Ziua Logo
  Nr. 4169 de miercuri, 27 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Social

2008-02-27

Comentarii: 9, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Ratacitul
2008-02-26 22:40:50

"Pactul pentru Educatie, la Basescu". Cei sapte ani de acasa se includ?

"-- Presedintele Traian Basescu i-a invitat pe liderii partidelor parlamentare la consultari pe tema Planului National pentru Educatie, intalnirea urmand sa aiba loc astazi, la Palatul Cotroceni. "

O fi Lenutza plecata, vrea sa bea si el un spritz cu prietenii.

M_D_L
2008-02-27 16:12:15

Metoda scientometrica (lucrul la banda)

In timpul liceului (industrial) faceam practica la o uzina din localitate. Acolo am dat peste un vecin de la tara, din satul bunicilor, care lucra la strungarie.
Ma duceam des pe la el, ca sa mai stam de vorba. Era foarte ocupat cu ce facea acolo, incat aproape ca ca nu m-a bagat in seama. Mi-am dat seama ca nu este o meserie buna, daca ti se cronometreaza totul: de cate ori te duci la WC, in cate secunde faci operatia cutare, etc. Cand il vedeau ca sta un pic, trimiteau normatorul sa-i recalculeze timpul alocat fiecarei operatii. Nici inginerii nu aveau o soarta mult mai buna. Intrau in fabrica la ora fixa, stateau intr-un mediu artificial, cu zumzet de scule pneumatice, suportau frigul din halele de productie (geamuri sparte, curent), erau buzunariti de portari la fel ca muncitorii, la iesirea din fabrica. In asa hal ma scarbise practica in uzina, incat imi intrase in cap sa nu mai dau la facultate si sa ma fac mic meserias (fabricant de cruci de marmura, fotograf, depanator radio, apicultor, etc) sau mai bine gestionar la un complex alimentar, desi eram pasionat de electronica si eram bun la tehnica. Vazusem ca toti acestia erau relaxati, le picau ciubucuri, aveau timp si de o berica la pranz, nu aveau sefi care sa tipe la ei. Poate ca era mai bine asa. Toti gestionarii de la complexurile comerciale si alimentare sunt acum mari patroni (magazine, fabrici de mezeluri, etc), pentru ca au avut de unde sa fure.

