Ziua Logo
  Nr. 4288 de sambata, 19 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Bistro

2008-07-19

Comentarii: 29, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

neamtu tiganu
2008-07-18 22:31:57

Terminati cu chestii d-astea

M-am ingrasat, am ajuns la 80 de kg, am inceput sa fac burtica. Am fost in conced, Spania, o casa inchiriata linga mare, cu gratar si piscina, si dai si gratareste si dai cu vinu si dai ... am stat numa in slip da cind sa-mi pun blugii, surpriza, nu ma mai incapeau, ca am luat trei kile.

Ieri am jucat fotbal si treceau toti pa linga mine ca acceleratu in gara Lehliu. Asa ca incetati cu retete din astea, nu mai vreau sa le vad.

P.S daca totusi faceti reteta incercati-o cu Ferkel, purcelus de lapte... wow, mi s-a facut foame, ma duc sa pun la cuptor un ... iaurt, sau poate iau altceva ca nu de alta da nu prea merge vinu dupa iaurt, sau?

cotrofelnitza
2008-07-19 00:42:37

Mie nu-mi place chimionu' asta nici sa ma plici pa sorici ...


... criss-cross sau cross-criss, fac criza ...
Da am mincat o gramada da sanviciuri d-alea da care zici, si da foame,
si pa d-a moaca ...
In 79, am avut un lant de restaurante in Austria, pa linga [si chiar in] Vienna, cind la spalat vase, cind la palat podele, da de cele mai multe ori la amindoua, ca asa sunt si-am fost eu, n-am nici cel mai mic talent selectiv ...
Al mai bine era la alea mai marginase, dupa ce-i puneam pa toti la ordine, aveam dreptu' cistigat sa m-ashed la una din masele alea lungi,
care-o fi care-o fi dar la alegerea mea ...
M-am imprietenit cu multi austropiteci, era si usor, tot ce trebuia sa faci era sa te-nlantui da dupa umeri, sa te legeni, si sa cinti.
In fiecare noapte, dupa 1, primeam felicitari pentru germana mea perfecta. Da credeam si io, nu-i nevoie sa spui ca numai pin-a doua zi dimineata...
Odat-am crezut c-am bulibasit-o. Al dracului unu' stia ceha, si m-a-ntrebat ceva [ din motive "tehnice" ma declarasem ceh ].
Io neam, ce-i cu tine ba, esti beat, sau, si mai rau, esti albanez sau roman ?
La dracu cu modestia, zic, ridicind-u-ma sa plec, sunt roman !
Da ala ma trage d-aripa indarat jos pa banca, m-a pupat toti da m-a albit si stralucit mai dihai decit ce facusem eu in bucatarie cu vasalele.
Mai rau, au curs shillingi-n buzunarele mele ca-n Strauss.
Pai, zic, iertati-ma, trebuia sa spui de la inceput ca sunt roman ?
Nu, nu trebuia, zisera, trecu timp, s-apropie ziua plecarii, ma-ntorsei
intr-o seara, si, din banii aia [da care nu m-atninse-se-m firtai], am intins un chef ca Ivan in iad ...
Ca asa sunt si-am fost eu, roman ...

neamtu tiganu
2008-07-19 11:46:26

vezi ma Cotro ce-nseamna sa ai carte

Io la-nceput prin Ge, m-am dat intelectual, ma faceam ca am carte d-aia nu am acceptat sa spal vase sau podele in circiumi, nici in ruptu capului, io m-am dus la munca barbateasca, la taiat lemne.

e drept ca aveam si dezavantaje, ca nu prea mergea sa-mi fac Butterbrot din ele.

Anticomie
2008-07-19 21:33:37

Contratimp

Lasind la o parte faptul ca friptura de porc cu soric si vin rosu merg la canicula ca sarea'n ochi, sa ne gandim doar cum se prepara: dat fiind ca majoritatea populatiei din RO nu se bucura de aer conditionat, bietii bucatari ard langa cuptor pana prepara un meniu de servit dusmanii pe canicula.

Chimionul s-ar potrivi de minune la o racoritoare ciorba de salata ardeleneasca, sau, mai bine, de castraveti, ca nici nu deschii aragazul.

