Ziua Logo
  Nr. 4065 de sambata, 20 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2007-10-20
Melus Negrescu din Brasov (...@yahoo.com, IP: 89.123.197...)
2007-10-21 10:17
Steinhardt - predecesorul lui Badilita

@Leo.t (idem @toni, @haiducu s.a.): "Dvs. cine sunteti?"
"...Atacurile asupra parintelui STANILOAE din partea unor "crestini ortodocsi" dovedesc inca o data ca parintele Staniloae este mare in Imparatia Cerurilor.
Domnului Badilita i se poate parafraza o povestire din Patricul Egiptean cu un semidoct peste care tabarase diavolul: pe Staniloae il cunosc dar de Badilita nu am auzit niciodata!"

Da' de Nicolae Steinardt si de cea mai profunda carte postbelica "Jurnalul Fericirii" - ati auzit?!
Daca n'ati auzit atunci cititi cu cea mai mare incredere textul de mai jos - cu referire la chiar (CEI MAI) marii nostri oameni de spirit:

“In legatura cu aceasta apare si teribila problema a lui 2+2=4.
Exempul lui Tudor Vianu si altora ca el, care tineau cursuri serioase si conferinte instructive ori rosteau fraze armonios si temeinic injghebate, ne era mereu dat - dat, de nu chiar azvarlit in fata. Dar nu vorbesc oare in desert? Intrebam noi. Nu, ni se raspundea, deoarece afirmarea adevarurilor vesnice este oricand binevenita, e intotdeauna sanatos si util sa arati ca doi si cu doi fac patru. (Doi si cu doi fac patru reprezenta formula bunului simt, a dreptului natural, a nestricacioaselor axiome.)
...Cum puteam noi impaca intre ele toate acestea, mai ales ca silueta carturarului care, in mijlocul iuresului [adica al tuturor “exproprierilor” si legilor fara-de-lege, arestarilor nocturne, torturilor si omorurilor fara numar din inchisorile politice - MN] enunta calm adevarurile simple si eterne, nu e lipsita de maretie?
...A spune ca doi si cu doi fac patru nu inseamna a declara ca Tudor Vianu ca Goethe a scris “Poezie si Adevar”, ca Voltaire a murit in 1788 ori ca Balzac a fost un realist romantic. Sau a tine, ca George Calinescu, admirabile inedite prelegeri despre viata lui Eminescu. Cand alaturi de tine oamenii sunt taiati cu ferastraul, daca vrei sa enunti ca doi si cu doi fac patru inseamna ca trebuie sa urli cat te tine cosul pieptului: este o nedreptate strigatoare la cer ca oamenii sa fie taiati in doua cu ferastraul...Pe doi si cu doi fac patru, alde Vianu, Calinescu sau Ralea l’ar fi putut aritmetiza vorbind, bunaoara, despre...Canal, drumul cel fara pulbere...
La ce bun sa afirmi intristat ca unirea ortodocsilor cu biserica romana s’a facut in mod silnic, ori sa te ridici cu vehementa impotriva cotropirii...otomane, in perioada in care altele erau chestiunile arzatoare la ordinea zilei: chestiunile arzatoare la ordinea zilei erau inchisorile, erau procesele insotite de recunoasteri si autoacuzari ale inculpatilor, erau pedepsele administrative; a le denunta pe acestea ar fi insemnat sa rostesti ca doi si cu doi fac patru. Evidentierea de catre parintele Staniloaie a marilor abuzuri savarsite sub Habsburgi ori infierarea de catre profesorul Giurescu a jugului turcesc luau - oricat de svanti si de bine intentionati ar fi fost cei doi carturari – un aer foarte inrudit cu 21-ul lui Catavencu si cu Europa lui Farfuridi, fie spus fara pic de rautate ori lipsa de respect, dar si fara conventionale ocoluri.”
[pag. 20-22 - Jurnalul Fericirii - Editura Dacia - Cluj Napoca ]


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Amantul Licai Gheorghiu, exterminat in inchisorile comuniste (5612 afisari)
 Sfarsitul suprematiei americane (3104 afisari)
 Un dezastru al diplomatiei romanesti (3042 afisari)
 FBI i-a stricat magia lui Copperfield (2348 afisari)
 Dumitru Staniloae cu cartile pe masa (2126 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00804 sec.