Ziua Logo
  Nr. 4244 de joi, 29 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2008-05-29

Comentarii: 24, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Tudor190
2008-05-28 23:23:36

Nu mai are credibilitate ceea ce spuneti acuma

Pretul caselor a fost umflat cu pompa si nimeni n-a miscat un deget: guvern, BNR, media, procuratura. Desigur daca scoatem capul afara din ograda vedem ca peste tot a fost la fel si cind preturile au fost umflate si acum cind se desumfla dar nu ne intereseaza prostiile altora.

Cert este ca scaderea populatiei Romaniei se datoreaza si tacerii presei. N-ai casa n-ai familie, ce-i asa complicat.

Pacat ca 80% din populatia tarii ce este cinstita nu-si da seama cit este de mintita si batjocorita.

Explicati-va singuri cum este posibil ca atunci cind populatia scade sa creasca cererea? nu uitati ca problema locativa era 95% rezolvata inainte de 89. Cum este posibil sa platesti 350 de mii de lei noi pe 3-4 camere (o media aproximativa a marilor orase) cind salariul mediu este de 1400 de lei?
Speculatie, bisnitareala, spalare de bani, dispret pentru noi cei majoritari si normali, actiune premeditata...

green day
2008-05-29 03:13:10

Si agentii imobiliari intra in panica

In conditiile in care cresterea aberanta a preturilor a dus la blocaj agentiile imobilare incep sa numai aiba ce vinde. Drept pentru care are apare fenomenul invers. Dupa ce ani de zile au umflat preturile acum au sa spuna ca piata e in scadere si incerca sa readuca preturile la valori normale. (Daca cuvintul normal mai poate fi folosit in Romania). Oricum daca nu sint vinzari nu sint nici comisioane!

green day
2008-05-29 03:20:37

Cum s-a ajuns la preturile astea ?

Simplu. Populatia este intodeauna naiva, neinformata si intra in panica usor.
Asa numita cere si oferta este usor distorsionata de speculanti ajutati de masele de nestiutori. Crede cinvea ca o masa de oameni e informata incit sa poate evalua corect valoarea unei tranzactii imobiliare? Doar pentru faptul ca stai intr-un bloc nu inseamna ca stii sa tranzactionezi real-estate. Citeva mesaje bine lansate si repetate prind bine la public. "cerere mare" ( cind populatia scade de fapt!) " vin investitori din Europa" a vazut cineva vre-un englez cumparind apartamente la bloc in Bucuresti ? etc, etc.

green day
2008-05-29 03:27:25

Re: Acum e cam tirziu...

Procuratura nu avea ce face dar media a jucat un rol nefast. Am vazut de cel putin trei ori la TVR la jurnal cum prezentatorii comentau siguri pe ei ca preturile au sa creasca cu 15-20%. Pe urma aparea nu stiu ce individ de la o asociatie imobiliara care confirma. Banuiesc ca a doua zi se faceau cozi la banci si oamenii se imprumutau pe 100 de ani numai sa mai apuce un apt. TVR-ul nu se poate juca cu vorbele. Si intr-adevar nimeni n-a intervenit. Toti sint fericiti ca stau in apt foarte scumpe dar asta va atrage un nivel de viata de sclav. Cresteri de impozite, scumpiri de servicii etc, etc. si datorii pe viata.
Si asta cind intr-adevar poulatia scade.


La 2008-05-28 23:23:36, Tudor190 a scris:

> Pretul caselor a fost umflat cu pompa si nimeni n-a miscat un deget:
> guvern, BNR, media, procuratura. Desigur daca scoatem capul afara din
> ograda vedem ca peste tot a fost la fel si cind preturile au fost
> umflate si acum cind se desumfla dar nu ne intereseaza prostiile
> altora.
>
> Cert este ca scaderea populatiei Romaniei se datoreaza si tacerii
> presei. N-ai casa n-ai familie, ce-i asa complicat.
>
> Pacat ca 80% din populatia tarii ce este cinstita nu-si da seama cit
> este de mintita si batjocorita.
>
> Explicati-va singuri cum este posibil ca atunci cind populatia scade
> sa creasca cererea? nu uitati ca problema locativa era 95% rezolvata
> inainte de 89. Cum este posibil sa platesti 350 de mii de lei noi pe
> 3-4 camere (o media aproximativa a marilor orase) cind salariul mediu
> este de 1400 de lei?
> Speculatie, bisnitareala, spalare de bani, dispret pentru noi cei
> majoritari si normali, actiune premeditata...
>

haiduc
2008-05-29 04:58:55

Asta e doar inceputul

De acum incolo se va vedea mai bine criza imobiliara care exista si in tara noastra. In SUA aceasta criza a inceput acum 2 ani si inca continua. In unele orase preturile au scazut cu peste 50% unde tot asa ca si la noi, preturile au fost umflate artificial. La noi, cu o populatie in scadere, nu uitati Romania are in momentul de fata sub 22 mil. locuitori din care 4 mil lucreaza in strainatate, majoritatea tineri. Cei ramasi acasa sunt mai mult pensionari sau persoane mai in varsta. Deci de unde aceasta cerere masiva de locuinte? Multi sunt investitori care au cumparat cu gandul sa vanda cand or fi mai scumpe. Problema e ca in momentul de varf a trecut, de acum incolo multi se vor inghesui sa vanda iar cand panica generala se va instaura ( ajutata de presa bineinteles) preturile vor scadea dramatic. In urmatorii 2 ani preturile vor ajunge la -30-40% din ce este acum la locuinte si terenuri, pentru ca terenurile nu or sa mai aiba nici alea valoare. Asa ca cei care vreti sa cumparati mai bine asteptati 1-2 ani, iar cei care aveti de vandut ar fi bine sa va grabiti ca de nu banca nu va asteapta cu ratele.

iskra
2008-05-29 08:04:54

nu e inflatie de case

Nu e inflatie de case pur si simplu. Dimpotriva. Dar e inflatie de case proaste si mult supraevaluate ca pret. Pt ca statul a stat (evident ce putea sa faca statul decat sa stea :)) ) cu mainile in san. Probabil vom asista la o corectie tardiva dictata doar de piata si mai putin de aplicarea legislatiei in constructii.

Socrate
2008-05-29 09:48:35

Agentii imobiliari isi fac singuri curaj.

Dar incearca din nou sa manipuleze piata - preturile vor scadea, dar nu chiar atat de mult. Cu astfel de profetii - in sens crescator - au reusit sa urce preturile. Ulciorul nu merge de multe ori la apa.

Tudor190
2008-05-29 15:54:33

Re: Acum e cam tirziu...

