Ziua Logo
  Nr. 4162 de marti, 19 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2008-02-19
Ghita Bizonu' (...@yahoo.com, IP: 86.107.234...)
2008-02-19 16:43
Mare ti-e gradina ta Doamne !!!

Sa vezi si sa nu crezi : pe motiv ca nu recunoastem Kosovo in sfarsit unii isi aduc aminte de timoceni. Si de soarta lor nefericita.
Daca insa mi-as fi adus io aminte in urma cu cateva luni ar fi fost o provocare nationalista.
Acu' e buna ca-i antisarbeasca.
Ma rog, sarbii is ###ci . Da' interventiile lor au legatura cu marele Licurici nu cu durerea lor fata de timoceni. Fiindca de ceilalti romanofoni din Sud, mucles ! Lugubru silentiu tombal ..

Fiindca romanaofoni sunt si in Albania. Oare ce drepturi au? Cand Berisha l-a vizitat pe Ctinescu ii era teama sa nu fie intrebat. Tov Ctinescu a evitat sa fie nationalist si i-a explicat ce facem noi ptr minoritatea albaneza fara sa ceara reciprocitate (ii pot zice tov. Am cotizat la acelasi partid !!),
Si romanofoni sunt si in Bulgaria. In zona Vidinului - de aici reticentele bulgaresti ptr pod sau baraj in zona. Si invecinati cu timocenii , altii.
Sa nu uitam Grecia . Inainte vreme de la Salonic in sus ... incepeau vlahii. Adica aromanii. La Slonic (Saruna) cica pe la 1880 in cafenea se vorbea romaneste. Azi toti vlahii is greci si nici un grec vlah. Oricum recititi -sau cititi - pe Ion Ghica .
Daca n-ar fi dormit la scoala ar fi stiut ca in S sunt si aromani si meglenoromani (astia din urma in gnl mahomedani)

Si din partizanat proalbanez (de fapt proamerican ) sa vezi si postari cu vechimea albaneza , vechii iliri in zona ! Pai daca as zice ca noi aici de 2000 ani si altii numa de-o mie sa vezi ce urlete manioase. Da' io nu zic . Da albanezii e localnici, iar sarbii is slavi venetici. Curios da'n situatia asta is si bosniecii. Si macedonenii (lb salva). Si croatii. Bulgarii idem. Adica toti in afara de greci , albanezi si romanofoni is venetici in Balcani . Adicatelea veniti dupa anu 500. Slavi care va sa zica. Invadatori slavi.

Si ca am zis romanofoni. Sau ma rog vorbitori ai unei limbi de origine latina.
Dragutz ca se citesc acum si postari violent rasiste - sangele samd. pe aici vine si imbeciltatea sarba sa zica ca vlahii (lor) ar fi celti romanizati sau slavi idem.
Pai sa va explice Bizonu' :
1) deja in sec I "roman" e cum zici acu canadian sau american. Indica cetatenia nu apartenenta la fr-un neam. Romanii, romani erau de multisor minoritari la Roma (ca sa nu zic ca si aia originari de-o fundara au fost un grup din neamu latinilor. Mai precis cele mai infecte scursori ale Latiumului. Scuze ,da un grup de barbati pribegi care dupa ce se stabilesc nu se pot casatori decat rapind femeile ... inseamna ca-s al naibii de prost priviti de vecini!!). Asa cum am zis nici Traian nu era roman. Nici macar italian ci celt-iber. Dar era cetatean roman. Iar Caracala a dat un decret : tot platitoru de impozite se cheama ca-i cetatean roman. Asa ca la retragerea aureliana toti aia din Dacia care erau liberi erau cetateni romani. Si asta le-au spus-o si gotilor, hunilor samd.
2)Romanii au impus limba lor, limba latina (nu in formele elevate ale lui Seneca sau Cicero) in zonele unde nu predomina elena (greaca veche). Asa ca balcanii cu exceptia Eladei au rost romanizati. Si aici nu mai are importanta daca populatia era de origine ilira, tracica, dacica sau celtica (mai erau unele ramsite dupa zdrobirea lor de catre Burebista). In sec V erau latini dpv lingvistic si romani dpv politic .
3) cum au devit romanii vlahi sau valahi. Pai simplu dragilor. Grecii devin la un moment dat (dupa Justinian in orice caz ) factoru politic hotarator. Si limba adtiva si cea cultyica devinegreaca. Iar grecii isi zic "romanoi" , adica romani - romani dpv politic adica urmasii imperiuluiroman. (de aici si numele Rumelia a unei parti din Turcia - pamantul romanilor ). Si dacagrecii (elinoi) erau "romanoi" trebuia sa se dea un alt nume latinofonilor . Si s-a preluat
termenul slavo-german de vlah sau valah . Care a desemnat populatile romanice, romanizate - v si Welsh. Numele de vlah are o radacina german-slava care insemanalup.Mai tineti minte sper cine a alaptat pe Romulus si Remus , nu ?!

Asa ca referintele la ascendenta genetica (sange) a diversilor romanofoni din zona este aberanta ca sa nu zic rasista.

Oricum , daca ne-am interesa nitel de romanitatea sud-dunareana .... dam foc la Balcani !!!


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Kosovo: cand SUA calca in propria-i balega (8055 afisari)
 Iubitul unui rege identificat dupa 700 de ani (2543 afisari)
 "Proprietatea" intra in colaps (2003 afisari)
 ONU, lovit de infarctul Kosovo (1909 afisari)
 Blocul miliardarilor (1750 afisari)
 Rusia s-ar teme de "cataclismul" refacerii Romaniei Mari (5656 afisari)
 "You'll never walk alone"- povestea unui imn (3095 afisari)
 Antarctica ascunde viermi, paianjeni si crustacee gigantice (2954 afisari)
 Tom Cruise o inseala pe Katie Holmes cu o bruneta (2441 afisari)
 Rusia taie petrolul Germaniei (2158 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00742 sec.