Ziua Logo
  Nr. 4176 de joi, 6 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2008-03-06
alwis46 (...@yahoo.com, IP: 86.121.237...)
2008-03-06 11:26
A zis cineva Tuhacevski ?

Marele strateg Tuhacevski, asa cum il categorisea un forumist, a fost de fapt un mare dobitoc.
Lasam la o parte cartile lui despre strategie si care vadesc mai degraba o adanca aplecare pentru activitatea de politruc decat pentru cea militara.
Aduc in discutie propunerea "marelui strateg" Tuhacevski de producere in URSS a 50-100.000 tancuri intr-un singur an - 1928.
Propunerea i-a fost facuta lui Stalin in decembrie 1927.
La vremea aia Germania nu avea nici un tanc iar armata ei numara doar 100.000 de soldati.
La 1 septembrie 1939 Germania a intrat in razboi cu fix 2.977 tancuri acest numar fiind unul din argumentele cu care Germania era invinovatita ca fiind agresoare.
Pai daca URSS, campioana luptei pentru pace vroia sa produca, dupa creierul lui Tuhacevski 50-100.000 tancuri intr-un singur an, oare cum ar fi trebuit sa fie privita ?
Bilantul pentru lunile de dinainte de 1939 si pentru toti anii de razboi al Germaniei este de 24.241 tancuri conform "Encyclopedia of German Tanks of World War Two" , Arm and armor Press, London, 1978, pag. 261.
Varful productiei de tancuri in al doilea razboi mondial a fost anul 1944.
In acest an de varf, URSS, SUA, Marea Britanie, Germania, Italia, Japonia si Canada, luate toate impreuna, nu aveau 100.000 de tancuri.
strategul Tuhacevski vroia insa ca pe timp de pace, doar intr-un singur an sa produca acest numar de tancuri.
Semnificativ este ca dupa razboi, URSS, un adevart gigant industrial, avea cam 50.000 de tancuri dar toate acestea erau rezultatul unei acumulari in cateva zeci de ani incepand cu 1930, atat din productia proprie cat si din ajutorul american de razboi.
Strategul Tuhacevski nu a putut insa sa vada mai departe de tancul in sine crezand ca pentru un tanc sunt de ajuns doar acei 3 sau 5 militari care compun echipajul masinii de lupta.
Strategul Tuhacevski nu a putu sa vada mai departe un alt lucru. Ca sa produci un asa numar de tancuri trebuie sa faci o conversie a combinatelor de producere a locomotivelor, tractoarelor, strungurilor si a altor masini. Toate aceste combinate trec la productia stricta de componente de tancuri.
Si dupa ce ai produs tancurile alea ce faci cu uzinele respective ? O reconvertire a lor dureaza un an-doi si intr-un caz si in celalalt si aceste convertiri si reconvertiri necesita sume uriase de bani, inimaginabile.
Practic, in tara aia, cinci ani de zile nu se mai produc locomotive, tractoare, masini ci numai tancuri.
Dar tancurile alea in 5-6 ani sunt deja depasite. Ce faci atunci cu suta aia de mii de fieratanii ?
Si acum sa vedem pana unde nu a mers strategul Tuhacevski cu gandirea.
Ziceam ceva de echipajul tancului.
Ei bine, acestia nu sunt decat varful aisbergului.
O divizie moderna de tancuri are in componenta 200-300 de tancuri si tot atat avea si in WW II.
In 1927 nici o tara din lume nu avea o divizie de tancuri.
Marele strateg Tuhacevski visa la 170-500 divizii de tancuri in 1927 !
LUand in considerare numarul de oameni dintr-un tanc rezulta ca echipajele trebuiau sa insumeze intre 150.000 si 500.000 de tanchisti.
Dar tancurile astea, se descurca numai cu echipajele de pe ele ?
Ntza dragii mei !