La 2008-05-29 03:27:25, green day a scris:

> Procuratura nu avea ce face dar media a jucat un rol nefast. Am vazut
> de cel putin trei ori la TVR la jurnal cum prezentatorii comentau
> siguri pe ei ca preturile au sa creasca cu 15-20%. Pe urma aparea nu
> stiu ce individ de la o asociatie imobiliara care confirma. Banuiesc
> ca a doua zi se faceau cozi la banci si oamenii se imprumutau pe 100
> de ani numai sa mai apuce un apt. TVR-ul nu se poate juca cu vorbele.
> Si intr-adevar nimeni n-a intervenit. Toti sint fericiti ca stau in
> apt foarte scumpe dar asta va atrage un nivel de viata de sclav.
> Cresteri de impozite, scumpiri de servicii etc, etc. si datorii pe
> viata.
> Si asta cind intr-adevar poulatia scade.

Chiar in cazul semnalat de tine cu TVR procuratura ar fi trebuit sa intervina. Ce sa mai vorbesc de spalarea de bani de catre infractori romani si straini sau asa zisa relaxare fiscala.

In privinta cozilor la imprumuturi adica in privinta BNR ar fi multe de discutat. Bunaoara in scoala am ivatat lucruri relativ complicate - derivate, logaritmi, integrale, geometrie etc - dar nu se invata lucruri de baza cum ar fi ce-i aia o banca centrala, ce-i o banca comerciala, ce-i o casa de economii, ce-i aia dobinda si cum putem compara valori la momente diferite de timp etc. De altfel aceste lucruri nu sint complicate ci sint prezentate a fi complicate: termeni simandicosi, adevaruri partiale, scarpinatul pe dupa ceafa in urechea opusa etc. Daca am fi invatati ce-i aia inflatie, cum se tiparesc banii si cind, cum se poate regla masa monetara etc lumea poate ar reactiona cind se face un imprumut extern, ar fi mai reticenta cind acordarea imprumuturilor ar fi prea usoara, s-ar intreba de ce o banca nationala tipareste bani din nimic dar pretinde pe ei dobinda, s-ar gindii de doua ori daca imprumutul luat de guvern pe consum si desigur imbogatirea citorva importatori poate moral fi pus in circa copiilor si nepotilor lor.

BNR mi se pare institutia cea mai putin controlata in sens pur democratic.

Bumerang
2008-05-29 16:32:43

Anal-istii imobiliari

Eu zic ca ar trebuii sa cititi cateva ceva macar despre regulile de baza ale economiei de piata, in special despre cerer si oferta, inainte de a face comentarii.
Uite aici un link. Cititi de la aliniatul <Cererea si oferta ca forma de legatura &#8230;>

http://referat.clopotel.ro/Cererea_si_Oferta-6219.html

In primul rand preturile nu pot fi umflate <cu pompa>. Ele pot fi influentate cu zvonuri si alte instrumente speculative, insa numai pe durata scurta si cu max 5-10 %. Guvernul, BNR, Procuratura si alte organe de stat, nu au nicio influenta si nici nu au voie sa se implice, stimate Tudor190.
Populatia de la orase nu scade, ci creste. Vezi comentariile mele din trecut (linkuri mai jos). In plus <Capsunarii> si alti emigranti legali sau ilegali, nu englezii greenday si haiduc-ule, au cumparat in trecut apartamente ieftin (cateva zeci de mii de euro), cu banii jos, sau credite luate afara care inre timp sunt platite. Ele stau goale tot anul! Si eu am unul, de cinci ani si nu-l voi inchiria si nici nu-l voi vinde. L-am cumparat cu 36 de mii. Astazi valoreaza cam 110 mii. Si daca scade la 80 de mii ce mi se intampla? No sa-mi mai placa pt cateva saptamani de concediu? Si ca mine multi! Ba mai exista cate unii care au un al doilea sau al treilea, inchiriate. Fiind platite de mult, si avand si castig, chiriile incasate sunt neesentiale dpdv financiar.
Deci emigrantii au apartamente goale sau inchiriate, care NU SUNT pe piata. Ei sunt cei care au cunmparat foarte iefti, si nu au nicio presiune sa le vanda. Acei speculanti interni de care vorbesti tu, haiduc-ule, care au cumparat de ex. la 100 mii si vor sa iasa la 120 mii, sunt foarte putini! Majoritatea au cumparat la randul lor foarte ieftin cu ani in urma, si deci au rabdare. Chiar daca preturile scad cu 20%, ei tot sunt in castig! De aici stagnatia pe piata, care nu trebuie confundata cu o cadere. Cei care au cumparat apartamente sa se mute in ele, nu vor vinde haiducule, numai eventual atunci cand n-o sa-si poata platii ratele, insa acest lucru nu are nico legatura cu pretul!! Numai daca vor fii foarte multi care ajung in acesta situatie. Lucru care nu se va intampla (vezi linkul 2 de jos), deoarece salariile si economia cresc, altfel decat in SUA.
Populatia naiva nici nu trebuie sa stie sa tranzactioneze imobile. Este suficient sa CEARA sau sa OFERE, si gata-i piata. Indiferent de calitatea lor iskra. Apropos cerere solvabila, cererea este intotdeauna solvabila, altfel n-ar fi cerere ci dorinta sau vis, cum vreti voi. (vezi link-ul de sus)
Agentii imobiliari au de suferit atunci cand nu sunt tranzactii greenday, ai dreptate, insa indiferent de preturi! Pt ei pretul este egal. Principalul e sa faca tranzactii. Ei uite ca zvonurile nu au marit numarul lor, ci l-au scazut! Lumea astepta, deoarece este nesigura, tocmai din cauza acelor <anal-isti > care-si dau cu parerea. In scurt timp zvonurile ori se vor adeverii, si piata cade, lucru de care ma indoiesc, ori totul revine la normal, trenzactiile vor creste la preturile actuale. Repet, vor exista fluctuatii in piata, asa cum au exista si in trecut. Functie de zona, an de constructie, suprafata etc. Insa o cadere masiva nu va urma, dpmdv.



http://www.ziua.ro/f.php?data=2008-05-29&thread=234836&id=31320

http://www.ziua.ro/f.php?data=2008-05-29&zyear=2008&thread=237876&id=53322&nswitch=1&kword2=Bumerang#53322

http://www.ziua.ro/f.php?data=2008-05-29&zyear=2008&thread=237536&id=50795&nswitch=1&kword2=Bumerang

Bumerang
2008-05-29 16:53:10

Re: Acum e cam tirziu...


> Chiar in cazul semnalat de tine cu TVR procuratura ar fi trebuit sa
> intervina. Ce sa mai vorbesc de spalarea de bani de catre infractori
> romani si straini sau asa zisa relaxare fiscala.

Ce sa faca procuratura? Sa le interzica sa-si spuna parerea? Mai copii, suntem in sec XXI, in UEsi NATO!

