Ziua Logo
  Nr. 4180 de marti, 11 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2008-03-11
MariuStoica din Bucuresti (...@yahoo.com, IP: 86.121.64...)
2008-03-11 00:08
http://www.partidulcivicmaghiar.com


Stare de neliniste in Transilvania

Novopress Romania

Zeci de mii de fluturasi au inceput sa fie distribuiti, inca de ieri, in judetele Covasna, Harghita si Mures pentru a promova Marea Adunare Secuiasca ce va avea loc in 15 martie, transmite Mediafax.
Consiliul National Secuiesc (CNS) va distribui in cutiile postale ale locuitorilor 50.000 de fluturasi. Pe langa anuntul privind organizarea manifestarii, pe fluturasi mai sunt tiparite urmatoarele slogane: "Autonomie Tinutului Secuiesc - Libertate pentru secuime" si "Sa juram credinta pe langa autonomia Tinutului Secuiesc", relateaza ziarul Gandul. Organizatorii au comandat si o mie de stegulete, respectiv o suta de drapele din matase ale CNS, care vor fi distribuite printre participantii la Adunarea Secuiasca. Potrivit lui Ferencz Csaba, vicepresedintele CNS, nu va invita nici un partid politic la aceasta demonstratie, dar toti cei care sustin autonomia Tinutului Secuiesc sunt bineveniti.

Intr-un protest adresat autoritatilor statului dar si opiniei publice, mai multe asociatii ale romanilor din Harghita condamna actiunile extremiste ale unor organizatii maghiare prin care acestea arunca in aer stabilitatea zonei. Pe fondul nepasarii totale a autoritatilor guvenamentale romane, care au o politica de lobby egala cu zero in organismele internationale, lobbyul maghiar desfasoara, cu o agresivitate fara precedent, mai multe actiuni antiromanesti care doresc sa atinga in profunzime structura statului roman, atat insitutional cat si cultural, educational si spiritual, informeaza Romanian Global News.

De la atacul impotriva Constitutiei Romaniei, prin incercarea adoptarii Statutului minoritatilor nationale, la atacul asupra statutului european multicultural al Universitatii Babes-Bolyai, continuand prin incercarea de a da Ungariei patrimoniul Fundatiei "Gojdu" si culminand pe 15 martie cu intentia declarata de a proclama autonomia teritoriala a asa numitului "Tinut secuiesc", organizatii maghiare din Romania si din strainatate, avand in spate Guvernul de la Budapesta, prin Oficiul pentru Maghiarii din afara Granitelor, dar si prin alte structuri mai putin vizibile ale Budapestei, au declansat actiuni concertate impotriva statului roman si implicit asupra romanilor afectati de aceasta ofensiva. O parte dintre acestia, lipsiti in propria tara de drepturi elementare cum ar fi acela de pastrare a identitatii nationale (vezi localitatea Doboi din Harghita, si multe altele, unde romanii iti spun in maghiara ca sunt romani), supusi la presiuni de neimaginat pentru cineva din afara zonei, pentru a-si uita limba sau pentru a pleca de acolo, acestia protesteaza. La cine insa? La un Guvern complice cu lobbyul maghiar in deturnarea Fundatiei Gojdu, sau la destructurarea Statului roman prin adoptarea acelui Statut al minoritatilor? La un Guvern care a uitat de cei 100.000 de romani din Romania care traiesc la fel de greu ca romanii din Timocul sarbesc si bulgaresc, Sudul Basarabiei sau Nordul Bucovinei?

Patru asociatii romanesti si una a tiganilor, toate din Harghita, protesteaza impotriva intentiei Consiliului National Secuiesc de a declara autonomia teritoriala intr-o zona cu peste 100 de cetati dacice si castre romane si pe care doar Stalin a mai avut ticalosia sa o faca regiune autonoma. Nu au speranta ca "patricienii" care conduc destinele guvernului roman sa-I auda. O fac pentru a-si face datoria fata de constiinta lor de cetatean roman si fata de Romania, din inima fiecaruia dintre ei. Romanian Global News publica acest protest cu speranta ca oriunde in lume, acolo unde vibreaza inca lumina sufletului romanesc sa fie luata o atitudine, chiar daca ea inseamna si o simpla rugaciune.

"Aflam cu ingrijorare din presa locala despre intentiile Consiliului National Secuiesc de a organiza pe 15 martie o "Mare adunare Nationala" la Odorheiul Secuiesc, cu prilejul careia sa se exprime vointa ferma pentru autonomie teritoriala. Suntem consternati ca sfidarea extremista poate lua o asemenea amploare, in vreme ce puterea actuala se uzeaza in frictiuni politice minore, care n-au nici o relevanta din perspectiva interesului national.

Ne ingrijoreaza de asemenea actiunile internationale ale acelorasi organizatii, care au scopul de a conditiona aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana de garantarea autonomiei "Tinutului Secuiesc", actiune vadit dusmanoasa la adresa Romaniei.

Toate aceste manifestari si actiuni se reflecta negativ in primul rand asupra conditiei de minoritari numeric a romanilor in zona, ale caror probleme n-au fost puse niciodata serios in dezbaterea executivului, desi contextul in care tendintele autonomiste capata o asemenea intensitate si amploare, ar impune o abordare responsabila a acestei problematici", se arata in protestul primit la redactie.

Printre semnatari se numara si Asociatia Comunitara a Romanilor din Odorheiul Secuiesc, Societatea Cultural Patriotica "Avram Iancu"- filiala Harghita, Fundatia Culturala "Miron Cristea", Asociatia "Glasul Calimanilor".


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Romania colcaie de teroristi (2980 afisari)
 Front maghiar pentru "Tinutul Secuiesc" (2552 afisari)
 Despre oportunism, intransigenta si ipocrizie (1712 afisari)
 Rusia ameninta asimetric (1510 afisari)
 Steaua rupta in doua! (1418 afisari)
 Celine Dion si-a "electrizat" fanii cu parul de pe picioare (3956 afisari)
 Kit-ul asasinului profesionist, gasit la Ambulanta Iasi (3666 afisari)
 Pedepsiti de parinti cu nume ciudate (3522 afisari)
 Elena Udrea, suparata pe desenele animate din emisiunea Animat Planet (3342 afisari)
  Inima Europei va fi islamizata in 15 ani (3107 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00776 sec.