Ziua Logo
  Nr. 4077 de sambata, 3 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2007-11-03
VAR din Bucuresti, Romania (...@ziua.ro, IP: 194.102.249...)
2007-11-04 14:24
Cititorilor si criticilor mei, cu aceeasi consideratie - de la Victor Roncea

In primul rand va multumesc pentru interesul manifestat fata de tema si articol. Aceasta dovedeste ca cititorii ZIUA sunt interesati in mare masura de problematicile ce tin de apararea interesului national in cadrul mai larg al politicii si securitatii internationale.
In al doilea rand, sunt obligat sa fac o observatie pentru cei ce gandesc in alb si negru (ceea ce de multe ori fac si eu, marturisesc): articolul nu este nici pro nici anti-Basescu. Este pro Romania, daca vreti. Cred ca nu este un secret pentru cititorii mei faptul ca tin la Basescu, din mai multe motive, dintre care, va asigur, nu lipsesc cele profesionale. Printre altele, pentru ca Traian Basescu a reusit ce nu a facut nici un presedinte al Romaniei pana acum, in ce priveste Basarabia, Bucovina, romanii din jurul granitelor si demnitatea nationala in spatiul firesc (ce ar trebui sa fie si vital) al natiunii romane. Cu atat mai tare m-a intristat ce s-a intamplat la Cotroceni.
Dupa, Basescu a explicat, ce-i drept, in emisiunea Nasul de la B1TV. Aspecte ce nu au fost redate nicaieri in presa centrala - pe aceasta tema - se gasesc pe site-ul asociatiei din care fac parte, CivicMedia.ro. De exemplu: ca, daca ne enervam, putem sa "taiem apa" canalului Bastroe. Dar ar fi fost bine daca acest lucru s-ar fi spus atunci. Dar, se pare, Romania a fost obligata sa se "imprieteneasca" cu Ucraina. In defavoarea noastra, insa.
Sigur ca am inteles ca in politica, mai ales in cea internationala si cu o Romanie subordonata SUA, NATO si UE, trebuie sa faci compromisuri - dar numai cu speranta ca sunt in interesul national. Dar daca nu-i asa?
Atunci cand scriu Cotroceni in articol nu ma refer numai la Basescu. Presedintia este o institutie - cu zeci de "experti" - nu numai un om. Iar indoielile pe care mi le exprimam erau legate de competenta acestor experti, de afilierile lor subterane si interesele transnationale ale grupurilor care se folosesc de ei.
Personal nu cred ca o Ucraina in NATO - un pion otravit al spatiului slav - va servi stabilitatii regionale. De 17 ani sunt cu ochii pe ei, ca jurnalist preocupat de soarta romanitatii. Asta si spuneam: nu s-a schimbat nimic. Ca e Kucima sau Iuscenko, Ucraina isi continua cu perseverenta aceleasi planuri care tin de "suveranitatea" ei nationala si securitatea sa duplicitara (NATO-CSI). Si aceasta se bate cap in cap cu ceea ce ar trebui sa fie suveranitatea noastra nationala. Si asa va fi mereu. Pana cand, sa speram, Ucraina se va rupe in doua iar noi vom avea barbati de stat mai mari in clasa politica romaneasca, oameni care nu vor ezita sa denunte un tratat anti-romanesc, ca cel cu Ucraina, si sa revendice pamanturile stramosesti ocupate de trupele sovietice si, apoi, de succesoarea URSS, Ucraina.
Daca toate statele foste comuniste dau inapoi proprietatile nationalizate abuziv, de ce Romania, ca stat, nu ar avea dreptul sa-si revendice international teritoriile furate?
Priviti ce face Ucraina (un alt fapt scapat de "analistii" nostri): solicita tuturor statelor cu care este in relatii tovarasesti sa recunoasca "marea foamete" drept un genocid sovietic la adresa populatiei ucrainene. Dupa care vor urma alte actiuni - inclusiv despagubiri si solicitarea unor scuze de stat din partea Rusiei pentru aceste crime.
Un act similar ar fi trebuit sa faca Romania prin asa-zisul Raport de condamnare a comunismului, program anti-uman care a venit din URSS ca regim criminal de ocupatie. Dar gasca Tismaneanu tocmai de asta s-a instalat in fruntea Comisiei - pacalindu-l pe Basescu. Pentru a deturna de la condamnarea fireasca adevaratii responsabili de crimele comunismului: "fratii" sovietici - multi dintre ei tatici si bunici ai autorilor Raportului Tismaneanu-GDS - si succesorii legali ai URSS - Rusia si Ucraina.
In ce priveste "pusul intr-o carca gresita", comentariul este eronat. Ma adresez unor cititori care stiu ca in 2004, pe vremea lui Kucima nu era Basescu la putere. Dupa cum am si scris: "De atunci - de cand a inaugurat canalul Kucima, in 2004 -, doar in urma presiunilor presei si ale unor organizatii civile preocupate de apararea demnitatii nationale, statul roman a fost obligat sa sensibilizeze guvernele si organismele internationale, care au si reactionat".
Grupul din care fac parte este singurul din tara asta care a demonstrat public in 2004 - asumandu-si riscurile de rigoare - ca troika Iliescu-Nastase-Geoana cunoastea exact intentiile lui Kucima si ca acestea au fost raportate atat de SIE si SRI cat si de si DIM, cu circa doi ani inainte. Revista in care s-a publicat dovada a fost retrasa urgent de pe piata si arsa de cadre ale serviciilor secrete ale regimului Iliescu! A trebuit - tot noi, nu altii - sa provocam scandalul national si international "Salvati Delta Dunarii!" - inclusiv printr-un mars in centrul capitalei si atentionarea tuturor forurilor internationale in domeniu - pentru ca adevarul sa iasa la lumina. Nu am nimic de ascuns: totul este public si disponibil printr-o simpla cautare pe net sau in arhiva ZIUA. Iliescu, responsabil de crime impotriva romanilor, nu are cum sa-mi devina apropiat (cum sugera un comentator lizibil si in limba romana): sunt parte reclamanta in Procesul Mineriadei din '90, ca victima si martor ocular al mai multor crime comise pe 13 si in noaptea de 13-14 iunie. Cand va fi condamnat va fi si cu aportul meu.
Un ultim comentariu: sigur ca "sunt platit", ca orice ziarist din tara asta. Diferenta este ca eu am refuzat un salariu de cinci ori mai mare , pentru a nu scrie ce mi se dicteaza, in alt loc, in timp ce impostori de marca, intelectualoizi, ca iubitii multor naivi, au la saltea sute de astfel de "rate". Patapievici e angajatul lui Vantu, daca n-ati stiut, la "Idei in Dialog", ca si Liiceanu si Plesu, cel din urma incasand si de la Trustul de presa KazMunaiGaz - Rompetrol, de care apartin produsele sale anti-romanesti din gama "Dilema".
La ZIUA nu sunt patron ca sa scriu ce vreau dar nici nu scriu ce mi se dicteaza. Scandalul din primavara a demonstrat cred acest lucru. Ii dau credit lui Sorin Rosca Stanescu pentru ca, inainte de orice, este un ziarist veritabil, cum nu sunt alti pantofari cu pretentii de presari. Dar nu va amagiti: nicaieri in presa din Romania nu scrie cineva ce vrea: ci conform intereselor patronilor (cei patru care au speriat Estul...). Multi ziaristi sunt agenti, sa va fie clar! Alti scribi la gazeta, care se cred "liberi", sunt de fapt "exploatati in orb", lasati sa latre - in acceptiunea patronilor - dupa cum le vine, dar intotdeauna in folosul "Centralei". Suntem in plin "1984". Fiti constienti de asta. Deocamdata libertatea cuvantului ne mai este, inca, tolerata, pe internet. De aceea, grupul din care fac parte, se exprima in afara cadrului publicistic "oficial" la www.civicmedia.ro. Dincolo de cearta dintre Rosca si Basescu, ZIUA ramane un ziar mai liber si in tot cazul profesionist, in ce priveste mai multe zone sensibile care au fost puse la index prin alte ziare. Si aceasta pentru ca avem o echipa de temut.
In rest, suntem "back in USSR": reinvatati sa cititi printre randuri sau protestati. Fiecare dupa putilinta...
Doamne ajuta!

