Ziua Logo
  Nr. 4244 de joi, 29 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2008-05-29
Bumerang din Frankfurt (...@gmx.de, IP: 62.157.215...)
2008-05-29 16:32
Anal-istii imobiliari

Eu zic ca ar trebuii sa cititi cateva ceva macar despre regulile de baza ale economiei de piata, in special despre cerer si oferta, inainte de a face comentarii.
Uite aici un link. Cititi de la aliniatul <Cererea si oferta ca forma de legatura &#8230;>

http://referat.clopotel.ro/Cererea_si_Oferta-6219.html

In primul rand preturile nu pot fi umflate <cu pompa>. Ele pot fi influentate cu zvonuri si alte instrumente speculative, insa numai pe durata scurta si cu max 5-10 %. Guvernul, BNR, Procuratura si alte organe de stat, nu au nicio influenta si nici nu au voie sa se implice, stimate Tudor190.
Populatia de la orase nu scade, ci creste. Vezi comentariile mele din trecut (linkuri mai jos). In plus <Capsunarii> si alti emigranti legali sau ilegali, nu englezii greenday si haiduc-ule, au cumparat in trecut apartamente ieftin (cateva zeci de mii de euro), cu banii jos, sau credite luate afara care inre timp sunt platite. Ele stau goale tot anul! Si eu am unul, de cinci ani si nu-l voi inchiria si nici nu-l voi vinde. L-am cumparat cu 36 de mii. Astazi valoreaza cam 110 mii. Si daca scade la 80 de mii ce mi se intampla? No sa-mi mai placa pt cateva saptamani de concediu? Si ca mine multi! Ba mai exista cate unii care au un al doilea sau al treilea, inchiriate. Fiind platite de mult, si avand si castig, chiriile incasate sunt neesentiale dpdv financiar.
Deci emigrantii au apartamente goale sau inchiriate, care NU SUNT pe piata. Ei sunt cei care au cunmparat foarte iefti, si nu au nicio presiune sa le vanda. Acei speculanti interni de care vorbesti tu, haiduc-ule, care au cumparat de ex. la 100 mii si vor sa iasa la 120 mii, sunt foarte putini! Majoritatea au cumparat la randul lor foarte ieftin cu ani in urma, si deci au rabdare. Chiar daca preturile scad cu 20%, ei tot sunt in castig! De aici stagnatia pe piata, care nu trebuie confundata cu o cadere. Cei care au cumparat apartamente sa se mute in ele, nu vor vinde haiducule, numai eventual atunci cand n-o sa-si poata platii ratele, insa acest lucru nu are nico legatura cu pretul!! Numai daca vor fii foarte multi care ajung in acesta situatie. Lucru care nu se va intampla (vezi linkul 2 de jos), deoarece salariile si economia cresc, altfel decat in SUA.
Populatia naiva nici nu trebuie sa stie sa tranzactioneze imobile. Este suficient sa CEARA sau sa OFERE, si gata-i piata. Indiferent de calitatea lor iskra. Apropos cerere solvabila, cererea este intotdeauna solvabila, altfel n-ar fi cerere ci dorinta sau vis, cum vreti voi. (vezi link-ul de sus)
Agentii imobiliari au de suferit atunci cand nu sunt tranzactii greenday, ai dreptate, insa indiferent de preturi! Pt ei pretul este egal. Principalul e sa faca tranzactii. Ei uite ca zvonurile nu au marit numarul lor, ci l-au scazut! Lumea astepta, deoarece este nesigura, tocmai din cauza acelor <anal-isti > care-si dau cu parerea. In scurt timp zvonurile ori se vor adeverii, si piata cade, lucru de care ma indoiesc, ori totul revine la normal, trenzactiile vor creste la preturile actuale. Repet, vor exista fluctuatii in piata, asa cum au exista si in trecut. Functie de zona, an de constructie, suprafata etc. Insa o cadere masiva nu va urma, dpmdv.



