Ziua Logo
  Nr. 4210 de marti, 15 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2008-04-15

Comentarii: 25, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Alex.Pandrea
2008-04-14 21:56:25

GUVERNUL DEZASTRULUI

Din afara, PNL se remarca ca fiind dominat,in primul rand,de slabirea puterii prezidentiale si a PD-L ,cu orice mijloace sau pret si aceasta fara a tine cont de interesele guvernarii tarii.
Se incrimineaza prezenta in PNL si in functii guvernamentale a grupurilor de interese, oameni de afaceri, neinteresati de bunastarea si nivelul de trai al cetatenilor ci mai ales de afacerile personale si ale patronilor lor.
Si cum oare sa ne mai indoim de aceste lucruri cand insasi dlSeres cand era ministrul economiei, spune ca este sufocat de interventiile politicienilor,sefilor de partide pentru a obtine avantaje economice si cum in urma refuzului este urmarit el si familia,li se intercepteaza convorbirile telefonice etc.
Nu a trecut nici 24 ore de la actul de curaj al dlui Fluture care a parasit PNL si in presa deja au aparut articole despre inchipuita coruptia din sectorul forestier la care el este incriminat,adica, cel care a miscat in front.

Unii ar spune ca este un stil mafiot,Dl.Stolojan le spune doar stil oligarhic de conducere al dlui Tariceanu,dar de fapt exprima acelasi lucru.
Sa vedem cum sunt inventariate presupusele succese:
Industria avicola a fost distrusa iar agricultura a fost lipsita de subventii,urmand a mai fi si impozitata.
Sistemul sanitar este intr-un impas total,managementul este incompetent,lipsa de medicamente este regula,bolnavii au continuat sa moara la cozile de medicamente,la fel ca si pe timpul lui Cinteza,farmaciile nu au fonduri decat pentru 2-3 zile.
Sistemul de educatie este prost organizat,fenomenele de coruptie au impregnat sistemul,s-au vandut subiectele de examen in strada iar blocarea prin greva profesorilor a invatamantului arata pana unde a ajuns guvernul Tariceanu sa duca dezastrul din acest sector.
Pensionarii au fost mintiti ca prin recalcularea pensiilor, acestea se vor mari,dar nu au obtinut nimic pentru ca politicile fiscale si bugetare dezastruoase au secatuit bugetul de stat.
A crescut preturile la gaze,electricitate,pretul gigacaloriei intr-un desinteres total fata de oamenii care nu au de unde sa plateasca, cu programe de asistenta sociala insuficiente,in timp ce statul a facut ca energia cumparata sa fie mai scumpa,si cumparata de la firmele potentatilor PNL.
Infrastructura nu a adaugat un kilometru de autostrada
Mediul de afaceri apare sub comanda oligarhilor PNL si este debusolat atunci cand se emit sute de ordonante de urgenta,bulversand sistemul fiscal prin modificari repetate ale codului fiscal.
Intrarea in UE se datoreaza mai mult bunei vointe tarilor europene,care pur si simplu ne imping acolo,pentru ca apoi sa ne trateze in maniera musafirului sarac.
In acest timp,guvernul are de rezolvat scandalurile politice care il macina din interior si nu are timp sa elaboreze strategia de dezvoltare pentru perioada post-aderare. Romania nu are astazi un plan coerent si consistent care sa ghideze politicile publice pentru integrarea in structurile comunitatii europene.
Fata de perioada anterioara intrarii la guvernare, economia romaneasca este in declin iar competitivitatea economiei noastre este in scadere accelerata.
Guvernul Tariceanu nu ia nici o masura pentru dezvoltarea satului romanesc,manifestandu-si tendinta de desfiintarea a proprietatii mici taranesti in favoarea marii proprietati funciare.
Prin impozitare progresiva,liberalii spera ca taranii sa-si abandoneze proprietatile,mai ales ca vor pune suprataxe pentru nelucrarea pamantului,dar este fericit de cresterea numarului – capsunarilor- care muncesc in fermele din Uniunea Europeana.
Renta viagera nu reprezinta o solutie viabila pentru micul producator agricol si de fapt ea nici nu se plateste,o retea administrativa blocand indeplinirea legii. Obiectivul real al acestei masuri este crearea unei piete funciare numai pentru cei care cumpara teren in interes speculativ , clientii politici ai Puterii liberale.
Dezastrul agriculturii sub dl.Tariceanu s-a exprimat prin importul masiv de produse agricole fara a exporta ceva.
Apare parca o adevarata intentionalitate din partea PNL de a distruge sau de a vinde industria romaneasca.
Toate aceste au facut din Romania o tara saraca,cifrele statisticii plasandu-ne pe ultimele locuri din Europa.
Peste 70% din populatie traieste in saracie,in conditii de subzistenta. Se pare ca sub liberalismul oligarhic este pe cale sa inceapa o adevarata revolutie a saracilor(dupa tipul revoltei recente din Ferentari).
Mii de pensionari si saraci au iesit in strada pentru a protesta impotriva atitudinii pe care guvernul o are fata de nivelul de viata al lor.
Valoarea punctului de pensie a ajuns la cel mai scazut nivel, 30% din salariul mediu brut,si asta in conditiile in care UE ne cere alinierea preturile si tarifele la valorile practicate in statele europene.
Din contra,dl.Tariceanu si ministrii liberali sustin reducerea drastica a programelor de asistenta sociala(chipurile ca acestea ar descuraja munca).
Problematica energiei reprezinta o tema de siguranta nationala, pe care Guvernul Romaniei a hotarat sa o trateze in functie de interesele clientelare ale prietenilor sai politici.
Marii perdanti ai neputintei politice si incompetentei administrative a Cabinetului Tariceanu sunt, in special: pensionarii, batranii cu boli cronice, cei fara resurse, care se vad lipsiti de catre Guvern de orice program social care i-ar putea ajuta.
Au fost uitate de asemenea reforma administrativa,restructurarea guvernului,ceea ce l-a facut pe Presedintele Republicii sa constate ca actuala structura este similara celei din epoca comunista prin centralizarea excesiva si politica grupurilor de interese.
Guvernul a avut o singura constanta in programul sau de guvernare: cota unica de 16%,care ajuta in special pe cei din top 300.
Puterea de cumparare a romanilor se situeaza la o treime fata de media europeana, tara noastra aflandu-se, in ceea ce priveste acest indicator, pe penultimul loc, doar inaintea Bulgariei.
Guvernul Tariceanu a demonstrat insa ca nu poate realiza nimic benefic pentru Romania(nici in domeniul transporturilor,constructiei de locuinte,a manierei de gestionare a crizelor sau dezastrelor naturale).
De fapt prin ceea ce a facut PNL si dl.Tariceanu in doi ani de guvernare denota doar neputinta si nepricepere,faptul ca nu pot iesi din sistemul grupurilor de interese,mai recent lansandu-.se,chiar din sanul liberalilor termenul de petro-liberali(dl.Stoica).
Peste 22 milioane de romani asista de 2 ani la o tragicomedie, prost realizata si jucata, ai carei actori sunt premierul Tariceanu si liderii fideli lui din fractiunea PNL pe care o conduce.
Criza prin care trece acum PNL,atacul frontal al grupurilor numeroase de dizidenti,excluderile,demisiile,toate ne arata ca PNL se afla intr-un moment de deruta totala si nu este exclus ca insasi existenta sa sa fie pusa in discutie.
Spectrul neantului,a soartei PNTCD se profileaza tot mai mult pentru dl.Tariceanu si fractiunea PNL pe care, sustine ca o conduce.