> In privinta cozilor la imprumuturi adica in privinta BNR ar fi multe
> de discutat. Bunaoara in scoala am ivatat lucruri relativ complicate -
> derivate, logaritmi, integrale, geometrie etc - dar nu se invata
> lucruri de baza cum ar fi ce-i aia o banca centrala, ce-i o banca
> comerciala, ce-i o casa de economii, ce-i aia dobinda si cum putem
> compara valori la momente diferite de timp etc. De altfel aceste
> lucruri nu sint complicate ci sint prezentate a fi complicate: termeni
> simandicosi, adevaruri partiale, scarpinatul pe dupa ceafa in urechea
> opusa etc.

Pana aici coerct

> Daca am fi invatati ce-i aia inflatie, cum se tiparesc
> banii si cind, cum se poate regla masa monetara etc lumea poate ar
> reactiona cind se face un imprumut extern, ar fi mai reticenta cind
> acordarea imprumuturilor ar fi prea usoara, s-ar intreba de ce o banca
> nationala tipareste bani din nimic dar pretinde pe ei dobinda, s-ar
> gindii de doua ori daca imprumutul luat de guvern pe consum si desigur
> imbogatirea citorva importatori poate moral fi pus in circa copiilor
> si nepotilor lor.

Aici devii filozofic, si mai si gresesti.
Unu, lumea nu (prea) gandeste cu 20 de ani inainte.
Doi, lumea vrea bani multi cu dobanda mica, indiferent ce se intampla maine. Si bine face. Caci stim cu totii ca: dobanda mica si fixa + inflatie in creste = castig! Asa s-au imbogatit smecherii dupa 90!
Numai ca cele mai multe credite sunt in valuta, nu in lei. Tocmai din aceasta cauza.
Trei, imprumutul Guvernului, nu are nicio legatura cu cel al persoanelor, ci doar cu inflatia. Dar cum am spus, in Ro cam totul merge in Euro.

> BNR mi se pare institutia cea mai putin controlata in sens pur
> democratic.

BNR face jocul politic al conducatorului.

iskra
2008-05-29 17:03:14

Re: Anal-istii imobiliari

Teoria cererii si a ofertei este in mare corecta DAR este in acelasi timp simplista, pt ca ea presupune un nr foarte mari de clienti informati si un numar mare de ofertanti corecti, cu alte cuvinte NU monopol, nu oligopol, nu trust, nu manipulare media, samd. De aceea exista si legi specifice, pentru a pastra concurenta cat mai aproape de conditiile ideale. In rationamentul prezentat de dvs. exista o fisura: casele nu sunt echivalente cu covrigii sau chiar cu autoturismele, produse de relativ scurta intrebuintare, si independente de conditiile exterioare. O pereche de pantofi costa 100 lei si cu asta basta, chiar si o masina dai 10.000 eur pe ea si apoi ii mai pui combustibil si ceva ulei si consumabile. Indiferent daca mergi cu ea in Germania sau Romania, la tara sau la oras costurile sunt oarecum la fel. Cu imobiliarele situatia sta cu totul ALTFEL:
O cladire (in primul rand locuinte pentru ca despre ele vorbim) are in primul rand costuri directe (costul de achizitie, intretinere) direct controlabile de catre beneficiar. Acestea sunt comune tuturor marfurilor. Apoi mai are costurile utilitatilor care deja NU mai sunt controlabile de catre beneficiar in intregime: gaz, curent, telefon, cablu, apa, samd. Asta se mai intalneste doar la auto si partia la electrocasnice. In final mai avem o serie de costuri indirecte legate de: timpul/combustibilul/banii consumate de acasa pana la lucru si in zonele de scoala/cumparaturi/etc, accesul la servicii, accesul la functiuni de recreere, petrecere a timpului liber, uzura si riscurile de accident ale masinii, si multe altele. Asta deja e o categorie de cheltuieli tipica pentru case.
Problema la noi, in calculele anal-istilor este ca au pus in discutie doar prima categorie de costuri. In felul asta avem impresia falsa ca locuintele sunt inca ieftine fata de cele din Germania sau UK si ca mai este loc de crescut. Problema este ca daca vrem sa obtinem acelasi grad de confort si siguranta cu locuintele la care ne place sa ne referim ajungem la preturi astronomice.
Unii se tem in legatura cu un eventual cutremur. S-ar putea sa aibe dreptate. Dar mai curand orasele romanesti vor fi puse in genunchi de situatia absolut dezastruoasa a infrastructurii. De aceea nu s-au ingramadit investitorii straini mult asteptati sa cumpere apartamente in cartiere. Nu exista strazi calumea, nu exista suficiente statii de alvare pentru a interveni operativ, destule remize de pompieri, nu exista latimea necesara a strazilor pentru vehiculele de interventie, curentul electric are fluctuatii, apa potabila nu are presiune sau se scoate din putz, canalizarea da pe-afara la ploi. Pe scurt din punct de vedere tehnico-economic partea de rezidentiale incepe sa nu mai fie atractiva, cel putin nu la preturile actuale. E posibil ca actuala serie de articole pe aceasta tema sa fie dirijata de undeva. Prea sunt simultane in toate ziarele. Dar asta nu schimba situatia, criza imobiliara va veni sigur pentru ca suntem deja la un nivel nesustenabil .

iskra
2008-05-29 17:16:32

completare

Ce sa faca statul in general? Simplu: nu sa impuna mercurial la case, pt ca e cel putin contraproductiv daca nu imposibil. Ci sa vegheze ca legislatia in vigoare sa fie respectata: locuintele se fac doar pe terenuri lotizate in prealabil cu incadrarea in regulamentele orbanistice locale (care nu sunt facute de florile marului), strazile noi sa aibe gabaritele din normative, sa fie asigurate retelele de utilitati, sa se extinda retelele magistrale de utilitati nu penibilele carpituri de genul teava de gaz supraterana cu diametru de 1 tol pentru 100 de case, retele facute (cu zgarcenie) penrtu o casa sau doau si la care s-au intepat apoi toti vecinii. Poate locuintele ar fi fost o idee mai scumpe dar raportul pret/calitate ar fi fost mult mai bun. Sa vegheze ca in tranzactiile imobiliare sa se declare pretul corect, nu preturi modice de acum 12 ani (da, stim s-a trezit in sfarsit BNR-ul mai alaltaieri in legatura cu probl asta). Sa faca si sa impuna respectarea unui cadru legal pentru firmele de imobiliare care au mai putina responsabilitate fata de client decat al de vinde inghetata pe batz. Caz concret: anul trecut am vrut sa cumpar un apartament, mi s-a spus ca e din 84 si e structura pe cadre, era din 75 si era pe pereti portanti, acum doi ani un amic a achizitionat un teren pentru casa: avea un stalp pe el, i s-a spus ca e de 220V si se muta simplu, in realitate era de vreo 2kV si l-a costat vreo 200 milioane si un an jumatate sa il mute. Astea nu sunt chestii de competenta OPC? Desi la sumele implicate cred ca sunt direct de procuratura. Ni s-a spus ca nu exista cadrul legal, ca ei fac doar intermediere iar clientul e raspunzator de ceea ce cumpara. Sa va mai povesteasca si notarii de cate ori sugereaza masluirea actelor de proprietate aceet minunate agentii. Iata numai o mica proba din ce ar putea face statul.

