Ziua Logo
  Nr. 4105 de vineri, 7 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2007-12-07
the din Galia de Sud (...@hotmail.com, IP: 82.224.139...)
2007-12-07 21:32
cresterea veniturilor cui ?

nu am ambitia sa umplu cearceafuri de postare, dar e cazul :

"...Pentru cei care s-ar putea indoi ca lucrurile stau asa, amintim ca acelasi Institut National de Statistica constata acum cateva zile ca preturile productiei industriale au inregistrat in octombrie o crestere de 1,6% fata de luna precedenta si de 8,2% fata de octombrie 2006. Si asta in timp ce in Uniunea Europeana, preturile productiei industriale au crescut cu numai 0,9% in octombrie 2007 fata de septembrie anul acesta, si cu 3,3% fata de octombrie 2006! Care va sa zica, preturile produselor romanesti au sporit de peste 2 ori mai mult decat cele cu care intram in competitie directa pe plan continental! Si atunci, de ce sa ne mai miram ca avem un deficit al balantei externe atat de mare, incat deficitul de cont curent a depasit 14%! Exportatorii romani s-au tot plans ca nu pot livra peste hotare pentru ca i-a dezavantajat leul intarit artificial de Banca Nationala. In conditiile in care investitiile se duc catre vile si mijloace de transport, este evident ca oricat ar slabi leul, exporturile romanesti nu vor creste, din cauza lipsei de productivitate, agravata de scaderea ritmului de investitii in industrie.

Un alt efect pervers al investitilor tot mai lente in utilaje industriale este acela ca lefurile nu pot creste decat generand inflatie, sau nu cresc de loc, si atunci forta de munca migreaza catre tari mai prospere. E adevarat ca premierul Tariceanu ne-a linistit, dand vina pentru inflatie pe seceta si explozia preturilor la marfurile alimentare: „M-a ingrijorat, am fost preocupat de modul cum a evoluat inflatia in aceasta toamna. Nu avem o crestere a salariilor peste productivitate care sa induca fenomene negative de ordin inflationist“, a incercat primul ministru sa dreaga busuiocul. Dar lucrurile stau exact pe dos: la o crestere de 10% a productivitatii, s-au acordat majorari de lefuri de 20-25%, iar Mugur Isarescu a spus raspicat ca nici o economie nu poate rezista la doua cresteri salariale pe an.

Pe de alta parte insa, veniturile scazute duc la pierderea de forta de munca de inalta calificare si in special a celei tinere. Romania se afla pe locul doi in UE in ceea ce priveste somajul persoanelor sub 25 de ani (20,7%), ceea ce determina nu numai exodul tinerilor peste hotare, dar reprezinta si o mare primejdie pentru sistemul asigurarilor sociale, dat fiind ca in Romania avem cinci milioane de cotizanti care asigura 7,5 miliarde lei ajutoare sociale acordate unui numar de noua miloane de beneficiari! O cifra care ar putea duce in saracie si faliment cea mai infloritoare economie! "...

Poftim si sursa
http://tinyurl.com/2l6etd


     « Comentariu anterior

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Cioara vopsita (3216 afisari)
 Mos Nicolae i-a adus lui Basescu o limuzina de 100.000 euro (2622 afisari)
 Nicolae Labis, poetul ucis de "pasarea cu clont de rubin" (2603 afisari)
 Clinciul ruso-american incinge Marea Neagra (2394 afisari)
 Unguri, veniti-va in fire! (2286 afisari)
 Un astrolog rus a citit in stele cine ii va urma lui Putin (1866 afisari)
 Berlusconi in calduri (1459 afisari)
 Romania, sub amenintarea nucleara (1431 afisari)
 Sarbii ameninta Kosovo cu razboiul (1178 afisari)
 Schimbarea climei ar putea declansa conflicte majore pe glob (1029 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01618 sec.