Ziua Logo
  Nr. 4196 de sambata, 29 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Cultura

2008-03-29
Ion Caramache (...@aol.com, IP: 64.12.117...)
2008-03-29 17:05
Despre lectorul care citeste si ne dascaleste lamurindu-ne

<<< Stelian Tanase a cercetat acum arhivele Sigurantei (Polirom, 2008) si descopera legaturile ei cu miscarea comunista europeana, in primul rand cu cea din Franta, dar si relatiile mai putin cunoscute cu retelele Kominternului. In introducerea la acest pachet de documente scoase din depozitele S.R.I.-ului si ale Arhivelor Nationale Istorice Centrale ale Romaniei, Stelian Tanase incearca sa lamureasca - si reuseste in buna parte - in ce masura colaboratorii revistelor "Unu" sau "Alge", de pilda, sunt manipulati politic de Komintern sau de alte asociatii de obedienta bolsevica. Sasa Pana, Victor Brauner, Jules Perahim, Gheorghe Dinu, Scarlat Calimachi, chiar si Gellu Naum si Geo Bogza si Eugen Ionescu sunt examinati, cu documentele pe masa, din acest punct de vedere. Ce aflam? Aflam intai -ceea ce, in fapt, stiam - ca avangarda romaneasca se situeaza, politiceste, la stanga si ca unii "integralisti", "unisti", "algisti" sau tinerii suprarealisti din anii '30 sunt membri ai Partidului Comunist Francez sau Roman. Altii activeaza in organizatiile adiacente (camuflate), ori intretin direct legaturi cu Moscova. >>> Eugen Simion, Ziua 22 martie 2008
Buun! Carevasazica reiese clar ca Eugen Ionescu a fost ori membru al unui partid comunist, ori a activate intr-o organizatie comunista cu paravan, ori a intretinut direct legaturi (lectorul profesor universitar de la Sorbona academician profesor universitar doctor critic nu ne lamureste ) cu Moscova.
<<< Stelian Tanase il introduce printre avangardisti si publica, acum, documentele aflate in arhive. E bine ca le publica, dar nu vad ce legatura are autorul lui "Nu" cu acest subiect. Eugen Ionescu n-a fost un militant in grupurile avangardei, mai mult: a scris impotriva lor in articolele din anii '30. "Avangarda"lui este in spirit si in opozitia fata de literatura oficializata. Cum va scrie mai tarziu, modernistul / avangardistul este revoltatul din interiorul Cetatii. Tanarul Eugen Ionescu a avut, adevarat, o vreme simpatii de stanga, dar n-a fost niciodata un militant politic. >>> Eugen Simion, Ziua 22 martie 2008
Deci, acum o saptamina, ilustrul savant de renume mondial Eugen Simion nu contesta cele afirmate de Stelian Tanase, iar acum vine si, in privinta lui Eugen Ionescu, afirma contrariul !
<<< " In anii 1937/1938 ( Eugen Ionescu n.n. ) a lucrat in Ministerul Educatiei, in grad de sef de serviciu, iar la 1 iunie 1942 a fost numit ca secretar de presa principal "diurnist" la Legatia de la Vichy.... In noiembrie 1945 cere printr-o telegrama viza de intrare in tara si trei locuri in avion (pentru el, sotie si fiica numita, in documentele politiei, Ana-Maria). La 4 febr. 1946 anunta Ministerul Afacerilor Straine ca nu se poate intoarce in Romania din pricina copilului sau, bolnav si netransportabil. La 28 mai, acelasi an, Parchetul Curtii Martiale il judeca in lipsa pentru articolele din "Viata Romaneasca" si il condamna prin sentinta nr. 1110 la 5 ani inchisoare corectionala pentru ofensarea armatei, 6 ani inchisoare pentru ofensa adusa natiunii si 5 ani interdictie corectionala. Curtea ar fi decis sa ceara Frantei extradarea condamnatului. >>> Eugen Simion, Ziua 29 martie 2008
Ar fi fost de asteptat ca academicianul Eugen Simion, istoric literar, sa ne lamureasca cum un om <<< cu vederi de stanga >>> a acceptat sa devina slujbas al guvernului dictaturii militaro-fasciste din Romania si inca unde, la ambasada guvernului antonescian pe linga guvernul colaborationist de la Vichy.
Avind in vedere afirmatia academicianului Eugen Simion referitoare la vederile de stinga ale lui Eugen Ionescu, putem trage concluzia ca ministrul de externe Mihai Antonescu a numit in aparatul guvernamental oameni cu vederi de stinga, poate agenti acoperiti ai Cominternului sau poate chiar membri ai partidelor comuniste din Romania sau Franta !!!!
Sa mergem mai departe cu invataturile academicianului Eugen Simion catre prostime. Pentru a doua oara in cursul acestui an invatatul Eugen Simion, fost presedinte al Academiei Romane afirma ca Parchetul judeca si condamna !!!!!!
( Prima oara afirmatia a fost facuta intr-un comentariu privitor la prezenta tinarului Eugen Simion in calitate de martor la un proces care se <<< judeca la Procuratura militara >>>, iar acum face afirmatia academica ca Eugen Ionescu ar fi fost condamnat in contumacie de catre Parchetul Curtii Martiale, ba chiar ne si informeaza de numarul sentintei si pedeapsa primita !!!
In umila mea opinie prosteasca, aceste afirmatii ale Eungenialului academician Simion eclipseaza codoiul - marea descoperire iepocala de rasunet mondial a savantei academician doctor inginer Leantza lui Pingelica !
P.S.
Zilele acestea acad. Eugen Simion a lansat pe piata la Casa Oamenilor de Stiinta din Bucuresti volumul al saselea din Dictionarul General al Literaturii Romane (DGLR), literele S-T, aparut la editura Univers Enciclopedic.
As dori sa aflu daca numele lansatorului si coordonatorului acestei lucrari monumentale apare in volumul al saselea deoarece cunoscutul academician, in calitatea sa de critic literar, si conform propriei sale afirmatii, apartine celor care au scris cea mai frumoasa proza din literatura romana. Rugamintea mea se datoreste faptului ca as dori sa aflu daca nu cumva s-a repetat autodecorarea ilustrului academician critic prozator. Prima oara noroc cu PF Patriarh Teoctist care a bagat decoratia sub anteriu, asa ca ma intreb daca acum a fost cineva care sa bage volumul al saselea din DGLR in buzunar sau sub anteriu.




     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Ucisa pe Culoarul unic (4176 afisari)
 Inflatie de case (3700 afisari)
 Presedintia dezminte divortul (3616 afisari)
 Comoara din cutia de pantofi (2030 afisari)
 Antisemitism public la Budapesta (1990 afisari)
 Poze compromitatoare cu logodnica lui George Clooney (3894 afisari)
 I se spune Bestia si este limuzina presedintelui Bush (3191 afisari)
 Traian Basescu a fost implicat intr-un accident de circulatie (2482 afisari)
 Presa rusa: Romania va cere sustinerea NATO pentru anexarea Republicii Moldova (2177 afisari)
 In viitor, zilele vor avea 25 de ore (1706 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00668 sec.