De ce nu puneti retete de prajituri/tarte/placinte cu fructe de sezon, cum ar fi galuste cu prune? si lasati vinul ros ptr. la iarna.

cotrofelnitza
2008-07-20 00:14:27

Re: vezi ma Cotro ce-nseamna sa ai carte

La 2008-07-19 11:46:26, neamtu tiganu a scris:


... La Traisckirchen, [ sau cam asa ceva], spatiul meu personal
se rezuma la pat, ba si p-ala trebuia sa-l impart din cind in cind cu cite-o gagica,
ca mi-era teama sa nu ramin gravid, imi trebuiau palmele la munca...
Am avut acolo 5 carti, nu una.
Plus Biblia,
Biblia nu e carte, are-n ea Cuvintul, alealalte are doar mii de cuvinte.
Orisicit, ma mira chestia cu lemnele, austriecii le venereaza, cu chiu cu vai am reusit obtine citeva deseuri de la o timplarie, si nu pa d-a moaca, mi-am tras sufletu' la rindea...
Am facut acolo si cea mai barbatesc de taraneasca munca, coasa, din zori si pina-n seara-o saptamina, patronu-a fost multumit [m-a platit mai mult decit promisese], eu nu, as fi vrut sa fac si imposibilul, mi-as fi oferit serviciile si ca cacanar.
Cred ca, ca proaspat venit din Romania, eram, la capitolu' asta,
cam statut ...

> Io la-nceput prin Ge, m-am dat intelectual, ma faceam ca am carte
> d-aia nu am acceptat sa spal vase sau podele in circiumi, nici in
> ruptu capului, io m-am dus la munca barbateasca, la taiat lemne.
>
> e drept ca aveam si dezavantaje, ca nu prea mergea sa-mi fac
> Butterbrot din ele.
>

Olga Khan
2008-07-20 02:20:57

Re: Contratimp

La 2008-07-19 21:33:37, Anticomie a scris:

> Chimionul s-ar potrivi de minune la o racoritoare ciorba de salata
> ardeleneasca, sau, mai bine, de castraveti, ca nici nu deschii
> aragazul.
>
> De ce nu puneti retete de prajituri/tarte/placinte cu fructe de sezon,
> cum ar fi galuste cu prune? si lasati vinul ros ptr. la iarna.
>



Din zonele unde eu am trait in Ardeal, Chimionul se folosea strict in cateva locuri dar supa de salata NU era una din ele!!! Acolo era marar si usturoi.
- supa de chimion
- la prepararea varzei tocate pentru a pune in oala cu sarmale
- palinka cu chimion
- in aluatul de paine se arunca un pumn de chimion
- ceai pentru copiii in special si de fenel sau anasaon
- in sfecla rosie cu otet se mai pune chimion pe langa hrean
- bastonese din foietaj cu chimion, sesame sau cascaval
- in gulas sau tocana de oaie sau de porc
- in creme cu branza de oaie si multe altele, dupa placul fiecaruia!

Reteta galustelor de prune este cam complikat, lung si plictisitor pentru multi forumisti ... de mancat este mai relaxant!!!! inca n-au aparut prunele bune pentru aceasta delicatese iar intre timp prepara vreo 1 kg de pesmet facut in casa si sa ai si scortisoara macinata destula, nu veche de 15 ani!!! si ulei de floarea soarelui de calitate buna pentru calit/prajit pesmetii.

Anticomie
2008-07-20 04:08:57

Clafouti

La 2008-07-20 02:20:57, Olga Khan a scris:

> Din zonele unde eu am trait in Ardeal, Chimionul se folosea strict in
> cateva locuri dar supa de salata NU era una din ele!!!

Asa e, am incurcat borcanele.

> Acolo era
> marar si usturoi.

mmm meserie!

> - supa de chimion

Baga reteta, merge si rece?

> Reteta galustelor de prune este cam complikat, lung si plictisitor
> pentru multi forumisti ... de mancat este mai relaxant!!!! inca n-au
> aparut prunele bune pentru aceasta delicatese iar intre timp prepara
> vreo 1 kg de pesmet facut in casa si sa ai si scortisoara macinata
> destula, nu veche de 15 ani!!!

Nu prea ma incanta scortisoara, prefer nuci pisate amestecate cu pesmet.

> si ulei de floarea soarelui de calitate
> buna pentru calit/prajit pesmetii.

Parca in unt merge mai bine.


Iata o reteta rapida de clafouti, cand ai musafiri neasteptati:

Ingrediente:

o ceasca afine + o ceasca cirese proaspete
3/4 ceasca faina
o ceasca iaurt
o ceaca lapte
o lingura ahar
sare dupa gust
o lingura esenta vanilie (merge si imitati

Anticomie
2008-07-20 04:14:06

Re: Clafouti - am apasat prea repede

La 2008-07-20 04:08:57, Anticomie a scris:

> Ingrediente:
>
> o ceasca afine + o ceasca cirese proaspete
> 3/4 ceasca faina
> o ceasca iaurt
> o ceaca lapte
> o lingura ahar
> sare dupa gust
> o lingura esenta vanilie (merge si imitati
o lingura esenta vanilie (merge si imitatie, chiar mai bine)
3 oua

se pun toate (exceptie fructele) in blender
cuptorul la 375, se spreiaza cu ulei tava pe care se aseaza afinele, apoi compozitia, se amesteca, la urma ciresele (originalul clafouti e cu tot cu samburi) se lasa 2-3 minute, apoi merge la cuptor 40 minute. Cand se scot se presara cu zahar pudra.