VAR (Victor Alexandru Roncea)

GiorgiBuj din Americhia de Sus (...@mailite.com, IP: 67.19.122...)
2007-11-04 15:06
Re: Cititorilor si criticilor mei, cu aceeasi consideratie - de la Victor Roncea

Credeam ca numai BRUCAN se pricepe ;-) .................

La 2007-11-04 14:24:37, VAR a scris:

> In primul rand va multumesc pentru interesul manifestat fata de tema
> si articol. Aceasta dovedeste ca cititorii ZIUA sunt interesati in
> mare masura de problematicile ce tin de apararea interesului national
> in cadrul mai larg al politicii si securitatii internationale.
> In al doilea rand, sunt obligat sa fac o observatie pentru cei ce
> gandesc in alb si negru (ceea ce de multe ori fac si eu, marturisesc):
> articolul nu este nici pro nici anti-Basescu. Este pro Romania, daca
> vreti. Cred ca nu este un secret pentru cititorii mei faptul ca tin la
> Basescu, din mai multe motive, dintre care, va asigur, nu lipsesc cele
> profesionale. Printre altele, pentru ca Traian Basescu a reusit ce nu
> a facut nici un presedinte al Romaniei pana acum, in ce priveste
> Basarabia, Bucovina, romanii din jurul granitelor si demnitatea
> nationala in spatiul firesc (ce ar trebui sa fie si vital) al natiunii
> romane. Cu atat mai tare m-a intristat ce s-a intamplat la Cotroceni.
>
> Dupa, Basescu a explicat, ce-i drept, in emisiunea Nasul de la B1TV.
> Aspecte ce nu au fost redate nicaieri in presa centrala - pe aceasta
> tema - se gasesc pe site-ul asociatiei din care fac parte,
> CivicMedia.ro. De exemplu: ca, daca ne enervam, putem sa "taiem apa"
> canalului Bastroe. Dar ar fi fost bine daca acest lucru s-ar fi spus
> atunci. Dar, se pare, Romania a fost obligata sa se "imprieteneasca"
> cu Ucraina. In defavoarea noastra, insa.
> Sigur ca am inteles ca in politica, mai ales in cea internationala si
> cu o Romanie subordonata SUA, NATO si UE, trebuie sa faci compromisuri
> - dar numai cu speranta ca sunt in interesul national. Dar daca nu-i
> asa?
> Atunci cand scriu Cotroceni in articol nu ma refer numai la Basescu.
> Presedintia este o institutie - cu zeci de "experti" - nu numai un
> om. Iar indoielile pe care mi le exprimam erau legate de competenta
> acestor experti, de afilierile lor subterane si interesele
> transnationale ale grupurilor care se folosesc de ei.
> Personal nu cred ca o Ucraina in NATO - un pion otravit al spatiului
> slav - va servi stabilitatii regionale. De 17 ani sunt cu ochii pe ei,
> ca jurnalist preocupat de soarta romanitatii. Asta si spuneam: nu s-a
> schimbat nimic. Ca e Kucima sau Iuscenko, Ucraina isi continua cu
> perseverenta aceleasi planuri care tin de "suveranitatea" ei nationala
> si securitatea sa duplicitara (NATO-CSI). Si aceasta se bate cap in
> cap cu ceea ce ar trebui sa fie suveranitatea noastra nationala. Si
> asa va fi mereu. Pana cand, sa speram, Ucraina se va rupe in doua iar
> noi vom avea barbati de stat mai mari in clasa politica romaneasca,
> oameni care nu vor ezita sa denunte un tratat anti-romanesc, ca cel cu
> Ucraina, si sa revendice pamanturile stramosesti ocupate de trupele
> sovietice si, apoi, de succesoarea URSS, Ucraina.
> Daca toate statele foste comuniste dau inapoi proprietatile
> nationalizate abuziv, de ce Romania, ca stat, nu ar avea dreptul sa-si
> revendice international teritoriile furate?
> Priviti ce face Ucraina (un alt fapt scapat de "analistii" nostri):
> solicita tuturor statelor cu care este in relatii tovarasesti sa
> recunoasca "marea foamete" drept un genocid sovietic la adresa
> populatiei ucrainene. Dupa care vor urma alte actiuni - inclusiv
> despagubiri si solicitarea unor scuze de stat din partea Rusiei pentru
> aceste crime.
> Un act similar ar fi trebuit sa faca Romania prin asa-zisul Raport de
> condamnare a comunismului, program anti-uman care a venit din URSS ca
> regim criminal de ocupatie. Dar gasca Tismaneanu tocmai de asta s-a
> instalat in fruntea Comisiei - pacalindu-l pe Basescu. Pentru a
> deturna de la condamnarea fireasca adevaratii responsabili de crimele
> comunismului: "fratii" sovietici - multi dintre ei tatici si bunici ai
> autorilor Raportului Tismaneanu-GDS - si succesorii legali ai URSS -
> Rusia si Ucraina.
> In ce priveste "pusul intr-o carca gresita", comentariul este eronat.
> Ma adresez unor cititori care stiu ca in 2004, pe vremea lui Kucima nu
> era Basescu la putere. Dupa cum am si scris: "De atunci - de cand a
> inaugurat canalul Kucima, in 2004 -, doar in urma presiunilor presei
> si ale unor organizatii civile preocupate de apararea demnitatii
> nationale, statul roman a fost obligat sa sensibilizeze guvernele si