M_D_L
2008-02-27 16:16:22

Metoda scientometrica (birocratia stiintifica) - II

Intr-o situatie asemanatoare cu cea a strungarului despre care v-am povestit se afla acum cei care lucreaza in cercetare si invatamantul superior. Sunt prea multi cu diploma (scosi pe banda dupa "revolutie", fara sa stie sa faca ceva) si nu sunt suficiente locuri de munca. S-au introdus niste norme de "evaluare" a performantei stiintifice, chiar "stintifice". Daca publici un articol in revista X ti se acorda x puncte, daca participi la o sesiune de comunicari stiintifice mai castigi y puncte si tot asa. Toti umbla cu limba scoasa sa "publice" cat mai mult, ca sa le creasca salariul si functia.
Boala asta s-a extins si la profesorii de liceu. Se strang mai multi, fac cheta si platesc pe cineva ca sa scrie o carte in numele lor. Cu banii pentru mancare se duc pe cheltuiala lor la tot felul de simpozioane si sesiuni de comunicari stiintifice, ca sa le creasca punctajul (citesc referate - nimic serios). E o adevarata arta supravietuirea in conditiile astea. Daca nu ai tupeu si nu te bagi in fata, mori cu zile.
Nimeni nu se intereseaza de ce ar trebui sa fie activitatea principala a cadrelor didactice si anume pregatirea elevilor si studentilor.
La facultati situatia este jalnica. Salariile celor cu gradul didactic de profesor sunt uriase in raport cu cele ale asistentilor sau lectorilor (total nejustificat, pentru ca in Franta, tara cu traditie in domeniul stiintific, un profesor are salariul doar de doua ori mai mare ca al asistentilor), asa ca toti vor sa ajunga profesori in cel mai scurt timp.
In loc sa investeasca banii alocati de guvern pentru cumpararea de echipament de uz didactic, pentru studenti, domnii de la universitati s-au apucat sa-si ia tot felul de aparate scumpe, pe care sa le foloseasca la "cercetare" si la scos "articole" pe banda (practic au deturnat fondurile). Majoritatea fiind habarnisti la practica, nu au stiut ce sa comande (i-a durut in spate, ca nu erau banii lor) si au aruncat banii la repezeala pe aparate incomplete si incompatibile unele cu celelelte. De fapt ei nici nu cerceteaza ci numai se fac. Este un adevarat spectacol de pantomima, un fel de corul surdo-mutilor. O populatie care s-a invatat sa fure (de foame) pe timpul comunistilor si sa minta in modul cel mai natural posibil (raportari false la productie, etc) nu poate avea alt comportament. Si-au invatat si copiii sa faca la fel.
Strainii stiu ca cercetarea de la noi este fictiva, dar ii lasa in pace, chiar le acopera impostura, pentru ca sunt interesati sa se inveseze scara valorii in societatea noastra si sa ajungem cat mai rau.
Laboratoarele in care ar trebui sa invete studentii sunt sali mai mult goale. Se efectueaza lucrari de-a dreptul banale, care inainte se faceau la liceu. Nu este de mirare ca studentii nu stiu nimic la absolvire si nu isi gasesc de lucru in domeniul pentru care se considera ca sunt calificati (teoretic, pe diploma).

M_D_L
2008-02-27 16:32:49

Metoda scientometrica (birocratia stiintifica) - III

Concluzia ar fi ca nu se poate evalua corect performanta in domeniul stiintific, prin metode care merg la strungarie. Am citit chiar in ziarul Ziua un articol (http://www.ziua.ro/display.php?data=2008-02-23&id=233597), in care se spunea ca niste cercetatori englezi ar fi ajuns la concluzia ca majoritatea celor care au facut mari descoperiri, marii inventatori si creatori in diverse domenii, erau de fapt niste "anormali", persoane care sufereau de sindromul Asperger (o forma de autism care nu afecteaza inteligenta). Numai "anormalii" sunt preocupati de o problema (tehnica, stiintifica) ani de zile, pana cand gasesc solutia. "Normalii" nu stau sa-si piarda timpul cu "prostiile" si cercetarea, ei ocupandu-se mai mult cu treburile serioase (strang bani, fac case si copii, se distreaza, etc). Ei numai se fac ca cerceteaza si acumuleaza "puncte" ca sa ocupe posturile bine platite.
Cercetarea adevarata ramane sa o faca cei care provin din familii bogate si care sunt dotati. Ei nu sunt stresati de greutatile de zi de zi si se pot concentra asupra unor lucruri (fenomene) misterioase, care trec neobsevate de catre cei "normali". E adevarat ca foarte multe invetii apartin unor indivizi saraci dar talentati, insa acestia si-au cheltuit ultimii bani ca sa-si puna ideile in practica si nu s-au realizat pe plan social (ex. clasic Nikola Tesla).

M_D_L
2008-02-27 17:30:00

Constatare

La un subiect de importanta nationala nu comenteaza nimeni. Parca nu ar avea copii de crescut, care trebuie pregatiti profesional, ca sa duca o viata mai buna ca a noastra.
Romanii se adapeaza la orice mizerie si nu vor sa lupte cu sistemul ticalosit. Daca stapanul e rau si nu-i plateste bine, atunci il fura sau se fac ca muncesc. Nu sar la gatul lui in niciun caz.
Acest comportament li se trage de la prostie. Isi inscriu copiii la facultati fara sa se intereseze in prealabil daca acolo se face treaba serioasa, sau se dau numai diplome fara valoare. Ei vor sa puna mana pe o diploma si sa se strecoare prin societate cu pile si matrapazlacuri.

georgems
2008-02-27 17:51:26

Re: Constatare

La 2008-02-27 17:30:00, M_D_L a scris:

Bine dom'le ai dreptate in ceea ce zici ,numai ca problemele astea trebuie puse la ministerul invatamantului sau la partidele la putere ca aici pe forum ,desi s-ar putea sa fie cate unul cu influenta, nu prea are efect, oricum e de apreciat efortul si substanta a ceea ce zici.

