Ziua Logo
  Nr. 4099 de joi, 29 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2007-11-29
Mos_Tautu din Paris,Franta (...@yahoo.com, IP: 86.107.253...)
2007-11-28 22:38
Votul negativ,vot impotriva sistemului


Pe buna dreptate dl Unteanu remarca un fenomen,adesea insidios si anumea votul negativ un vot care are aproape exclusiv, o singura ratiune de vot: jos cu dusmanii!

Deci alegerile, si acestea ca si toate celelalte de pana acum, nu sunt rezultatul proceselor firesti dintr-o democratie consolidata. Campania electorala s-a personalizat cu furie pentru sau contra,pe viata sau pe moarte,pe ultimul plan aparand programele electorale daca partidele au avut vreodata asa ceva.

In privinta optiunii,votul insa poate fi pozitiv(pentru calitatile candidatului) sau negativ (din cauza defectelor adversarului).
Din pacate legitimitatea alegerilor democrate clasice se rezuma la statistica,ceea ce inseamna acea tiranie a majoritatii despre care am vorbit,dar sa nu uitam ca si votul negativ incalca libertatea de opinie a mai multora.Se incerca, din toate partile, ridiculizarea, defaimarea, nimicirea celorlalti.

Dar aici se ridica problema guvernantilor,adica ce imagine au ei despre ei insasi,se considera a fi conducatorii cetatenilor,sau si mai rau stapanii lor sau se considera a fi in slujba cetatenilor.
Campaniile electorale sunt in genera demagogice,pline de promisiuni, care nici nu se pot sau nu se vreau a fi realizate si adesea vom constata ca managerul,conducatorul ales este de fapt incompetent sau interesat in aceasta pozitie din motive nealtruiste.
Marea problema o constituie insa faptul ca dupa alegeri cetatenii nu mai au posibilitatea de a demite pe cei rai sau care le-au inselat asteptarile.Aceasta reprezinta o mare lacuna democratica in sistemul electoral romanesc.
Aceasta eroare duce adesea ca prin fascinatie,propaganda,ca sa nu mai vorbesc de daruri sau cadouri cu ocazia alegerilor sa se formeze de fapt o oligarhie politica care este interesata doar in urmarirea propriilor lor interese si a prietenilor lor,marii finantisti pe care trebuie sa-i serveasca.
Se formeaza astfel veritabile centre de putere interesate de obtinerea de resurse prin ajungerea la guvernare.Acesta a fost unul dintre argumentele temeinice ale platformistilor liberali in contestatia oligarhiei PNL.
Formarea unor grupuri organizate,prin oferire de beneficii a stat la baza sistemului politic din Romania in ultimii 17 ani si combaterea acestui sistem formeaza miezul popularitatii PLD,de exemplu.

Din acest motiv jocul opozitie/putere se duce,in general cu aceeasi actori,care nu fac decat sa alterneze la putere la 4 ani,fara teama ca mediocritatea politica a actorilor ar putea sa-i elimine.
Unii propun chiar un sistem al votului negativ,prin exprimarea unui vot de blam pentru personalitati compromise,evident de pe scena politica.
Dar acest lucru se poate corija si printr-un sistem judiciar integru care sa condamne pe politicienii corupti,demagogi,incompetenti,lucru care astazi devine o adevarata utopie,desi dl.Presedinte si dna Macovei prin sistemul pe care l-au organizat pare destul de promitator.Insasi furia si ura contra acestor personalitati care vor sa extirpe coruptia ne arata ca s-a lovit in inima sistemului oligarhic(care au tupeul de a se mai considera si persecutati politic).Din pacate nici presa,nici guvernul si care mai incita si populatia nu isi dau seama cat de retrograd si daunator este de a insulta pe aceea care,in sfarsit fac ceva real in domeniul anticoruptiei.
Introducerea votului uninominal s-ar putea sa para mai adecvat dar nici acesta nu putem fi siguri ca inlatura inconvenientele,mai ales ca candidatul trebuie sa aiba mijloace financiare pe care le obtine tot de la oligarhi,si cercul se inchide iarasi,cu aceleasi consecinte despre care am vorbit mai sus.
In tara noastra cei merituosi nu pot obtine,chiar prin asa zise concursuri ,nici o functie modesta,cei care liciteaza cinstit nu pot obtine castig de cauza.Sistemele de filtrare sociala sunt rare si permit trecerea mai degraba a nemeritosilor,oligarhilor.
Singura intrebare care ne-o punem este,cat va mai dura in Romania sistemul acesta?