> organismele internationale, care au si reactionat".
> Grupul din care fac parte este singurul din tara asta care a
> demonstrat public in 2004 - asumandu-si riscurile de rigoare - ca
> troika Iliescu-Nastase-Geoana cunoastea exact intentiile lui Kucima si
> ca acestea au fost raportate atat de SIE si SRI cat si de si DIM, cu
> circa doi ani inainte. Revista in care s-a publicat dovada a fost
> retrasa urgent de pe piata si arsa de cadre ale serviciilor secrete
> ale regimului Iliescu! A trebuit - tot noi, nu altii - sa provocam
> scandalul national si international "Salvati Delta Dunarii!" -
> inclusiv printr-un mars in centrul capitalei si atentionarea tuturor
> forurilor internationale in domeniu - pentru ca adevarul sa iasa la
> lumina. Nu am nimic de ascuns: totul este public si disponibil
> printr-o simpla cautare pe net sau in arhiva ZIUA. Iliescu,
> responsabil de crime impotriva romanilor, nu are cum sa-mi devina
> apropiat (cum sugera un comentator lizibil si in limba romana): sunt
> parte reclamanta in Procesul Mineriadei din '90, ca victima si martor
> ocular al mai multor crime comise pe 13 si in noaptea de 13-14 iunie.
> Cand va fi condamnat va fi si cu aportul meu.
> Un ultim comentariu: sigur ca "sunt platit", ca orice ziarist din tara
> asta. Diferenta este ca eu am refuzat un salariu de cinci ori mai mare
> , pentru a nu scrie ce mi se dicteaza, in alt loc, in timp ce
> impostori de marca, intelectualoizi, ca iubitii multor naivi, au la
> saltea sute de astfel de "rate". Patapievici e angajatul lui Vantu,
> daca n-ati stiut, la "Idei in Dialog", ca si Liiceanu si Plesu, cel
> din urma incasand si de la Trustul de presa KazMunaiGaz - Rompetrol,
> de care apartin produsele sale anti-romanesti din gama "Dilema".
> La ZIUA nu sunt patron ca sa scriu ce vreau dar nici nu scriu ce mi se
> dicteaza. Scandalul din primavara a demonstrat cred acest lucru. Ii
> dau credit lui Sorin Rosca Stanescu pentru ca, inainte de orice, este
> un ziarist veritabil, cum nu sunt alti pantofari cu pretentii de
> presari. Dar nu va amagiti: nicaieri in presa din Romania nu scrie
> cineva ce vrea: ci conform intereselor patronilor (cei patru care au
> speriat Estul...). Multi ziaristi sunt agenti, sa va fie clar! Alti
> scribi la gazeta, care se cred "liberi", sunt de fapt "exploatati in
> orb", lasati sa latre - in acceptiunea patronilor - dupa cum le vine,
> dar intotdeauna in folosul "Centralei". Suntem in plin "1984". Fiti
> constienti de asta. Deocamdata libertatea cuvantului ne mai este,
> inca, tolerata, pe internet. De aceea, grupul din care fac parte, se
> exprima in afara cadrului publicistic "oficial" la www.civicmedia.ro.
> Dincolo de cearta dintre Rosca si Basescu, ZIUA ramane un ziar mai
> liber si in tot cazul profesionist, in ce priveste mai multe zone
> sensibile care au fost puse la index prin alte ziare. Si aceasta
> pentru ca avem o echipa de temut.
> In rest, suntem "back in USSR": reinvatati sa cititi printre randuri
> sau protestati. Fiecare dupa putilinta...
> Doamne ajuta!
>
> VAR (Victor Alexandru Roncea)
>
>

gili din romania (...@yahoo.com, IP: 86.105.183...)
2007-11-04 16:03
Victore ai fost la un pas de a te crede ... numa ca ...


Numa ca m-ai dat pa spate cu chestia asta :

" Dar gasca Tismaneanu tocmai de asta s-a instalat in fruntea Comisiei - pacalindu-l pe Basescu. "

Care vas zica dupa talica "gasca Tismaneanu" l-a pacalit pe Ba'secu si Ba'secu pe noi pe cale de consecinta , n'asa?
Si cum a facut dragule gasca asta de "s-a instalat in fruntea comisiei " cele ?!
Nu Ba'secu iubitzelul lu talica a instalat-o ?
Dinsul dupa parerea ta n-ar avea fro legatura ceva cu onorabila comitziune , a picat comitiunea din cer pe capul dinsului taman in curte la Cotroceni , n'asa?
Hai zi zau ca sa te crez ...
Acuma io inteleg ca te simtzesti dator sa iesi si talica cu ceva acolo de ziua mascariciului asta , da nici nu-i cazul sa faci pe prostul , pentru ca nu esti si nici nu-i cazul sa ne tii de prosti , pentru ca nu suntem , n'asa?

costy din Germania (...@yahoo.de, IP: 84.168.109...)
2007-11-04 16:22
Re: Cititorilor si criticilor mei, cu aceeasi consideratie - de la Victor Roncea

Arogantu' (...@k.ro, IP: 89.32.47...)
2007-11-04 16:56
Re: Cititorilor si criticilor mei, cu aceeasi consideratie - de la Victor Roncea

spaiu' (...@k.ro, IP: 78.96.13...)
2007-11-04 18:25
Re: Cititorilor si criticilor mei, cu aceeasi consideratie - de la Victor Roncea

Brava, mai Victore, pai noi ce puii mei tot ne racim destele pe tastatura asta de ceva anishori incoace?
Restul e discutie inutila...