Shadow
2008-05-29 17:47:44

Re: completare bine zis

> Ce sa faca statul in general? Simplu: nu sa impuna mercurial la case,
> pt ca e cel putin contraproductiv daca nu imposibil. Ci sa vegheze ca
> legislatia in vigoare sa fie respectata: locuintele se fac doar pe
> terenuri lotizate in prealabil cu incadrarea in regulamentele
> orbanistice locale (care nu sunt facute de florile marului), strazile
> noi sa aibe gabaritele din normative, sa fie asigurate retelele de
> utilitati, sa se extinda retelele magistrale de utilitati nu
> penibilele carpituri de genul teava de gaz supraterana cu diametru de
> 1 tol pentru 100 de case, retele facute (cu zgarcenie) penrtu o casa
> sau doau si la care s-au intepat apoi toti vecinii. Poate locuintele
> ar fi fost o idee mai scumpe dar raportul pret/calitate ar fi fost
> mult mai bun. Sa vegheze ca in tranzactiile imobiliare sa se declare
> pretul corect, nu preturi modice de acum 12 ani (da, stim s-a trezit
> in sfarsit BNR-ul mai alaltaieri in legatura cu probl asta). Sa faca
> si sa impuna respectarea unui cadru legal pentru firmele de imobiliare
> care au mai putina responsabilitate fata de client decat al de vinde
> inghetata pe batz. Caz concret: anul trecut am vrut sa cumpar un
> apartament, mi s-a spus ca e din 84 si e structura pe cadre, era din
> 75 si era pe pereti portanti, acum doi ani un amic a achizitionat un
> teren pentru casa: avea un stalp pe el, i s-a spus ca e de 220V si se
> muta simplu, in realitate era de vreo 2kV si l-a costat vreo 200
> milioane si un an jumatate sa il mute. Astea nu sunt chestii de
> competenta OPC? Desi la sumele implicate cred ca sunt direct de
> procuratura. Ni s-a spus ca nu exista cadrul legal, ca ei fac doar
> intermediere iar clientul e raspunzator de ceea ce cumpara. Sa va mai
> povesteasca si notarii de cate ori sugereaza masluirea actelor de
> proprietate aceet minunate agentii. Iata numai o mica proba din ce ar
> putea face statul.

Sa controleze ca legislatia in vigoare se aplica. Eventual sa modifice legislatia acolo unde e aberanta. Asta e treaba statului nu mercurialul.

Tudor190
2008-05-29 17:55:20

Pt Bumeramg

"Ele stau goale tot anul! Si eu am unul, de cinci ani si nu-l voi inchiria si nici nu-l voi vinde. L-am cumparat cu 36 de mii. Astazi valoreaza cam 110 mii. Si daca scade la 80 de mii ce mi se intampla?"

Un guvern responsabil ar fi construit mult si-ar fi vindut la preturi rezonabile (costuri si un mic profit) cumparatorilor onesti si cu nevoie. In acest caz, chiar daca nu-ti vreau raul, n-ai mai fi tinut acel apartament din moment ce pe piata sint altele mai ieftine si destule. Statul are pirghile legale controlarii pietei imobiliare fara ca acest lucru sa se numeasca itervetionism ci protectie. Acea categorie cu ceva bani, relativ putini, si care-si tin banii in imobiliare ar fi eliminata din astfel de speculatii.

"BNR face jocul politic al conducatorului. "

Condcatorul nu-i in tara si nici roman.

"Caci stim cu totii ca: dobanda mica si fixa + inflatie in creste = castig! Asa s-au imbogatit smecherii dupa 90! "

As mai adauga ca acea inflatie a fost provocata. Prin "liberalizarea" leului, adica o trasatura de condei, jumatate din populatia Romaniei a devenit saraca. Revin la prezentarea complicata a lucrurilor de catre cei interesati sa ascunda ilegalitati sau sa manpuleze. Nu a fost nimic complicat si nici cu cauze economice gen "colapsul economiei", "adunatura de fiare vechi", "productie pe stoc" etc ci actiune premeditata. Recomand The Globalization of Poverty.

"Numai ca cele mai multe credite sunt in valuta, nu in lei."

O tara independenta si suverana are moneda proprie. Normal toate tranzactiile si estimarile pe teritoriul Romaniei se fac in LEI. Anunturi de genul "Vind apartament cu xx euro sau parai" ar trebui sa dispara

"Trei, imprumutul Guvernului, nu are nicio legatura cu cel al persoanelor, ci doar cu inflatia"

Imprumutul guvernului ce merge mai apoi in buzunare private este platit de persoane adica prin taxe si impozite ce merg la buget. Asta inseamna ca ceea ce consumam acum (doar unii) va fi platit de copii nostrii. Cind sinteti fericiti ca vi s-a marit pensia, vi s-a indexat salariul (de fapt o smecherie simpla: se ajusteaza in cel mai bun caz cu inflatia adica esti lasat sa saracesti si inainte de alegeri vin "salvatorii" si-i mai dau inapoi partial ce ti-au furat) nu uitati ca sumele provin din imprumuturi externe cu dobinda ce vor fi platite de copiii si nepotii vostrii. Priviti-i in ochi si spuneti-va "da vreau indexare pe spatele vostru nevinovatiilor" in loc sa dati de pamint cu cei ce v-au furat si va fura.

Bumerang
2008-05-29 18:02:20

Re: Anal-istii imobiliari

Gresesti.
Atunci cand este vorba de sute de mii de vanzatori si cam tot atati cumparatori, nu poate fi vorba in niciun de oligopoluri, darmite de monopoluri.
Cu regret, dar intre piata de locuinte si cea de masini, nu difera decat pretul. Uneori nici macar pretul, daca ne gandim la Porsche de ex. Nici macar cu covrigii nu-i cu mult alfel. atat ca-s mai usor de facut decat apartamentele. Cererea si oferta sunt legea de baza. Nici macar Ceausescu nu a reusit s-o scoata din functie. De aia nu gaseai nimic la liber, dar totul la negru, la alt pret desigur.
Infrastructura este proasta. Insa pentru toti! deci n-ai ce face. Ori la bloc cu igrasie, fara loc de parcare si cu salvarea dupa ce dai coltul, ori sub pod! Crezi ca in Istanbul sunt locuintele mai ieftine? Ai vazut aciolo strazile? Trece soseaua prin bucatarie :-).
Preturile la apartamentele vechi vor scade peste vreo 10 ani, cand se vor pornii primele projecte rezidentiale care-si merita numele, in afara localitatilor mari, cu infrastructura si legatura cu orasul. Pana atunci, preturile cel putibn nu vor scade!


