vineri, 22 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Politica

2008-08-22

Comentarii: 1, forum INCHIS

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Constantin Timoc
2008-08-23 00:50:37

Constitutia si legile nu respecta doctrina separarii taxelor nationale de cele judetene

Propunere de amendament la Constitutie pentru respectarea doctrinei separarii taxelor nationale de cele judetene

Constantin Timoc, MSEE, Columbia University, 1972

Candidat independent la Camera Deputatilor in colegiul electoral: SUA, Canada, Australia si N. Zeelanda
www.ConstantinTimoc.com

Constitutia Romaniei nu respecta doctrina separarii taxelor nationale de cele judetene. Aceasta doctrina, considerata de multe ori ca fiind o componenta a doctrinei separarii puterilor in stat, realizeaza o separare <<orizontala<< a puterii nationale de cea judeteana pe cand doctrina separarii puterilor in stat propriu zisa, realizeaza o separare <<verticala<< a celor trei puteri ale statului: legislativa, executiva si judecatoreasca. Scopul respectarii doctrinei separarii taxelor este de a preveni dependenta politica a judetelor de guvernul national.

Doctrina separaii taxelor a fost implementata in America atat in constitutia Statele Unite cat si in constitutiile fiecarui stat. Constitutia Statelor Unite (ratificata in 1788) imputerniceste administratia federala sa taxeze prin urmatorul articol:

<< Congresul va avea puterea de a impune si colecta taxe, impozite de orice fel, taxe vamale, de achita datoriile si de a asigura apararea comuna si bunastarea generala a Statelor Unite; dar taoate taxele, impozitele si taxele vamale vor fi uniforme pe teritoriul Statelor Unite;<< [Art.1, Sec. 8]

Deci, constitutia autorizeaza Uniunea sa impuna si sa colecteze propriile sale taxe si nu interzice statelor sa impuna taxe si impozite. Cu alte cuvinte, unui stat ii este permis sa taxeze tot ce nu-i interzis de constitutia federala.

La nivel statal, fiecare stat are libertatea si dreptul de a impune propriile sale taxe. De exemplu, constitutia statului California, pe de o parte imputerniceste, prin urmatorul articol, statul sa impuna taxele necesare pentru a sustine activitatea acestuia:

<<Numai in cazurile in care nu este interzis...de legile Statelor Unite: Toata proprietatea este taxabila...<< [Art.13, sec.1]

iar pe de alta parte limiteaza autoritatea statala si lasa libertate administratiilor judetene (<<county<<) sa taxeze printr-un alt articol din aceiasi constitutie:

<<Legislatura [statului] nu poate impune taxe pentru necesitati locale dar poate autoriza administratia judeteana [county] sa le impuna.<< [Art. 13, sec. 24]

In America, fiecare stat are propria lui trezorerie, separata de trezoreria Uniunii, in care se depun taxele si impozitele statale pentru a fi utilizate numai in folosul acelui stat. De asemenea, fiecare administratie judeteana [county] este imputernicita sa stabileasca si sa colecteze propriile sale taxe care se varsa la trezoreria acelui judet pentru ca banii sa fie folositi numai pentru necesitatile acelui judet. De exepmlu, statutul judetului (<<county<<) Los Angeles specifica urmatoarele:

<<Toate taxele colectate de judet [county]... se vor depune la Trezoreria Judetului [county]...<< [Art.4, sec 15]

Ca urmare a aplicarii doctrinei separarii taxelor federale de cele statale, un cetatean american care locuieste in statul California, plateste din venitul sau atat taxe federale care se varsa in trezoreria federala prin agentia IRS (Internal Revenue Service) cat si taxe statale care se depun la trezoreria statului prin intermediul agentiei FTB (Franchise Tax Board). Mai mult, taxele pe proprietatea imobiliara (<< real estate taxes<<) se varsa in trezoreria judetului de care apartine proprietatea si sun utilizate numai pentru necesitatile acelui judet.

Constitutia Romaniei nu contine articole referitoare la separarea taxelor nationale de cele judetene; si felul cum se aduna, trezoreria la care se depun si felul cum se distribuie taxele si impozitele se face prin legi care sunt deseori modificate atat de Parlament cat si prin ordonante guvernamentale. In prezent taxarea judeteana este subordonata celei nationale iar fiecare judet depinde in mare parte de alocarea de fonduri de catre guvernul national, lucru care se face in functie de relatiile politice dintre conducerea nationala si cea judeteana. Constitutia trebie sa permita ca taxarea nationala sa fie separata de cea judeteana. Statul national va avea puterea (legiferare si executie) de taxare iar administratia judeteana va avea o putere adecvata si independenta de cea nationala de a taxa pentru a satisface nevoile judetene. Constitutia trebuie sa contina o jurisdictie prin care sa autorizeze separarea taxelor nationale de cele judetene.

Ca parlamentar, in ianuarie 2009, voi propune in Parlament urmatorul amendament la Constitutie:

<<Fiecare judet va avea autoritatea de a colecta taxe si impozite pe care le va depune in trezoreria judetului; si banii din trezoreria fiecarui judet vor fi folositi numai in judet.<<
* * *




« Sumar articole
Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Forta de foc nimicitoare a Transnistriei (2711 afisari)
 Comoara din noroi (2348 afisari)
 Misiune riscanta. Dar chiar imposibila? (1867 afisari)
 Vagauna electorala a lui Nastase (1690 afisari)
 Asasinul lui Lennon din nou sub reflectoare (1647 afisari)
 UPDATE: IMAGINI SOCANTE! Copil de 4 ani, ucis cu cruzime de asistenta maternala, la Bistrita Nasaud  (4391 afisari)
 Un miliardar american avertizeaza ca Statele Unite se afla in pragul unei catastrofe financiare (2855 afisari)
 Ambasadorul american in Rusia: Daca toti s-ar comporta ca Saakasvili, pamantul ar exploda nu o singura data (1828 afisari)
 Fostul Agent 007, Pierce Brosnan, indragostit de rotunjimile nevestei (1825 afisari)
 Investitorii parasesc Rusia dupa razboiul din Georgia (1712 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01310 sec.