http://www.ziua.ro/f.php?data=2008-05-29&thread=234836&id=31320

http://www.ziua.ro/f.php?data=2008-05-29&zyear=2008&thread=237876&id=53322&nswitch=1&kword2=Bumerang#53322

http://www.ziua.ro/f.php?data=2008-05-29&zyear=2008&thread=237536&id=50795&nswitch=1&kword2=Bumerang

iskra (...@k.ro, IP: 79.112.42...)
2008-05-29 17:03
Re: Anal-istii imobiliari

Teoria cererii si a ofertei este in mare corecta DAR este in acelasi timp simplista, pt ca ea presupune un nr foarte mari de clienti informati si un numar mare de ofertanti corecti, cu alte cuvinte NU monopol, nu oligopol, nu trust, nu manipulare media, samd. De aceea exista si legi specifice, pentru a pastra concurenta cat mai aproape de conditiile ideale. In rationamentul prezentat de dvs. exista o fisura: casele nu sunt echivalente cu covrigii sau chiar cu autoturismele, produse de relativ scurta intrebuintare, si independente de conditiile exterioare. O pereche de pantofi costa 100 lei si cu asta basta, chiar si o masina dai 10.000 eur pe ea si apoi ii mai pui combustibil si ceva ulei si consumabile. Indiferent daca mergi cu ea in Germania sau Romania, la tara sau la oras costurile sunt oarecum la fel. Cu imobiliarele situatia sta cu totul ALTFEL:
O cladire (in primul rand locuinte pentru ca despre ele vorbim) are in primul rand costuri directe (costul de achizitie, intretinere) direct controlabile de catre beneficiar. Acestea sunt comune tuturor marfurilor. Apoi mai are costurile utilitatilor care deja NU mai sunt controlabile de catre beneficiar in intregime: gaz, curent, telefon, cablu, apa, samd. Asta se mai intalneste doar la auto si partia la electrocasnice. In final mai avem o serie de costuri indirecte legate de: timpul/combustibilul/banii consumate de acasa pana la lucru si in zonele de scoala/cumparaturi/etc, accesul la servicii, accesul la functiuni de recreere, petrecere a timpului liber, uzura si riscurile de accident ale masinii, si multe altele. Asta deja e o categorie de cheltuieli tipica pentru case.
Problema la noi, in calculele anal-istilor este ca au pus in discutie doar prima categorie de costuri. In felul asta avem impresia falsa ca locuintele sunt inca ieftine fata de cele din Germania sau UK si ca mai este loc de crescut. Problema este ca daca vrem sa obtinem acelasi grad de confort si siguranta cu locuintele la care ne place sa ne referim ajungem la preturi astronomice.
Unii se tem in legatura cu un eventual cutremur. S-ar putea sa aibe dreptate. Dar mai curand orasele romanesti vor fi puse in genunchi de situatia absolut dezastruoasa a infrastructurii. De aceea nu s-au ingramadit investitorii straini mult asteptati sa cumpere apartamente in cartiere. Nu exista strazi calumea, nu exista suficiente statii de alvare pentru a interveni operativ, destule remize de pompieri, nu exista latimea necesara a strazilor pentru vehiculele de interventie, curentul electric are fluctuatii, apa potabila nu are presiune sau se scoate din putz, canalizarea da pe-afara la ploi. Pe scurt din punct de vedere tehnico-economic partea de rezidentiale incepe sa nu mai fie atractiva, cel putin nu la preturile actuale. E posibil ca actuala serie de articole pe aceasta tema sa fie dirijata de undeva. Prea sunt simultane in toate ziarele. Dar asta nu schimba situatia, criza imobiliara va veni sigur pentru ca suntem deja la un nivel nesustenabil .

Bumerang din Frankfurt (...@gmx.de, IP: 62.157.215...)
2008-05-29 18:02
Re: Anal-istii imobiliari

Gresesti.
Atunci cand este vorba de sute de mii de vanzatori si cam tot atati cumparatori, nu poate fi vorba in niciun de oligopoluri, darmite de monopoluri.
Cu regret, dar intre piata de locuinte si cea de masini, nu difera decat pretul. Uneori nici macar pretul, daca ne gandim la Porsche de ex. Nici macar cu covrigii nu-i cu mult alfel. atat ca-s mai usor de facut decat apartamentele. Cererea si oferta sunt legea de baza. Nici macar Ceausescu nu a reusit s-o scoata din functie. De aia nu gaseai nimic la liber, dar totul la negru, la alt pret desigur.
Infrastructura este proasta. Insa pentru toti! deci n-ai ce face. Ori la bloc cu igrasie, fara loc de parcare si cu salvarea dupa ce dai coltul, ori sub pod! Crezi ca in Istanbul sunt locuintele mai ieftine? Ai vazut aciolo strazile? Trece soseaua prin bucatarie :-).
Preturile la apartamentele vechi vor scade peste vreo 10 ani, cand se vor pornii primele projecte rezidentiale care-si merita numele, in afara localitatilor mari, cu infrastructura si legatura cu orasul. Pana atunci, preturile cel putibn nu vor scade!