Olga Khan
2008-07-20 05:30:20

Supa de Salata

Se pune la fiert 2 litri de apa (dar dupa nevoie se mai adauga) cu un pic de sare, 2-3 catei de usturoi rasi pe un razator sau tocat fin, si se adauga o capatina da salata verde, in America folsesc Iceberg Lettuce, o capatina mica sau orice ramasita de salata din frigider de toate soiurile ...
Scot cotorul spal frunza cu frunza!!!! sa nu ramana viermisori ascunsi ca-s crescuti in natura si se intimpla ... le tai marunt dar nu prea si adaug si o lingura de marar tocat.
Las sa dea in clocot pe foc normal si prepar o omleta din vreo 6 oua daca mancam mai multi dar este optional insa-i da un gust fenomenal supei. Se poate toca marunt si topi si niste slanina afumata in care se pun ouale bine batute cu un pic de sare, piper negru si boia.
Se intoarce omleta sa fie bine prajita pe ambele parti si se taie in cubulete acolo in tigaie ca se pun pe deasupra doar inaionte de servire.
Cand salata a dat in fiert, intr-o cana mai mare se freaca o lingura de faina dar nu cu varf cu una de smantana si se adauga niste lapte sa devina lin si se toarna prin strecuratoare in supa clocotita.
Se amesteca repede, se adauga si omleta si se lasa sa mai dea intr-un clocot si se da focul pe urma la mai mic si mai fierbe 3 minute.
Rece si a doua zi e mult mai buna!!!
Eu le maninc atunci cald si proaspat cu crutoane de paine facute de mine.
Toata painea mai veche o tai cubulete si le prajesc bine in unt intr-o cratita ca in tigaie n-am cum sa le amestec fara sa-mi cada jumatate pe jos!!!

Am cateva cunostinte aici din Bucuresti care "nu reusesc" supa asta sa-l faca si de cate ori ma invita, ma roaga sa le duc supa asta ... ori ce cantitate mare e bineprimita!!! Saptamana trecuta am trecut pe la una din prietene si aveam doar smochine cu un cos mare ca eram foarte ocupata, iar fiul lor de 11 ani a inceput sa planga ca nu le mai iubesc ... ca nu am mers cu cratite si containere pline de mancare si supa de salata nelipsita pe care ei o beau rece din frigider direct din containerul de plastic ... iar crutoanele ... cand se uita la TV le rontzaie.

Olga Khan
2008-07-20 06:00:33

Re: Clafouti - am apasat prea repede

N-am auzit de asa o bunatate si o sa-l incerc curind ca am acasa afine proaspete chiar foarte multe ca au fost la pret redus si am umplut portbagajul ca-mi plac foarte mult. Cineva aici imi povestea de un Cobler dar cumparat compozitia in cutie si numai fructele sint proaspete din reteta.
Si mango e in sezon, se da 4 la dolar, sint asa de bune ca nu ma pot abtine!!!

Olga Khan
2008-07-20 06:32:15

Supa de Chimion

Se prajeste o lingura de supa de seminte de chimion pe 3-4-5 linguri de ulei sau cine ce doreste si cand incep sa sara in sus se adauga o lingura de faina sau mai multa daca cineva vrea mai groasa supa, care se amesteca cu telul de preferinta ca devine fara cocoloase iar la culoarea portocalie se adauga un pic de boia sa-i dea o culoare si in acea secunde se stinge cu lapte si se amesteca rapid sa nu se arda ca in cratita incinsa e infern!!!

Cand devine omogen rantasul, se mai adauga apa vreo 2-3 litri sau inainte o mare lingura de smantana si tot cu telul se freaca foarte bine, sare si un bouquet garni din ceapa sau si praz, patrunjel si telina bine legati cu ata de folosit in bucatarie care va fierbe in cratita pana la servit, cateva frunzulite.
Totul va fierbe incet vreo 15-20 de minute sa aiba un gust si cand grasimea s-a ridicat la suprafata, e gata supa.
Tot cu paine se maninca, crutoane sint o versiune mai eleganta insa si rece merge excelent. Unii strecoara supa sa n-aiba seminte deloc sau alte incrediente solide, la altii le plac si cocoloasele de rantas si semintele iar buchetul este tocat in supa pentru aroma mai multa si unele chiar adauga si oua crude intregi in zeama clocotinda. Sint grozave!

