Ziua Logo
  Nr. 4222 de sambata, 3 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Procesul Comunismului

2008-05-03

Comentarii: 7, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Ion Caramache
2008-05-03 00:29:28

Dane....

de ce nu divulgi numele marii actrite care traia cu Brej si al carei sot devenise directorul Filarmonicii George Enescu?
Dar de nevasta artista a lui Gheorghe Apostol, artistele neveste ale lui Maxim Berghianu, Stefan Andrei? Sau sora artista a artistei in in chestiune, care era si ea o poama buna? Dar de persoana cu care era incurcat Patriahul Justinian si care statea in zona strazii Maria Rosetti?

Nituc
2008-05-03 12:23:29

Re: Dane....

Tataie, le cam stii! De astea noi nu stii? Da-mi si mie niste adrese!
Kopistul kronikar


La 2008-05-03 00:29:28, Ion Caramache a scris:

> de ce nu divulgi numele marii actrite care traia cu Brej si al carei
> sot devenise directorul Filarmonicii George Enescu?
> Dar de nevasta artista a lui Gheorghe Apostol, artistele neveste ale
> lui Maxim Berghianu, Stefan Andrei? Sau sora artista a artistei in in
> chestiune, care era si ea o poama buna? Dar de persoana cu care era
> incurcat Patriahul Justinian si care statea in zona strazii Maria
> Rosetti?
>
>

Ion Caramache
2008-05-03 18:26:36

Re: Dane....

La 2008-05-03 12:23:29, Nituc a scris:

> Tataie, le cam stii! De astea noi nu stii? Da-mi si mie niste adrese!
> Kopistul kronikar

Fiule,
cere-i adrese lui Danache Ciachirache ca cartile de telefon mai vechi, maculaturile si gumoaiele sunt specialitatea lui. Daca mai pune o vorba buna la vechii lui stapini care l-au platit cu'n pack si'un cognac te alegi si cu raporturile filatorilor, raporturile ascultatorilor, raporturile ginitorilor, raporturile delatorilor, raporturile turnatorilor, raporturile oberraportorilor si raporturile celor care tineau de sase care sa-ti zica toate cum se desfasurau raporturile intre subiecti si respectivele predicate acordate.
PS
D'astea mai noi mioritice nu prea stiu, ca nu ma intereseaza asa de tare. Mai palpitante sunt astea de pe craca unde stau acu'. Ce sa-i faci fiule, maimutele mioritice nu sunt d'alea pe bune. Fac numai ce stiu mai bine, adica maimutaresc pe altii, da' se dau asa de grande de nu le ajugi cu batul nici macar la fundul ala de coloare ...stii tu de care.
Ifosele si pretentilii nobelelor maimutze du nouveau regime imi amintesc de cum l-a luat Nenea Iancu la ranga pre fiul sau Matei care se dadea cu sinje albastru. Nenea Iancu i-a amintit odraslei sale ca tatine-su stie mai bine despre obirsia odraslei sale - si anume ca copacul lor genealogic este de placintari din tata in fiu, copac genealogic cu care ma mindresc si eu, sarman tragator la saiba, ca din cauza de comonism n-am putut continua traditia capitalist exploatatoare a tatalui meu placintaru'.

Ion Caramache
2008-05-03 22:49:35

Pentru fragedul kopist....