dumisor2002
2008-04-14 23:07:02

Banca mondiala

n-ar fi de acord si nici EU nu si-a dat acordul . Si care e problema ?
Noi trebuie sa facem numai ce zic astia , care isi urmaresc interesele lor, adica sa nu aiba niciun fel de concurenta din partea noastra ?

Tudor190
2008-04-14 23:14:51

Statul trebuie sa pastreze monopolul in producerea si distribuirea energiei electrice

Nimeni nu are solutia perfecta si nimeni nu trebuie sa ne dea lectii. Aducerea sub acelasi acoperis a tuturor producatorilor de energie precum si a tuturor retelelor de transport ar fi salutara.

Cind un grec iti face daruri ar trebui sa te pazesti...cam asa si cu ideea lui Tariceanu care cred ca este din pacate o metoda de satisfacere a clientelei politice sau o modalitate de instrainare a acestui domeniu (vinzarea, criminala de altfel, individuala a hidrocentralelor trebuie oprita).

Razvratitul
2008-04-15 00:31:34

Nimeni nu sesizeaza fondul problemei! Aerul,apa de ploaie,raurile,diferentele de nivel

nu se pot privatiza. Ele sunt ale tuturor, nici macar strict numai ale romanilor. (Bate vantul, apa curge in mare si o polueaza etc.)
Si atunci : Privatizez barajul si uzina hidroelectrica dar pentru apa si pentru conditiile de relief proprietarul trebuie sa plateasca o chirie consistenta. La fel pentru poluarea aerului si solului de catre uzina pe carbune (mai putin decat la hidrocentrala), pentru poluarea radioactiva si apa de racire la centrala atomoelectrica, dar si pentru riscul de accidente etc. Una peste alta, tinand seama de costurile de productie si de chirii si taxe de poluare si risc se poate ajunge la preturi sensibil apropiate intre aceste tipuri de fabrici de energie. Fireste trebuie lasata o marja pentru beneficii rezultate din cercetare antipoluare, crestere de randament, cresterea sigurantei si altele care sa stimuleze dorinta de inovare a proprietarului.
Dar pentru asta trebuie sa ai minte si dorinta de a face un lucru bun in interesul tarii si nu al catorva hoti.

alamar
2008-04-15 00:48:17

Re: Banca mondiala

La 2008-04-14 23:07:02, dumisor2002 a scris:

> n-ar fi de acord si nici EU nu si-a dat acordul . Si care e problema
> ?
> Noi trebuie sa facem numai ce zic astia , care isi urmaresc interesele
> lor, adica sa nu aiba niciun fel de concurenta din partea noastra ?
>
Bine zis!...Uraaaaa!...Nu ne vindem tara !...Ce , astia crede ce noi este prosti ?...Ce zic ei , noi facem contra...Le aratam noi energie...Asa cum le-am dat lectii la agricultura ,turism , justitie, etc.,etc...

alamar
2008-04-15 03:34:29

Re: Nimeni nu sesizeaza fondul problemei! Aerul,apa de ploaie,raurile,diferentele de nivel

La 2008-04-15 00:31:34, Razvratitul a scris:

> nu se pot privatiza. Ele sunt ale tuturor, nici macar strict numai ale
> romanilor. (Bate vantul, apa curge in mare si o polueaza etc.)
> Si atunci : Privatizez barajul si uzina hidroelectrica dar pentru apa
> si pentru conditiile de relief proprietarul trebuie sa plateasca o
> chirie consistenta. La fel pentru poluarea aerului si solului de catre
> uzina pe carbune (mai putin decat la hidrocentrala), pentru poluarea
> radioactiva si apa de racire la centrala atomoelectrica, dar si pentru
> riscul de accidente etc. Una peste alta, tinand seama de costurile de
> productie si de chirii si taxe de poluare si risc se poate ajunge la
> preturi sensibil apropiate intre aceste tipuri de fabrici de energie.
> Fireste trebuie lasata o marja pentru beneficii rezultate din
> cercetare antipoluare, crestere de randament, cresterea sigurantei si
> altele care sa stimuleze dorinta de inovare a proprietarului.
> Dar pentru asta trebuie sa ai minte si dorinta de a face un lucru bun
> in interesul tarii si nu al catorva hoti.
>
Mdah!..Foarte adanc..."fondul problemei"...Nimeni nu mentioneaza nimic de privatizarea vantului sau a raurilor sau a razelor solare sau a atomilor...In schimb se discuta despre privatizarea instalatiilor care utilizeaza aceste surse de nergie...Of, of ,of...logica asta ( mai precis educatia asta economica)...Daca PROPRIETARUL plateste CHIRIE ,atunci NU ESTE PROPRIETAR !...ci chirias...nu-i asa...Apa din rauri si lacuri , care raceste centralele nucleare nu are contact direct cu lichidul de racire din conductele care recircula lichidul de racire , pe un circuit inchis...La fel precum , in navele maritime , apa de racire din mare , nu raceste direct motorul ( pt. ca l-ar distruge rapid prin coroziune) ci raceste apa dulce din circuitul inchis al motorului...Acesti hoti , platesc TAXE adevaratilor HOTI ,care nu contribuie cu nimic la bunastarea populatiei...Bineteles ca ma refer la hotii cei mai mari si permanenti : Statul...Care au legalizat jaful organizat...numind-ul : taxatie...Acesti capitalisti salbatici , privati au un interes direct in protejarea apei, a angajatilor , in cercetare, randament si siguranta...pt. ca de ele depind : Profitul...Aceleasi intreprideri , pe mana Statului , nu au nici un interes in cele descrise mai sus ( vezi performatele intreprinderilor de stat din ultimele cinci decenii )...De multe ori un producator privat , este obligat de Stat , sa cheltuie bani pe programe inutile ,redundande si futile...Proprietarii acestor industrii , o fac , pt. ca nu au incotro...Dar ghici cine plateste aceste extra cheltuieli ?...Nu! Nu este Statul....altcineva plateste...

georgems
2008-04-15 07:32:28

Re: GUVERNUL SPERANTEI

La 2008-04-14 21:56:25, Alex.Pandrea a scris:

Ca de obicei ,debitezi prostii, ''mult prost si degeaba'', ca sa citez pe un alt forumist si excluzand iritarea multora. Ideea de a grupa cateva dintre sursele de energie e foarte buna , privind mentinerea controlului statului asupra bazei economiei.O alta zona ce trebuia mentinuta sub control central era sfera comunicatiilor.

usla
2008-04-15 08:28:02

UIMIRE.

Ma minunez ce bine seamana stilul de exprimare al lui Alex. Pandrea cu cel al lui Adrian Nastase. Cititi cu atentie si imi veti da dreptate.
Referitor la problema din articol cred ca initiativa lui Tariceanu este una fericita si trebuie dusa la indeplinire indiferent ce spun corbii cu ciorapi prin care li se vad degetele, de la Banca Mondiala, UE etc. Asa de bune au fost politicile BM, FMI, UE, ca economia lumii, cu citeva notabile exceptii, intra in recesiune cu pasi de "dansul betivului".
Daca Tariceanu nu se lasa, atunci va lua caimacul la alegeri. Tineti minte ce v-am spus !

silviana
2008-04-15 09:07:35

agentia de vinzari dupa falimentari sau cosmetizari ale activelor statului,

in interese dintre cele mai curioase si la limita legalitatii sau chiar fara a catadicsi sa o ia in consideratie,prin oamenii care o compun,ar putea face obiectul unei cercetari a intregii ei activitati cara se inscrie in cea a jafului a tot ce poate si trebuie,fiind ale nimanui,ale tuturor,de stat si initiat proceduri de si de catre,pentru...initiati!?!

dumisor2002
2008-04-15 10:33:00

Re: Banca mondiala

La 2008-04-15 00:48:17, alamar a scris:

> La 2008-04-14 23:07:02, dumisor2002 a scris:
>
> > n-ar fi de acord si nici EU nu si-a dat acordul . Si care e problema
> > ?
> > Noi trebuie sa facem numai ce zic astia , care isi urmaresc interesele
> > lor, adica sa nu aiba niciun fel de concurenta din partea noastra ?
> >
> Bine zis!...Uraaaaa!...Nu ne vindem tara !...Ce , astia crede ce noi
> este prosti ?...Ce zic ei , noi facem contra...Le aratam noi
> energie...Asa cum le-am dat lectii la agricultura ,turism , justitie,
> etc.,etc...
>

Aici nu era vorba de vindut tara si nici ca romanii sunt cei mai destepti, dar trebuie sa se gindeasca la interesul propriu, cit despre FMI, banca mondiala si EU s-au vazut rezultatele politicii lor economice intoata lumea.

blagaseb
2008-04-15 10:46:39

De ce monstru

Nu mai analizati monopolul la nivel de piata nationala, ci la nivel de piata europeana (cel putin). Altfel nu vom fi niciodata mai mult decat un simplu pion al pietei mondiale.

De ce a trebuit sa spargem Electrica in bucati?
Era mai normal sa vad Electrica cumparand tot ce inseamna furnizori de energia in tarile din jur, nu sa devina o tinta pentru companiile din Europa.

mareleurs
2008-04-15 12:38:32

Statul care este cel mai mare hot nu trebuie sa pastreze mai nimic.

In opinia mea statul trebuie sa se ocupe de colectarea anumitor impozite si taxe sa se ocupe mai mult de cetatean si cam atat. Totul se poate privatiza. Concurenta reala va fi atunci cand nu-i pui la un loc pe toti producatorii. Megalomanie de tip comunist...

