Ziua Logo
  Nr. 4159 de vineri, 15 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2008-02-15
Harkonen din Bimbilezia Meridionala (...@yahoo.com, IP: 193.230.150...)
2008-02-15 17:13
CNS a strans peste 100.000 de "igen" pentru autonomia teritoriala

Situatia la zi pe teren



Pana acum, la pseudo-referendumul din "Tinutul Secuiesc", CNS a strans peste 100.000 de "igen" pentru autonomia teritoriala


Peste 100.000 de voturi "igen" - acesta este bilantul celor doua "ture" ale pseudo-referendumului pentru autonomia teritoriala a asa-zisului "Tinut Secuiesc", organizate pana acum de Consiliul National Secuiesc (CNS). Dupa cum ne-a declarat vicele CNS Ferenc Csaba, in toate localitatile in care "comisarii electorali" si-au incheiat "misia", participarea la "scrutin" a fost intre 67% si 79% din totalul cetatenilor cu drept de vot, mai bine de 99% dintre voturi fiind "igen". Astfel, in "scaunul secuiesc" Gheorgheni autonomia a strans 99,18% din cele circa 26.300 de voturi exprimate, la Sovata 99% din cele aproape 5.600 de voturi, iar in cele 29 de localitati rurale din zona Sfantu Gheorghe, unde actiunea s-a incheiat - 99,08% din cele aproximativ 10.100 de voturi.Procentaje similare s-au inregistrat si in zonele Covasna si Cristuru Secuiesc, unde unde s-au adunat peste 12.000, respectiv aproape 5.000 de "igen". La acestea se adauga cele peste 30.000 de voturi din "scaunele" Odorheiu Secuiesc si Baraolt, unde referendumul a avut loc in decembrie trecut. In paralel cu continuarea actiunii in municipiul Sf. Gheorghe si in restul de 13 localitati rurale inconjuratoare, in week-end-ul care urmeaza "comisarii" CNS vor porni cu referendumul in alte doua "scaune", Targu Secuiesc si Mures. (Adrian Popescu | Ziarul Gandul | 22 februarie 2007)

***

Presedintele Traian Basescu a declarat pe 12 februarie 2007 in conferinta de presa sustinuta impreuna cu presedintele Ungariei Laszlo Solyom, ca referendumul pentru autonomia Tinutului Secuiesc organizat de Consiliul National Secuiesc in judetele Covasna, Harghita si Mures este "ilegal". "Ceea ce se intampla in judetele Mures, Covansa, Harghita incalca prevederile Constitutiei Romaniei. Pe de alta parte, referendumul pentru autonomie teritoriala este ilegal", a spus Basescu, raspunzand unei intrebari referitoare la posibilul raspuns al Romaniei la cererile minoritatii maghiare privind autonomia culturala. Basescu a mentionat ca se afirma ca ar fi vorba despre o masura de testare a dorintei populatiei.

"Pot sa va spun ca atat timp cat va ramane o testare a vointei populatiei, putem spune ca este ce se afirma. Dar cand cei care astazi fac teste - nu intelegem foarte bine, cu rabdarea statului roman, cu Constitutia, ce testateaza dansii - in momentul in care incearca sa valorifice rezultatul acestui asa-zis test sau referendum ilegal, statul roman va aplica fara ezitare Constitutia si legile statului, iar responsabilitatea va apartine celor care acum realizeaza un act neconstitutional, pe teritoriul unui stat national, unitar, indivizibil si, sa nu uitati, un stat suveran", a spus Basescu.

"Romania nu va accepta niciodata alte modele decat cele pe care si le-a ales si care sunt in deplina concordanta cu standardele europene si asteptam sa vedem primii parlamentari romani intrati prin automatisme constitutionale in Parlamentele altor state din Uniunea Europeana", a mai spus presedintele Basescu.

Referitor la problema mostenirii Gojdu, Traian Basescu a declarat: “Am mai ridicat subiectul Gojdu, ca o problema asupra careia in Romania exista o dezbatere care ne indeamna catre ideea ca ar trebui sa reluam oarecum discutiile pe subiect, dar am concluzionat ca aceasta problema tine strict de guvernele celor doua tari. Deschiderea acestui subiect a fost necesara din punct de vedere al partii romane pentru simplul motiv ca acordul nu a putut fi ratificat de Parlamentul Romaniei”.

Forumul Civic al Romanilor din judetele Covasna si Harghita - sustinut si de Asociatia Civic Media - respinge solicitarea Consiliului National Secuiesc (CNS) adresata organizatiilor neguvernamentale romanesti de a sprijini referendumul pentru autonomia teritoriala a asa-zisului Tinut Secuiesc. Presedintele Forumului, Ioan Solomon, a declarat ca organizatiile romanesti sunt dispuse sa discute pe orice teme legate de convietuirea interetnica si dezvoltarea economica a zonei, dar nu pe teme anticonstitutionale si antieuropene cum este autonomia teritoriala. Forumul reafirma faptul ca referendumul pentru autonomie pune in discutie integritatea tarii, or potrivit Constitutiei, nu pot fi supuse revizuirii, deci nu pot face obiectul unui referendum, caracterul national, unitar si indivizibil al statului roman, integritatea teritoriala, independenta justitiei, pluralismul politic si limba oficiala a statului. Agentia Nationala de Presa Rompres informeaza ca Punctul de vedere al Forumului civic, compus din 13 organizatii neguvernamentale, este impartasit si de partidele politice romanesti din judetul Covasna, care s-au pronuntat in repetate randuri impotriva demersurilor ce vizeaza izolarea ori segregarea judetelor Covasna, Harghita si Mures, locuite preponderent de maghiari.


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Kosovo si purificarea etnica din Romania anului 2008 (3228 afisari)
 Premierul Daniel (2804 afisari)
 Spaniolii au decimat mafia romaneasca (2325 afisari)
 Avioanele strategice ale Romaniei sunt pe butuci (1733 afisari)
 Badri - o crima perfecta? (1676 afisari)
 A inviat la propria inmormantare (3012 afisari)
 A vrut sa faca sex de Valentine's Day, dar a fost refuzata de 700 de barbati (2448 afisari)
 Bucurestii, port la Marea Neagra (1517 afisari)
 Moartea temporara, senzatia suprema (1313 afisari)
 Si-a facut expozitie din cadavrele unor prizonieri chinezi executati (1309 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00752 sec.