Tancurile trebuie sa fie asigurate cu combustibili si uleiuri. Tancurile mai au nevoie de proiectile pentru tunuri si gloante pentru mitraliere. Tancurile mai au nevoie sa fie reparate. Pentru ca sa fie reparate, tancurile trebuie sa fie scoase de cineva din campul de lupta si tractate la ateliere mobile de lucru de pe front.
Ca sa fie reparate, tancurile au nevoie de piese de schimb. Ca sa aduci motoare de tanc, senile si alte componenete in atelierele astea trebuie sa le transporte cineva. Asigurarea cu combustibili si uleiuri inseamna coloane de cisterne conduse de unul sau doi soferi. Ca sa ai un depozit de munitii trebuie sa le transporte alte coloane de masini conduse si ele de oameni, iar depozitele trebuie pazite si mai trebuie in ele si niste oameni la manevra. Ateleirele alea de lucru necesita strunguri, freze si alte masini-unelte toate manevrate de oameni.
Companiile de tractare si transport catre atelierele mobile necesita masini de tractat si oameni.
Razboiul inseamna morti si raniti. Mortii trebuie ingropati, ranitii evacuati catre spitalele de campanie si asta inseamna alte coloane de masini si alti oameni, sanitari, medici, brancardieri, soferi, oameni de garda.
fiecare esalon de lupta al unei formatiouni de tancuri trebuie sa aiba o structura de comanda, de la nivel de companie la nivel de armata de tancuri ori asta inseamna foarte multi oameni.
Tancurile trebuie in anumite situatii sa aiba un drum si un pod pregatite ori sa le fie deminate drumurile ori asta inseamna ca pe langa tancuri sa existe si formatiuni de genisti si ele cu structurile lor de comanda.
Marle formatiuni de tancuri nu se deplaseaza singure si nu stau sub cerul liber pazite numai de echipajele de pe ele. Fiecare divizie de tancuri trebuie sa aiba pe langa ea propriul ei regiment de infanterie motorizata iar o armata de tancuri trebuie sa aiba in plus si o divizie de infanterie motorizata, toate aceste structuri militare conexe insemnand alte masinarii si alti oameni, alte coloane de cisterne si masini cu munitie si tot asa, este o adevarata banda a lui Mobius.
Pentru o mie de tancuri, adica un corp de armata, la nivelul anului 1940, mai erau necesare si urmatoarele:
266 masini blindatei, 352 tractoare, 358 guri de tun, 5.165 masini, 36.080 soldati si ofiteri.
Revenind la "strategia geniala" a lui Tuhacevski, daca luam in calcul numarul lui de 50-100.000 de tancuri, ei bine, necesarul, luand in calcul "orizontala" pe corpuri de armata, pe langa aceste tancuri, este urmatorul :
1.800.000-3.600.000 soldati, 18-36.000 de tractoare, 18-36.000 tunuri, 13-26.000 masini blindate, 250-500.000 de masini.
Genial Tuhacevski asta, Germania avea o armata de doar 100.000 de soldati in anul 1927, el vroia sa aiba doar soferi aproape o jumatate de milion.
Se pare in marea lui gandire strategica, Tuhacevski avea impresia ca tancurile alea sunt un fel de telegute iar in urma lor or sa alerge cativa soldati gafaind sau in carute trase de cai.
Exista un principiu de la care nu se abate nici o tara in timp de pace.
Armata nu trebuie sa depasesca 1% din totalul populatiei altfel economia tariim respective incepe sa gafaie si sa se gripeze..
La acea data, URSS avea 150.000.000 locuitori iar armata ei nu depasea ca marime cifra de 1.500.000 soldati in total.
Marele strateg Tuhacevski visa la o armata intre1.800.000 si 3.600.000 de soldati "numai pentru tancuri" si asta pe timp de pace.
Genial Tuhacevski nu-i asa ?
Ei bine, d-aia l-a impuscat Stalin
Pentru ca genialitatea lui sa nu puna pe butuci URSS si sa nu se molipseasca si altii de la Tuhacevski.