Ma gandeam de ce noi secuii nu punem si in supa de salata seminte de chimion??? Pentru ca salata este o noutate prima din anul agricol foarte asteptata unde abia se cultiva ceva din cauza frigului.
Chimionul este aliment uscat si-l aveam pe masa in fiecare dimineata din an, noi pe asta am crescut, nu cacao cu lapte sau lapte de pasare.
Supa de salata era ce va de lux cu incrediente tinere si verzi, n-avea loc uscatura
desi cultivam chimion sa avem cate un saculet maricel ca-l foloseam la multe.





Olga Khan
2008-07-20 06:49:43

Supa de Fructe

Tipic la maghiari, romanii insa se uita din coltul ochiului la acest titlu bizar ... si cand aude ca va fi si dulce ... insa este foarte buna si rece si sta bine in frigider.
In copilarie am avut o livada si fructele se coceau foarte repede deodata, faceam gem si dulceata, le uscam pentru la iarna, faceam si compoturi multe
dar si supa de fructe era pe masa aproape zilnic in sezonul coacerii fructelor.
Era una din delicatesele copilariei.

Fructele care nu faceau fata in borcane, aveau defecte sau erau ciopiti de pasari, prea coapte sau o parte deja nu era buna, erau spalte si tocate intr-o oala mare plina cu apa si puse la fiert pe foc incet cu un pic de zahar daca nu era si ceva fruct dulce printre ele, un pic de scortisoara si poate o frunza de menta pentru o aroma mai exotica. Se facea un sauce alb dintr-o lingura mare de faina cu lapte si se punea peste fructe si mai lasam sa dea in clocot sa nu ramana cruda faina dar sa nici nu arda ca se lipeste repede. O cuisoara ii da un gust mai aparte si la fel se serveste cu paine uscata/crutoane!!!
Capsuni sau pepeni nu intra in oala asta, poate pepeni galbeni mai necopti, mere pere, pruni, ciresi si visini, agrise=gooseberry, caise si piersici, struguri.

Mos Grigore
2008-07-20 17:20:22

Re: Supa de Fructe........e cam compot....fugi de aici..........

La 2008-07-20 06:49:43, Olga Khan a scris:

> Tipic la maghiari, romanii insa se uita din coltul ochiului la acest
> titlu bizar ... si cand aude ca va fi si dulce ... insa este foarte
> buna si rece si sta bine in frigider.
> In copilarie am avut o livada si fructele se coceau foarte repede
> deodata, faceam gem si dulceata, le uscam pentru la iarna, faceam si
> compoturi multe
> dar si supa de fructe era pe masa aproape zilnic in sezonul coacerii
> fructelor.
> Era una din delicatesele copilariei.
>
> Fructele care nu faceau fata in borcane, aveau defecte sau erau
> ciopiti de pasari, prea coapte sau o parte deja nu era buna, erau
> spalte si tocate intr-o oala mare plina cu apa si puse la fiert pe foc
> incet cu un pic de zahar daca nu era si ceva fruct dulce printre ele,
> un pic de scortisoara si poate o frunza de menta pentru o aroma mai
> exotica. Se facea un sauce alb dintr-o lingura mare de faina cu lapte
> si se punea peste fructe si mai lasam sa dea in clocot sa nu ramana
> cruda faina dar sa nici nu arda ca se lipeste repede. O cuisoara ii
> da un gust mai aparte si la fel se serveste cu paine
> uscata/crutoane!!!
> Capsuni sau pepeni nu intra in oala asta, poate pepeni galbeni mai
> necopti, mere pere, pruni, ciresi si visini, agrise=gooseberry, caise
> si piersici, struguri.
>

Mos Grigore
2008-07-20 17:27:43

Re: Supa de Salata Nu prea vad rostul fainii, altfel o stiu de cind eram copil............

afumatura e esentziala.....................borsh sau zeam de varza acra.........sint binevenite.............inlocuieshte salata cu varza.............dulce/acra si iar e buna.......

porneshte coirba cu mariepoise (tzelina, morcov, ceapa) dupa slanina afumata si e si mai buna..........NUMAI CERU' E LIMITA!