Shadow
2008-04-15 12:50:56

Mie imi plac hei rupismele astea

Doar ca sunt la nivel de frectii la picior de lemn. Toata lumea "buna" ne impinge sa ne "deschidem piata"; sa "bucatim" si sa privatizam tot si mai ales "oricum" in timp ce in jur nu sunt decat "monstrii nationali" care asteapta sa cumpere.

dolhasca
2008-04-15 12:56:31

Re: totul se poate privatiza.

Bineinteles ca "totul se poate privatiza"...
Doar ca nimic nu-i poate impiedica pe "producatori" sa se uneasca (inclusiv neoficial) si sa impuna ulterior termeni extrem de dificil de acceptat (incasat).
Hint: perioada industriala a lasat locul celei financiare.

La 2008-04-15 12:38:32, mareleurs a scris:

> In opinia mea statul trebuie sa se ocupe de colectarea anumitor
> impozite si taxe sa se ocupe mai mult de cetatean si cam atat. Totul
> se poate privatiza. Concurenta reala va fi atunci cand nu-i pui la un
> loc pe toti producatorii. Megalomanie de tip comunist...
>
>

alwis46
2008-04-15 14:45:52

Re: Mie imi plac hei rupismele astea

Am scris de am facut basici la degete ca in Europa sunt numai monstri d-astia nationali in domeniul energiei electrice.
Suntem impinsi de la spate sa punem pe butuci un sistem national cu o putere instalata de peste 20.000 MW din care disponibili circa 12.000 MW in conditiile in care consumul este cam de 6500-7000 MW.
Exemplul cel mai bun in sensul punerii pe butuci este studiul poposit la mine in birou la ISPE la inceputul anilor' '90 in care o firma de profil din Franta ne arata cum sa spargem in bucatele CONEL sau RENEL (nu mai tin minte cum ii zicea atunci). Ne uitam ca naucii cum o tara cu un sistem energetic eminamente de stat, EdF-Electricite de France, ne sfatuia sa privatizam absolut tot, producerea, transportul si distributia energiei electrice.
Pai sa nu-i muti cu M de la Fane ?
Oare cate tari din Europa au sparte in bucati sistemele energetice pe modelul care vor astia sa ni-l bage pe gat ?
Smecherii astia de la noi oare nu se uita sa vada ce au patit ungurii sau e mai misto sa bagi banetul la tescherea dand fel de fel de aprobari ca sa ia altii darlogii energiei noastre electrice ?


La 2008-04-15 12:50:56, Shadow a scris:

> Doar ca sunt la nivel de frectii la picior de lemn. Toata lumea "buna"
> ne impinge sa ne "deschidem piata"; sa "bucatim" si sa privatizam tot
> si mai ales "oricum" in timp ce in jur nu sunt decat "monstrii
> nationali" care asteapta sa cumpere.
>
>

Ratacitul
2008-04-15 15:34:57

Re: Statul care este cel mai mare hot nu trebuie sa pastreze mai nimic.

Tu crezi ca energia e precum cartofii in piata, maestre? Te duci la taraba, te uiti, intrebi, negociezi, te duci si la vecinu...?


La 2008-04-15 12:38:32, mareleurs a scris:

> In opinia mea statul trebuie sa se ocupe de colectarea anumitor
> impozite si taxe sa se ocupe mai mult de cetatean si cam atat. Totul
> se poate privatiza. Concurenta reala va fi atunci cand nu-i pui la un
> loc pe toti producatorii. Megalomanie de tip comunist...
>
>

ge62
2008-04-15 16:11:27

cam tarziu

E greu de dat inapoi timpul...avem deja o mafie la nivel de guvern, pe langa...fel de fel de smecheri, controleaza piata..energetica si nu numai....politica energiei trebuie sa fie una de siguranta nationala..indiferent de guvern...de culoare politica. Din pacate, ei traiesc in alta lume, nu au contact cu realitatea...ne arata tariceanu mersul pe scuter, sustine taxe de poluare etc.....cand o sa vrem sa avem un guvern care sa aiba grija de popor atunci ne trezim la realitate...altfel, ramane asa....ei au cu ce, noi ne chinuim sa gasim o cale de a trai....sa-l vad pe tariceanu, cu masina motor 1.4 litri pe viitoarele autostrazi..sa ne spuna el, cum facem,,,mama lor de hoti....cine a semnat gaz de la rusi pana in 2030 prin firme interpuse?trebuie sa fie mai atent romanul la ce ii pregateste guvernul...as vrea sa vad romanii ca aia din coreea de sud etc....mai implicati, zau..prea multi afaceristi la guvernare...la guvernul care serveste interesele poporului, sa nu uitam asta

alex dalaion
2008-04-15 16:43:03

Re: cam tarziu

Mai fratzilor, eu nici nu ma mai complic....am fost, din 1948 incoa', suntem si vom fi ( pt. putzina vreme)condusi de tradatori naravitzi la viatza in puf, care nu dau doi bani pe romanul amarashtean. Eu si-acum sunt frustrat de dezarmarea Armatei Romane. Si se continua in domeniile strategice...Energie...Petrol, inca putzin si se vor privatiza si Gazele. La o invazie concertata a vecinilor nostri slavi(bulgarii si rusii) + ungurii , n-avem altceva de facut decat sa ne predam. Sa vezi neamule atunci progrom ( ce-a fost in Ardealul ocupat de maghiari in ww2 e joaca de copii), ca vor vrea sa stearga neamul romanesc de pe harta. Deci orice imbecilitate constienta sau inconstienta pe care o vedetzi faptuita de ai nostri guvernantzi are aceasta miza: desfiintzarea Romaniei.