Mos_Tautu din Paris,Franta (...@yahoo.com, IP: 86.107.253...)
2007-11-04 18:31
Re: Va multumim dle Roncea

La 2007-11-04 14:24:37, VAR a scris:

>Va multumim dle Roncea

Campul ziaristicii este un teritoriu foarte tulbure.Persoanele care scriu,mai mult sau mai putin ziaristi, formeaza o patura sociala foarte importanta din punct de vedere cultural si social dar foarte diversa ca prestatie si intentie fata de opinia publica pe care pretinde ca o cultiva.

In campul mass mediei interesele oligarhice,interesele demagogiei politice par a avea prioritate,si nu ma refer aici doar la publicitate.
Cu regret trebuie sa recunosc ca de fapt in ziaristica s-au infiltrat,daca nu au ocupat, aproape total teritoriu, sociopati care in alte domenii nu ar putea performa,din lipsa de vocatie.Aceasta explica,printre altele,alienarea cititorilor fata de presa si fata de campaniile murdare duse in acest domeniu.

De aceea trebuie sa recunoscut ca o asemenea revelatie,cum a fost aceea a dlui Roncea iese din comun.

Nu sunt specialist,nu stiu multe despre dl.Roncea,dar articolul editorial m-a facut sa fiu optimist si sa spun ca in presa romaneasca inca mai sunt sperante.

Sa ne amintim de editorialele din Ziua,nu vorbesc din Tricolorul,in care insultele,insinuarile,tratarea cititorului ca intr-o gradinita,in care limbajul scatologic vrea sa formeze un public cu acelasi limbaj.Si partial au reisit,fie daca vedem 2/3 din postatorii acestui forum.

De aceea va sunt recunoscator dle.Roncea,pentru cinstea dv.,pentru faptul ca considerati ca in presa aveti o misiune,pentru maniera in care dispretuiti recompensele pentru cumpararea constiintei ziaristului.

In articolul dv.am apreciat obiectivitatea si cinstea.

Dumnezeu sa va ajute!

CID (...@yahoo.com, IP: 89.137.241...)
2007-11-04 18:42
Re: Cititorilor si criticilor mei, cu aceeasi consideratie - de la Victor Roncea

Chestia cu Basescu pacalit e doar o scuza jalnica!

Radu Dragan din patagonia-argentina (...@yahoo.com.ar, IP: 71.109.5...)
2007-11-04 21:16
Re: Cititorilor si criticilor mei, cu aceeasi consideratie - de la Victor Roncea

De "prietenii" dumneavostra care va platesc azi nu spuneti nimic. Nici pe inculpatul
Iliescu nu-l pomeniti, si asta nu e doar o omisiune.
Azi cand oligarhii platesc, dumneavostra scrieti.
De fapt, se mai intampla, uneori, e drept , foartei rar cand aparati adevarul si scrieti cu pasiune pentru ca stiti ca adevarul e de partea dunmneavostra, aratand ca mai aveti oarece entuziasmul si o leaca din talentul adiacent, in rest evident sunteti parte din aceeasi cruciada pe care domnul Rosca a pornit-o impotriva vechiului sau prieten Basescu.
Faptul ca atacati intelectualii independentii care au libertarea democratica de a nu fii de partea raului primar FSN, PSDR, PSD, nu va pod da nici dumneavostra nici lui Baditza dreptul de a manipula, ori discredita, si desfintza pana la distrugere personalitati culturale, academice ori politice!
Totul are o limita mai ales intr-o democratie, chiar daca salariul platit de oligarh
e substantial, putem noi trece chiar peste noi insine in totalitate doar de dragul banilor?
Venirea inculpatului Nastase la redactia Ziua in 2006 a schimbat orientarea complata a ziarului, si dumneavostra stiti asta, de fapt azi v-ati pus talentul si timpul in slujba celor ca v-au tabacit spinarea, si asta doar pentru ca va platesc.
Multzumesc pentru atentie.



Virgil Ciuca din Jacksonville (...@yahoo.com, IP: 86.121.131...)
2007-11-04 21:37
Re: Cititorilor si criticilor mei, cu aceeasi consideratie - de la Victor Roncea

Comentariul Domnului Roncea trebuia sa fie articolul de fond al ziarului si al ziarelor


Virgil Ciuca

La 2007-11-04 14:24:37, VAR a scris:

> In primul rand va multumesc pentru interesul manifestat fata de tema
> si articol. Aceasta dovedeste ca cititorii ZIUA sunt interesati in
> mare masura de problematicile ce tin de apararea interesului national
> in cadrul mai larg al politicii si securitatii internationale.
> In al doilea rand, sunt obligat sa fac o observatie pentru cei ce
> gandesc in alb si negru (ceea ce de multe ori fac si eu, marturisesc):
> articolul nu este nici pro nici anti-Basescu. Este pro Romania, daca
> vreti. Cred ca nu este un secret pentru cititorii mei faptul ca tin la
> Basescu, din mai multe motive, dintre care, va asigur, nu lipsesc cele
> profesionale. Printre altele, pentru ca Traian Basescu a reusit ce nu
> a facut nici un presedinte al Romaniei pana acum, in ce priveste
> Basarabia, Bucovina, romanii din jurul granitelor si demnitatea
> nationala in spatiul firesc (ce ar trebui sa fie si vital) al natiunii
> romane. Cu atat mai tare m-a intristat ce s-a intamplat la Cotroceni.
>
> Dupa, Basescu a explicat, ce-i drept, in emisiunea Nasul de la B1TV.
> Aspecte ce nu au fost redate nicaieri in presa centrala - pe aceasta
> tema - se gasesc pe site-ul asociatiei din care fac parte,
> CivicMedia.ro. De exemplu: ca, daca ne enervam, putem sa "taiem apa"
> canalului Bastroe. Dar ar fi fost bine daca acest lucru s-ar fi spus
> atunci. Dar, se pare, Romania a fost obligata sa se "imprieteneasca"
> cu Ucraina. In defavoarea noastra, insa.
> Sigur ca am inteles ca in politica, mai ales in cea internationala si
> cu o Romanie subordonata SUA, NATO si UE, trebuie sa faci compromisuri
> - dar numai cu speranta ca sunt in interesul national. Dar daca nu-i
> asa?
> Atunci cand scriu Cotroceni in articol nu ma refer numai la Basescu.
> Presedintia este o institutie - cu zeci de "experti" - nu numai un
> om. Iar indoielile pe care mi le exprimam erau legate de competenta
> acestor experti, de afilierile lor subterane si interesele
> transnationale ale grupurilor care se folosesc de ei.
> Personal nu cred ca o Ucraina in NATO - un pion otravit al spatiului
> slav - va servi stabilitatii regionale. De 17 ani sunt cu ochii pe ei,
> ca jurnalist preocupat de soarta romanitatii. Asta si spuneam: nu s-a
> schimbat nimic. Ca e Kucima sau Iuscenko, Ucraina isi continua cu
> perseverenta aceleasi planuri care tin de "suveranitatea" ei nationala
> si securitatea sa duplicitara (NATO-CSI). Si aceasta se bate cap in
> cap cu ceea ce ar trebui sa fie suveranitatea noastra nationala. Si
> asa va fi mereu. Pana cand, sa speram, Ucraina se va rupe in doua iar
> noi vom avea barbati de stat mai mari in clasa politica romaneasca,
> oameni care nu vor ezita sa denunte un tratat anti-romanesc, ca cel cu
> Ucraina, si sa revendice pamanturile stramosesti ocupate de trupele
> sovietice si, apoi, de succesoarea URSS, Ucraina.
> Daca toate statele foste comuniste dau inapoi proprietatile
> nationalizate abuziv, de ce Romania, ca stat, nu ar avea dreptul sa-si
> revendice international teritoriile furate?
> Priviti ce face Ucraina (un alt fapt scapat de "analistii" nostri):
> solicita tuturor statelor cu care este in relatii tovarasesti sa
> recunoasca "marea foamete" drept un genocid sovietic la adresa
> populatiei ucrainene. Dupa care vor urma alte actiuni - inclusiv
> despagubiri si solicitarea unor scuze de stat din partea Rusiei pentru
> aceste crime.
> Un act similar ar fi trebuit sa faca Romania prin asa-zisul Raport de
> condamnare a comunismului, program anti-uman care a venit din URSS ca
> regim criminal de ocupatie. Dar gasca Tismaneanu tocmai de asta s-a
> instalat in fruntea Comisiei - pacalindu-l pe Basescu. Pentru a
> deturna de la condamnarea fireasca adevaratii responsabili de crimele
> comunismului: "fratii" sovietici - multi dintre ei tatici si bunici ai
> autorilor Raportului Tismaneanu-GDS - si succesorii legali ai URSS -
> Rusia si Ucraina.
> In ce priveste "pusul intr-o carca gresita", comentariul este eronat.
> Ma adresez unor cititori care stiu ca in 2004, pe vremea lui Kucima nu
> era Basescu la putere. Dupa cum am si scris: "De atunci - de cand a
> inaugurat canalul Kucima, in 2004 -, doar in urma presiunilor presei
> si ale unor organizatii civile preocupate de apararea demnitatii
> nationale, statul roman a fost obligat sa sensibilizeze guvernele si
> organismele internationale, care au si reactionat".
> Grupul din care fac parte este singurul din tara asta care a
> demonstrat public in 2004 - asumandu-si riscurile de rigoare - ca
> troika Iliescu-Nastase-Geoana cunoastea exact intentiile lui Kucima si
> ca acestea au fost raportate atat de SIE si SRI cat si de si DIM, cu
> circa doi ani inainte. Revista in care s-a publicat dovada a fost
> retrasa urgent de pe piata si arsa de cadre ale serviciilor secrete
> ale regimului Iliescu! A trebuit - tot noi, nu altii - sa provocam
> scandalul national si international "Salvati Delta Dunarii!" -
> inclusiv printr-un mars in centrul capitalei si atentionarea tuturor
> forurilor internationale in domeniu - pentru ca adevarul sa iasa la
> lumina. Nu am nimic de ascuns: totul este public si disponibil
> printr-o simpla cautare pe net sau in arhiva ZIUA. Iliescu,
> responsabil de crime impotriva romanilor, nu are cum sa-mi devina
> apropiat (cum sugera un comentator lizibil si in limba romana): sunt
> parte reclamanta in Procesul Mineriadei din '90, ca victima si martor
> ocular al mai multor crime comise pe 13 si in noaptea de 13-14 iunie.
> Cand va fi condamnat va fi si cu aportul meu.
> Un ultim comentariu: sigur ca "sunt platit", ca orice ziarist din tara
> asta. Diferenta este ca eu am refuzat un salariu de cinci ori mai mare
> , pentru a nu scrie ce mi se dicteaza, in alt loc, in timp ce
> impostori de marca, intelectualoizi, ca iubitii multor naivi, au la
> saltea sute de astfel de "rate". Patapievici e angajatul lui Vantu,
> daca n-ati stiut, la "Idei in Dialog", ca si Liiceanu si Plesu, cel
> din urma incasand si de la Trustul de presa KazMunaiGaz - Rompetrol,
> de care apartin produsele sale anti-romanesti din gama "Dilema".
> La ZIUA nu sunt patron ca sa scriu ce vreau dar nici nu scriu ce mi se
> dicteaza. Scandalul din primavara a demonstrat cred acest lucru. Ii
> dau credit lui Sorin Rosca Stanescu pentru ca, inainte de orice, este
> un ziarist veritabil, cum nu sunt alti pantofari cu pretentii de
> presari. Dar nu va amagiti: nicaieri in presa din Romania nu scrie
> cineva ce vrea: ci conform intereselor patronilor (cei patru care au
> speriat Estul...). Multi ziaristi sunt agenti, sa va fie clar! Alti
> scribi la gazeta, care se cred "liberi", sunt de fapt "exploatati in
> orb", lasati sa latre - in acceptiunea patronilor - dupa cum le vine,
> dar intotdeauna in folosul "Centralei". Suntem in plin "1984". Fiti
> constienti de asta. Deocamdata libertatea cuvantului ne mai este,
> inca, tolerata, pe internet. De aceea, grupul din care fac parte, se
> exprima in afara cadrului publicistic "oficial" la www.civicmedia.ro.
> Dincolo de cearta dintre Rosca si Basescu, ZIUA ramane un ziar mai
> liber si in tot cazul profesionist, in ce priveste mai multe zone
> sensibile care au fost puse la index prin alte ziare. Si aceasta
> pentru ca avem o echipa de temut.
> In rest, suntem "back in USSR": reinvatati sa cititi printre randuri
> sau protestati. Fiecare dupa putilinta...
> Doamne ajuta!
>
> VAR (Victor Alexandru Roncea)
>
>