La 2008-07-20 05:30:20, Olga Khan a scris:

> Se pune la fiert 2 litri de apa (dar dupa nevoie se mai adauga) cu un
> pic de sare, 2-3 catei de usturoi rasi pe un razator sau tocat fin, si
> se adauga o capatina da salata verde, in America folsesc Iceberg
> Lettuce, o capatina mica sau orice ramasita de salata din frigider de
> toate soiurile ...
> Scot cotorul spal frunza cu frunza!!!! sa nu ramana viermisori
> ascunsi ca-s crescuti in natura si se intimpla ... le tai marunt dar
> nu prea si adaug si o lingura de marar tocat.
> Las sa dea in clocot pe foc normal si prepar o omleta din vreo 6 oua
> daca mancam mai multi dar este optional insa-i da un gust fenomenal
> supei. Se poate toca marunt si topi si niste slanina afumata in care
> se pun ouale bine batute cu un pic de sare, piper negru si boia.
> Se intoarce omleta sa fie bine prajita pe ambele parti si se taie in
> cubulete acolo in tigaie ca se pun pe deasupra doar inaionte de
> servire.
> Cand salata a dat in fiert, intr-o cana mai mare se freaca o lingura
> de faina dar nu cu varf cu una de smantana si se adauga niste lapte sa
> devina lin si se toarna prin strecuratoare in supa clocotita.
> Se amesteca repede, se adauga si omleta si se lasa sa mai dea intr-un
> clocot si se da focul pe urma la mai mic si mai fierbe 3 minute.
> Rece si a doua zi e mult mai buna!!!
> Eu le maninc atunci cald si proaspat cu crutoane de paine facute de
> mine.
> Toata painea mai veche o tai cubulete si le prajesc bine in unt intr-o
> cratita ca in tigaie n-am cum sa le amestec fara sa-mi cada jumatate
> pe jos!!!
>
> Am cateva cunostinte aici din Bucuresti care "nu reusesc" supa asta
> sa-l faca si de cate ori ma invita, ma roaga sa le duc supa asta ...
> ori ce cantitate mare e bineprimita!!! Saptamana trecuta am trecut
> pe la una din prietene si aveam doar smochine cu un cos mare ca eram
> foarte ocupata, iar fiul lor de 11 ani a inceput sa planga ca nu le
> mai iubesc ... ca nu am mers cu cratite si containere pline de mancare
> si supa de salata nelipsita pe care ei o beau rece din frigider direct
> din containerul de plastic ... iar crutoanele ... cand se uita la TV
> le rontzaie.
>

Mos Grigore
2008-07-20 17:29:58

Re: Clafouti pariez ca eshti cam............ DOLOPHANIKA!

La 2008-07-20 04:14:06, Anticomie a scris:

> La 2008-07-20 04:08:57, Anticomie a scris:
>
> > Ingrediente:
> >
> > o ceasca afine + o ceasca cirese proaspete
> > 3/4 ceasca faina
> > o ceasca iaurt
> > o ceaca lapte
> > o lingura ahar
> > sare dupa gust
> > o lingura esenta vanilie (merge si imitati
> o lingura esenta vanilie (merge si imitatie, chiar mai bine)
> 3 oua
>
> se pun toate (exceptie fructele) in blender
> cuptorul la 375, se spreiaza cu ulei tava pe care se aseaza afinele,
> apoi compozitia, se amesteca, la urma ciresele (originalul clafouti e
> cu tot cu samburi) se lasa 2-3 minute, apoi merge la cuptor 40 minute.
> Cand se scot se presara cu zahar pudra.
>
>
>

Mos Grigore
2008-07-20 17:34:51

ma Cotro, IN CE PERIOADA AI FOST LA TEISKIRCHEN ca mi-am mincat si eu nishte saptamini pe acolo

dupa aia m-au trimis la Bad Kreuzen.........pina la un an...................



La 2008-07-20 00:14:27, cotrofelnitza a scris:

> La 2008-07-19 11:46:26, neamtu tiganu a scris:
>
>
> ... La Traisckirchen, [ sau cam asa ceva], spatiul meu personal
> se rezuma la pat, ba si p-ala trebuia sa-l impart din cind in cind cu
> cite-o gagica,
> ca mi-era teama sa nu ramin gravid, imi trebuiau palmele la munca...
> Am avut acolo 5 carti, nu una.
> Plus Biblia,
> Biblia nu e carte, are-n ea Cuvintul, alealalte are doar mii de
> cuvinte.
> Orisicit, ma mira chestia cu lemnele, austriecii le venereaza, cu chiu
> cu vai am reusit obtine citeva deseuri de la o timplarie, si nu pa d-a
> moaca, mi-am tras sufletu' la rindea...
> Am facut acolo si cea mai barbatesc de taraneasca munca, coasa, din
> zori si pina-n seara-o saptamina, patronu-a fost multumit [m-a platit
> mai mult decit promisese], eu nu, as fi vrut sa fac si imposibilul,
> mi-as fi oferit serviciile si ca cacanar.
> Cred ca, ca proaspat venit din Romania, eram, la capitolu' asta,
> cam statut ...
>
> > Io la-nceput prin Ge, m-am dat intelectual, ma faceam ca am carte
> > d-aia nu am acceptat sa spal vase sau podele in circiumi, nici in
> > ruptu capului, io m-am dus la munca barbateasca, la taiat lemne.
> >
> > e drept ca aveam si dezavantaje, ca nu prea mergea sa-mi fac
> > Butterbrot din ele.
> >
>
>

spaiu'
2008-07-20 18:43:41

Re: Supa de Chimion

La 2008-07-20 06:32:15, Olga Khan a scris:

> Se prajeste o lingura de supa de seminte de chimion pe 3-4-5 linguri
> de ulei sau cine ce doreste si cand incep sa sara in sus se adauga o
> lingura de faina sau mai multa daca cineva vrea mai groasa supa, care
> se amesteca cu telul de preferinta ca devine fara cocoloase iar la
> culoarea portocalie se adauga un pic de boia sa-i dea o culoare si in
> acea secunde se stinge cu lapte si se amesteca rapid sa nu se arda ca
> in cratita incinsa e infern!!!
>
> Cand devine omogen rantasul, se mai adauga apa vreo 2-3 litri sau
> inainte o mare lingura de smantana si tot cu telul se freaca foarte
> bine, sare si un bouquet garni din ceapa sau si praz, patrunjel si
> telina bine legati cu ata de folosit in bucatarie care va fierbe in
> cratita pana la servit, cateva frunzulite.
> Totul va fierbe incet vreo 15-20 de minute sa aiba un gust si cand
> grasimea s-a ridicat la suprafata, e gata supa.
> Tot cu paine se maninca, crutoane sint o versiune mai eleganta insa si
> rece merge excelent. Unii strecoara supa sa n-aiba seminte deloc sau
> alte incrediente solide, la altii le plac si cocoloasele de rantas si
> semintele iar buchetul este tocat in supa pentru aroma mai multa si
> unele chiar adauga si oua crude intregi in zeama clocotinda. Sint
> grozave!
>
> Ma gandeam de ce noi secuii nu punem si in supa de salata seminte de
> chimion??? Pentru ca salata este o noutate prima din anul agricol
> foarte asteptata unde abia se cultiva ceva din cauza frigului.
> Chimionul este aliment uscat si-l aveam pe masa in fiecare dimineata
> din an, noi pe asta am crescut, nu cacao cu lapte sau lapte de pasare.
>
> Supa de salata era ce va de lux cu incrediente tinere si verzi, n-avea
> loc uscatura
> desi cultivam chimion sa avem cate un saculet maricel ca-l foloseam la
> multe.
>
>
da ia zi, Olguto, de bautura numita Chimion ai auzit?

Olga Khan
2008-07-20 19:05:44

Re: Supa de Salata Nu prea vad rostul fainii, altfel o stiu de cind eram copil............

La 2008-07-20 17:27:43, Mos Grigore a scris:

> afumatura e esentziala.....................borsh sau zeam de varza
> acra.........sint binevenite.............inlocuieshte salata cu
> varza.............dulce/acra si iar e buna.......
>
> porneshte coirba cu mariepoise (tzelina, morcov, ceapa) dupa slanina
> afumata si e si mai buna..........NUMAI CERU' E LIMITA!


Mos Grigore, iti reamintesc ca eu sint secuia si am crescut in Harghita sus pe munti unde NU se maninca ca la Bucuresti!!!! De bors am auzit cand eram mare insa nici azi nu-mi place si NU maninc ciorbe deloc!!!!
Acriturile nu-mi plac dar cateodata mai maninc varza acra in loc de salata.
La sotul mai fac ciorba de burta dar eu nu pre-l gust si arunc majoritatea daca nu vine cineva sa-l termine.
Secuii maninca foarte putina ceapa si au retete exacte care nu se schimba ca nici in viata lor nu sint mari schimbari de 100 de ani!!!
Faina cu smantana si lapte are rolul sa ingroase zeama ca nu le place sa vada fundul farfuriei si-i da un gust placut.

Olga Khan
2008-07-20 19:11:43

Re: Supa de Chimion

La 2008-07-20 18:43:41, spaiu' a scris:

> da ia zi, Olguto, de bautura numita Chimion ai auzit?


Nu sub acest nume, insa se facea un sirop cu zahar putin ars si chimion, fiert cateva zeci de minute pe foc mic cu apa sa iasa aroma din seminte se se amesteca cu spirt rafinat sau ceva tuica inferioara sau vodka si devenea ceva placut de baut. Musafirii neasteptati de obicei erau serviti cu asa ceva dar era traditie sa fie asta in casa la fiecare om din sat. In secuime langa slanina afumata se oferea tarhon verde ca ei nu maninca ceapa cruda, dar si din ei s-au mai reprofilat pe alte posibilitati cum au plecat de acasa in lumea mare.

