Ziua Logo
  Nr. 4194 de joi, 27 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Procesul Comunismului

2008-03-27
MariuStoica din Bucuresti (...@yahoo.com, IP: 82.76.92...)
2008-03-27 20:11
Familia VORONIN - latifundiari de Moldova

OLEG VORONIN si sotia sa Elena sunt un fel de „mosieri” in Chisinau: ei detin numeroase terenuri de pamant, dar si mai multe imobile, case, apartamente etc., pe strazile Ion Creanga (unde domiciliaza permanent), pe str. V.Alecsandri, 81, si Vasile Alecsandri, 79, pe strada Mateevici (locul unde s–a aflat fosta casa a lui Leonid Brejnev), pe str. Ciocarliei (unde detine trei loturi de pamant, doua obtinute de la Primaria capitalei si altul — cumparat de la o persoana fizica), s.a

De toate constructiile mai importante care sunt preconizate a fi realizate in Chisinau se ocupa in special firma lui OLEG VORONINcare a construit blocul de studii si antrenamente al Institutului National de Educatie Fizica si Sport, complexul fotbalistic al clubului „Zimbru”, a renovat sali de sport in diferite institutii de invatamant etc. In prezent, „Glorinal” construieste vreo sase complexe locative de lux in capitala (in special, in sectoarele Centru, Botanica si Buiucani – n.r.), viitorul sediu al ambasadei Belarus etc.

La ora actuala familia VORONIN tinteste sa–si insuseasca intreprinderea de bauturi alcoolice „Aroma”, Banca de Economii a republicii iar firma de transporturi feroviare, de asemenea, si-a extins afacerile. Ultima tranzactie de succes a fost preluarea unor datorii de 15 milioane de dolari pentru gaze, in schimbul prestarii unor servicii de transport feroviar. Si afacerile „FinComBank”, pana de curand o banca putin cunoscuta, sunt in ascensiune. La mijlocul anului trecut, „Moldtelecom”, intreprinderea de stat cu cele mai mari rulaje financiare din tara, si-a transferat conturile pentru acumularea platilor de la beneficiari in aceasta banca.

Cifra anuala de afaceri a „Moldtelecom” depaseste 700 milioane de lei (peste 50 milioane de dolari), iar profitul sau net este de circa 100 milioane de lei, echivalentul a peste sapte milioane de dolari. Tot in banca lui Oleg VORONIN, fiul presedintelui, si-a transferat conturile o alta mare intreprindere de stat - Caile Ferate. Tot in banca lui OLEG VORONINsi-a transferat conturile o alta mare intreprindere de stat - Caile Ferate ale Moldovei. De ceva timp, si angajatii celor mai importante institutii de stat cu cel mai mare buget - Ministerul de Interne, Ministerul Apararii, Ministerul Finantelor, Cancelaria de Stat - primesc salariile prin cardurile „FinComBank”.

Tot pe conturile bancii respective au ajuns si sursele financiare adunate de la populatie in cadrul diferitelor campanii, inclusiv cea de reconstructie a Manastirii Capriana. Anul 2002 a fost unul de aur pentru „FinComBank”. In acel an, suma activelor totale ale bancii a crescut cu 75,9% si a constituit 302,4 mln. lei. Aceasta crestere s-a datorat, in mare, sporirii depozitelor clientilor cu atentie! - 104% si a altor imprumuturi ale bancii cu (!) 158%. In acel an, profitul net al bancii a fost de 12,7 mln. lei, adica cu peste 50% mai mare decat in 2001. Din 2001 pana in 2003 numarul clientilor „FinComBank” a crescut simtitor de la 9 la 23 de mii. Aceasta ascensiune ireala a fost obiectul unor investigatii ale Procuraturii Generale. Procurorii dispuneau de probe ce confirmau majorarea fictiva a capitalului statutar si alte ilegalitati. Cazul „FinComBank”, insa, a fost musamalizat in urma implicarii unor demnitari de la presedintie.

Fabrica de bauturi alcoolice „Aroma” - cea mai mare de pe piata - a intrat, din 2006, in zona de influenta a lui Oleg VORONIN. De atunci, „Aroma” refuza sa restituie partenerului sau din Letonia datorii de sute de mii de dolari. Desi „Aroma” a fost actionata in justitie, Judecatoria din Chisinau a luat decizii favorabile rauplatnicului moldovean.


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Secretul lui Voronin (7526 afisari)
 Euro-manipulare contra Romaniei (2193 afisari)
 Calea scurta (2152 afisari)
 1918: despre popor si conducatori (1780 afisari)
 Basescu - mesaj catre Basarabia (1772 afisari)
 A murit George Pruteanu (5455 afisari)
 Katie Holmes, chinuita de casnicia cu Tom Cruise (2732 afisari)
 Summit-ul NATO: filaj la prostituate (2433 afisari)
 Sarkozy, eclipsat total de sotia sa Carla Bruni (2336 afisari)
 Fobia de dentist a dus la moartea unei fetite de opt ani (2124 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00777 sec.