La 2008-05-29 17:03:14, iskra a scris:

> Teoria cererii si a ofertei este in mare corecta DAR este in acelasi
> timp simplista, pt ca ea presupune un nr foarte mari de clienti
> informati si un numar mare de ofertanti corecti, cu alte cuvinte NU
> monopol, nu oligopol, nu trust, nu manipulare media, samd. De aceea
> exista si legi specifice, pentru a pastra concurenta cat mai aproape
> de conditiile ideale. In rationamentul prezentat de dvs. exista o
> fisura: casele nu sunt echivalente cu covrigii sau chiar cu
> autoturismele, produse de relativ scurta intrebuintare, si
> independente de conditiile exterioare. O pereche de pantofi costa 100
> lei si cu asta basta, chiar si o masina dai 10.000 eur pe ea si apoi
> ii mai pui combustibil si ceva ulei si consumabile. Indiferent daca
> mergi cu ea in Germania sau Romania, la tara sau la oras costurile
> sunt oarecum la fel. Cu imobiliarele situatia sta cu totul ALTFEL:
> O cladire (in primul rand locuinte pentru ca despre ele vorbim) are in
> primul rand costuri directe (costul de achizitie, intretinere) direct
> controlabile de catre beneficiar. Acestea sunt comune tuturor
> marfurilor. Apoi mai are costurile utilitatilor care deja NU mai sunt
> controlabile de catre beneficiar in intregime: gaz, curent, telefon,
> cablu, apa, samd. Asta se mai intalneste doar la auto si partia la
> electrocasnice. In final mai avem o serie de costuri indirecte legate
> de: timpul/combustibilul/banii consumate de acasa pana la lucru si in
> zonele de scoala/cumparaturi/etc, accesul la servicii, accesul la
> functiuni de recreere, petrecere a timpului liber, uzura si riscurile
> de accident ale masinii, si multe altele. Asta deja e o categorie de
> cheltuieli tipica pentru case.
> Problema la noi, in calculele anal-istilor este ca au pus in discutie
> doar prima categorie de costuri. In felul asta avem impresia falsa ca
> locuintele sunt inca ieftine fata de cele din Germania sau UK si ca
> mai este loc de crescut. Problema este ca daca vrem sa obtinem acelasi
> grad de confort si siguranta cu locuintele la care ne place sa ne
> referim ajungem la preturi astronomice.
> Unii se tem in legatura cu un eventual cutremur. S-ar putea sa aibe
> dreptate. Dar mai curand orasele romanesti vor fi puse in genunchi de
> situatia absolut dezastruoasa a infrastructurii. De aceea nu s-au
> ingramadit investitorii straini mult asteptati sa cumpere apartamente
> in cartiere. Nu exista strazi calumea, nu exista suficiente statii de
> alvare pentru a interveni operativ, destule remize de pompieri, nu
> exista latimea necesara a strazilor pentru vehiculele de interventie,
> curentul electric are fluctuatii, apa potabila nu are presiune sau se
> scoate din putz, canalizarea da pe-afara la ploi. Pe scurt din punct
> de vedere tehnico-economic partea de rezidentiale incepe sa nu mai fie
> atractiva, cel putin nu la preturile actuale. E posibil ca actuala
> serie de articole pe aceasta tema sa fie dirijata de undeva. Prea sunt
> simultane in toate ziarele. Dar asta nu schimba situatia, criza
> imobiliara va veni sigur pentru ca suntem deja la un nivel
> nesustenabil .
>

Bumerang
2008-05-29 18:41:19

Re: Pt Bumeramg - Nu ne intelegem

La 2008-05-29 17:55:20, Tudor190 a scris:

> "Ele stau goale tot anul! Si eu am unul, de cinci ani si nu-l voi
> inchiria si nici nu-l voi vinde. L-am cumparat cu 36 de mii. Astazi
> valoreaza cam 110 mii. Si daca scade la 80 de mii ce mi se intampla?"
>
> Un guvern responsabil ar fi construit mult si-ar fi vindut la preturi
> rezonabile (costuri si un mic profit) cumparatorilor onesti si cu
> nevoie. In acest caz, chiar daca nu-ti vreau raul, n-ai mai fi tinut
> acel apartament din moment ce pe piata sint altele mai ieftine si
> destule. Statul are pirghile legale controlarii pietei imobiliare fara
> ca acest lucru sa se numeasca itervetionism ci protectie. Acea
> categorie cu ceva bani, relativ putini, si care-si tin banii in
> imobiliare ar fi eliminata din astfel de speculatii.

In primul rand nu guvernul trebuie sa construiasca case, ci persoane private sau firme. ca nu mai suntem in comunism. Statul trebuie sa se ocupe de infrastructura, si sa chiar acorde subventii pt. locuinte sociela. Dar nici macar asta nu face. Insa Statul nu are cum sa intervina acum pe piata. Chiar daca incepe sa-si faca tzreaba, efectul vine dupa cativa ani.

> "BNR face jocul politic al conducatorului. "
>
> Condcatorul nu-i in tara si nici roman.

Nu prea te inteleg. Azi Basescu, (ieri Iliescu) nu-i roman? Si nu-i in tara?

> "Caci stim cu totii ca: dobanda mica si fixa + inflatie in creste =
> castig! Asa s-au imbogatit smecherii dupa 90! "
>
> As mai adauga ca acea inflatie a fost provocata.
Corect
> Prin "liberalizarea"
> leului,
Fals. Leul s-a liberalizat la negru, imediat. Tranzactiile mari s-au facut in marci si dollari. Leul murise instantaneu. Ce vroiai sa faci, sa bagi oameni la puscari pt ca aveau valuta?

> adica o trasatura de condei, jumatate din populatia Romaniei a
> devenit saraca.

Ei erau deja saraci! Numai pe hartie aveau bani. Ca la preturile oficiale nu putea cumpara nimic, ca nu era marfa!

> Revin la prezentarea complicata a lucrurilor de catre
> cei interesati sa ascunda ilegalitati sau sa manpuleze. Nu a fost
> nimic complicat si nici cu cauze economice gen "colapsul economiei",
> "adunatura de fiare vechi", "productie pe stoc" etc ci actiune
> premeditata. Recomand The Globalization of Poverty.

Aici gresesti enorm. Cam tot ce se producea in Ro era produs prea scump si avea calitate proasta. Ca unii au vandut rapid tot ce mai putea fi cumva folosit, e alta treaba.

> "Numai ca cele mai multe credite sunt in valuta, nu in lei."
>
> O tara independenta si suverana are moneda proprie. Normal toate
> tranzactiile si estimarile pe teritoriul Romaniei se fac in LEI.
> Anunturi de genul "Vind apartament cu xx euro sau parai" ar trebui sa
> dispara

Cum Puscarie? In Leu nu are lumea incredere.