Sorin Dragan (...@yahoo.com, IP: 89.44.247...)
2007-11-28 23:44
Re: Votul negativ,vot impotriva sistemului

La 2007-11-28 22:38:26, Mos_Tautu a scris:

Da halatu, halatu cat costa? scump doamna,scump
Cam asa au ajuns sa arate si toate postarile tale . Te repeti ca o masina stricata.Cateodata chiar te plictisesti si esti in pana de idei, dar ce sa faci trebuie sa iti faci datoria fata de tara asta , nu-i asa? Totusi sesizez ca mai toti vizitatori folosesc postarile tale pe post de hartie de toaleta. Pacat, asa niste idei geniale, care se repeta intr-una e adevarat, dar inspirate tocmai de la sediul central al PD-ului. Poporul asta este nerecunoscator fata de marii lui fii. Tu, Basescu, Udrea, Mantale, ati putea scoate tara asta din negura. Ia spune pe cine mai plictisesti in jurul tau,ca o musca, cu obsesiile ce te bantuie?

paraipan (...@rogers.com, IP: 99.238.40...)
2007-11-29 07:23
Bre Dragane! Ce-tzi sari mushtaru?

La 2007-11-28 23:44:32, Sorin Dragan a scris:

> La 2007-11-28 22:38:26, Mos_Tautu a scris:
>
> Da halatu, halatu cat costa? scump doamna,scump
> Cam asa au ajuns sa arate si toate postarile tale . Te repeti ca o
> masina stricata.Cateodata chiar te plictisesti si esti in pana de
> idei, dar ce sa faci trebuie sa iti faci datoria fata de tara asta ,
> nu-i asa? Totusi sesizez ca mai toti vizitatori folosesc postarile
> tale pe post de hartie de toaleta. Pacat, asa niste idei geniale, care
> se repeta intr-una e adevarat, dar inspirate tocmai de la sediul
> central al PD-ului. Poporul asta este nerecunoscator fata de marii lui
> fii. Tu, Basescu, Udrea, Mantale, ati putea scoate tara asta din
> negura. Ia spune pe cine mai plictisesti in jurul tau,ca o musca, cu
> obsesiile ce te bantuie?
>
Pai omu repeta, poate, poate v-o intra in cap. Apoi stii si matale, nu spunea Becali (om cetit) ca .. repetitzia mater studiorum est? Mos Tautu'i idealist, cred ca tzi-ai dat seama. Ce nu tzi-ai dat seama e ca idealistii intotdeauna si-au depasit epoca. Ce posteaza el, tu nu vei intzelege niciodata. N'ai cum. Da' nu fii trist, ca si Talibanii au dinamitat statuia de 1000 de ani a lui Buda, ca nici ei n-au intzeles nimic.

paraipan

paraipan


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Misterul inmultirii maghiarilor (2596 afisari)
 Kovesi si Morar, numiti ilegal de Basescu (1940 afisari)
 Cu oricine, oricand, numai la distrugere (1904 afisari)
 Santajul (1832 afisari)
 S-a desfiintat Colegiul Electoral Bisericesc (1756 afisari)
 Balcanii, in pragul unui nou razboi (2189 afisari)
 Un barbat a murit dupa ce telefonul mobil i-a explodat in buzunar (2032 afisari)
 Pictorial incendiar: Christina Aguilera cu burtica la vedere (1605 afisari)
 Mircea Dinescu va retroceda crama din Galicea Mare (1415 afisari)
 Cristi Chivu a cerut-o in casatorie pe Adelina Elisei, iar ea a spus "Da" (1224 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01616 sec.