Ziua Logo
  Nr. 4136 de sambata, 19 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2008-01-19

Comentarii: 3, forum INCHIS

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

dinu
2008-01-20 19:53:17

cam batator la ochi

Varianta Basescu: Presedintele nu are dosarul si nici nu are dreptul sa-l vada.
Are doar referatele de la procurori.
Intrebare: De ce acele 8 referate au avut nevoie de o solicitare suplimentara si de ce au incaput doar in 4 cutii mari?
Pe de alta parte, ce are voie presedintele sa vada, are voie si ministrul justitiei. De ce a fost necesara sigilarea?

pt
2008-01-20 20:53:31

Da ...

...dupa ce a vindut(sub masca retrocedarilor), tot ce se putea vinde din patrimoniul cultural romanesc...tovarasul iorgulescu s-a gindit ca e bine sa se amestece si-n polemica pe tema justitiei...numai parerea lui mai lipsea...

Ion Caramache
2008-01-21 01:12:21

Legea este CLARA!

<<< "PNL considera ca politizarea actului de justitie este regretabila. Astazi am avut o proba ca presedintele Basescu si liderul PD-L, Emil Boc, nu inteleg ca justitia nu se face cu vorbe, cu declaratii politice. Ea se face pe baza unor probe, respectand legile si procedurile acestei tari". >>> a declarat muzicologul Adrian Iorgulescu, ministrul culturii si membru al Biroului Politic Central al PNL.

Legea este clara!

Ministrul PNL al Apararii si interimar la Justitie nu aplica Constitutia si legea, iar muzicologul Adrian Iorgulescu crede ca Legea este cam do-re-mi-fa-sol-la-si, Ia o nota si zi mersi. Refuzul lui Teodor Melescanu de a trimite la Parchet dosarele inaintate de catre Presedintele Basescu este ilegal si constituie abuz de putere. Ministrul Melescanu isi justifica actiunea sa pe prevederile Legii 115/1999 art. 16 care are urmatorul continut:
<<<Art.16
Daca una dintre cele doua Camere ale Parlamentului sau Presedintele Romaniei a cerut urmarirea penala, dosarul cauzei se trimite, de indata, ministrului justitiei sau, dupa caz primului &#8211;ministru pentru a proceda potrivit legii. >>>

Numai ca, articolul 16 din Legea 115/1999 a fost declarat de catre Curtea Constitutionala a Romaniei a fi neconstitutional. Deci acest articol este caduc, iar aplicarea lui este curat-murdar neconstitutionala.
SDecizia numarul 1.133 din 27 noiembrie 2007Curtii Constitutionale spune clar :

<<< CURTEA CONSTITUTIONALA
In numele legii
DECIDE :
1. Admite exceptia de neconstitutionalitate ridicata direct de Avocatul Poporului, in temeiul art. 146 lit d) teza a doua din Constitutie, si constata ca art.16 din Legea nr.115/1999 privind responsabilitatea ministeriala si Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 95 / 2007 pentru modificarea Legii nr. 115 / 1999 sunt neconstitutionale. >>>

In motivarea deciziei sale, Curtea Constitutionala a aratat :

<<< 6. In conformitate cu dispozitiile art. 109 alin ( 2 ) teza intii, din Constitutia Romaniei, << Numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor.>>
Curte constata ca textul constitutional citat instituie neconditionat dreptul Camerei Deputatilor, Senatului si Presedintelui Romaniei de a cere urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor.
In consecinta, atat cele doua Camere ale Parlamentului, cat si Presedintele Romaniei au libertatea de a stabili, fara alta reglementare exterioara, aplicind direct Constitutia, modul de exercitare a acestui drept.
Autoritatilor prevazute la art.109 alin ( 2 ) nu li se poate impune, fara sa se incalce principiul separatiei puterilor in stat, prevazut de art. 1 alin ( 4 ) din Constitutie, obligatia de a efectua cercetari proprii sau de a incredinta unor structuri extrajudiciare verificarea faptelor penale cu care sunt sesizate de Ministerul Public, de alte organe ale statului sau de cetateni. Asemenea cercetari au caracter de acte de urmarire penala sau de acte premergatoare urmariri penale si sunt cu totul straine statutului juridic constitutional, rolului si functiilor autoritatilor publice mentionate.
Cerind urmarirea penala a unor membri ai Guvernului sau refuzind sa dea curs unei sesizari in acest sens, Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei isi asuma raspunderea politica pentru temeinicia deciziei lor.
Examinind dispozitiile art. 16 din Legea 115 / 1999 privind responsabilitatea ministeriala rezulta ca Presedintele Romaniei nu-si poate exercita dreptul prevazut de art. 109 alin ( 2 ) din Constitutie, Curtea Constitutionala constata ca textul de lege analizat restringe, prin conditiile pe care le impune, dreptul Presedintelui Romaniei de a cere urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor.....>>>

PS
Ma intreb citi au fost aceia care, insinte de a-si da cu parerea s-au obosit sa citeasca Constitutia, legile si jurisprudenta legate de cazul de fata ?


« Sumar articole
Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Mutilarea Romaniei in anul Marii Uniri (5512 afisari)
 Fragmentarea Romaniei pe axa Moscova-Chisinau (3261 afisari)
 Bulgaria ingroapa proiectul Nabucco (2762 afisari)
 Mapa lui Codrut (2372 afisari)
 Basescu il ia la misto pe Melescanu (2339 afisari)
 Iubita lui Di Caprio, topless in revista britanica "Arena" (1698 afisari)
 DNA trimite in instanta primul dosar al fostului director al SNCFR, Mihai Necolaiciuc (865 afisari)
 Premiu record, de 11 milioane de euro, la tragerea Loto 6/49 (712 afisari)
 Echipa anului 2007 (705 afisari)
 Melescanu a respins dosarele celor opt (681 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00626 sec.