> "Trei, imprumutul Guvernului, nu are nicio legatura cu cel al
> persoanelor, ci doar cu inflatia"
>
> Imprumutul guvernului ce merge mai apoi in buzunare private este
> platit de persoane adica prin taxe si impozite ce merg la buget. Asta
> inseamna ca ceea ce consumam acum (doar unii) va fi platit de copii
> nostrii. Cind sinteti fericiti ca vi s-a marit pensia, vi s-a indexat
> salariul (de fapt o smecherie simpla: se ajusteaza in cel mai bun caz
> cu inflatia adica esti lasat sa saracesti si inainte de alegeri vin
> "salvatorii" si-i mai dau inapoi partial ce ti-au furat) nu uitati ca
> sumele provin din imprumuturi externe cu dobinda ce vor fi platite de
> copiii si nepotii vostrii. Priviti-i in ochi si spuneti-va "da vreau
> indexare pe spatele vostru nevinovatiilor" in loc sa dati de pamint cu
> cei ce v-au furat si va fura.

Corect, insa nu are legatura cu piata imobiliara.

iskra
2008-05-29 18:54:22

Re: Anal-istii imobiliari

"Cu regret, dar intre piata de locuinte si cea de masini, nu difera decat pretul. Uneori nici macar pretul, daca ne gandim la Porsche de ex. Nici macar cu covrigii nu-i cu mult alfel."

Aici parerile noastre difera prea mult ca sa ma chinui sa mai explic. Probabil sunteti din mediul financiar. Eu sunt din cel tehnic. Nu se pune problema preturilor aici. Desi are pretul mult mai mare, un avion de exemplu are conditionari mai simple decat o locuinta. In plus e din materiale reciclabile. Nu stiu daca sunteti familiarizat cu conceptul "WHOLE LIFE COST", costul obiectului pe intreaga durata de viata, sub toate aspectele lui. Poate ca da, poate ca nu. Aici e diferenta majora. Prin cateva aspecte fundamentale piata imobiliara PREDISPUNE la speculatii. Problema e ca la noi speculatiile au trecut de ceea ce era cat de cat normal. Iar comparatia cu Istanbul ma face sa zambesc. Bine ca nu ne raportam la favelele din Rio. Ati auzit vreodata de cuvantul "Istanbulizare"? Ca sa ma exprim pe scurt reprezinta dezvoltarea haotica si de multe ori ilegala a unui oras in care suprastructura sufoca infrastructura. Ceva ce turcii fac eforturi masive la ora asta sa repare.

Tudor190
2008-05-29 19:03:44

Pt Bumerang

"In primul rand nu guvernul trebuie sa construiasca case, ci persoane private sau firme. ca nu mai suntem in comunism."
Guvernul chiar amenintind cu apucatul de construit poate face multe. Marile afaceri oriunde in lume se fac cu statul asa ca mitul eficientei capitalimului mai trebuie ajustat. Interventia statului in economie nu este apanajul comunistilor (dac'au existat vreodata). Care este rolul statului? Protejarea marii proprietatii ce-i facuta in marea ei majoritate pe cai necinstite si imorale? Sau protectia majoritatii cetatenilor? Statul isi poate crea orice cadru legal. America libertatilor individuale a dat Patriot Act! America capitalismului la patrat a oprit vinzarea porturilor.

> "BNR face jocul politic al conducatorului. "
> Condcatorul nu-i in tara si nici roman.
"Nu prea te inteleg. Azi Basescu, (ieri Iliescu) nu-i roman? Si nu-i in tara?"
Daca guvernatorul a fost numit de unul si eventual acceptat de altul acestea au fost gesturi pur formale ca si numirea sefului Rezervelor Federale. BNR nu are nici un control efectiv intern.

"Fals. Leul s-a liberalizat la negru, imediat. Tranzactiile mari s-au facut in marci si dollari. Leul murise instantaneu. Ce vroiai sa faci, sa bagi oameni la puscari pt ca aveau valuta?"
In SUA nu poti plati nimic in alte monede. In Rusia este (re)utilizata numai si numai rubla. Una este piata neagra si alta politica.

"Ei erau deja saraci! Numai pe hartie aveau bani. Ca la preturile oficiale nu putea cumpara nimic, ca nu era marfa! "
Oferta din magazine era slaba. Dar cred ca majoritatea si-au schimbat opinia despre nivelul de trai si saracie. Mult mai importante sint asigurarea unei locuinte, unui loc de munca sigur, planificarea viitorului pe findul unei stabilitati decit hamburgheri si extasy.

"Aici gresesti enorm. Cam tot ce se producea in Ro era produs prea scump si avea calitate proasta."
Fabricantii americani de automobile anunta de citiva ani pierderi; nimeni nu-i inchide. GM pe primul trimestru parca a anuntat 5 miliarde pierderi. Calitatea si eficienta, observ cu intirziere, sint niste sloganuri abil folosite. Am avut ocazia sa observ pe propria-mi piele. Majoritatea fabricilor si uzinelor din Romania au fost utilate pe cind ce-am vazut aici....

"In Leu nu are lumea incredere. "
Lumea are incredere in ceea ce i se spune; Patriot Act, WMD etc.


Adrian v.D.
2008-05-29 19:21:55

Re: ...Nu ne intelegem/Bumerang,12 points!

De data asta ai raspuns la subiect si exact asa stau lucrurile.Vezi sa nu fie vreun nostalgic.... La 2008-05-29 18:41:19, Bumerang a scris:

> La 2008-05-29 17:55:20, Tudor190 a scris:
>
> > "Ele stau goale tot anul! Si eu am unul, de cinci ani si nu-l voi
> > inchiria si nici nu-l voi vinde. L-am cumparat cu 36 de mii. Astazi
> > valoreaza cam 110 mii. Si daca scade la 80 de mii ce mi se intampla?"
> >
> > Un guvern responsabil ar fi construit mult si-ar fi vindut la preturi
> > rezonabile (costuri si un mic profit) cumparatorilor onesti si cu
> > nevoie. In acest caz, chiar daca nu-ti vreau raul, n-ai mai fi tinut
> > acel apartament din moment ce pe piata sint altele mai ieftine si
> > destule. Statul are pirghile legale controlarii pietei imobiliare fara
> > ca acest lucru sa se numeasca itervetionism ci protectie. Acea
> > categorie cu ceva bani, relativ putini, si care-si tin banii in
> > imobiliare ar fi eliminata din astfel de speculatii.
>
> In primul rand nu guvernul trebuie sa construiasca case, ci persoane
> private sau firme. ca nu mai suntem in comunism. Statul trebuie sa se
> ocupe de infrastructura, si sa chiar acorde subventii pt. locuinte
> sociela. Dar nici macar asta nu face. Insa Statul nu are cum sa
> intervina acum pe piata. Chiar daca incepe sa-si faca tzreaba, efectul
> vine dupa cativa ani.
>
> > "BNR face jocul politic al conducatorului. "
> >
> > Condcatorul nu-i in tara si nici roman.
>
> Nu prea te inteleg. Azi Basescu, (ieri Iliescu) nu-i roman? Si nu-i in
> tara?
>
> > "Caci stim cu totii ca: dobanda mica si fixa + inflatie in creste =
> > castig! Asa s-au imbogatit smecherii dupa 90! "
> >
> > As mai adauga ca acea inflatie a fost provocata.
> Corect
> > Prin "liberalizarea"
> > leului,
> Fals. Leul s-a liberalizat la negru, imediat. Tranzactiile mari s-au
> facut in marci si dollari. Leul murise instantaneu. Ce vroiai sa faci,
> sa bagi oameni la puscari pt ca aveau valuta?
>
> > adica o trasatura de condei, jumatate din populatia Romaniei a
> > devenit saraca.
>
> Ei erau deja saraci! Numai pe hartie aveau bani. Ca la preturile
> oficiale nu putea cumpara nimic, ca nu era marfa!
>
> > Revin la prezentarea complicata a lucrurilor de catre
> > cei interesati sa ascunda ilegalitati sau sa manpuleze. Nu a fost
> > nimic complicat si nici cu cauze economice gen "colapsul economiei",
> > "adunatura de fiare vechi", "productie pe stoc" etc ci actiune
> > premeditata. Recomand The Globalization of Poverty.
>
> Aici gresesti enorm. Cam tot ce se producea in Ro era produs prea
> scump si avea calitate proasta. Ca unii au vandut rapid tot ce mai
> putea fi cumva folosit, e alta treaba.
>
> > "Numai ca cele mai multe credite sunt in valuta, nu in lei."
> >
> > O tara independenta si suverana are moneda proprie. Normal toate
> > tranzactiile si estimarile pe teritoriul Romaniei se fac in LEI.
> > Anunturi de genul "Vind apartament cu xx euro sau parai" ar trebui sa
> > dispara
>
> Cum Puscarie? In Leu nu are lumea incredere.
>
>
> > "Trei, imprumutul Guvernului, nu are nicio legatura cu cel al
> > persoanelor, ci doar cu inflatia"
> >
> > Imprumutul guvernului ce merge mai apoi in buzunare private este
> > platit de persoane adica prin taxe si impozite ce merg la buget. Asta
> > inseamna ca ceea ce consumam acum (doar unii) va fi platit de copii
> > nostrii. Cind sinteti fericiti ca vi s-a marit pensia, vi s-a indexat
> > salariul (de fapt o smecherie simpla: se ajusteaza in cel mai bun caz
> > cu inflatia adica esti lasat sa saracesti si inainte de alegeri vin
> > "salvatorii" si-i mai dau inapoi partial ce ti-au furat) nu uitati ca
> > sumele provin din imprumuturi externe cu dobinda ce vor fi platite de
> > copiii si nepotii vostrii. Priviti-i in ochi si spuneti-va "da vreau
> > indexare pe spatele vostru nevinovatiilor" in loc sa dati de pamint cu
> > cei ce v-au furat si va fura.
>
> Corect, insa nu are legatura cu piata imobiliara.
>
>

Bumerang
2008-05-29 21:04:46

Re:Bumerang,12 points! - firma dankt :-)

La 2008-05-29 19:21:55, Adrian v.D. a scris:

> De data asta ai raspuns la subiect si exact asa stau lucrurile.Vezi
> sa nu fie vreun nostalgic....

Tudor190
2008-05-29 21:27:53

Re: ...Nu ne intelegem/Bumerang,12 points!

La 2008-05-29 19:21:55, Adrian v.D. a scris:

> De data asta ai raspuns la subiect si exact asa stau lucrurile.Vezi
> sa nu fie vreun nostalgic....

Cind eram mici ne jucam de cine-i mai tare: ABBA sau Boney M?

Cam asa si cu superioritatea unui sitem fata de altul.

Tu cu cine ti?

Bumerang
2008-05-29 21:30:52

Re: Pt Bumerang - Lasa polemica

La 2008-05-29 19:03:44, Tudor190 a scris:


> Guvernul chiar amenintind cu apucatul de construit poate face multe.
> Marile afaceri oriunde in lume se fac cu statul asa ca mitul
> eficientei capitalimului mai trebuie ajustat. Interventia statului in
> economie nu este apanajul comunistilor (dac'au existat vreodata).

Pe banii cui Tudore? Pei ai tai sa faca locuinte la altii? Esti altruist doar pe forum. Ai vazut ce-a iesit din ANL-uri? Le-au primit boierii!! Statul Roman este de toata jena, si corupt pana in maduva. Dar asta.- iarasi alt subiect. Eu vorbesc de economie de piata sociala, asa cum este in Germ. nu de SUA sau Brazilia.

> Care
> este rolul statului? Protejarea marii proprietatii ce-i facuta in
> marea ei majoritate pe cai necinstite si imorale? Sau protectia
> majoritatii cetatenilor?
Pai nu protectia smecherilor este atributia lui, dar asta face. Vrei ca acest stat sa aibe puteri si mai mari ca sa se amestece in economie si mai mult? AJungem de unde am plecat.

> Statul isi poate crea orice cadru legal.
> America libertatilor individuale a dat Patriot Act! America
> capitalismului la patrat a oprit vinzarea porturilor.
Cum am spus, ca sa dai atributii statului, intai trebuie sa ai incredere in el. Eu nu am Tu?

> > "BNR face jocul politic al conducatorului. "
> > Condcatorul nu-i in tara si nici roman.
> "Nu prea te inteleg. Azi Basescu, (ieri Iliescu) nu-i roman? Si nu-i
> in tara?"
> Daca guvernatorul a fost numit de unul si eventual acceptat de altul
> acestea au fost gesturi pur formale ca si numirea sefului Rezervelor
> Federale. BNR nu are nici un control efectiv intern.

Pai eu ce spun? SIngurul control este Banca Centrala Europeana. Ea o sa oia la bani marunti BNR-ul. Apropos, deja se prevede o amanare a introducerii Euro. Oare de ce ? SI mai vi tu cu Leul moneda nationala bl. Leul e varza.


> In SUA nu poti plati nimic in alte monede.
Pai iarna nu-i ca vara. Nici Leul ca Dolarul , chiar daca are un ochi umflat acum. Desi in New York de ex se accepta intre timp Euro in multe magazine!!

> In Rusia este (re)utilizata
> numai si numai rubla. Una este piata neagra si alta politica.

Nu stiam. Parca rusii erau cu <paraii>, adica cu dolarii, sau gresesc?
Sti bancul ala: Stau doi rusi bogati pe banca si vorbesc. Zice unul, am fost in SUA. Si? intreaba celalat, cum e? Fain. Auzi tu stiai ca americanii folosesc paraii nostri?


> Oferta din magazine era slaba.

