Ziua Logo
  Nr. 4288 de sambata, 19 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Bistro

2008-07-19
Olga Khan din Phoenix, AZ, USA (...@yahoo.com, IP: 68.3.74...)
2008-07-20 06:32
Supa de Chimion

Se prajeste o lingura de supa de seminte de chimion pe 3-4-5 linguri de ulei sau cine ce doreste si cand incep sa sara in sus se adauga o lingura de faina sau mai multa daca cineva vrea mai groasa supa, care se amesteca cu telul de preferinta ca devine fara cocoloase iar la culoarea portocalie se adauga un pic de boia sa-i dea o culoare si in acea secunde se stinge cu lapte si se amesteca rapid sa nu se arda ca in cratita incinsa e infern!!!

Cand devine omogen rantasul, se mai adauga apa vreo 2-3 litri sau inainte o mare lingura de smantana si tot cu telul se freaca foarte bine, sare si un bouquet garni din ceapa sau si praz, patrunjel si telina bine legati cu ata de folosit in bucatarie care va fierbe in cratita pana la servit, cateva frunzulite.
Totul va fierbe incet vreo 15-20 de minute sa aiba un gust si cand grasimea s-a ridicat la suprafata, e gata supa.
Tot cu paine se maninca, crutoane sint o versiune mai eleganta insa si rece merge excelent. Unii strecoara supa sa n-aiba seminte deloc sau alte incrediente solide, la altii le plac si cocoloasele de rantas si semintele iar buchetul este tocat in supa pentru aroma mai multa si unele chiar adauga si oua crude intregi in zeama clocotinda. Sint grozave!

Ma gandeam de ce noi secuii nu punem si in supa de salata seminte de chimion??? Pentru ca salata este o noutate prima din anul agricol foarte asteptata unde abia se cultiva ceva din cauza frigului.
Chimionul este aliment uscat si-l aveam pe masa in fiecare dimineata din an, noi pe asta am crescut, nu cacao cu lapte sau lapte de pasare.
Supa de salata era ce va de lux cu incrediente tinere si verzi, n-avea loc uscatura
desi cultivam chimion sa avem cate un saculet maricel ca-l foloseam la multe.





spaiu' (...@k.ro, IP: 89.137.217...)
2008-07-20 18:43
Re: Supa de Chimion

La 2008-07-20 06:32:15, Olga Khan a scris:

> Se prajeste o lingura de supa de seminte de chimion pe 3-4-5 linguri
> de ulei sau cine ce doreste si cand incep sa sara in sus se adauga o
> lingura de faina sau mai multa daca cineva vrea mai groasa supa, care
> se amesteca cu telul de preferinta ca devine fara cocoloase iar la
> culoarea portocalie se adauga un pic de boia sa-i dea o culoare si in
> acea secunde se stinge cu lapte si se amesteca rapid sa nu se arda ca
> in cratita incinsa e infern!!!
>
> Cand devine omogen rantasul, se mai adauga apa vreo 2-3 litri sau
> inainte o mare lingura de smantana si tot cu telul se freaca foarte
> bine, sare si un bouquet garni din ceapa sau si praz, patrunjel si
> telina bine legati cu ata de folosit in bucatarie care va fierbe in
> cratita pana la servit, cateva frunzulite.
> Totul va fierbe incet vreo 15-20 de minute sa aiba un gust si cand
> grasimea s-a ridicat la suprafata, e gata supa.
> Tot cu paine se maninca, crutoane sint o versiune mai eleganta insa si
> rece merge excelent. Unii strecoara supa sa n-aiba seminte deloc sau
> alte incrediente solide, la altii le plac si cocoloasele de rantas si
> semintele iar buchetul este tocat in supa pentru aroma mai multa si
> unele chiar adauga si oua crude intregi in zeama clocotinda. Sint
> grozave!
>
> Ma gandeam de ce noi secuii nu punem si in supa de salata seminte de
> chimion??? Pentru ca salata este o noutate prima din anul agricol
> foarte asteptata unde abia se cultiva ceva din cauza frigului.
> Chimionul este aliment uscat si-l aveam pe masa in fiecare dimineata
> din an, noi pe asta am crescut, nu cacao cu lapte sau lapte de pasare.
>
> Supa de salata era ce va de lux cu incrediente tinere si verzi, n-avea
> loc uscatura
> desi cultivam chimion sa avem cate un saculet maricel ca-l foloseam la
> multe.
>
>
da ia zi, Olguto, de bautura numita Chimion ai auzit?

