Ziua Logo
  Nr. 4061 de marti, 16 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2007-10-16

Comentarii: 7, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Mos_Tautu
2007-10-15 23:21:52

PARLAMENTUL CURAT ESTE O MURDARIE

PARLAMENTUL CURAT ESTE O MURDARIE

Asa spune dl.Severin,pentru ca nu este nevoie ca cineva sa puna la indoiala onestitatea parlamentarilor decisi pe listele de partid.

Societatea civila sa se erijeze intr-un arbitru al clasei politice,iata dezastrul pe care il traieste dl.Severin si probabil partidul sau ,adesea considerat un partid al baronilor.

Adeseori cetateanul,votand constata ca nu-si poate exprima opiniile politice si ca democratia reprezentativa il frusteaza si ii impun personalitati indezirabile.Acest lucru poate explica cresterea numarului indiferentilor politici,a absenteimului sau a exprimarii adesea a unui vot negativ.
Din acest motiv se poate chiar afirma ca mecanismele electorale actuale sunt contrare spiritului democratic.

Indiscutabil ca sistemul clasic democratic are numeroase carente dar este singurul care ne-a scapat,de exemplu de epoca partidului unic,totalitar.Totusi nu trebuie sa ezitam sa impunem si alte metode daca ne orientam catre o societate democratica.
Mai ales intelectualii se simt frustrati de aceasta tiranie a majoritatii, faptul ca votul unui om de rand are aceiasi valoare ca acela a unui academician.
Dar si intelectualii trebuie sa realizeze ceea ce sociologii au constatat deja prin asa numita teorie a cresterii densitatiii psihologice,a densitatii persoanelor participative si constiente politic,in contrast cu densitatea biologica.
Sistemul democratic a dus la cresterea numarului populatiei constiente politic si care doreste sa participe la conducerea societatii,dreptul universal la vot exprimand acest lucru (tinerii de 18 ani, femeile, persoane cu statut economic mai modest etc).

In privinta optiunii,votul insa poate fi pozitiv(pentru calitatile candidatului) sau negativ (din cauza defectelor adversarului).
Din pacate legitimitatea alegerilor democrate clasice se rezuma la statistica,ceea ce inseamna acea tiranie a majoritatii despre care am vorbit,dar sa nu uitam ca si votul negativ incalca libertatea de opinie a mai multora.
Dar aici se ridica problema guvernantilor,adica ce imagine au ei despre ei insasi,se considera a fi conducatorii cetatenilor,sau si mai rau stapanii lor sau se considera a fi in slujba cetatenilor.
Campaniile electorale sunt in genera demagogice,pline de promisiuni, care nici nu se pot sau nu se vreau a fi realizate si adesea vom constata ca managerul,conducatorul ales este de fapt incompetent sau interesat in aceasta pozitie din motive nealtruiste.
Marea problema o constituie insa faptul ca dupa alegeri cetatenii nu mai au posibilitatea de a demite pe cei rai sau care le-au inselat asteptarile.Aceasta reprezinta o mare lacuna democratica in sistemul electoral romanesc.
Aceasta eroare duce adesea ca prin fascinatie,propaganda,ca sa nu mai vorbesc de daruri sau cadouri cu ocazia alegerilor sa se formeze de fapt o oligarhie politica care este interesata doar in urmarirea propriilor lor interese si a prietenilor lor,marii finantisti pe care trebuie sa-i serveasca.
Se formeaza astfel veritabile centre de putere interesate de obtinerea de resurse prin ajungerea la guvernare.Acesta a fost unul dintre argumentele temeinice ale platformistilor liberali in contestatia oligarhiei PNL.
Formarea unor grupuri organizate,prin oferire de beneficii a stat la baza sistemului politic din Romania in ultimii 17 ani si combaterea acestui sistem formeaza miezul popularitatii Platformei Stolojan-Stoica in ciuda sistemului demagogic desvoltat de oligarhii PNL.
Din acest motiv jocul opozitie/putere se duce,in general cu aceeasi actori,care nu fac decat sa alterneze la putere la 4 ani,fara teama ca mediocritatea politica a actorilor ar putea sa-i elimine.
Unii propun chiar un sistem al votului negativ,prin exprimarea unui vot de blam pentru personalitati compromise,evident de pe scena politica.
Dar acest lucru se poate corija si printr-un sistem judiciar integru care sa condamne pe politicienii corupti,demagogi,incompetenti,lucru care astazi devine o adevarata utopie,desi dl.Presedinte si dna Macovei prin sistemul pe care l-au organizat pare destul de promitator.Insasi furia si ura contra acestor personalitati care vor sa extirpe coruptia ne arata ca s-a lovit in inima sistemului oligarhic(care au tupeul de a se mai considera si persecutati politic).Din pacate nici presa,nici guvernul si care mai incita si populatia nu isi dau seama cat de retrograd si daunator este de a insulta pe aceea care,in sfarsit fac ceva real in domeniul anticoruptiei.
Introducerea votului uninominal s-ar putea sa para mai adecvat dar nici acesta nu putem fi siguri ca inlatura inconvenientele,mai ales ca candidatul trebuie sa aiba mijloace financiare pe care le obtine tot de la oligarhi,si cercul se inchide iarasi,cu aceleasi consecinte despre care am vorbit mai sus.
In tara noastra cei merituosi nu pot obtine,chiar prin asa zise concursuri ,nici o functie modesta,cei care liciteaza cinstit nu pot obtine castig de cauza.Sistemele de filtrare sociala sunt rare si permit trecerea mai degraba a nemeritosilor,oligarhilor.
Singura intrebare care ne-o punem este,cat va mai dura in Romania sistemul acesta?