Seherezada din din 1001 de Zile (...@yahoo.com, IP: 87.65.188...)
2008-03-06 12:18
Tuhacevki sau nu ... balerinii principali nu au reusit sa-si urmeze planurile ...

Se pare ca ... cu tot Pactul cu nemti din 1939, ...
batjuska Stalin avea in gind planul sa bombardeze Germania ... insa nu inainte de 1943-44. (de aia si pactul, ... sa aibe timp de pregatire)

Doar ca pasii de balet nu au urmat planul lui ...

Balerinul Hitler ( cucerise deja Polonia, Franta ...),
si care nu a dorit niciodata ingenunchierea Angliei, ...
urmarea deja incheierea unui tratat de pace, ceea ce ar fi dus la terminarea razboiului cu victoria Germaniei, chiar in 1940 ...

Doar ca balerinul Churchill, ...
avind ferma convingere ca Nazismul era un mai mare dusman pentru Anglia decit comunismul, ...
a reusit (mai 1940) sa rastoarne pozitia majoritara a cabinetului de a negocia cu Hitler prin intermediul lui Mussolini (Foreign Secretary Lord Halifax ...)

Asa ca balerinul Hitler, ... totalmente buimacit de pozitia Londrei,
s-a zapacit si a inceput actiunea on-off ``London Blitz`` (sept.1940) pe care a abortat-o definitiv in mai 1941, ...

fiindca i-a venit ideea ``geniala`` sa-si mute bombardierele in est si sa atace Rusia mai devreme decit planuia, ...
presupunind ca daca ii anihileaza si pe rusi (... o miscare pentru care NU era pregatit, insa care i se parea "floare la ureche")...,
Anglia se va lasa impresionata ... si va schimba macazul ...
(plus ca evita si o posibila aliantza Anglia-Rusia, care i se parea probabila)

Asa se face ca si balerinul Stalin a fost luat pe nepusa masa de atacul nepregatit al lui Hitler, ... si a lasat balta visele de bombardare a Germaniei, ...

and the rest is history ... si pasi de balet ...
care au dus la infringerea Germaniei, la victoria democratiilor occidentale, ... dar si la victoria imperiului tiraniei sovietice (cu renumitul baletul rus de la Bolshoi ...)

alwis46 (...@yahoo.com, IP: 86.121.237...)
2008-03-06 12:32
Re: Tuhacevki sau nu ... balerinii principali nu au reusit sa-si urmeze planurile ...

Polonia a fost impartita juma-juma intre rusi si germani si uite asa s-a facut de au avut ele granita comuna, granita care a fost calcata pe 21 iunie 1941 de trupele germane.
Hitler i-a luat-o inainte cam cu doua saptamani lui Stalin pentru ca generalisimul de la Kremlin prevazuse invazia ruseasaca in Europa la inceputul lui iulie.
Germania era primul obstacol in calea lui Stalin care avea in planurile lui ideea de instaurare a revolutiei bolsevice in toata Europa pana la Atlantic.
D-aia a si incheiat Stalin acel Pact cu Hitler la 23 august 1939, ca sa-i adoarma vigilenta caporalului cu mustata ca o musca.
Pana la urma Stalin i-a pacalit si pe Churchill si pe Roosevelt si asa a reusit sa bolsevizeze doar juma de Europa.
Ce a fost dupa aia, am simtit pe pielea noastra.


La 2008-03-06 12:18:42, Seherezada a scris:

> Se pare ca ... cu tot Pactul cu nemti din 1939, ...
> batjuska Stalin avea in gind planul sa bombardeze Germania ... insa nu
> inainte de 1943-44. (de aia si pactul, ... sa aibe timp de pregatire)
>
> Doar ca pasii de balet nu au urmat planul lui ...
>
> Balerinul Hitler ( cucerise deja Polonia, Franta ...),
> si care nu a dorit niciodata ingenunchierea Angliei, ...
> urmarea deja incheierea unui tratat de pace, ceea ce ar fi dus la
> terminarea razboiului cu victoria Germaniei, chiar in 1940 ...
>
> Doar ca balerinul Churchill, ...
> avind ferma convingere ca Nazismul era un mai mare dusman pentru
> Anglia decit comunismul, ...
> a reusit (mai 1940) sa rastoarne pozitia majoritara a cabinetului de a
> negocia cu Hitler prin intermediul lui Mussolini (Foreign Secretary
> Lord Halifax ...)
>
> Asa ca balerinul Hitler, ... totalmente buimacit de pozitia Londrei,
> s-a zapacit si a inceput actiunea on-off ``London Blitz`` (sept.1940)
> pe care a abortat-o definitiv in mai 1941, ...
>
> fiindca i-a venit ideea ``geniala`` sa-si mute bombardierele in est si
> sa atace Rusia mai devreme decit planuia, ...
> presupunind ca daca ii anihileaza si pe rusi (... o miscare pentru
> care NU era pregatit, insa care i se parea "floare la ureche")...,
> Anglia se va lasa impresionata ... si va schimba macazul ...
> (plus ca evita si o posibila aliantza Anglia-Rusia, care i se parea
> probabila)
>
> Asa se face ca si balerinul Stalin a fost luat pe nepusa masa de
> atacul nepregatit al lui Hitler, ... si a lasat balta visele de
> bombardare a Germaniei, ...
>
> and the rest is history ... si pasi de balet ...
> care au dus la infringerea Germaniei, la victoria democratiilor
> occidentale, ... dar si la victoria imperiului tiraniei sovietice (cu
> renumitul baletul rus de la Bolshoi ...)
>
>
>

tarceam din belgia (...@hotmail.com, IP: 213.37.173...)
2008-03-06 12:32
Re: A zis cineva Tuhacevski ?

