Ziua Logo
  Nr. 4163 de miercuri, 20 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Politica

2008-02-20
Alex.Pandrea (...@fastmail.fm, IP: 81.196.18...)
2008-02-19 21:56
Spectrul politic cu Nastase dar si cu social-democratie este o iluzie


Spectrul politic cu Nastase dar si cu social-democratie este o iluzie

Asa cum se vede din afara,in PSD asistam la un asalt decisiv al fostilor lideri PSD pentru a recuceri pozitiile avute candva in partid.
Daca am fi rautaciosi am spune ca voluntar sau involuntar aceasta miscare este facuta in favoarea dlui.Basescu si a Partidului care il sprijina pe presedinte.PSD nu numai ca nu evoluiaza in cadrul unei reforme ci din contra asistam la ceea ce se numeste RESTAURATUIE,o miscare reactionara care vine sa dea dreptate partidelor oponente si in primul rand PD-L privind inabilitatea social-democratiei romanesti de a se reforma in spirirul social-democratiei europene.
Inainte de a face scenarii privind decizia PSD de a abandona aliatul de dreapta,PNL,asa cum face eforturi disperate dl.Geoana,cred ca se cuvine sa vedem in ce masura PSD se mai inscrie in curentul social-democrat europeean.
Geneza doctrinei politice social-democrate are la baza, pe de o parte,ideile socialistilor utopici, iar pe de alta parte, ideile marxiste din a doua jumatate a secolului trecut,motiv pentru care PSD oscileaza intre utopie si criptocomunism,deoarece ideologii sai nu au putut determina cat trebuie retinut din teoriile comuniste si utopice si cum trebuie sa se adapteze la o social democratie vie,capabila de a guverna o tara,fie si Romania in secolul 21.
Optiunile si actiunile politice pe care le sustine PSD isi au geneza in platforma Revolutiei Romane din Decembrie 1989 pe care acum o realizam in mod clar ca fiind criptocomunista,PSD devenin umbrela de protectioe si de fapt cazand prada fostilor activisti PCR,a nomenclaturii si securitatii comuniste,avandu-l ca lider pe Ion Iliescu si garda sa de comunisti din care Nastase nu poate spune ca nu facea parte.
Ca partid social-democrat modern, de centru stanga, PSD si-a afirmat,in mod fals sau de maniera impotenta raspunderea de a fi exponentul aspiratiilor de libertate, progres si bunastare, refuzand cu fermitatea presiunea fortelor de dreapta de a arunca populatia Romaniei in valtoarea terapiei de soc, model de reforma pe care il respinge si il apreciaza ca inadecvat realitatilor romanesti.
In schimb,obisnuiti cu avantajele nomenclaturii comuniste,asa zisii social democrati au devenit baroni sau oligarhi(ultimul termen fiind rezervat mai ales pentru PNL)
De fapt PSD respinge reforma in partid si in tara sub masca iliesciana ca ei resping doar acea varianta de terapia de soc, care ar fi generatoare de efecte contraproductive in ultima instanta, pentru reforma insasi,datorita, intre altele, costului social extrem de ridicat, dificil de suportat mai ales de zonele sociale mai defavorizate.

Din acest motiv partidul respinge practic orice reforma,orice inovatie inclusiv in domeniul eficientei economice, cat si pe cele ale protectiei sociale,
refuzand solutiile moderne pe care le considera radicaliste si aventuriste.
Doctrinar si programatic, PSD este nu este un partid social-democrat modern, orientat spre viitor, de vocatie europeana si ancorat in realitatile nationale, deschis spre modernizare si dezvoltare sociala, promoter ferm al democratiei si al reformei in toate componentele societatii romanesti, cu un accent deosebit pe reforma economica.

Idealurile si actiunile PSD nu sunt legate de principiile si valorile fundamentale ale social-democratiei moderne, cum sunt: libertatea si demnitatea umana, egalitatea sanselor, respectul fata de munca si proprietate,binele public, justitia sociala si solidaritatea umana. Nici valorile clasice social democrate care pun accentul fie pe libertatea
individuala si de justitiei sociale, sau de solidaritatea sociala nu mai constituie telul PSD.
De fapt PSD s-a transformat sub Iliescu si naivul Geaoana intr-o organizatie mercantila,un fel de club al bogatilor care s-ar asemana foarte bine cu coruptii din partidele de dreapta.In acest context reintoarcerea lui Nastase,Mitrea,Iliescu par realitati firesti si in concordanta cu ceea ce a fost si este PSD.
Vocatia europeana, orientata spre viitor, a Partidului Social Democrat,lipseste din preocuparile de ordin politic, ideologic-doctrinar pentru perioada post-tranzitie a Romaniei, iar programul ‚Spre normalitate, o viziune social-democrata moderna privind viitorul Romaniei’, adoptat in luna octombrie 2002 de catre Consiliul National al PSD a devenit de mult doar material de propaganda a prea multilor fosti activisti de la Stefan Gheorghiu.
Este limpede ca o tara europeana nu poate neglija social-democratia si ca politica social democrata trebuie luata in consideratie in orice perimetru politic.
Aceasta este si miza baronilor PSD.Exact cum Ceausescu mentinea si voluntar saracirea populatiei si industria de secolul 19 pentru a avea o baza politica pentru PCR,la fel procedeaza acum si PSD.Fara saracie,saraci,populatie asistata ,PSD ar avea de mult soarta unor partide de dupa 1989 care au trecut in istorie.
In concluzie,se poate spune ca daca nu se produce o ruptura in PSD sau daca mai putin proabil o clasa de tineri sau un grup cu adevarat social-democrat nu limpezeste apele,PSD o va duce intr-o hibernare si un dolce far niente.
Pentru ca ei se bazeaza pe saraci si pe masina de vot a batranilor nostalgici si unde este saracie este si comunism.


     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Butelia ruseasca (2583 afisari)
 Kosovo, sau dictatul de la Washington (2462 afisari)
 Gazul si santajul (1725 afisari)
 Fila pierduta a istoriei (1711 afisari)
 Tatal regasit intr-o carte de bucate (1278 afisari)
 A cheltuit milioane de dolari ca sa arate ca mireasa lui Frankenstein (4494 afisari)
 Meduzele otravitoare sufoca Mediterana (2705 afisari)
 Jonathan Eyal, expert in securitate internationala: Politica UE in cazul Kosovo este o "prostie"  (2562 afisari)
 Dacia pregateste un Logan de teren (2438 afisari)
 Cum sa traiti 100 de ani (2338 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00716 sec.