Ion Caramache
2007-10-16 05:04:10

Cine se plinge!

Cum de are Adrian Severin tupeul sa se plinga de secretomania altora:
" Ramane un mister cine sunt membrii ong-urilor coalizate si care sunt statele profesionale si morale care le permit erijarea in judecatori ai altora. Sursele de finantare ale acestor organizatii sunt in continuare o taina. Furnizorii informatiilor pe care isi bazeaza Coalitia concluziile sunt, daca nu totdeauna secreti, in cele mai multe cazuri invaluiti in ambiguitate. Refuzul obstinat al transparentei maculeaza din start credibilitatea Coalitiei curatilor."
Dar cum stam cu promisa "Lista a lui Severin" ?
Tot pe vine?

avarfreson
2007-10-16 12:44:14

nepopular dar si incomod ....

adrian este evident nepopular , dar are dreptate , fiin'ca aia taie frunze la caini si
eventual pot sluji interese obscure .... asta este ....

alwis46
2007-10-16 13:58:10

Toate bune si frumoase...

....ar putea fi in cele scrise de cetateanul Adrian severin.
Nu este insa prima data cand domnia sa foloseste o logica rasturnata si fac aceasta remarca gandindu-ma ca inainte de a fi intelectualii lui Traian Basescu adunati in diversae ONG-uri, aceste organizatii s-au format cu mult inainte de accederea actualului presedinte in functie.
Este usor sa murdaresti prin omisiune sau prin scoaterea adevarului din contextul firesc al intamplarilor.
De fapt nici nu este de mirare.
Autorul editorialului de astazi reproseaza altora ca se afla in slujba stapanirii facandu-se ca uita ca a fost un zelor intelectual aflat in slujba propagandei si ideologiei bolsevice.
De fapt, domnia sa cunoaste foarte bine ceea ce vreau sa spun pentru ca scrie ca un cunoscator din interior al fenomenului lingerii talpilor celor mai sus-pusi decat ei, acum democratii, altadata bolsevicii.
Cum era chestia aia cu oamenii de tip nou si comunistii de omenie domnule Adrian Severin ?
Cautam prin arhive sa vedem ce luari de cuvant aveati si ce scriati pe atunci ?
S-ar putea sa nu va placa.

silviana
2007-10-16 16:24:41

nu are cum sa fie salutara! o coalitie de ong'uri cu scopuri politice,

in slujba si impotriva individului,indivizilor,grupului,grupurilor,oricare ar fi,inlocuind justitia,media,responsabilile cu acuzarea,condamnarea,informarea corecte.campanie electorala fac numai partidele politice,iar campania electorala mascata nu intra in atributiile nici'unui ong,informarea,cu atit mai putin.na'u decit sa se declare comitet de initiativa in favoarea unui partid,a unei persoane,in mod legal,altfel incalca propriul statut si legea.

Shadow
2007-10-16 18:06:42

Re: Toate bune si frumoase...alwis

> ....ar putea fi in cele scrise de cetateanul Adrian severin.
> Nu este insa prima data cand domnia sa foloseste o logica rasturnata
> si fac aceasta remarca gandindu-ma ca inainte de a fi intelectualii
> lui Traian Basescu adunati in diversae ONG-uri, aceste organizatii
> s-au format cu mult inainte de accederea actualului presedinte in
> functie.
> Este usor sa murdaresti prin omisiune sau prin scoaterea adevarului
> din contextul firesc al intamplarilor.
> De fapt nici nu este de mirare.
> Autorul editorialului de astazi reproseaza altora ca se afla in slujba
> stapanirii facandu-se ca uita ca a fost un zelor intelectual aflat in
> slujba propagandei si ideologiei bolsevice.
> De fapt, domnia sa cunoaste foarte bine ceea ce vreau sa spun pentru
> ca scrie ca un cunoscator din interior al fenomenului lingerii
> talpilor celor mai sus-pusi decat ei, acum democratii, altadata
> bolsevicii.
> Cum era chestia aia cu oamenii de tip nou si comunistii de omenie
> domnule Adrian Severin ?
> Cautam prin arhive sa vedem ce luari de cuvant aveati si ce scriati pe
> atunci ?
> S-ar putea sa nu va placa.

Din cate tin eu minte severin a fost mereu om politic si nicidecum "societate civila". Sa iti fi scapat "contextul" asta? Ca ieri de exemplu inversai si matale cf unei logici absolut rasturnate si ceea ce a sustinut severin despre "tatarul basecu" si ceea ce spunea un ziarist despre limbajul de "lupanar" al basecului care nu i se datora nici ascendentei sale dobrogeano tatare si nici educatiei primite de la mama sa ci educatiei de "vaporean".

Arogantu'
2007-10-16 20:26:32

Re: Toate bune si frumoase... - Alwis


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Sarea iodata favorizeaza cancerul (6443 afisari)
 Jurnalist cu de-a sila (3487 afisari)
 PF Teoctist avea un nodul la plamani (3481 afisari)
 Scutul lui Stolojan (2710 afisari)
 Lucratura de la Cotroceni si prostia care nu doare (2636 afisari)
 Interdictia de intrare in Moldova a romanilor, data de prima sau a doua persoana in stat (454 afisari)
 Putin ii da unda verde Iranului pentru dezvoltarea programului nuclear (415 afisari)
 Remes, suspendat din partid (327 afisari)
 Castelul Bran, locul doi in topul celor mai scumpe proprietati din lume (250 afisari)
 Seful diplomatiei de peste Prut: Romania ingradeste posibilitatea cetatenilor Moldovei de a calatori in UE (243 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00652 sec.