seherezada,

am inceput sa "baletez" prin casa :) vorba aia, ptrea multi balerini MARI :)

cotrofelnitza (...@netscape.net, IP: 70.240.225...)
2008-03-06 14:48
Re: A zis cineva Tuhacevski ?

La 2008-03-06 11:26:36, alwis46 a scris:

...Altvis, n-ai imaginatie. Nici constructiva, nici destructiva.
Numai instructiva.
Ca, pai, dac-a existat tramvai cu cai, de ce nu/si tramvai cu tanc.
Decit cu boii si/sau musca la arat, de ce nu cu tancu'?
[la cules ar fi fost mai greu, da pa vremurile alea, cit si mai hau tirziu,
rusii avea talentu' sa culeaga numai firimituri mai mult decit semanau]...
Da trenu' e cioaca. Patru tancuri putea misca un tren baban cit juma' din Siberia. [ai trebuia adaptate niste roate fierate, ca d-aia are rusii ecartamentu' mai labartzat].
In plus se putea apara de avioane cu mijloacele la bord.
Cam asa vad io bancu' cu tancu'...


> Marele strateg Tuhacevski, asa cum il categorisea un forumist, a fost
> de fapt un mare dobitoc.
> Lasam la o parte cartile lui despre strategie si care vadesc mai
> degraba o adanca aplecare pentru activitatea de politruc decat pentru
> cea militara.
> Aduc in discutie propunerea "marelui strateg" Tuhacevski de producere
> in URSS a 50-100.000 tancuri intr-un singur an - 1928.
> Propunerea i-a fost facuta lui Stalin in decembrie 1927.
> La vremea aia Germania nu avea nici un tanc iar armata ei numara doar
> 100.000 de soldati.
> La 1 septembrie 1939 Germania a intrat in razboi cu fix 2.977 tancuri
> acest numar fiind unul din argumentele cu care Germania era
> invinovatita ca fiind agresoare.
> Pai daca URSS, campioana luptei pentru pace vroia sa produca, dupa
> creierul lui Tuhacevski 50-100.000 tancuri intr-un singur an, oare cum
> ar fi trebuit sa fie privita ?
> Bilantul pentru lunile de dinainte de 1939 si pentru toti anii de
> razboi al Germaniei este de 24.241 tancuri conform "Encyclopedia of
> German Tanks of World War Two" , Arm and armor Press, London, 1978,
> pag. 261.
> Varful productiei de tancuri in al doilea razboi mondial a fost anul
> 1944.
> In acest an de varf, URSS, SUA, Marea Britanie, Germania, Italia,
> Japonia si Canada, luate toate impreuna, nu aveau 100.000 de tancuri.
> strategul Tuhacevski vroia insa ca pe timp de pace, doar intr-un
> singur an sa produca acest numar de tancuri.
> Semnificativ este ca dupa razboi, URSS, un adevart gigant industrial,
> avea cam 50.000 de tancuri dar toate acestea erau rezultatul unei
> acumulari in cateva zeci de ani incepand cu 1930, atat din productia
> proprie cat si din ajutorul american de razboi.
> Strategul Tuhacevski nu a putut insa sa vada mai departe de tancul in
> sine crezand ca pentru un tanc sunt de ajuns doar acei 3 sau 5
> militari care compun echipajul masinii de lupta.
> Strategul Tuhacevski nu a putu sa vada mai departe un alt lucru. Ca sa
> produci un asa numar de tancuri trebuie sa faci o conversie a
> combinatelor de producere a locomotivelor, tractoarelor, strungurilor
> si a altor masini. Toate aceste combinate trec la productia stricta de
> componente de tancuri.
> Si dupa ce ai produs tancurile alea ce faci cu uzinele respective ? O
> reconvertire a lor dureaza un an-doi si intr-un caz si in celalalt si
> aceste convertiri si reconvertiri necesita sume uriase de bani,
> inimaginabile.
> Practic, in tara aia, cinci ani de zile nu se mai produc locomotive,
> tractoare, masini ci numai tancuri.
> Dar tancurile alea in 5-6 ani sunt deja depasite. Ce faci atunci cu
> suta aia de mii de fieratanii ?
> Si acum sa vedem pana unde nu a mers strategul Tuhacevski cu
> gandirea.
> Ziceam ceva de echipajul tancului.
> Ei bine, acestia nu sunt decat varful aisbergului.
> O divizie moderna de tancuri are in componenta 200-300 de tancuri si
> tot atat avea si in WW II.
> In 1927 nici o tara din lume nu avea o divizie de tancuri.
> Marele strateg Tuhacevski visa la 170-500 divizii de tancuri in 1927
> !