VAR din Bucuresti, Romania (...@ziua.ro, IP: 193.230.150...)
2007-11-04 21:49
Dlui Radu Dragan din Patagonia (va invidiez!)

Stimate Domnule Dragan,
Va referiti la intelectualii de mai jos, care "nu au fost de partea raului primar FSN, PDSR, PSD"?

APELUL GDS PENTRU SALVAREA LUI ION ILIESCU - omul "democratiei si libertatii" - noiembrie 2000:


"Apel GDS: Votati impotriva dictaturii!

Niciodata, din decembrie 1989, situatia Romaniei nu a fost mai dramatica decit in aceste zile dintre cele doua tururi de scrutin prezidential. In acest moment crucial, nu mai avem de ales intre reforma lenta sau rapida, intre un partid sau altul, ci intre democratie si dictatura, intre libertate si tiranie. In consecinta, va chemam:

1. La mobilizarea intregului electorat democratic pentru a participa la votul din 10 decembrie 2000.

2. La un vot masiv impotriva candidatului PRM, Corneliu Vadim Tudor, care, prin agresivitatea si extremismul sau iresponsabil, reprezinta cea mai grava amenintare din ultimul deceniu la adresa libertatii individuale si a institutiilor democratice. Un vot dat acestui periculos demagog va duce la conflicte interetnice, anarhie si la destabilizarea tarii, adica la o noua Iugoslavie.

3. La coalizarea tuturor fortelor democratice – cetateni, partide, sindicate, organizatii non-guvernamentale – pentru evitarea izolarii internationale a tarii, ceea ce va accentua dificultatile economiei si saracia oamenilor. Sa nu ratam continuarea democratizarii Romaniei si a integrarii ei in structurile euro-atlantice, singura sansa a bunastarii noastre!

Apel initiat de Grupul pentru Dialog Social, Alianta Civica si Solidaritatea Universitara si semnat de:

Doina CORNEA, Alexandru PALEOLOGU, Gabriela ADAMESTEANU, Radu FILIPESCU, Stefan Aug. DOINAS, H.-R. PATAPIEVICI, Dan OPRESCU, Andrei PLESU, Octavian PALER, Andrei OISTEANU, Ioan GROSAN, Mariana CELAC, Mihai SORA, ECKSTEIN Kovacs Peter, Sorin VIERU, Rodica PALADE, Sorin ILIESIU, Magda CARNECI, Mircea DIACONU, Alexandru ZUB, Andrei CORNEA, Dan PERJOVSCHI, Cristian PREDA, Radu BERCEA, Paul CORNEA, Costea MUNTEANU, Sorin MARCULESCU, Adrian ALUI GHEORGHE, Annie BENTOIU, Aura CHRISTI, Dan CRISTEA, Gabriel DIMISIANU, Marius GHICA, Ioan HOLBAN, Nora IUGA, Mircea MIHAIES, Simona POPESCU, Ion Bogdan LEFTER, Ion POP, Cornel MORARU, BANYAI Peter, Ioan MOLDOVAN, Adrian POPESCU, Cassian Maria SPIRIDON, Mihai SIN, Petre STOICA, Liviu ANTONESEI, Mihai URSACHI, Lucian VASILIU, Andrei CODRESCU, Mircea IORGULESCU, Adrian NICULESCU, Vlad ALEXANDRESCU, Alexandru CISTELECAN, Sorin ALEXANDRESCU, Adriana BABETI, George Radu BOGDAN, George VOICU, Nicu GAVRILUTA, Ioan VIERU, Daniel VIGHI, Emil BRUMARU, Alex. STEFANESCU, Mircea Horia SIMIONESCU, Livius CIOCARLIE, Alexandru VLAD, Adrian CIOROIANU, Calin ANASTASIU, Stere GULEA, Emil NICOLAE, Lucian VASILE, Nicolae SAVA, Valeriu STANCU, Emil IORDACHE, Cristian MIHAESCU, Simona CIOCULESCU, Bogdan GHIU, Eugen NEGRICI, Gheorghe SCHWARTZ, Cornel UNGUREANU, Ion MURESAN, Monica SPIRIDON, Stelian TANASE, Vladimir TISMANEANU, Anca OROVEANU, Mircea MARTIN, Victor NEUMANN, Marta PETREU, Alex. Leo SERBAN, Calin DAN, Smaranda VULTUR, Ioan VULTUR, SELYEM Zsuzsa, Liviu PAPADIMA, Dana PAPADIMA, Carmen MUSAT, Leonard OPREA, Caius DOBRESCU, Al. ANDRIESCU, Gabriel CUCUTEAN, Gabriela GAVRIL, Lucian Dan TEODOROVICI, PAPP Sandor Zsigmond, Radu ANDRIESCU, Michael ASTNER, Florin LAZARESCU, Radu Pavel GHEO, Antonela CAPPELLE-POGACEAN, Dan LUNGU, Luminita Sofone, Catalin-Corneliu GHEORGHE, Serban ALEXANDRU, Constantin ACOSMEI, Pavel SUSARA, Pavel CAMPEANU, KONCEI Csilla, Ioan MUSLEA, Liviu MALITA, Stefan BAN, Augustin TAMAS, Savel CHEPTEA, Liliana BOCU, Mircea BOCU, Oana MINDRUT, Radu MARES, Ion VADAN, MAGYARI Nandor, MAGYARI-VINCZE Eniko, Virgil ENATESCU, Ileana TURKAS, Mihai JALOBEANU, Maria Ruxandra LUPA, Madaras PETER, Cornel CUNA, Ciresica JALOBEANU, Stela CUNA, Vasile V. MORARU, Adrian PAMULA, Mihai DRAGOLEA, Calin STEGEREANU, Liviu MAN, Monica GHET, Ruxandra CESEREANU, Mircea POPA, Aurel PANTEA, Virgil PODOABA, Iulian BOLDEA, Dumintru MURESAN, Alexandru MUSINA, Andrei BODIU, Nicolae I. BOIERIU, Gabriel RUSU, Marius ABRUDAN, Ion Gr. NICOARA, VISKY Andras, Ion MACAVEI, Vasile GOGEA, Florin POPA, Virgil LAZAR, Marian CHIRCIU, Eugen IONDA, Florin CIORNEI, Liliana RUSU-MARTA, Nicolae VLASIE, Carmen CRISTIAN, Petre MARGINEANU, Ghe. MIHAILESCU, Nicolae ALDEA, Radu ROSCAU, Eugenia POPESCU, Brindusa ARMANCA, Marcel TOLCEA, Viorel MARINEASA, Eugen BUNARU, Marius LAZURCA, Daciana BRANEA, Dorian BRANEA, Alexandru RUJA, Virgil CIOMOS, Corin BRAGA, Mihaela URSA, Doru POP, Horea POENARU, Mircea CRACIUN, Cornel VALCU, Calin TEUTISAN