La 2008-05-29 17:03:14, iskra a scris:

> Teoria cererii si a ofertei este in mare corecta DAR este in acelasi
> timp simplista, pt ca ea presupune un nr foarte mari de clienti
> informati si un numar mare de ofertanti corecti, cu alte cuvinte NU
> monopol, nu oligopol, nu trust, nu manipulare media, samd. De aceea
> exista si legi specifice, pentru a pastra concurenta cat mai aproape
> de conditiile ideale. In rationamentul prezentat de dvs. exista o
> fisura: casele nu sunt echivalente cu covrigii sau chiar cu
> autoturismele, produse de relativ scurta intrebuintare, si
> independente de conditiile exterioare. O pereche de pantofi costa 100
> lei si cu asta basta, chiar si o masina dai 10.000 eur pe ea si apoi
> ii mai pui combustibil si ceva ulei si consumabile. Indiferent daca
> mergi cu ea in Germania sau Romania, la tara sau la oras costurile
> sunt oarecum la fel. Cu imobiliarele situatia sta cu totul ALTFEL:
> O cladire (in primul rand locuinte pentru ca despre ele vorbim) are in
> primul rand costuri directe (costul de achizitie, intretinere) direct
> controlabile de catre beneficiar. Acestea sunt comune tuturor
> marfurilor. Apoi mai are costurile utilitatilor care deja NU mai sunt
> controlabile de catre beneficiar in intregime: gaz, curent, telefon,
> cablu, apa, samd. Asta se mai intalneste doar la auto si partia la
> electrocasnice. In final mai avem o serie de costuri indirecte legate
> de: timpul/combustibilul/banii consumate de acasa pana la lucru si in
> zonele de scoala/cumparaturi/etc, accesul la servicii, accesul la
> functiuni de recreere, petrecere a timpului liber, uzura si riscurile
> de accident ale masinii, si multe altele. Asta deja e o categorie de
> cheltuieli tipica pentru case.
> Problema la noi, in calculele anal-istilor este ca au pus in discutie
> doar prima categorie de costuri. In felul asta avem impresia falsa ca
> locuintele sunt inca ieftine fata de cele din Germania sau UK si ca
> mai este loc de crescut. Problema este ca daca vrem sa obtinem acelasi
> grad de confort si siguranta cu locuintele la care ne place sa ne
> referim ajungem la preturi astronomice.
> Unii se tem in legatura cu un eventual cutremur. S-ar putea sa aibe
> dreptate. Dar mai curand orasele romanesti vor fi puse in genunchi de
> situatia absolut dezastruoasa a infrastructurii. De aceea nu s-au
> ingramadit investitorii straini mult asteptati sa cumpere apartamente
> in cartiere. Nu exista strazi calumea, nu exista suficiente statii de
> alvare pentru a interveni operativ, destule remize de pompieri, nu
> exista latimea necesara a strazilor pentru vehiculele de interventie,
> curentul electric are fluctuatii, apa potabila nu are presiune sau se
> scoate din putz, canalizarea da pe-afara la ploi. Pe scurt din punct
> de vedere tehnico-economic partea de rezidentiale incepe sa nu mai fie
> atractiva, cel putin nu la preturile actuale. E posibil ca actuala
> serie de articole pe aceasta tema sa fie dirijata de undeva. Prea sunt
> simultane in toate ziarele. Dar asta nu schimba situatia, criza
> imobiliara va veni sigur pentru ca suntem deja la un nivel
> nesustenabil .
>

iskra (...@k.ro, IP: 79.112.42...)
2008-05-29 18:54
Re: Anal-istii imobiliari

"Cu regret, dar intre piata de locuinte si cea de masini, nu difera decat pretul. Uneori nici macar pretul, daca ne gandim la Porsche de ex. Nici macar cu covrigii nu-i cu mult alfel."

Aici parerile noastre difera prea mult ca sa ma chinui sa mai explic. Probabil sunteti din mediul financiar. Eu sunt din cel tehnic. Nu se pune problema preturilor aici. Desi are pretul mult mai mare, un avion de exemplu are conditionari mai simple decat o locuinta. In plus e din materiale reciclabile. Nu stiu daca sunteti familiarizat cu conceptul "WHOLE LIFE COST", costul obiectului pe intreaga durata de viata, sub toate aspectele lui. Poate ca da, poate ca nu. Aici e diferenta majora. Prin cateva aspecte fundamentale piata imobiliara PREDISPUNE la speculatii. Problema e ca la noi speculatiile au trecut de ceea ce era cat de cat normal. Iar comparatia cu Istanbul ma face sa zambesc. Bine ca nu ne raportam la favelele din Rio. Ati auzit vreodata de cuvantul "Istanbulizare"? Ca sa ma exprim pe scurt reprezinta dezvoltarea haotica si de multe ori ilegala a unui oras in care suprastructura sufoca infrastructura. Ceva ce turcii fac eforturi masive la ora asta sa repare.