Kopiste,
Ui-te ca mi-am amintit altele mai vechi cu lumea buna hartistica bukaleza.
1) Vizita batrinei doamne a elvetianului Durenmatt a fost ani de zile pe afisul Nationalului bucurestean. Batrina doamna era interpretata de Elvira Godeanu care traia de ani de zile cu antreprenorul inginer Emil Prager, cel care a construit, printre multe altele, blocul Prager de pe Calea Dorobantilor nord de intersectia cu bd. Dacia. Nu stiu daca inca se mai vede placa de marmura cu numele sau.
2) Doi juni primi la agatat. La teatrul Nottara ( fost Teatrul Armatei ) asezat in cladirea construita de tatal lui Liviu Ciulei de pe bd. Magheru jucau doi baieti frumosi: Cristea Avram si Ion Dichiseanu. Primul a fost gasit foarte masculin de actrita franceza rusoiaca alba Marina Vlady care l-a scos afara din Romania si l-a facut baietelul ei de companie. Al doilea ( daca nu ma insel ) era cel care-o dichisea pe focoasa gurista si actrita spaniola Sarita Montiel atunci cind aceasta venea in turneu in Bukale. Ion Dichiseanu avea un frate mai mare, grasan si jmecher , care era responsabilul cabanei de la Paraul rece de linga Predeal. De fiecare data cind ajungeam pe-acolo opream sa ma incalzesc cu un rom mare si sa ascult povestile cabanierului despre aventurile lui frati-su actorul. Erau fascinante....
Sa revin insa la cei doi si agatatul. De multe ori cind ieseau de la spectacol, cei doi juni primi se duceau in fata caminului de studente de la Maxim Gorki care era linga teatru, parca Dionisie Lupu se numeste strada, si stateau la agatat studente. ( Era acolo si o stauie cu un copil care parca se urina intr-un ulcior ) Era chiar si o vorba printre ele: Sase, dichisiti-va fetelor, sa va simtiti bine la sinul lui Avram !
3) Pe vremea cind acolo unde era ( nu stiu daca mai este ) linga Piata Lahovary Teatrul Ion Creanga, era cinematograful Vasile Alecsandri unde, de citeva ori pe saptamina, era premergatoarea Cinematecii organizata de ziaristul si criticul cinematografic Tudor Caranfil.
La aceste spectacole venea aproape toata protipendada bukaleza si, mama, mama ce de femei frumoase puteai vedea. Mie, cu mustata abia mijita, mi se scurgeau ochii dupa cea care era intodeauna cu actorul Ion Besoiu, dar nu dera soata sa.. Bineinteles ca am ramas numai cu privirea...
4) Artista poporului Lucia Sturdza Bulandra avea o pasiune pentru prospatura masculina si, la peste saptezeci de ani, traia cu juni primi de la Teatrul Municipal unde era directoare, asta asa ca sa-si pastreze tenul fraged. ( Parca pe unul il chema Benedict si nu mai stiu cum, si altul era parca Petrica Gheorghiu ).
5) Tin minte, ca am fost de fata, spectacolul Richard al treilea cu George Vraca in rolul principal unde a venit Ghita Brej sa-l vada. Ghitza si insotitorii sai erau la balconul teatrului ca simpli spectatori. Tin minte aplauzele prelungite ale lui Brej si faptul ca, pentru performanta deosebita a lui George Vraca, acesta a primit cadou din partea lui Brej un automobil Jaguar. Din pacate, la scurt timp, George Vraca a murit rapus de o boala necrutatoare.
6) Adu-mi aminte sa-ti zic cite ceva depre Eugen Barbu si soata sa Marga Barbu, nee Butuc, mariee Codrescu.

gefiltefisch
2008-05-04 00:05:38

Re: Pentru fragedul kopist....

Stimate domnule Ion Caramache
Sinteti fascinant, detineti o comoara !
Pina cind ( si daca) va veti decide sa o publicati, cum as gasi o cale sa pot beneficia de memoriile dumneavoastra (macar in parte)?
Cu mult respect.

alwis46
2008-05-04 12:21:06

Re: Pentru fragedul kopist....

1. Placa cu Prager e la loc de cinste pe blocul respectiv, ba chiar mai sunt si scenele acelea cu amorasi si ingerasi.
2. Marina Vlady l-a lasat repede din brate pe frumosul Cristea Avram, el jucand in diverse filme prin strainatate. Sa-i uram odihna vesnica, a murit in 1989 la inceputul acelui an.
Relatia Dichiseanu-Sara montiel a fost de notorietate si imi aduc aminte cum la o agapa intre actori, cineva a lansat butada : Bine ca se Dichiseste gagica asta, ce-ar fi fost daca se cupla cu Ion Besoiu, ce spuneam acum ?
3. Langa acel cinema era si o casa de copii scolari, pentru elevi de clasa I-IV, in care am trait eu trei ani. Ma impretenisem cu operatorul si ma baga la film pe scara de incendiu de la cabina de proiectie care dadea in curtea din fata a Casei de Copii.
4. Ai uitat sa spui ca Lucia Sturza Bulandra "l-a facut" si pe Florin Piersic.
5. Am fost si eu la unul din spectacolele cu Richard al III-lea, unul dintre ultimele ale lui George Vraca. Pentru ca mama mea si matusa mea faceau parte din mediul artistic, biletul capatat a fost in randul 2, exact pe axa scenei.
Tin minte ca unii spectatori, in pauza, ziceau ca le pare rau ca nu si-au luat si umbrela cu ei la cat de mult scuipa Vraca cand isi spune replicile.
Tarani !
6. Ce sa spui de "Larga" Barbu ?
Cum le spunea nea Jenica unora ca sugea aia pixul de-l scoate din minti si d-aia a luat-o de nevasta ?