ASOCIATII:

Pro Democratia, Fundatia „ICAR", PEN Club Centrul Roman, AICA (Asociatia Internationala a Criticilor de Arta – Sectia Romana), Fundatia „Memoria", ATAC (Asociatia Tinerii pentru Actiune Civica)

Comentariul ACM: HA! HA! HA!

VAR din Bucuresti, Romania (...@ziua.ro, IP: 193.230.150...)
2007-11-04 21:52
Dle Dragan, poate va referiti la intelectualii acestia, "necumparati"?

Fara nici un resentiment, nu putem sa nu constatam, la rece, pura “intamplare” a faptului ca printre membrii si sustinatorii Comisiei Tismaneanu se afla colaboratori de vaza ai regimului si Securitatii, ca Mihnea Berindei (co-fondator al GDS, racolat de Securitate in 1968, nume de cod: "Sandu" si "Mircea", etc), Sorin Antohi (alias “Valentin”, informator si doctor inchipuit, retras in pragul deconspirarii), Nicolae Corneanu (turnator al Securitatii timp de peste 40 de ani), Constantin “Ticu” Dumitrescu (Ordinul Muncii clasa III prin decret semnat de Nicolae Ceausescu), Smaranda Enache (informatoare si activista a PCR), Stelian Tanase (activul UTC), Mircea Dinescu (absolvent “Stefan Gheorghiu”, secretar UTC al USR), Andrei Pippidi, Romulus Rusan, Ana Blandiana, Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu – colaboratori ai regimului comunist, meniti a demonstra Occidentului (unde au beneficiat de burse, cu acordul si sprijinul Securitatii, si au facut peste 100 de vizite inainte de 1989) ce “libertate” au intelectualii RSR; sau fii si nepotii unor siluitori ai Romaniei, ca Leonte Rautu (Anca Oroveanu, Andrei Oisteanu; “Scanteia”, “Pamant sovietic”, Propaganda CC al PCR, Rector “Stefan Gheorghiu”, etc), Dionisie Patapievici (Horia Roman Patapievici; Partidul Comunist Austriac, CAER, etc), Mirel Iliesiu (Sorin Iliesiu; operatorul lui Ghe Gheorghiu Dej, propaganda PCR, “Sub steagul Partidului”, etc), Nicolae Celac (Mariana Celac, Sergiu Celac; Prefect sovietizare, Comitetul de Stat al Planificarii, etc), Petru Groza (presedintele GDS Radu Filipescu; primul ministru al regimului sovietic comunist), Paul Cornea (Andrei Cornea; secretar CC al UTM, sovietizator al culturii romane, Komintern) si altii, si altii, dar, evident, sa nu-l uitam, cu voia dvs, ultimul pe lista, pe Leonte Tisminetski (NKVD).

VAR din Bucuresti, Romania (...@ziua.ro, IP: 193.230.150...)
2007-11-04 21:59
Sau poate urmatorii intelectuali "militanti anticomunisti" ...

(apropos, care fosti detinuti politic in Comisia Tismaneanu?)

Mariana Celac si Calin Anastasiu, membri de vaza ai Grupului pentru Dialog Social si colaboratori ai Revistei 22, au fost chemati la audieri la Colegiul CNSAS, ne-au declarat surse din cadrul institutiei. Informatia a fost confirmata si de catre membrul Colegiului CNSAS Mircea Dinescu. Civic Media - care a introdus toti membri GDS pe lista "Voci Curate" - saluta actiunea CNSAS si isi exprima speranta ca si alti membri ai GDS vor fi chemati in curand la raport, mai ales daca tinem cont de faptul ca CNSAS a avut peste 400 de zile ca sa se documenteze asupra acestora, de cand ACM a depus cererea de cercetare a lor. Civic Media a averizat atat CNSAS cat si opinia publica asupra faptului ca acest grup infiintat de Silviu Brucan si un alt informator al Securitatii, Mihnea Berindei, este intesat de colaboratori ai regimului comunist si urmasi ai nomenklaturistilor bolsevici proveniti din Komintern, Kominform si structurile NKVD. Mariana Celac, de exemplu, este sora lui Sergiu Celac - celebrul traducator al lui Ceausescu din caleasca Reginei Angliei si primul ministru de Externe instalat de Guvernul FSN-KGB - si fiica lui Nicolae Celac, instalat de trupele sovietice la prefectura Craiovei si ulteror membru al Comitetului de Stat al Planificarii. Totodata, Celac Mariana este si fosta sotie a lui Mihai Botez, primul ambasador al Romaniei in SUA si la ONU, instalat - ati ghicit - tot de catre Iliescu-KGB.
Calin Anastasiu, Alin Teodorescu - primul presedinte al GDS si al Fundatiei Soros (simultant), Dorel Sandor - ofiter de Securitate, Vasile Secares, Dorel Abraham, sunt cadre de baza ale fostei pepiniere PCR "Stefan Gheorghiu", si care astazi isi continua munca alaturi de "formatori" ca Dan Pavel, Cristian Parvulescu, Mihaela Miroiu, etc, la noua pepiniera a Partidului din umbra, SNSPA.

