Ziua Logo
  Nr. 4093 de joi, 22 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2007-11-22

Comentarii: 11, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

un electoral
2007-11-22 00:49:18

...

Interesanta ideea d-lor de la Administratia Prezidentiala dar nu cred ca este fezabila. Dupa parerea mea caracterul direct la votului se refera la lipsa intermediarilor intre alegatori si alesi si nu la structura buletinului de vot. Atata timp cat in lege exista stipulatia clara ca votul este exprimat si in favoarea partidului care a propus candidatul,nu cred ca se incalca prevederile constitutionale. Totodata, de vreme ce listele alea de 2 lei sunt inregistrate la BEC si facute publice sa le cunoasca toata lumea nu cred ca se poate sustine ca lumea nu stie ce voteaza.

Constantin Timoc
2007-11-22 03:00:06

Votul (Uni)nominal pe Circumscriptii are Multe Avantaje

Avantajele sau dezavantajele unei forme de guvernamat (sau proceduri de alegere) se determina dupa o indelungata experienta istorica prin "incercare si eroare" din cauza ca statul este un sistem extrem de complex.

Orice propunere in domeniul organizarii statului, oricat de logica pare sa fie ea, trebuie sa fie experimentata un timp indelungat pana se pot vedea avantajele si dezavantajele acesteia.

Deci, din experienta istorica a ultimilor 200 de ani este clar ca sistemul american este cel mai eficient si eficace. In ultimele doua secole, europenii s-au inspirat puternic din constitutia americana (vezi constitutia Frantei si a Elvetiei dela 1848).

Americani au adoptat votul (uni)nominal pe cicumscriptii [districte] pentru parlament [congres] prin constitutie pentru ca au considerat ca acest lucru este atat de important incat nu l-au lasat la discretia legislativului sa-l modifice prea usor. De asemenea, votul (uni)nominal pe circumscriptii este folosit in alegerea conducatorilor nu numai la nivel federal ci si la nivel statal, judetean [county] si local.

Este important de mentionat ca in conformitate cu constitutia federala americana de la 1787, deputatii [reprezentantii] au fost alesi (uni)nominal pe circumscriptii iar senatorii de catre legislativul fiecarui stat (deci nu uninominal).

Dupa mai mult de 100 de ani, americani au ajuns la concluzia ca alegerea senatorilor nu era eficienta in constitutia originala si au facut un amendament [numarul 17] in 1913 prin care senatori sunt alesi (uni)nominal, cate doi din fiecare stat.

Alegerile pe liste de partid incalca doctrina fundamentala a sitemului de guvernamat democratic.

Aristotel a scris acum 2500 de ani: "Si in alegerea conducatorilor, a alege dintre candidatii alesi prezinta un pericol: caci daca unii vor sa se coalizeze, fie ei si in numar mediu, intotdeuna alegerile se vor face dupa vointa lor" . [Politica,1266a].

Autorii constitutiei americane mentioneaza ca lucrarea "Despre Spiritul Legilor" al francezului Montesquieu a fost una din surselor lor principale de inspiratie. Iata ce scrie Montesquieu: " Poporul care detine puterea suprema trebuie sa faca el insusi tot ceea ce poate indeplini el bine; iar ceea ce nu poate, trebuie sa faca prin reprezentantii imputerniciti de el. Acestia insa nu sunt imputernicitii sai daca nu-i desemneaza el insusi; asa ca un principiu fundamental al democratiei este ca poporul sa-si aleaga el insusi reprezentantii".

Pentru cei ce se tem ca alegerile uninominale vor rezulta intr-un un parlament mai ineficient decat cel de acum, tot Montesquieu scrie: "Poporul se pricepe de minune sa aleaga pe cei carora trebuie sa le incredinteze o parte din puterea sa. Pentru aceasata el nu are decat sa se calauzeasca dupa lucruri care nu le poate ignora si dupa fapte evidente. El stie foarte bine ca cutare barbat a fost adesea in razboi si ca acolo a avut cutare sau cutare izbanzi: el este deci foarte capabil sa aleaga un comandat de oaste. El stie ca un judecator este zelos, ca multi oameni pleaca multumiti de la tribunalul sau si ca nimeni nu l-a dovedit vinovat de coruptie: aceasta ii este de ajuns sa aleaga un bun conducator".

Daca Montesquieu ar trai in ziua de azi probabil ca ar propune: dosarele si declaratiile de avere a tuturor candidatilor la parlament sa fie publicate pe Internet cu 6 luni inainte de alegeri pentru ca mass-media si poporul sa dezbata meritele fiecarui candidat.

Jefferson (presedinte 1801-1808) a definit democratia astfel: "Un stat este cu atat mai democrat cu cat mai multi dintre conducatorii acestuia sunt alesi direct de catre popor".