Pardon, era inexistenta. Am avut 21 de ani in 90. Nu-i povestii ce era in magazin.
> Dar cred ca majoritatea si-au schimbat
> opinia despre nivelul de trai si saracie. Mult mai importante sint
> asigurarea unei locuinte, unui loc de munca sigur, planificarea
> viitorului pe findul unei stabilitati decit hamburgheri si extasy.

Polemica. La Timisoara n-ai loc de parcare. Fiecare are celularul lipit de ureche. Vezi mai multe X5 decat in Germaia, si in Piata Unirii n-ai loc la masa sa bei bere. Saracii sunt pensionarii si satenii. Exact ca si inainte de 90! Pensionarii traiau de pe urma copiilor. Satenii taiau porcul si puneau cartofi.Si azi e la fel. MAcar azi pot sa cumpere o franzela cu 2 Lei. Pe vremea lui Ceasca Bunicii mei, tarani, primeau 1/8 dintr-o paine pe zi! Lasa povestile

> "Aici gresesti enorm. Cam tot ce se producea in Ro era produs prea
> scump si avea calitate proasta."
> Fabricantii americani de automobile anunta de citiva ani pierderi;
> nimeni nu-i inchide. GM pe primul trimestru parca a anuntat 5 miliarde
> pierderi. Calitatea si eficienta, observ cu intirziere, sint niste
> sloganuri abil folosite. Am avut ocazia sa observ pe propria-mi piele.

Diferenta majora este ca pierderile (din cauza calitatii sau din alte cauze) sunt ale actionarilor, nu ale contribuabilului!!
Cina baga bani in afaceri proaste, plateste. Capitalism! Da nu-s de acord ca statul sa faca pierderi pe banii mei. Asta a facut Ceasca!

> Majoritatea fabricilor si uzinelor din Romania au fost utilate pe cind
> ce-am vazut aici....
Mama mea a lucrat la Banca Agricola, si stiu cat de bine au fost intreprinderile utilate! Apoi degeaba esti utilat, daca nu-ti vinzi marfa la un pret bun cu casti, si-o exportiu la subpret, numai ca sa primesti valuta pt palatul poporului de ex.

> "In Leu nu are lumea incredere. "
> Lumea are incredere in ceea ce i se spune; Patriot Act, WMD etc.
>

Pana si americanii sau desteptat si nu mai vor republicani, dupa ce isi dau ultimi bani pe galonul de benzina. Lumea poate fi inselata un timp, dar pana la urma intelege.

Bumerang
2008-05-29 21:32:18

Re: ...Nu ne intelegem/Bumerang,12 points!

La 2008-05-29 21:27:53, Tudor190 a scris:

> La 2008-05-29 19:21:55, Adrian v.D. a scris:
>
> > De data asta ai raspuns la subiect si exact asa stau lucrurile.Vezi
> > sa nu fie vreun nostalgic....
>
> Cind eram mici ne jucam de cine-i mai tare: ABBA sau Boney M?
>
> Cam asa si cu superioritatea unui sitem fata de altul.
>
> Tu cu cine ti?
>


Indiferent, amandoua erau din vest.

Bumerang
2008-05-29 21:49:05

Re: Anal-istii imobiliari

Bingo. Lucrez la banca din 92. Desi am studiat economie informatica sau informatica economica, nu stiu cum ii spune pe romaneste. Deci ma pricep si la technica. Tocmai aici apar diferentele majore de viziune intre economisti, mai ales cei din finante, si techniceni. Pe can technicii se orienteaza pe material, economistii pe piata. Caci degeaba fac technicienii Airbus-ul 380 daca nu-i cine sa-l vanda! SWi inca ceva calitatea o impune clientul, nu techniceanul. Asta-i economia de piata. In mod normal cei doi conlucreaza si atunci iese ceva. Daca fiecare o tine pe a lui, iese Crysler.
Comparatia cu Isambulul n-a fost un sarcasm, ci pur obiectiva. CA doar nu vrei sa compari Bucurestiul cu Parisul? Chiar daca in sec XIX s-a mai modernizat putin Bucurestiul. Sub conducerea Casei de Hohenzoller!
Am auzit de istambulizare. Exact cum am auzit si de mahala (pe turceste mahale, cartier gen spirala pana in fndatura!).
Pana la si dupa Hohenzolleri, influenta a fost orientul. SI exact asa cum Turci repara astazi greselile taint case cu firizul pt a face strazi, asa va face si Romania, cand in sfarsit va avea un guvern cinstit si competent. Pana atunci, distractie maxima pe piata imobiliara.

Asta e tradita. La 'Stambul ajungi mai repede decat la Paris.

La 2008-05-29 18:54:22, iskra a scris:

> "Cu regret, dar intre piata de locuinte si cea de masini, nu difera
> decat pretul. Uneori nici macar pretul, daca ne gandim la Porsche de
> ex. Nici macar cu covrigii nu-i cu mult alfel."
>
> Aici parerile noastre difera prea mult ca sa ma chinui sa mai explic.
> Probabil sunteti din mediul financiar. Eu sunt din cel tehnic. Nu se
> pune problema preturilor aici. Desi are pretul mult mai mare, un avion
> de exemplu are conditionari mai simple decat o locuinta. In plus e din
> materiale reciclabile. Nu stiu daca sunteti familiarizat cu conceptul
> "WHOLE LIFE COST", costul obiectului pe intreaga durata de viata, sub
> toate aspectele lui. Poate ca da, poate ca nu. Aici e diferenta
> majora. Prin cateva aspecte fundamentale piata imobiliara PREDISPUNE
> la speculatii. Problema e ca la noi speculatiile au trecut de ceea ce
> era cat de cat normal. Iar comparatia cu Istanbul ma face sa zambesc.
> Bine ca nu ne raportam la favelele din Rio. Ati auzit vreodata de
> cuvantul "Istanbulizare"? Ca sa ma exprim pe scurt reprezinta
> dezvoltarea haotica si de multe ori ilegala a unui oras in care
> suprastructura sufoca infrastructura. Ceva ce turcii fac eforturi
> masive la ora asta sa repare.
>


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Enigma de duminica (1984 afisari)
 Sharon Stone in razboi cu chinezii (1972 afisari)
 Inflatie de case (1888 afisari)
 Medvedev: Urca-te linistit la volan, ai baut cu mine! (1649 afisari)
 Parintele Arsenie: Sindicatele, straine de duhul Bisericii (1524 afisari)
 Autoritatile romane se pregatesc pentru cutremur (2977 afisari)
 Un american sustine ca are imagini cu extraterestri de 1,2 m pe care le va da publicitatii vineri (2899 afisari)
 Dior si-a retras reclamele din China in urma scandalului provocat de Sharon Stone (2629 afisari)
 Sotia unui politist a provocat un accident mortal si a fugit de la locul faptei (2235 afisari)
 Gorbaciov: "Este posibil sa asistam la inceputul unui nou razboi rece" (2219 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02102 sec.