> LUand in considerare numarul de oameni dintr-un tanc rezulta ca
> echipajele trebuiau sa insumeze intre 150.000 si 500.000 de
> tanchisti.
> Dar tancurile astea, se descurca numai cu echipajele de pe ele ?
> Ntza dragii mei !
> Tancurile trebuie sa fie asigurate cu combustibili si uleiuri.
> Tancurile mai au nevoie de proiectile pentru tunuri si gloante pentru
> mitraliere. Tancurile mai au nevoie sa fie reparate. Pentru ca sa fie
> reparate, tancurile trebuie sa fie scoase de cineva din campul de
> lupta si tractate la ateliere mobile de lucru de pe front.
> Ca sa fie reparate, tancurile au nevoie de piese de schimb. Ca sa
> aduci motoare de tanc, senile si alte componenete in atelierele astea
> trebuie sa le transporte cineva. Asigurarea cu combustibili si uleiuri
> inseamna coloane de cisterne conduse de unul sau doi soferi. Ca sa ai
> un depozit de munitii trebuie sa le transporte alte coloane de masini
> conduse si ele de oameni, iar depozitele trebuie pazite si mai trebuie
> in ele si niste oameni la manevra. Ateleirele alea de lucru necesita
> strunguri, freze si alte masini-unelte toate manevrate de oameni.
> Companiile de tractare si transport catre atelierele mobile necesita
> masini de tractat si oameni.
> Razboiul inseamna morti si raniti. Mortii trebuie ingropati, ranitii
> evacuati catre spitalele de campanie si asta inseamna alte coloane de
> masini si alti oameni, sanitari, medici, brancardieri, soferi, oameni
> de garda.
> fiecare esalon de lupta al unei formatiouni de tancuri trebuie sa aiba
> o structura de comanda, de la nivel de companie la nivel de armata de
> tancuri ori asta inseamna foarte multi oameni.
> Tancurile trebuie in anumite situatii sa aiba un drum si un pod
> pregatite ori sa le fie deminate drumurile ori asta inseamna ca pe
> langa tancuri sa existe si formatiuni de genisti si ele cu structurile
> lor de comanda.
> Marle formatiuni de tancuri nu se deplaseaza singure si nu stau sub
> cerul liber pazite numai de echipajele de pe ele. Fiecare divizie de
> tancuri trebuie sa aiba pe langa ea propriul ei regiment de infanterie
> motorizata iar o armata de tancuri trebuie sa aiba in plus si o
> divizie de infanterie motorizata, toate aceste structuri militare
> conexe insemnand alte masinarii si alti oameni, alte coloane de
> cisterne si masini cu munitie si tot asa, este o adevarata banda a lui
> Mobius.
> Pentru o mie de tancuri, adica un corp de armata, la nivelul anului
> 1940, mai erau necesare si urmatoarele:
> 266 masini blindatei, 352 tractoare, 358 guri de tun, 5.165 masini,
> 36.080 soldati si ofiteri.
> Revenind la "strategia geniala" a lui Tuhacevski, daca luam in calcul
> numarul lui de 50-100.000 de tancuri, ei bine, necesarul, luand in
> calcul "orizontala" pe corpuri de armata, pe langa aceste tancuri,
> este urmatorul :
> 1.800.000-3.600.000 soldati, 18-36.000 de tractoare, 18-36.000 tunuri,
> 13-26.000 masini blindate, 250-500.000 de masini.
> Genial Tuhacevski asta, Germania avea o armata de doar 100.000 de
> soldati in anul 1927, el vroia sa aiba doar soferi aproape o jumatate
> de milion.
> Se pare in marea lui gandire strategica, Tuhacevski avea impresia ca
> tancurile alea sunt un fel de telegute iar in urma lor or sa alerge
> cativa soldati gafaind sau in carute trase de cai.
> Exista un principiu de la care nu se abate nici o tara in timp de
> pace.
> Armata nu trebuie sa depasesca 1% din totalul populatiei altfel
> economia tariim respective incepe sa gafaie si sa se gripeze..
> La acea data, URSS avea 150.000.000 locuitori iar armata ei nu depasea
> ca marime cifra de 1.500.000 soldati in total.
> Marele strateg Tuhacevski visa la o armata intre1.800.000 si 3.600.000
> de soldati "numai pentru tancuri" si asta pe timp de pace.
> Genial Tuhacevski nu-i asa ?
> Ei bine, d-aia l-a impuscat Stalin
> Pentru ca genialitatea lui sa nu puna pe butuci URSS si sa nu se
> molipseasca si altii de la Tuhacevski.
>