Constantin Timoc: youtube.com; timoc.ro

Constantin Timoc
2007-11-22 03:04:00

Propunere de Procedura pentru Vot Uninominal pe Circmscriptii

1) Fiecare Judet va fi constituit din un numar de districte egal cu catul impartirii numarului total de alegatori din judet la cincizeci de mii; si numarul de alegatori din un district nu va fi mai mare de o suta de mii sau mai mic de zece mii; si numarul de alegatori din un district va fi direct proportional cu densitatea populatiei din district.

2) Camera Deputati va fi alcatuita din cate un deputat ales din fiecare district la fiecare al doilea an.

3) Nu va fi Deputat o persoana care nu va fi implinit varsta de douzeci si cinci de ani si nu va fi fost de cel putin sapte ani cetatean roman, si care nu va fi, cand este aleasa, un locuitor de cel putin un an in districtul in care ea va fi aleasa.

4) Nici o persoana nu va fi Deputat mai mult decat de patru ori; si nici o persoana care a fost Deputat timp de mai mult de un an, nu va fi Deputat mai mult decat de trei ori; si fiecare Deputat va locui in districtul in care va fi fost ales.

5) Cand un loc de Deputat din districtul unui judet va deveni vacant, consiliul acelui judet va organiza alegeri pentru ocuparea permanenta a acelui loc.

6) Camera Deputatilor se va organiza dupa un regulament propriu si isi va alege un presedinte.

7) Senatul va fi alcatuit din cate un senator din fiecare judet, ales de cetatenii cu drept de vot din judet, cu un mamdat de sase ani.

8) Nu va fi Senator o persoana care nu va fi implinit varsta de treizeci de ani si nu va fi fost de cel putin noua ani cetatean roman, si care nu va fi, cand este aleasa, un locuitor de cel putin un an al judetului in care ea va fi aleasa.

9) Imediat dupa ce Senatorii se vor fi intrunit ca urmare a primei alegeri pentru Senat, ei vor fi imparti prin tragere la sorti in trei grupuri cat mai egale; mandatele Senatorilor din primul grup se vor termina la sfarsitul anului al doilea, celui de al doilea grup la sfarsitul anului al patrulea si celui de al treilea grup la sfarsitul anului al saselea.

10) Nici o persoana nu va fi Senator mai mult decat de doua ori; si nici o persoana care a fost Senator timp de mai mult de trei ani, nu va fi Senator mai mult decat odata.

11) Cand un loc de Senator din un judet va deveni vacant, consiliul acelui judet va organiza alegeri pentru ocuparea permanenta a acelui loc.

12) Senatul se va organiza dupa un regulament propriu si isi va alege un presedinte.

13) Locurile in care se vor tine alegerile pentru Deputati si Senatori vor fi hotarate de Consiliul fiecarui judet.

14) Va fi ales Deputat sau Senator o persoana care va fi obtinut mai mult de jumatate din numarul total de voturi in cel mult doua tururi de scrutin; daca o persoana nu va obtine mai mult de jumatate din numarul total de voturilor in un prim tur de scruti, atunci se va organiza un al doile tur de scrutin; in al doilea tur de scrutin vor candida numai doua persoane; o prima persoana va fi aceea care a obtinut cele mai multe voturi din numarul total de voturi in primul tur de scrutin; o a doua persoana va fi aceea care a obtinut in primul tur de scrutin cele mai multe voturi din un numar de voturi egal cu diferenta dintre numarul total de voturi si numarul de voturi obtinute de prima persoana.

15) O majoritate din fiecare camera va constitui un cvorum pentru a activa; dar un grup mai mic poate amana lucrarile de la o zi la alta si poate fi autorizat sa oblige participarea membrilor absenti, in asa fel si cu asemenea penalizari cum vor fi prevazute de fiecare camera.

16) Fiecare camera poate hotara un regulament al sesiunilor sale, pedepsi membrii sai pentru comportare necorespunzatoare si cu aprobarea a doua treimi din numarul din membrii sai, poate exclude un membru.

17) Votul DA sau NU al fiecarui Deputat si Senator va fi inregistrat intr-un jurnal si va fi publicat cu aprobarea majoritatii fiecarei camere.

18) Nici un Deputat sau Senator nu va avea vreunt castig material venit din afara Parlamentului; si fiecare membru nu va avea o alta activitatea in afara de cea parlamentara.

19) Nici un Deputat sau Senator nu va putea fi numit in timpul exercitarii mandatului sau intr-o alta functie in Romania.

20) Nici o persoana care detine o functie oficiala in Romania nu va putea fi membru in vreuna din Camere atata timp cat isi continua exercitarea functiei.
Constantin Timoc: www.timoc.ro

Aladin
2007-11-22 03:04:36

Poate explica un fan dea lui Traiceanu.