Iata cum prezinta GDS regretatul opozant anticomunist, jurnalist si scriitor Victor Frunza, in ultima sa editie a lucrarii "Istoria comunismului in Romania" (editia a IV-a ilustrata):


GDS, un PCR in ilegalitate

"In interesul puterii sale, PCR putea si poate sa imbrace orice haina, sa-si ia drept travesti orice chip, chiar si acela al advesarilor sai. Intre operatiile publice efectuate de Silviu Brucan in zilele Revolutiei din decembrie 1989 a fost infiintarea unei organizatii de intelectuali, simpatizanti ai miscarilor disidente din estul Europei, cu caracter antitotalitar (chiar si anticomunist), careia i s-a aflat si o denumire cat se poate de potrivita: Grupul de Dialog Social (GDS).

Grupul, ai carui membri, persoane extrem de onorabile, capata prin mediile din presa si de televiziune un binemeritat prestigiu, se pare ca este conditionat de existenta unui cerc inchis de membri, dar mai ales de menirea de a influenta opinia publica intotdeauna intr-o directie pozitiva. Dupa ce, o scurta perioada, Silviu Brucan s-a convins personal de binefacerile pe care organizatia infiintata de el le aduce la progresul societatii romanesti, si de faptul ca ea isi face treaba asa cum a fost gandita, s-a retras discret. Dar a lasat in locul sau, pentru a monitoriza justetea liniei, un alt fost ilegalist PCR, un distins intelectual, pe nume Pavel Campeanu, de a carui si mai discreta prezenta si activitate in GDS, revista "22" (cu care Brucan a dotat organizatia) nu a fost prea darnica in informatii. Dezbaterile initiate de grup, ca si continutul de un bun nivel publicistic al revistei, sunt orientate spre a influenta publicul neconformist intelectual, mai ales segmentul anticomunist al societatii actuale, in directia dorita.

Cand GDS-ul lui Brucan il sprijinea pe Iliescu

Din cand in cand, "Grupul" - sau separat numai revista "22" - dadea si cate un test de eficienta. De pilda, se remarca momentul impresionant si caldura cu care s-a recomandat electoratului Romaniei sa fie votat Ion Iliescu pentru functia de presedinte, intr-un Apel pe care l-au semnat numerosi intelectuali de marca, admiratori ai GDS-ului. Revista este eficienta si prin ceea ce cenzureaza. De pilda, exista o seama de disidenti anticomunisti interzisi in paginile ei. Il avem in vedere, de pilda, pe Dorin Tudoran, cu care doamna redactor-sef de odinioara a avut o altercatie juridica. Din aceasta revista reproducem interviul entuziast pe care revista "22" l-a luat in momentul in care Traian Basescu l-a numit pe fiul activistului de la Komintern, Tismanitki, ulterior devenit Tismaneanu, sa patroneze Comisia prezidentiala pentru nominalizarea crimelor regimului comunist. Din fericire, ceea ce strica presa de scandal, dar libera, cum este ziarul ZIUA, drege presa legala. Ca la Cuza. Numai ca putin invers: unde scuipa opinia publica, pupa "22"!"

Radu Dragan din patagonia-argentina (...@yahoo.com.ar, IP: 71.109.5...)
2007-11-04 22:28
Re: Cititorilor si criticilor mei, cu aceeasi consideratie - de la Victor Roncea

Raul cel MIC, Iliescu a fost ales in locul raului cel mare VC Tudor, si am votata pentru asta, dar acest lucru a aparut din cauza lasitatii infrantului Constantinescu.
Lista cu nume si functii mie nu-mi spune nimic, in schim pentru pentru dumneta e motiv de frustare, care daca ne aducem aminte a mers pana la pocirea numelor, ceea ce nu se face nici la o casa mica, dar una ......
Contributia societatii civile la democratia de azi nu poata fii contestata, iar trecutele functii ale celor de pe lista dumneavostra nu poate fii desigur un motiv pentru desfintarea lor ca indivizii intr-o presa democratica, si intr-o societate normala.
Cruciada la care sunteti participant are desigur motivele ei, renumeratiile ei, si desigur e sustinuta de cei ce prin condeiul dumneavostra vor asi pastra privilegiile
dar si disponibilitatile materiale pentru a va platii in continuare desigur spre folosul lor, nu al tarii, si nu al poporului.
O saptaman buna domnule Roncea si sa auzim si de adevar, nu de alta doar pentru ca exista!
Pe domnul inculpat Iliescu iar l-ati ocolit........


     « Comentariu anterior     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Auschwitz pentru romani (5596 afisari)
 Romania lovita din Romania (4725 afisari)
 Camelia Sucu nu isi numara banii pentru ca are multi (3545 afisari)
 Caz incredibil in Politia Romana (2798 afisari)
 Evreii in anii regimului Antonescu (2237 afisari)
 Chipul lui Tutankamon, expus in premiera pentru public in Valea Regilor (535 afisari)
 Ion Iliescu: "Vor sa lege fedeles PSD-ul si sa il dea pe mana lui Basescu" (510 afisari)
 Basescu acuza: "Romanilor repatriati nu li s-a dat dreptul de a apela la Justitie" (458 afisari)
 Mailat ii baga in sedinta pe Basescu si pe Tariceanu (209 afisari)
 Adrian Mutu a fost insultat de italieni (199 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00815 sec.