Sa povestesc si eu ce-am vazut si patit intr-un turneu cu Circul de Stat la Timisoara prin 1959, scene de care abia dupa cativa ani am citit prin diverse romane ?
Matusa mea, in pana de bani, acceptase un contract ca sa cante niste romante in pauzele spectacolului de circ.
Mediul asta artistic dadea nastere la fel de fel de intamplari...

La 2008-05-03 22:49:35, Ion Caramache a scris:

> Kopiste,
> Ui-te ca mi-am amintit altele mai vechi cu lumea buna hartistica
> bukaleza.
> 1) Vizita batrinei doamne a elvetianului Durenmatt a fost ani de zile
> pe afisul Nationalului bucurestean. Batrina doamna era interpretata de
> Elvira Godeanu care traia de ani de zile cu antreprenorul inginer Emil
> Prager, cel care a construit, printre multe altele, blocul Prager de
> pe Calea Dorobantilor nord de intersectia cu bd. Dacia. Nu stiu daca
> inca se mai vede placa de marmura cu numele sau.
> 2) Doi juni primi la agatat. La teatrul Nottara ( fost Teatrul Armatei
> ) asezat in cladirea construita de tatal lui Liviu Ciulei de pe bd.
> Magheru jucau doi baieti frumosi: Cristea Avram si Ion Dichiseanu.
> Primul a fost gasit foarte masculin de actrita franceza rusoiaca alba
> Marina Vlady care l-a scos afara din Romania si l-a facut baietelul ei
> de companie. Al doilea ( daca nu ma insel ) era cel care-o dichisea pe
> focoasa gurista si actrita spaniola Sarita Montiel atunci cind aceasta
> venea in turneu in Bukale. Ion Dichiseanu avea un frate mai mare,
> grasan si jmecher , care era responsabilul cabanei de la Paraul rece
> de linga Predeal. De fiecare data cind ajungeam pe-acolo opream sa ma
> incalzesc cu un rom mare si sa ascult povestile cabanierului despre
> aventurile lui frati-su actorul. Erau fascinante....
> Sa revin insa la cei doi si agatatul. De multe ori cind ieseau de la
> spectacol, cei doi juni primi se duceau in fata caminului de studente
> de la Maxim Gorki care era linga teatru, parca Dionisie Lupu se
> numeste strada, si stateau la agatat studente. ( Era acolo si o stauie
> cu un copil care parca se urina intr-un ulcior ) Era chiar si o vorba
> printre ele: Sase, dichisiti-va fetelor, sa va simtiti bine la sinul
> lui Avram !
> 3) Pe vremea cind acolo unde era ( nu stiu daca mai este ) linga Piata
> Lahovary Teatrul Ion Creanga, era cinematograful Vasile Alecsandri
> unde, de citeva ori pe saptamina, era premergatoarea Cinematecii
> organizata de ziaristul si criticul cinematografic Tudor Caranfil.
> La aceste spectacole venea aproape toata protipendada bukaleza si,
> mama, mama ce de femei frumoase puteai vedea. Mie, cu mustata abia
> mijita, mi se scurgeau ochii dupa cea care era intodeauna cu actorul
> Ion Besoiu, dar nu dera soata sa.. Bineinteles ca am ramas numai cu
> privirea...
> 4) Artista poporului Lucia Sturdza Bulandra avea o pasiune pentru
> prospatura masculina si, la peste saptezeci de ani, traia cu juni
> primi de la Teatrul Municipal unde era directoare, asta asa ca sa-si
> pastreze tenul fraged. ( Parca pe unul il chema Benedict si nu mai
> stiu cum, si altul era parca Petrica Gheorghiu ).
> 5) Tin minte, ca am fost de fata, spectacolul Richard al treilea cu
> George Vraca in rolul principal unde a venit Ghita Brej sa-l vada.
> Ghitza si insotitorii sai erau la balconul teatrului ca simpli
> spectatori. Tin minte aplauzele prelungite ale lui Brej si faptul ca,
> pentru performanta deosebita a lui George Vraca, acesta a primit cadou
> din partea lui Brej un automobil Jaguar. Din pacate, la scurt timp,
> George Vraca a murit rapus de o boala necrutatoare.
> 6) Adu-mi aminte sa-ti zic cite ceva depre Eugen Barbu si soata sa
> Marga Barbu, nee Butuc, mariee Codrescu.
>
>

Ion Caramache
2008-05-04 16:51:21

Re: Pentru fragedul kopist....