La 2008-04-15 16:11:27, ge62 a scris:

> E greu de dat inapoi timpul...avem deja o mafie la nivel de guvern, pe
> langa...fel de fel de smecheri, controleaza piata..energetica si nu
> numai....politica energiei trebuie sa fie una de siguranta
> nationala..indiferent de guvern...de culoare politica. Din pacate, ei
> traiesc in alta lume, nu au contact cu realitatea...ne arata tariceanu
> mersul pe scuter, sustine taxe de poluare etc.....cand o sa vrem sa
> avem un guvern care sa aiba grija de popor atunci ne trezim la
> realitate...altfel, ramane asa....ei au cu ce, noi ne chinuim sa gasim
> o cale de a trai....sa-l vad pe tariceanu, cu masina motor 1.4 litri
> pe viitoarele autostrazi..sa ne spuna el, cum facem,,,mama lor de
> hoti....cine a semnat gaz de la rusi pana in 2030 prin firme
> interpuse?trebuie sa fie mai atent romanul la ce ii pregateste
> guvernul...as vrea sa vad romanii ca aia din coreea de sud etc....mai
> implicati, zau..prea multi afaceristi la guvernare...la guvernul care
> serveste interesele poporului, sa nu uitam asta
>

alwis46
2008-04-15 17:42:26

Structuri de piata pentru industriile producatoare si furnizoare de energie.

Comportamentul organizatiilor producatoare este determinat de structura de piata in care acestea functioneaza.
Se pot preciza patru modele de structuri de industrii furnizoare de energie fara ca acestea sa reprezinte neaparat structura unei anumite tari.

Model 1. Industrie integrata pe verticala, monopol reglementat unde :
-industria este privilegiata iar competitia este extrem de redusa
-furnizorii au obligatia sa deserveasca consumatorii din zona respectiva
-guvernul reglementeaza profitul industriei, pentru a preintampina abuzul monopolist
-planificarea integrata a resurselor poate fi usor implementata deoarece o singra unitate controleaza costurile si beneficiile.
Modele : Franta, Italia, Spania Belgia si Romania ( la ora actuala nici nu mai stiu unde s-o incadrez, poate la Modelul 2 ).

Modelul 2. Structura dezagregata, cu monopol in sfera producerii si in sfera distributiei unde :
-cateva companii producatoare deservesc companiile de distributie si, eventual, marii consumatori industriali
-industria este privilegiata, o companie producatoare detine dreptul de a furniza energie clientilor din zona sa si companiile de distributie detin monopolul de a deservi consumatorii din zonele aferente acestora.
Exemple : Olanda, Danemarca, Germania.

Modelul 3. Strucutra dezagregata, cu competitie pentru furnizarea de energie catre marii consumatori unde :
-exista companii separate de producere si distributie
-sunt multi producatopri independenti
producatorii au acces liber la reteaua de transport si distributie
-exista competitie pentru furnizarea en-gross catre consumatori industriali sau companii de furnizare.
Exemple : Finlanda, Suedia.

Modelul 4. Piata concurentiala de energie unde :
-exista acces la reteaua de transport si distributie
-exista competitie intre producatorii si furnizaorii de energie (functia comerciala)
-energia este un bun obtinut in vadrul pietei pentru energie
-exista control monopolist asupra transportului si distributiei
-exista companii independente in cadrul pietei de energie
-pretul pentru energie este determinat de piata
Exemple: Norvegia.
La aceasta categorie se mai inscriau, pana in 1996 si Anglia si Tara Galilor dar dupa patru ani de experiment, timp in care preturile au luat-o razana in sus desi transportul a ramas monopol de stat, o buna parte dintre furnizori si-au pierdut clientii si s-a preconizat revenirea la forma de monopol de stat.

Dupa cum se vede, Romania se inscrie alaturi de Franta, Italia, Spania, Belgia, Olanda, Danemarca si Germania in cadrul tarilor posesoare de "monstri energetici" si nu prea am auzit voci asemanatoare ca a autorului.
In Romania, la ora actuala, producatorii independenti de energie electrica au puteri instalate de doar 1.176 MW asa ca nici gand ca acestia sa poata satisface piata de energie interna.
Puterea instalata in SEN este de 20.808 MW (plus cei 1.176) din care pe carbune 8.614 MW, pe hidrocarburi 7.381 MW si in hidroelectrice 5.813 MW.

Sectorul energetic este de o importanta strategica pentru oricare stat, evolutia sociala si economica depinzand direct de acest sector.
In marea majoritate a tarilor europene, sectoarele energetice sunt situate pe primele trei locuri ca importanta nationala.
Aceasta ordine ierarhica nu rezulta din aplicarea unor criterii subiective, ea este impusa de situatia reala de dependenta a intregii societati de sectorul energetic.
Trebuie subliniat faptul ca in toate tarile cu economii dezvoltate sau in curs de dezvoltare, asigurarea cu energie electrica, combustibili si caldura impune, din considerente economice, sociale si DE SIGURANTA, realizarea unor sisteme energetice nationale sau zonale.



georgems
2008-04-15 18:04:02

Re: Structuri de piata pentru industriile producatoare si furnizoare de energie.