Olga Khan din Phoenix, AZ, USA (...@yahoo.com, IP: 68.3.74...)
2008-07-20 19:11
Re: Supa de Chimion

La 2008-07-20 18:43:41, spaiu' a scris:

> da ia zi, Olguto, de bautura numita Chimion ai auzit?


Nu sub acest nume, insa se facea un sirop cu zahar putin ars si chimion, fiert cateva zeci de minute pe foc mic cu apa sa iasa aroma din seminte se se amesteca cu spirt rafinat sau ceva tuica inferioara sau vodka si devenea ceva placut de baut. Musafirii neasteptati de obicei erau serviti cu asa ceva dar era traditie sa fie asta in casa la fiecare om din sat. In secuime langa slanina afumata se oferea tarhon verde ca ei nu maninca ceapa cruda, dar si din ei s-au mai reprofilat pe alte posibilitati cum au plecat de acasa in lumea mare.

Mos Grigore din Chicago (...@worldnet.att.net, IP: 72.245.91...)
2008-07-20 19:45
Intzeleg cind traiai in Secuime................dar sint multzi ani de atunci..................

crezi ca bucataria aia saracacioasa reprezinta cea mai buna creatzie gastronomica?..........nu crezi ca o groaza de chinezarii si indianisme, japonezisme, orientalisme ....de fapt bat la popou orice bucatarie ungureasca, secuiasca sau romaneasca?................dece sa nu fii deschis la ele?




La 2008-07-20 19:11:43, Olga Khan a scris:

> La 2008-07-20 18:43:41, spaiu' a scris:
>
> > da ia zi, Olguto, de bautura numita Chimion ai auzit?
>
>
> Nu sub acest nume, insa se facea un sirop cu zahar putin ars si
> chimion, fiert cateva zeci de minute pe foc mic cu apa sa iasa aroma
> din seminte se se amesteca cu spirt rafinat sau ceva tuica inferioara
> sau vodka si devenea ceva placut de baut. Musafirii neasteptati de
> obicei erau serviti cu asa ceva dar era traditie sa fie asta in casa
> la fiecare om din sat. In secuime langa slanina afumata se oferea
> tarhon verde ca ei nu maninca ceapa cruda, dar si din ei s-au mai
> reprofilat pe alte posibilitati cum au plecat de acasa in lumea mare.
>

Olga Khan din Phoenix, AZ, USA (...@yahoo.com, IP: 68.3.74...)
2008-07-20 20:35
Re: Intzeleg cind traiai in Secuime................dar sint multzi ani de atunci..................

Anticomie din USA (...@aol.com, IP: 64.12.116...)
2008-07-20 20:44
Re: Intzeleg cind traiai in Secuime................dar sint multzi ani de atunci..................

La 2008-07-20 20:35:15, Olga Khan a scris:

> N-am colesterol sau zahar in sange, nici tensiune sau triglicerina ...
> toate-s sub cifrele minime si maninc numai ce poftesc si-mi place cum
> arata. Mancarea mea preferata este tot un cartof fiert cu o bucata
> de branza si o felie de paine!!!

Daca tot te laudai cu colesterolul, merge o bucata de slana afumata la ceapa rosie sparta in stergar...chiar daca pe paine ai intins untura din borcan.


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Fotografie unica in lume (2395 afisari)
 Presedintele Basescu respinge noua nationalizare (1608 afisari)
 Unul cate unul la DNA (1581 afisari)
 Ucraina "no problem" (1459 afisari)
 Biserica Rusa amenintata de schisma (1373 afisari)
 Oligarhii rusi cumpara riviera franceza si sperie localnicii cu pretentiile lor (3968 afisari)
 Iubita sexy a miliardarului Abramovici a primit cadou un restaurant de 3,5 milioane de euro (2767 afisari)
 Bucuresteni ramasi fara bani pe carduri pentru ca au intrat in banci (2446 afisari)
 Sammie Pennington are sani naturali de nota 10  (2219 afisari)
 Iranul a descoperit rezerve de petrol de 525 milioane de barili (1620 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01603 sec.