La 2008-05-04 12:21:06, alwis46 a scris:

> 1. Placa cu Prager e la loc de cinste pe blocul respectiv, ba chiar
> mai sunt si scenele acelea cu amorasi si ingerasi.
Emil Prager a dus-o bine si sub comunisti, punindu-si experienta profesionala in slujba lor. Nun a fost singurul. Sunt si alte cladiri in Bucuresti construite de Prager, dar nu imi aduc aminte de ele.

> 4. Ai uitat sa spui ca Lucia Sturza Bulandra "l-a facut" si pe Florin
> Piersic.
Pe asta n-o stiam. Stiu insa ca Florin Piersic a fost casatorit o perioada cu Ana Szeles cu care a avut mi se pare ca are si un copil. Ana Szeles era cunoscuta si sub numele de Ana lata. Ana Szrles avea o sora care era de o mie de ori mai bine, mai focoasa si mai atragatoare decit ea. Dar, deh, de gustibus. Cine a inceput cu artista poporului Bulandra....
> 5. Am fost si eu la unul din spectacolele cu Richard al III-lea, unul
> dintre ultimele ale lui George Vraca. Pentru ca mama mea si matusa mea
> faceau parte din mediul artistic, biletul capatat a fost in randul 2,
> exact pe axa scenei.
> Tin minte ca unii spectatori, in pauza, ziceau ca le pare rau ca nu
> si-au luat si umbrela cu ei la cat de mult scuipa Vraca cand isi spune
> replicile.
> Tarani !
Eram copil mic atunci cind tata m-a dus la Teatrul Armatei sa vad piesa Vlaicu-voda cu Vraca inn rolul principal. Este interesant de ce BOR nu cere repunerea acestei piese in repertoriul teatrelor. Imi amintesc de asemenea cind am fost la un recital de poezie la National, la sala Comedia, unde George Vraca a recitat Scrisoarea treia si Ion Manolescu Ai nostri tineri. Sa fiu sincer, si acum dupa atitia zeci de ani imi rasuna in urechi timbrul vocii lui Vraca.
> 6. Ce sa spui de "Larga" Barbu ?
> Cum le spunea nea Jenica unora ca sugea aia pixul de-l scoate din
> minti si d-aia a luat-o de nevasta ?
Pai Marga Butuc era de meserie, pe bune, dansatoare, De aia avea si muschii foarte dezvoltati. A fost casatorita mai intii cu Constantin Codrescu si apoi l-a lasat pentru Eugen Barbu deoarece Codrescu nu prea mai avea rolurim din care sa-i iasa multe parale. Dupa ce s-a casatorit cu Barbu, cei doi organizau cele mai faimoase orgii din lumea chiultural hartistica bukaleza. Li se dusese buhul prin oras de ce minuni se petreceau acolo. Mai mult, tin minte ca unii profesori mai pe linie, cind aflau ca elevii si elevele lor fusesera la un ceai, ii dojeneau si ii sfatuiau sa nu faca ce faceau serjantul de jandarmi Jenica si Marga Larga, mariee Barbu, nee Butuc.
PS
Alwisache, mi-ar face placere sa avem un dialog public intitulat Amintiri despre altadata. Ce parere ai?


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Buldozerul de carton (2541 afisari)
 SPP a dresat lebede (2385 afisari)
 "Spaga Nastase" a explodat la Londra (1890 afisari)
 Guvernantii tolereaza genocidul alimentar (1854 afisari)
 Domnul Adrian Severin are memorie scurta (1687 afisari)
 Adevarul despre iubirea dintre Elena si Nicolae Ceausescu (4647 afisari)
 Actorul Patrick Swayze se pregateste sa isi incheie socotelile cu viata (4476 afisari)
 Secretul levitatorului a fost deslusit (3068 afisari)
 Tom Cruise s-a infuriat pe Oprah Winfrey cand l-a intrebat daca e tatal biologic al lui Suri (2861 afisari)
 Fiica monstrului din Amstetten povesteste, in premiera, atrocitatile la care a supus-o propriul tata (2834 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01760 sec.