La 2008-04-15 17:42:26, alwis46 a scris:

> Comportamentul organizatiilor producatoare este determinat de
> structura de piata in care acestea functioneaza.
> Se pot preciza patru modele de structuri de industrii furnizoare de
> energie fara ca acestea sa reprezinte neaparat structura unei anumite
> tari.
>
> Model 1. Industrie integrata pe verticala, monopol reglementat unde :
> -industria este privilegiata iar competitia este extrem de redusa
> -furnizorii au obligatia sa deserveasca consumatorii din zona
> respectiva
> -guvernul reglementeaza profitul industriei, pentru a preintampina
> abuzul monopolist
> -planificarea integrata a resurselor poate fi usor implementata
> deoarece o singra unitate controleaza costurile si beneficiile.
> Modele : Franta, Italia, Spania Belgia si Romania ( la ora actuala
> nici nu mai stiu unde s-o incadrez, poate la Modelul 2 ).
>
> Modelul 2. Structura dezagregata, cu monopol in sfera producerii si in
> sfera distributiei unde :
> -cateva companii producatoare deservesc companiile de distributie si,
> eventual, marii consumatori industriali
> -industria este privilegiata, o companie producatoare detine dreptul
> de a furniza energie clientilor din zona sa si companiile de
> distributie detin monopolul de a deservi consumatorii din zonele
> aferente acestora.
> Exemple : Olanda, Danemarca, Germania.
>
> Modelul 3. Strucutra dezagregata, cu competitie pentru furnizarea de
> energie catre marii consumatori unde :
> -exista companii separate de producere si distributie
> -sunt multi producatopri independenti
> producatorii au acces liber la reteaua de transport si distributie
> -exista competitie pentru furnizarea en-gross catre consumatori
> industriali sau companii de furnizare.
> Exemple : Finlanda, Suedia.
>
> Modelul 4. Piata concurentiala de energie unde :
> -exista acces la reteaua de transport si distributie
> -exista competitie intre producatorii si furnizaorii de energie
> (functia comerciala)
> -energia este un bun obtinut in vadrul pietei pentru energie
> -exista control monopolist asupra transportului si distributiei
> -exista companii independente in cadrul pietei de energie
> -pretul pentru energie este determinat de piata
> Exemple: Norvegia.
> La aceasta categorie se mai inscriau, pana in 1996 si Anglia si Tara
> Galilor dar dupa patru ani de experiment, timp in care preturile au
> luat-o razana in sus desi transportul a ramas monopol de stat, o buna
> parte dintre furnizori si-au pierdut clientii si s-a preconizat
> revenirea la forma de monopol de stat.
>
> Dupa cum se vede, Romania se inscrie alaturi de Franta, Italia,
> Spania, Belgia, Olanda, Danemarca si Germania in cadrul tarilor
> posesoare de "monstri energetici" si nu prea am auzit voci
> asemanatoare ca a autorului.
> In Romania, la ora actuala, producatorii independenti de energie
> electrica au puteri instalate de doar 1.176 MW asa ca nici gand ca
> acestia sa poata satisface piata de energie interna.
> Puterea instalata in SEN este de 20.808 MW (plus cei 1.176) din care
> pe carbune 8.614 MW, pe hidrocarburi 7.381 MW si in hidroelectrice
> 5.813 MW.
>
> Sectorul energetic este de o importanta strategica pentru oricare
> stat, evolutia sociala si economica depinzand direct de acest sector.
> In marea majoritate a tarilor europene, sectoarele energetice sunt
> situate pe primele trei locuri ca importanta nationala.
> Aceasta ordine ierarhica nu rezulta din aplicarea unor criterii
> subiective, ea este impusa de situatia reala de dependenta a intregii
> societati de sectorul energetic.
> Trebuie subliniat faptul ca in toate tarile cu economii dezvoltate sau
> in curs de dezvoltare, asigurarea cu energie electrica, combustibili
> si caldura impune, din considerente economice, sociale si DE
> SIGURANTA, realizarea unor sisteme energetice nationale sau zonale.
>
>
>
>
>
Bun ,da sectorul nuclear unde l-ai lasat vreo 1400 MW, asta la un consum de vreo 8000 MW parca nu mai stiu exact.

alwis46
2008-04-15 18:12:05

Re: Structuri de piata pentru industriile producatoare si furnizoare de energie.

L-am pierdut pe drum, scuze...
Nu prea are de unde sa dea CNE 1400, la nominal nu da mai mult de 660 MW fiecare grup.
Nu vorbim de puterea electrica bruta care este de 706,5 MW.
Oricum, nu am scuze.
Multam ca m-ai tras de maneca.
Problema grava este aceea ca se face propaganda sa dam un sector strategic pe mana unor parliti care pot face ce vrea muschiul lor cu sectorul asta.


La 2008-04-15 18:04:02, georgems a scris:

> La 2008-04-15 17:42:26, alwis46 a scris:
>
> > Comportamentul organizatiilor producatoare este determinat de
> > structura de piata in care acestea functioneaza.
> > Se pot preciza patru modele de structuri de industrii furnizoare de
> > energie fara ca acestea sa reprezinte neaparat structura unei anumite
> > tari.
> >
> > Model 1. Industrie integrata pe verticala, monopol reglementat unde :
> > -industria este privilegiata iar competitia este extrem de redusa
> > -furnizorii au obligatia sa deserveasca consumatorii din zona
> > respectiva
> > -guvernul reglementeaza profitul industriei, pentru a preintampina
> > abuzul monopolist
> > -planificarea integrata a resurselor poate fi usor implementata
> > deoarece o singra unitate controleaza costurile si beneficiile.
> > Modele : Franta, Italia, Spania Belgia si Romania ( la ora actuala
> > nici nu mai stiu unde s-o incadrez, poate la Modelul 2 ).
> >
> > Modelul 2. Structura dezagregata, cu monopol in sfera producerii si in
> > sfera distributiei unde :
> > -cateva companii producatoare deservesc companiile de distributie si,
> > eventual, marii consumatori industriali
> > -industria este privilegiata, o companie producatoare detine dreptul
> > de a furniza energie clientilor din zona sa si companiile de
> > distributie detin monopolul de a deservi consumatorii din zonele
> > aferente acestora.
> > Exemple : Olanda, Danemarca, Germania.
> >
> > Modelul 3. Strucutra dezagregata, cu competitie pentru furnizarea de
> > energie catre marii consumatori unde :
> > -exista companii separate de producere si distributie
> > -sunt multi producatopri independenti
> > producatorii au acces liber la reteaua de transport si distributie
> > -exista competitie pentru furnizarea en-gross catre consumatori
> > industriali sau companii de furnizare.
> > Exemple : Finlanda, Suedia.
> >
> > Modelul 4. Piata concurentiala de energie unde :
> > -exista acces la reteaua de transport si distributie
> > -exista competitie intre producatorii si furnizaorii de energie
> > (functia comerciala)
> > -energia este un bun obtinut in vadrul pietei pentru energie
> > -exista control monopolist asupra transportului si distributiei
> > -exista companii independente in cadrul pietei de energie
> > -pretul pentru energie este determinat de piata
> > Exemple: Norvegia.
> > La aceasta categorie se mai inscriau, pana in 1996 si Anglia si Tara
> > Galilor dar dupa patru ani de experiment, timp in care preturile au
> > luat-o razana in sus desi transportul a ramas monopol de stat, o buna
> > parte dintre furnizori si-au pierdut clientii si s-a preconizat
> > revenirea la forma de monopol de stat.
> >
> > Dupa cum se vede, Romania se inscrie alaturi de Franta, Italia,
> > Spania, Belgia, Olanda, Danemarca si Germania in cadrul tarilor
> > posesoare de "monstri energetici" si nu prea am auzit voci
> > asemanatoare ca a autorului.
> > In Romania, la ora actuala, producatorii independenti de energie
> > electrica au puteri instalate de doar 1.176 MW asa ca nici gand ca
> > acestia sa poata satisface piata de energie interna.
> > Puterea instalata in SEN este de 20.808 MW (plus cei 1.176) din care
> > pe carbune 8.614 MW, pe hidrocarburi 7.381 MW si in hidroelectrice
> > 5.813 MW.
> >
> > Sectorul energetic este de o importanta strategica pentru oricare
> > stat, evolutia sociala si economica depinzand direct de acest sector.
> > In marea majoritate a tarilor europene, sectoarele energetice sunt
> > situate pe primele trei locuri ca importanta nationala.
> > Aceasta ordine ierarhica nu rezulta din aplicarea unor criterii
> > subiective, ea este impusa de situatia reala de dependenta a intregii
> > societati de sectorul energetic.
> > Trebuie subliniat faptul ca in toate tarile cu economii dezvoltate sau
> > in curs de dezvoltare, asigurarea cu energie electrica, combustibili
> > si caldura impune, din considerente economice, sociale si DE
> > SIGURANTA, realizarea unor sisteme energetice nationale sau zonale.
> >
> >
> >
> >
> >
> Bun ,da sectorul nuclear unde l-ai lasat vreo 1400 MW, asta la un
> consum de vreo 8000 MW parca nu mai stiu exact.
>

FILIP
2008-04-15 20:47:41

BUNURI NATIONALE

.Toate Bogatiile Naturale ale ROMANIEI sant bunuri comune si NU SE POT VINDE DE NIMENI. Vanzarea acestora de catre guvernele Romaniei a fost UN ABUZ si trebuie ca cineva sa indrepte situatia. Nici un guvern NU ESTE PROPRIETAR al acestora este doar ADMINISTRATOR Pentru instrainarea totala sau partiala a acestor bogatii cineva TREBUIE SA RASOPUNDA PENAL SI MATERIAL. CIne a vandut Insula mare aBrailei,parti din delta,zacaminte miniere,Apele Minerale,Padurile,Pamant de stat,Canale construite din bani publici,Linii Ferate,Poduri,Porturi,Auro porturi,Cladiri ,NU SE POT^ VINDE .Guvernul le poate doar Inchiria ori concesiona pe termen.
>

Mos Grigore
2008-04-15 20:47:54

Re: Structuri de piata pentru industriile producatoare si furnizoare de energie.

La 2008-04-15 17:42:26, alwis46 a scris:

> Comportamentul organizatiilor producatoare este determinat de
> structura de piata in care acestea functioneaza.
> Se pot preciza patru modele de structuri de industrii furnizoare de
> energie fara ca acestea sa reprezinte neaparat structura unei anumite
> tari.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++==

LOZINCA..NU SPUI NIMIC..............................