Mos Grigore
2008-07-20 19:45:16

Intzeleg cind traiai in Secuime................dar sint multzi ani de atunci..................

crezi ca bucataria aia saracacioasa reprezinta cea mai buna creatzie gastronomica?..........nu crezi ca o groaza de chinezarii si indianisme, japonezisme, orientalisme ....de fapt bat la popou orice bucatarie ungureasca, secuiasca sau romaneasca?................dece sa nu fii deschis la ele?




La 2008-07-20 19:11:43, Olga Khan a scris:

> La 2008-07-20 18:43:41, spaiu' a scris:
>
> > da ia zi, Olguto, de bautura numita Chimion ai auzit?
>
>
> Nu sub acest nume, insa se facea un sirop cu zahar putin ars si
> chimion, fiert cateva zeci de minute pe foc mic cu apa sa iasa aroma
> din seminte se se amesteca cu spirt rafinat sau ceva tuica inferioara
> sau vodka si devenea ceva placut de baut. Musafirii neasteptati de
> obicei erau serviti cu asa ceva dar era traditie sa fie asta in casa
> la fiecare om din sat. In secuime langa slanina afumata se oferea
> tarhon verde ca ei nu maninca ceapa cruda, dar si din ei s-au mai
> reprofilat pe alte posibilitati cum au plecat de acasa in lumea mare.
>

Anticomie
2008-07-20 20:30:13

Re: Clafouti pariez ca eshti cam............ DOLOPHANIKA!

La 2008-07-20 17:29:58, Mos Grigore a scris:

>DOLOPHANIKA!

Salut politicoasa alegere a epitetului DOLOPHANIKA! si profit de ocazie sa mai adaug ca fructele respective pot fi inlocuite cu whatever strikes your fancy, la o adica de o urgenta merg si fructe din conserve, caci sunt aproape la fel de nutritive ca afinele "proaspete" din Chile bine ingrasate azotos care se coc pe vapor in drum spre cumparatori- poate ca de aceea fructele din compot gusta mai aproape de aroma originala decat cele "proaspete".

Olga Khan
2008-07-20 20:35:15

Re: Intzeleg cind traiai in Secuime................dar sint multzi ani de atunci..................

Anticomie
2008-07-20 20:37:27

Re: Supa de Salata Nu prea vad rostul fainii, altfel o stiu de cind eram copil............

La 2008-07-20 17:27:43, Mos Grigore a scris:

> afumatura e esentziala.....................

Asta o stie o lume'ntreaga, dar daca esti deschis la noutati culinare cum te laudai mai jos, baga la cap (sau la burtica) cubuletele de omleta cu slaninuta in ciorba de salata din reterta Olgutei. Si daca mai inlocuiesti insipidul iceberg cu watercress impusti 2 iepuri ca watercress are nemaipomenite calitati antioxidante; e recomandat In supa intr-o reteta indiana (AmerIndiana) alaturi de curmale afumate ptr. curatarea plamanilor fumatorilor sau celor expui la fum.

Anticomie
2008-07-20 20:44:37

Re: Intzeleg cind traiai in Secuime................dar sint multzi ani de atunci..................

La 2008-07-20 20:35:15, Olga Khan a scris:

> N-am colesterol sau zahar in sange, nici tensiune sau triglicerina ...
> toate-s sub cifrele minime si maninc numai ce poftesc si-mi place cum
> arata. Mancarea mea preferata este tot un cartof fiert cu o bucata
> de branza si o felie de paine!!!

Daca tot te laudai cu colesterolul, merge o bucata de slana afumata la ceapa rosie sparta in stergar...chiar daca pe paine ai intins untura din borcan.

Olga Khan
2008-07-20 20:47:04

Se inmoaie o cana mare de fulgi de ovaz in 2-3 cani de lapte. Dupa un timp, inainte de finisare mai adaug un iaurt mare de capsuni sa aiba culoare rosie.
Intre timp tai marunt fructe ce ma la indemana prin casa: mere, pere dar fara coaja, struguri, portocale fara pielita, caise uscate sau proaspete, afine, zmeura la decorat ca sint sensibile la amestecat, pepene galben, prune sau fructe din conserva de salata de fructe, stafide si nuci. Toate se amesteca si se raceste bine. Dupa gust se mai adauga crema daca este foarte groasa si nu se poate amesteca bine compozitia sau iaurt sau lapte. Fiecare dupa cum doreste si-i permite sanatatea, zahar la fel daca e prea acida. Se poate decora cu frisca si fructe de padure devine desert, altfel se maninca la micul dejun cu o cafea, cu o felie de paine cu unt este un pranz sanatos si usor, de cina merge bine dupa o supa mai consistenta cu carne tip ciorbitza. Insa depinde de stilul de viata al fiecarui
individ cum isi compune mesele zilnice.