Bumerang din Frankfurt (...@gmx.de, IP: 92.50.104...)
2008-05-29 21:49
Re: Anal-istii imobiliari

Bingo. Lucrez la banca din 92. Desi am studiat economie informatica sau informatica economica, nu stiu cum ii spune pe romaneste. Deci ma pricep si la technica. Tocmai aici apar diferentele majore de viziune intre economisti, mai ales cei din finante, si techniceni. Pe can technicii se orienteaza pe material, economistii pe piata. Caci degeaba fac technicienii Airbus-ul 380 daca nu-i cine sa-l vanda! SWi inca ceva calitatea o impune clientul, nu techniceanul. Asta-i economia de piata. In mod normal cei doi conlucreaza si atunci iese ceva. Daca fiecare o tine pe a lui, iese Crysler.
Comparatia cu Isambulul n-a fost un sarcasm, ci pur obiectiva. CA doar nu vrei sa compari Bucurestiul cu Parisul? Chiar daca in sec XIX s-a mai modernizat putin Bucurestiul. Sub conducerea Casei de Hohenzoller!
Am auzit de istambulizare. Exact cum am auzit si de mahala (pe turceste mahale, cartier gen spirala pana in fndatura!).
Pana la si dupa Hohenzolleri, influenta a fost orientul. SI exact asa cum Turci repara astazi greselile taint case cu firizul pt a face strazi, asa va face si Romania, cand in sfarsit va avea un guvern cinstit si competent. Pana atunci, distractie maxima pe piata imobiliara.

Asta e tradita. La 'Stambul ajungi mai repede decat la Paris.

La 2008-05-29 18:54:22, iskra a scris:

> "Cu regret, dar intre piata de locuinte si cea de masini, nu difera
> decat pretul. Uneori nici macar pretul, daca ne gandim la Porsche de
> ex. Nici macar cu covrigii nu-i cu mult alfel."
>
> Aici parerile noastre difera prea mult ca sa ma chinui sa mai explic.
> Probabil sunteti din mediul financiar. Eu sunt din cel tehnic. Nu se
> pune problema preturilor aici. Desi are pretul mult mai mare, un avion
> de exemplu are conditionari mai simple decat o locuinta. In plus e din
> materiale reciclabile. Nu stiu daca sunteti familiarizat cu conceptul
> "WHOLE LIFE COST", costul obiectului pe intreaga durata de viata, sub
> toate aspectele lui. Poate ca da, poate ca nu. Aici e diferenta
> majora. Prin cateva aspecte fundamentale piata imobiliara PREDISPUNE
> la speculatii. Problema e ca la noi speculatiile au trecut de ceea ce
> era cat de cat normal. Iar comparatia cu Istanbul ma face sa zambesc.
> Bine ca nu ne raportam la favelele din Rio. Ati auzit vreodata de
> cuvantul "Istanbulizare"? Ca sa ma exprim pe scurt reprezinta
> dezvoltarea haotica si de multe ori ilegala a unui oras in care
> suprastructura sufoca infrastructura. Ceva ce turcii fac eforturi
> masive la ora asta sa repare.
>


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Enigma de duminica (1984 afisari)
 Sharon Stone in razboi cu chinezii (1972 afisari)
 Inflatie de case (1888 afisari)
 Medvedev: Urca-te linistit la volan, ai baut cu mine! (1649 afisari)
 Parintele Arsenie: Sindicatele, straine de duhul Bisericii (1524 afisari)
 Autoritatile romane se pregatesc pentru cutremur (2977 afisari)
 Un american sustine ca are imagini cu extraterestri de 1,2 m pe care le va da publicitatii vineri (2899 afisari)
 Dior si-a retras reclamele din China in urma scandalului provocat de Sharon Stone (2629 afisari)
 Sotia unui politist a provocat un accident mortal si a fugit de la locul faptei (2235 afisari)
 Gorbaciov: "Este posibil sa asistam la inceputul unui nou razboi rece" (2219 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00736 sec.