> Model 1. Industrie integrata pe verticala, monopol reglementat unde :
> -industria este privilegiata iar competitia este extrem de redusa
> -furnizorii au obligatia sa deserveasca consumatorii din zona
> respectiva
> -guvernul reglementeaza profitul industriei, pentru a preintampina
> abuzul monopolist
> -planificarea integrata a resurselor poate fi usor implementata
> deoarece o singra unitate controleaza costurile si beneficiile.
> Modele : Franta, Italia, Spania Belgia si Romania ( la ora actuala
> nici nu mai stiu unde s-o incadrez, poate la Modelul 2 ).
>
> Modelul 2. Structura dezagregata, cu monopol in sfera producerii si in
> sfera distributiei unde :
> -cateva companii producatoare deservesc companiile de distributie si,
> eventual, marii consumatori industriali
> -industria este privilegiata, o companie producatoare detine dreptul
> de a furniza energie clientilor din zona sa si companiile de
> distributie detin monopolul de a deservi consumatorii din zonele
> aferente acestora.
> Exemple : Olanda, Danemarca, Germania.
>
> Modelul 3. Strucutra dezagregata, cu competitie pentru furnizarea de
> energie catre marii consumatori unde :
> -exista companii separate de producere si distributie
> -sunt multi producatopri independenti
> producatorii au acces liber la reteaua de transport si distributie
> -exista competitie pentru furnizarea en-gross catre consumatori
> industriali sau companii de furnizare.
> Exemple : Finlanda, Suedia.
>
> Modelul 4. Piata concurentiala de energie unde :
> -exista acces la reteaua de transport si distributie
> -exista competitie intre producatorii si furnizaorii de energie
> (functia comerciala)
> -energia este un bun obtinut in vadrul pietei pentru energie
> -exista control monopolist asupra transportului si distributiei
> -exista companii independente in cadrul pietei de energie
> -pretul pentru energie este determinat de piata
> Exemple: Norvegia.
> La aceasta categorie se mai inscriau, pana in 1996 si Anglia si Tara
> Galilor dar dupa patru ani de experiment, timp in care preturile au
> luat-o razana in sus desi transportul a ramas monopol de stat, o buna
> parte dintre furnizori si-au pierdut clientii si s-a preconizat
> revenirea la forma de monopol de stat.
>
> Dupa cum se vede, Romania se inscrie alaturi de Franta, Italia,
> Spania, Belgia, Olanda, Danemarca si Germania in cadrul tarilor
> posesoare de "monstri energetici" si nu prea am auzit voci
> asemanatoare ca a autorului.
> In Romania, la ora actuala, producatorii independenti de energie
> electrica au puteri instalate de doar 1.176 MW asa ca nici gand ca
> acestia sa poata satisface piata de energie interna.
> Puterea instalata in SEN este de 20.808 MW (plus cei 1.176) din care
> pe carbune 8.614 MW, pe hidrocarburi 7.381 MW si in hidroelectrice
> 5.813 MW.
>
> Sectorul energetic este de o importanta strategica pentru oricare
> stat, evolutia sociala si economica depinzand direct de acest sector.
> In marea majoritate a tarilor europene, sectoarele energetice sunt
> situate pe primele trei locuri ca importanta nationala.
> Aceasta ordine ierarhica nu rezulta din aplicarea unor criterii
> subiective, ea este impusa de situatia reala de dependenta a intregii
> societati de sectorul energetic.
> Trebuie subliniat faptul ca in toate tarile cu economii dezvoltate sau
> in curs de dezvoltare, asigurarea cu energie electrica, combustibili
> si caldura impune, din considerente economice, sociale si DE
> SIGURANTA, realizarea unor sisteme energetice nationale sau zonale.
======================tov, ALWITZA...................AI UITAT US care se pare ca functzioneaza bine merci.............................

Producarori independentzai, uneori mom & pop de citeva zeci kW; Companii de Utilies care pot fi numai in distributzie sau pot avea centralele lor hidro/termo/nuculare. Companii de trensport care poseda liniile prin care se poate cumpara energie dela Kukulisburg daca e mai ieftina.

Chestia dupa cum vezi e ushor mai DIVERSA..................................

ps. Eu sint in businessul asta de vreo 40+ de ani 20 acolo (ISPH) si 20 aici (FERC); in design (vezi valea Lotrului & ad.) repair (vezi Michgan Consumers Power) safety inspections (MN, WI, NE, OH, KY, NY) plus mai now Security...............Am de aface cu astia day&night.

Banuiesc ca te-ai atzinut pe la ISPE sau Electromontaj....................

neamtu tiganu
2008-04-15 21:07:15

Alvitza te-nseli..

In Germania se-ncearca decentralizarea firmelor de energie. Deja au aparut o multime de firme. Poti daca vrei sa iei de la unu sau de la altu. Se face reclama in draci, una zice ca produce curent galben!!

Mos Grigore
2008-04-15 21:16:42

Re: BUNURI NATIONALE ....KK

Stai Jos Filipica ca e mare bulibasheala in Kapu' tau...........Nu esti nici macar Original.......DE CIND S-A STRIGAT NU NE VINDEM TZARA? Sau nu shtii...erai beat in Shantz dupa revolutzie.................................


La 2008-04-15 20:47:41, FILIP a scris:

> .Toate Bogatiile Naturale ale ROMANIEI sant bunuri comune si NU SE
> POT VINDE DE NIMENI. Vanzarea acestora de catre guvernele Romaniei a
> fost UN ABUZ si trebuie ca cineva sa indrepte situatia. Nici un
> guvern NU ESTE PROPRIETAR al acestora este doar ADMINISTRATOR Pentru
> instrainarea totala sau partiala a acestor bogatii cineva TREBUIE SA
> RASOPUNDA PENAL SI MATERIAL. CIne a vandut Insula mare aBrailei,parti
> din delta,zacaminte miniere,Apele Minerale,Padurile,Pamant de
> stat,Canale construite din bani publici,Linii
> Ferate,Poduri,Porturi,Auro porturi,Cladiri ,NU SE POT^ VINDE .Guvernul
> le poate doar Inchiria ori concesiona pe termen.
> >
>


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Bucuresti plocon (47799 afisari)
 Guvernul Basescu (2991 afisari)
 O comoara, 86 amante, sute de copii (2380 afisari)
 Sursele noului conflict mondial (2087 afisari)
 Doctorul "Valuta" la "spalari de bani" (1695 afisari)
 Spaima Brailei: "Premiantul" viola copile de 12 ani in lift (3229 afisari)
 Casatorie de lux: Ivana Trump, trei tinute de mireasa, tort de patru metri si un sot tanar (2885 afisari)
 "Razboinicul" Gigi cusut pe viu dupa ce a refuzat "amortizarea" (2659 afisari)
 Adriana Saftoiu si-a gasit masina zgariata si mesajul "Tine-ti gura!" (2589 afisari)
 Fanii Universitatii Cluj au luat la bataie un tramvai intreg (2118 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01805 sec.