Cum sa faca votantul in varianta 322 sa nu mai vada in parlament pe Iliescu,Vadim,Nastase,Paunescu,Petre Roman,Dan Wass (olteanu),Votcaroiu,
si inca o groaza de comunisti sadea ,fosti nomenclaturisti,sau tovarasi la
ciordeala cu seful partidului el insusi un indezirabil.

Constantin Timoc
2007-11-22 03:06:29

Despre Votul Proportional

Dezavantajele Votului Proportional pentru Romania

Votul proportional a fost inventat ca sa previna "tirania majoritati"; acest tip de vot este folosit, printre alti, de elvetieni (prin constitutie, nu prin lege) pentru a asigura reprezentarea cat mai egala in parlament a celor patru grupuri etnice: germani 65%, francezi 18%, italieni 10%, romansh 1% si alti.

In SUA "tirania majoritati" este tinuta in frau de procedura cunoscuta ca "juducial review" prin care se permite judecatorilor sa declare o lege ca fiind neconstitutionala.

Curtea Suprema in SUA este o institutie a Statului Federal, nu a Guvernului acestuia; guvernul reprezinta interesele majoritatii care l-a ales, pe cand Curtea Suprema fiind independenta de guvern, protejeaza libertatea tuturor cetatenilor nu numai a majoritatii care este la putere.

Curtea Suprema a fost creata prin aplicarea doctrinei echilibrarii puterilor in stat [checks and balances] pentru a preveni abuzurile puterii legislative si a puterii executive ce ar putea crea legi si a le aplica pe acestea in mod tiranic minoritatii care nu este la putere. De aici si expresia "tirania majoritati", folosita de francezul Tocqueville dupa ce a vizitat SUA pe la 1850 si a scris "Democratie in America".

Experienta istorica arata ca in faza de tranzitie in care e Romania in momentul de fata, cea mai buna procedura de alegere este cea americana: votul (uni)nomional pe cirumscriptii pentru deputati si pe judete pentru senatori.

Nu cred ca e bine sa experimenatam acum cu votul proportional pentru ca se stie de 18 ani ca in Romania un astfel de vot a adus la situatia dezastruoasa in care suntem acum si nu vom iesi din aceasta pana cand nu trecem la votul uninomiunal pe circumscriptii.

O ultima observatie: votul uninominal pe circumscriptii pentru parlamentari exista deja prin lege, dar numai pentru candidatii independenti.

Constantin Timoc: www. timoc.ro

gili
2007-11-22 06:13:36

Aladine trebuie sa-ti marturisesc ca , desi ...



Nu sunt "fan Tariceanu" , il prefer insa pe Tariceanu oricarui Ba'secu , am votat si voi vota cu taranistii .
Cit despre explicatia ceruta ...
Parerea mea este ca ie imposibil practic in actualul stadiu al dezvoltarii politico -sociale a Romaniei ca oameni de genul celor enumerati de catre tine mai sus sa fie eliminati total din structurile alese ale statului .
Din capul locului trebuie sa stii ca nu sistemul de vot poate curata clasa politica , asta ie treaba justitiei , dar ce-i drept anumite sistme pot ajuta oarecum la acest lucu functie mai ales de momentul la care sunt aplicate .
La momentul in care ne aflam poate ajuta ceva sistemul de vot proportional pe liste alfabetice , dar inca o data precizez ca orice sistem am aplica nu putem curata clasa politica numai prin virtutile sistemului in cauza .
Votul proportional pe liste este atunci cind partidele propun liste de candidati in ordine alfabetica si noi alegem pe care dorim din lista partidului preferat .
Cistiga cel care a intrunit cel mai mare numar de voturi si nu cel pe care l-ar dori partidul "cap de lista", daca lista partidului respectiv iese cistigatoare .
Prin acest tip de vot se asigura real reprezentarea dorita de electorat in structurile alese si sunt alesi oameni preferati de electorat si nu impusi de partide ca si "capete de lista" .
Atrag atentia ca prin votul nominal majoritar de tipul primarilor , dorit de Ba'secu , numarul celor specificati de tine ca si hahalere ( pe buna dreptate) nu numai ca nu o sa scada , dar o sa si creasca semnificativ .
Partidul o sa puna un singur candidat intr-o circumscriptie si daca esti fan al partidului in cauza ai sa fii nevoit sa-l votezi ca doar nu o sa voatezi cu partidul opozant dorintei tale , n'asa?
Vad ca vituperezi impotriva vechilor structuri ale statului comunisto-securist si bine faci .
Trebuie sa stii insa ca prin votul nominal majoritar al domnului Ba'secu in parlament or sa ramina numai reprezentanti ai PD si PSD , deci reprezentanti ai partidelor care la ora actuala sunt continuatoarele structurilor securisto- comuniste pe care le tot injuri .
In concluzie , o sa te pricopsesti tocmai cu cei pe care zici ca nu ii ai la suflet si de la adoptarea acestui sistem de vot incolo ai sa poti alege numai intre PD si PSD toata viata ta si a urmasilor tai .
Acuma iote a venit si rindul tau sa ne explici cum poti tu , ca dusman al fostelor structuri ce te afirmi a fi , sa sustii tocmai sistemul de vot care asigura instalarea definitiva si irevocabila la putere in Romania tocmai a acestor structuri pe care le hulesti ?!