Reteta originala elvetiana era putin mai saracacioasa, seara, in zerul din vasul de facut unt se inmuia fulgii de ovaz si mai aruncau acolo niste fructe uscate in toamna si pe dimineata aveau ceva mai deosebit de mancat helveticii in munti.

Anticomie
2008-07-20 21:01:21

Globalizare culinara sau Talmes Balmes

La 2008-07-20 19:45:16, Mos Grigore a scris:

> crezi ca bucataria aia saracacioasa reprezinta cea mai buna creatzie
> gastronomica?..........nu crezi ca o groaza de chinezarii si
> indianisme, japonezisme, orientalisme ....de fapt bat la popou orice
> bucatarie ungureasca, secuiasca sau romaneasca?................dece sa
> nu fii deschis la ele?


Dar de ce nu esti si 'mneata deschis la traditii?

Orice bucatar stie sa "imprumute" elemente culinare din bucatarii straine, dar numai cei care isi stapanec bine traditiile culinare stiu s-o faca la modul creativ.
Nu la modul "global" a la retetele de pe praful Knorr care merge la orice precum un Joker.

Mos Grigore
2008-07-20 21:16:32

Re: Globalizare culinara sau Talmes Balmes

La 2008-07-20 21:01:21, Anticomie a scris:

>
> Dar de ce nu esti si 'mneata deschis la traditii?
==============================================

N-am intzeles ce vrei sa spui aici...........care traditzii .....nu e nicio traditzie in bucataria RO,,,,,,,,,,,,,daca la asta te refereai...........e in general turceasca si slava (vezi mamaliga ucraineana)

> Orice bucatar stie sa "imprumute" elemente culinare din bucatarii
> straine, dar numai cei care isi stapanec bine traditiile culinare stiu
> s-o faca la modul creativ.
=========================

Nu daca e roman, ca habar nu are de altceva si nici nu e in stare sa caute............................

Eu gatesc absolut orice am citeva zeci de cartzi pe tema asta si....wok.........si slow cooker..............si o groaza de alte chestii.........si ma documentez incontinuu................

PS. Nu ating dulciuri si nici nu shtiu sa fac..........................dar la muraturi ii dau clasa pina si lu' Tziganu................................

> Nu la modul "global" a la retetele de pe praful Knorr care merge la
> orice precum un Joker.
>
>
>

Anticomie
2008-07-20 21:46:33

Re: Globalizare culinara sau Talmes Balmes

La 2008-07-20 21:16:32, Mos Grigore a scris:

> La 2008-07-20 21:01:21, Anticomie a scris:
>
> >
> > Dar de ce nu esti si 'mneata deschis la traditii?
> ==============================================
>
> N-am intzeles ce vrei sa spui aici...........care traditzii .....nu e
> nicio traditzie in bucataria RO,,,,,,,,,,,,,daca la asta te
> refereai...........e in general turceasca si slava (vezi mamaliga
> ucraineana)

Ptr. cei mai tineri traditie inseamna printre altele, 3 feluri de mancare, aperitive si desert, dar 'mneata care ai studiat arta culinara pe vremea de glorie a imperiului otoman, normal ca ai alt simt al istoriei.

>
> Nu daca e roman, ca habar nu are de altceva si nici nu e in stare sa
> caute............................

Pacat , se vede ca nu ai fost niciodata invitat la masa intr-o casa ardeleneasca.


>
> Eu gatesc absolut orice am citeva zeci de cartzi pe tema asta
> si....wok.........si slow cooker..............si o groaza de alte
> chestii

Anticomie
2008-07-20 21:48:51

Muraturi

La 2008-07-20 21:16:32, Mos Grigore a scris:

> PS. Nu ating dulciuri

Aha, d' aia esti atat de firav si pirpiriu.


> .........................dar la muraturi ii dau clasa pina si lu'
> Tziganu................................
>

Baga niste retete si ptr. popor a vedem cat esti de priceput.


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Fotografie unica in lume (2395 afisari)
 Presedintele Basescu respinge noua nationalizare (1608 afisari)
 Unul cate unul la DNA (1581 afisari)
 Ucraina "no problem" (1459 afisari)
 Biserica Rusa amenintata de schisma (1373 afisari)
 Oligarhii rusi cumpara riviera franceza si sperie localnicii cu pretentiile lor (3968 afisari)
 Iubita sexy a miliardarului Abramovici a primit cadou un restaurant de 3,5 milioane de euro (2767 afisari)
 Bucuresteni ramasi fara bani pe carduri pentru ca au intrat in banci (2446 afisari)
 Sammie Pennington are sani naturali de nota 10  (2219 afisari)
 Iranul a descoperit rezerve de petrol de 525 milioane de barili (1620 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00909 sec.