XL5 (...@yahoo.com, IP: 193.231.107...)
2008-03-06 16:06
Re: Tuhacevki sau nu ... balerinii principali nu au reusit sa-si urmeze planurile ...

La 2008-03-06 12:18:42, Seherezada a scris:

> Se pare ca ... cu tot Pactul cu nemti din 1939, ...
> batjuska Stalin avea in gind planul sa bombardeze Germania ... insa nu
> inainte de 1943-44. (de aia si pactul, ... sa aibe timp de pregatire)
>
> Doar ca pasii de balet nu au urmat planul lui ...
>
> Balerinul Hitler ( cucerise deja Polonia, Franta ...),
> si care nu a dorit niciodata ingenunchierea Angliei, ...
> urmarea deja incheierea unui tratat de pace, ceea ce ar fi dus la
> terminarea razboiului cu victoria Germaniei, chiar in 1940 ...
>
> Doar ca balerinul Churchill, ...
> avind ferma convingere ca Nazismul era un mai mare dusman pentru
> Anglia decit comunismul, ...
> a reusit (mai 1940) sa rastoarne pozitia majoritara a cabinetului de a
> negocia cu Hitler prin intermediul lui Mussolini (Foreign Secretary
> Lord Halifax ...)
>
> Asa ca balerinul Hitler, ... totalmente buimacit de pozitia Londrei,
> s-a zapacit si a inceput actiunea on-off ``London Blitz`` (sept.1940)
> pe care a abortat-o definitiv in mai 1941, ...
>
> fiindca i-a venit ideea ``geniala`` sa-si mute bombardierele in est si
> sa atace Rusia mai devreme decit planuia, ...
> presupunind ca daca ii anihileaza si pe rusi (... o miscare pentru
> care NU era pregatit, insa care i se parea "floare la ureche")...,
> Anglia se va lasa impresionata ... si va schimba macazul ...
> (plus ca evita si o posibila aliantza Anglia-Rusia, care i se parea
> probabila)
>
> Asa se face ca si balerinul Stalin a fost luat pe nepusa masa de
> atacul nepregatit al lui Hitler, ... si a lasat balta visele de
> bombardare a Germaniei, ...
>
> and the rest is history ... si pasi de balet ...
> care au dus la infringerea Germaniei, la victoria democratiilor
> occidentale, ... dar si la victoria imperiului tiraniei sovietice (cu
> renumitul baletul rus de la Bolshoi ...)
>
>
>
D-na Seherezada , probabil ca va referiti la " Planul Furtuna " , o uriasa ofensiva pe care Stalin ar fi planuit-o impotriva vestului . Despre ea vorbeste Victor Suvorov in cartea sa " Spargatorul de Gheatza " . Suvorov afirma insa ca ofensiva ar fi fost planuita in realitate pentru vara lui '41 si ca atacul lui Hitler i-ar fi dat peste cap planurile . Alti istorici nu acorda prea mult credit acestei ipoteze .
Din pacate , arhivele militare ruse nu sint usor accesibile ( Suvorov a profitat de rangul sau de ofoter GRU pentru a le studia asa ca polemica ramine deschisa .
Cit anume din ce a vazut Suvorov in acele arhive era doar un exercitiu de Stat Major si cit anume erau planuri reale , nu putem decit sa speculam . E putin probabil ca autoritatile ruse sa sprijine o cercetare stiintifica cu iz revizionist !
PS Vad ca si d-l Alwiss l-a citit pe Suvorov . Intr-adevar , se pare ca geniul militar al lui Tuhacevsky este doar un mit . Intre altele , s-a remarcat prin cruzimea cu care a zdrobit revoltele taranesti din anii '20 , folosind si gaze toxice .
PPS Suvorov are cuvinte dure si la adresa altui mare erou al istoriografiei militare sovietice , generalul Jukov . Si el s-a remarcat printr-o mare cruzime fata de propriii soldati .