PS

Daca totusi ti-e greu sa intelegi ce am scris , atunci arunca o privire in curtea primarilor din Romania .
Sunt alesi prin votul dorit si proslavit ca suprem panaceu in curatirea clasei politice de catre domnul Ba'secu si acceptat de catre cei ca tine care casca gura la ce zice asta fara sa-si faca practic socoteala cum si devine chestia asta cu votul nominal majoritar .
Ia vezi tu de-ti explica dragule , ca mie nu-i nevoie , cu ce sa fie mai buni domnii nostri primari alesi uninominal decit domnii nostri pralamentari ?!
Sunt la fel Aladine , nici mai buni , nici mai rai ...

gili
2007-11-22 07:39:20

Domnu Timoc ai intrat iarasi in campanie electorala ?


De ce n-o zici domnule p-aia dreapta si te tot dai dupa cires ?
Tragi nadejdi ca votul asta nominal sa-si aduca si talica un mandat , n'asa?
Hai sa fim seriosi , ne tot bizii cu votul cela din America ...
Noi traim in Europa si in Europa nu sunt state cu astfel de sisteme , exceptind Franta care chiar zilele astea umbla sa-l schimbe .
Mai intii vezi ca de fapt nominalul asta duce la "TIRANIA MINORITATII" si nu a majoritatii cum tot scrii .
Un partid care obtine fie si 25 de procente poate ajunge sa detina pina la 100% din locurile in parlament . Ie doar necesar sa fie pe primul loc . Atit .
Si restul de 75% , adica MAJORITATEA domnule Timoc ?!
Noi astia care nu votam cu feseneii , pe noi cine o sa ne reprezinte in parlament ? Cumva talica ?!
Apoi , in contextul actual din Romania , o sa ne pricopsim in parlament numai cu fesenei , fie ei pedei sau pesedei .
Io stiu ca talica te-ai invirtit pe la taranisti , dar vaz ca acum esti in stare de orice pentru a obtine un prapadit de mandat de parlamentar , n'asa?

basarab
2007-11-22 08:10:21

Daca partidul lui base, micul fsn, nu avea 35% in sondaj mai baga base tipul acesta de UNINOMINAL?

Daca partidul lui base, micul fsn, nu avea 35% in sondaj mai baga base tipul acesta de UNINOMINAL?

Asta inseamna demagogie, gargara, minciuna, ticalosie.

dan-gabriel
2007-11-22 13:33:36

Ce haita!

Daca il dadeau jos pe Basescu acum ar fi fost fericiti si puteau sa se rupa in bucati intre ei, asa ca oitele trebuie sa continue atacurile si bataia cu LUPU cel RAU care nu-i lasa sa-si faca de cap in gradinita lor plina de haimanale.

Huhurianu
2007-11-22 18:26:59

Re: Ce haita! / Basescu zicea la referendumu' trecut ca e Sf. Gheorghe, matale da ce-i zici LUPUL

cel Rau?


La 2007-11-22 13:33:36, dan-gabriel a scris:

> Daca il dadeau jos pe Basescu acum ar fi fost fericiti si puteau sa se
> rupa in bucati intre ei, asa ca oitele trebuie sa continue atacurile
> si bataia cu LUPU cel RAU care nu-i lasa sa-si faca de cap in
> gradinita lor plina de haimanale.
>

DanBruma
2007-11-22 19:06:20

Re: Aladine trebuie sa-ti marturisesc ca , desi ...foarte bine explicat

dar cum Aladin, lampa palida, nu poate sa se lepede stie el de cine, explicatiunea ta e ca si cum ai facut-o varfului Omu.

La 2007-11-22 06:13:36, gili a scris:


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Feuda lui Patapievici (3414 afisari)
 Operatiunea Dragonul (2786 afisari)
 Si-a dat sotul in judecata ca a castigat la loterie (2766 afisari)
 Boicot prezidential (2622 afisari)
 Presedintele Elodia (2286 afisari)
 Lagarele staliniste din Kazahstan, "Auschwitz-ul" militarilor romani (1875 afisari)
 Rudele Elodiei chemate la Parchet (1470 afisari)
 Traficul din Bucuresti are o harta online (1206 afisari)
 Criza economica din Transnistria poate determina o revolta populara (1082 afisari)
 Amenintarea fisticului si criza nucleara iraniana (952 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00669 sec.