M_D_L
2008-02-27 18:00:06

DECRET-LEGE nr.xx din 27 februarie 2008 privind admiterea la liceu

1. Se renunta la Testele Nationale si la orice forma de examen, dar si la sistemul idiot prin care elevii sunt promovati la liceu pe baza mediei din timpul gimnaziului.

2. Incepand cu anul scolar 2007-2008 admiterea elevilor la liceu se va face pe baza unor punctaje stabilite dupa cum urmeaza:
- 100 puncte pentru fiecare persoana impuscata pe strada.
- 50 puncte pentru violuri sau talharii
- 25 puncte pentru furturi simple
- 5 puncte pentru tulburarea linistii publice.

3. Orice dispozitii contrare prezentului decret-lege se abroga.


La cat sunt de tampiti romanii, sa nu va mirati daca vor incepe sa se impuste intre ei, ca sa intre la liceu.

mirceapopa1979
2008-02-27 19:00:52

NU NEPOTISMULUI UNIVERSITAR

In ceea ce priveste invatzamantul universitar ar trebui sa se dea o lege prin care sa se elimine sistemul MAFIOT al CLANURILOR si NEPOTISMELOR care strica iremediabil calitatea invatzamantului,pentru ca aceste clanuri nenorocite provenite din fostul sistem comunist pur si simplu monopolizeaza universitatile de stat care le transforma in mosiile lor private.Si care bineinteles ca din postura de stapani ai mosiilor au grija sa exercite presiune asupra studentilor,inabusind orice reactiune la adresa conducerii si sa-si elimine din scoala colegii care ii contesta autoritatea.Bineinteles ca acest sistem stopeaza afirmarea oamenilor de valoare ,in locul lor fiind adusi cei care manifesta obedienta pana la slugarnicie fata de clanuri.Calitatea invatzamantului va avea de suferit pentru ca acele clanuri monopolizeaza monopolizeaza atat financiar cat si din punct de vedere al resusrselor umane.Aceste clanuri descurajeaza afirmarea studentilor cu personalitate in favoarea celor lipsiti de personalitati dornici de afirmari si privilegii nemeritate pe carte clanurile le ajuta sa se afirme prin intermediul subordonatilor seminaristi.Altfel spus universitatile sunt stat in stat pentru ca daca ti se intampla sa nu intri in gratiile unui clan,te pot trezi dat afara sau sa te arda la examene si sa nu te lasa sa continui studiile.Va pot spune ca sunt victima nepotismului pentru ca am denuntat pe fata ,respectiv pe forumurile universitatii magariile financiare ale clanului dominant,care bineinteles ca isi intareste influenta,avand o fabrica de doctorate care ii rasplateste pe cei care le sunt fideli cu titluri de doctorate pe baza unor lucrari create probabil prin metoda binecunoscuta COPY PASTE din lucrarile de Licenta ale studentilor.Din cauza ca am denuntat dedesupturile murdare ale Facultatii,am fost impiedicat sa-mi continui studiile de Master pentru ca acel clan a cautat sa ma inlature cu orice.Nu are rost sa dau numele clanului si nici facultatea ca unii stiu perfect la cine ma refer.
De aceea noua lege a invatzamantului trebuie sa interzica obligatoriu ca sa activeze in aceeasi rude de gradul intai adica sotri si sotie,tati si fii(sau fiice),sau mama,tata si copilul(plus ginerica sau nora)asa cum se intampla in multe facultati altfel sa se interzica prin lege nepotismul universitar care ar darama din temelii sistemul mafiot.Spre deosebire de politicieni sau functionari publici numiti cu un mandat ,acestia daca isi aduc familia sau rudele,ei vor fi schimbati,pe cand universitarii care isi aduc rudele pot transforma universitatile in mosii private dominate de o dinastie.Este scandalos si revoltator ce se intampla in sistemul universitar dominat de clanuri care invart sume colosale atat din bugetul public cat si din taxele studentilor .Si bineinteles ca au interesul sa-si conserve puterea pe mosia lor,punandu-se bine si sustinand orice Putere aleasa la fiecare 4 ani,cadorisind cu doctorate si locuri de la buget pe anumiti politicieni sau pe fii lor.
Am creat in acest sens o petitie ANTINEPOTISM UNIVERSITAR