Seherezada din din 1001 de Zile (...@yahoo.com, IP: 87.65.188...)
2008-03-06 16:55
Re: XL5, ... nu Suvorov, ... ci altceva ...

nu, nu ma iau dupa ``Icebreaker`` al lui Suvorov ...
fiindca ...

nu prea am incredere ca CEEA ce se intimpla in REALITATE, poate fi rezultatul unor planuri minutioase gindite de tot felul de ``netoti`` pe care apoi noi si istoria ii numim ``genii miltare`` ...

da, ... pot exista ``planuri geniale``, dar alea nu reusesc in realitate, fiindca mereu se intimpla ceva care le dejoaca ...

Prefer sa cred ca TOT ceea ce se intimpla PINA la URMA, este rezultatul unui balet de ``accidente`` creat de un misterios coreograf ...

A aparut de curind o carte care mi s-a parut interesanta ...
``Fateful Choices: Ten Decisions That Changed the World, 1940-1941``
de unul Ian Kershaw ...

care prezinta ideea ca cele intimplate in WWII si rezultatul razboiului, s-ar fi datorat unor bijbiieli cruciale care au avut loc in perioada 1940-41 ...
in care toti participantii au fost obligati sa-si dejoace propriile planuri ``geniale``.
Iar elementul ``accident`` a fost ... prim-balerina Churchill !

Iata acele decizii fatale ...

Decision 1:
May 1940. The British War Cabinet, driven by Churchill, agrees to fight on after the German blitzkrieg defeat of France, despite loud calls for negotiated settlement.

Decision 2:
Hitler decides to attack the Soviet Union.

Decision 3:
Japan decides to seize the Golden Opportunity and turn south, going after the colonial empires of the countries that have fallen to Hitler.

Decision 4:
Mussolini decides to join the war on Hitler's side to grab a share of the spoils.

Decision 5:
Roosevelt decides to lend a helping hand to England.

Decision 6:
Stalin decides he knows best and ignores all the clear signals that Germany is going to invade.

Decision 7:
Roosevelt decides to wage undeclared war.

Decision 8:
Japan decides to go to war against the United States.

Decision 9:
Hitler decides to declare war on the USA.

Decision 10:
Hitler decides to kill the Jews.



Ereticul din Bucuresti (...@k.ro, IP: 86.107.240...)
2008-03-06 21:23
Decizia 10 ...

"Decision 10:
Hitler decides to kill the Jews"

Asta e falsa; decizia era de a-i deporta in Madagascar - schimbata in a-i deporta in teritoriile nou cucerite din Est ... nici pomeneala de "kill"
In plus, varianta "solutiei finale" este considerata a fi adoptata in 1942, ca urmare a conferintei de la Wanassee - asta daca e sa ne luam dupa miturile oficiale ... si 1942 e putin dupa 40-41 ...

Seherezada din din 1001 de Zile (...@yahoo.com, IP: 87.65.188...)
2008-03-06 21:39
Re: Decizia 10 ...


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Lovitura de Sinod (5099 afisari)
 Eroare criminala (2026 afisari)
 Obama - Clinton duel relansat (1842 afisari)
 UE ataca Ucraina pe Bastroe (1242 afisari)
 "Reabilitarea" lui Stalin (1139 afisari)
 Boris, baiatul de pe Marte, spune ca oamenii vor trai vesnic (19009 afisari)
 O revista pentru barbati din Marea Britanie publica poze sexy cu Carla Bruni  (4310 afisari)
 Elena Basescu: Poti sa ai si esecuri, poti sa ai si succesuri (3328 afisari)
 Dmitri Medvedev catre Occident: "Va vom cumpara" (2954 afisari)
 Desi grav bolnav de cancer, Patrick Swayze nu paraseste platourile de filmare (2395 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00888 sec.