http://www.petitiononline.com/nc2aug07/petition.html

Shadow
2008-02-27 21:33:43

Re: Constatare ai dreptate


> La un subiect de importanta nationala nu comenteaza nimeni. Parca nu
> ar avea copii de crescut, care trebuie pregatiti profesional, ca sa
> duca o viata mai buna ca a noastra.
> Romanii se adapeaza la orice mizerie si nu vor sa lupte cu sistemul
> ticalosit. Daca stapanul e rau si nu-i plateste bine, atunci il fura
> sau se fac ca muncesc. Nu sar la gatul lui in niciun caz.
> Acest comportament li se trage de la prostie. Isi inscriu copiii la
> facultati fara sa se intereseze in prealabil daca acolo se face treaba
> serioasa, sau se dau numai diplome fara valoare. Ei vor sa puna mana
> pe o diploma si sa se strecoare prin societate cu pile si
> matrapazlacuri.

Nu comenteaza nimeni pt ca educatia nu are treaba cu aia care or sa discute sbiectul nu din alta cauza. Am luat de la vestici modul de a intra la licee sau facultati pe baza "notelor" si nu pe examene pt ca examenele, nu-i asa erau inventie "comunista". Uitand ca viata este un examen continuu. Am imbecilizat copii prin asa numita "liberalizare a pietii manualelor" fara sa cerem si niscaiva competente de la cei care le "gandesc". Am inventat de cateva ori "numarul optim" de elevi pe profesor ca sa nu trebuiasca nimeni sa paraseasca sistemul.

Am lasat universitatile sa-si inventeze catedre si le-am platit o vreme dupa numarul lor. Chiar daca "catedrele alea" nu aveau vreo legatura cu viata reala. Acum le platim dupa numarul de studenti in loc sa le platim pe numarul de studenti pregatiti care isi gasesc de lucru in domeniu.
Continuam sa nu ii tragem la raspundere pe profesori si dascali pt nivelul scazut de educatie pe care il primesc proprii nostri copii si in acelas timp ne-am "multumit" cu explicatia ca "nu mai avem timp" pt a le da partea de educatie de acasa.

Ce vrei mai mult? E doar vina noastra ca au ajuns nulitatile sa isi dea importanta vizavi de educatie.


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Vot cu scandal la Mitropolia Moldovei (4472 afisari)
 Campanie murdara cu crima si salvari (3467 afisari)
 Minciuna pensiilor (1931 afisari)
 Unica dragoste a Annei Frank (1875 afisari)
 Tinta Camatarilor (1861 afisari)
 Copilul-pasare, crescut de propria mama intr-o colivie (4046 afisari)
 Sfarsitul lumii: Pamantul va fi inghitit de Soare (3650 afisari)
 Giulio Andreotti: Putin a murit (3109 afisari)
 Adriana Saftoiu: Elena Udrea a incercat sa arda etapele (2982 afisari)
 Din Romania, Sarkozy a plecat cu un stilou, de la Vuitton, cu o geanta (2177 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.08123 sec.