Ziua Logo
  Nr. 4030 de luni, 10 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2007-09-10
Pacuraras din Valea Ciorii (...@yahoo.com, IP: 85.120.2...)
2007-09-10 16:44
De la Poemul invectiva la articolul dejectiva..

Mai demult l-am vazut la TV pe domnul Toader Paleologu, prietenul d-lui Badilita.Intrebat care este deviza sa si a prietenilor de generatie, d-l Toader Paleologu a spus scurt si cuprinzator: ''Puterea, toata, acum''.
Intre timp d-l Toader Paleologu a intrat in diplomatie unde face o cariera meritorie.Pare a fi inteles ca inainte de a avea puterea mai ai nevoie si de putina intelepciune, pe langa stiinta.

D-l Badilita pare sa fi ramas la aceeasi formula de avant juvenil ''Puterea, TOATA, acum''.Mi se pare ca recunosc aceasta dupa cum accentueaza in text unul dintre atributele ce presupune ca sunt asociate puterii.
Ei, elita, ''au puterea, TOATA puterea''.Asa majusculeaza la repetir domnia sa.Evident ca nu-i asa.Ei, enervantii, insuportabilii, au oarece putere, dar nu TOATA, cum fremata d-l Badilita.

Puterea e printre altele si un teribil afrodisiac.Pentru un barbat tanar si grabit in toate cele, fantasma posesiei puterii - cu atat mai mult cu cat TOATA, ca-n reclamele alea erotice de dupa ora 12 la TV - poate provoca dorinte foarte acute.Cre' ca de aia d-l Badilita in articolele sale produce, cu o patima cvasi erotica, o gramada de referiri la tot felul de forme ale unui relief corporal fantasmatic: ceafa de la subsol, pompa de rarunchi, pupa de carmaci, tot felul de viziuni falice etc.

Domnia sa pare sa-si reprezinte relatiile de putere prin prisma unor jocuri de seductie in grup a nu stiu caror plutoane, a unor gesturi voluptoase, pupaturi si alte cele.. Textul articolului n-are maduva , da are secretie juvenila abundenta.

Sa-i dorim d-lui Badilita - un tanar invatat care forteaza din greu niste porti - ca entuziasmul exagerat sa nu-l faca sa esueze ante-portas, cum se mai spune.Stiinta nu-ti da automat si putirintza.Cu atat mai putin nu-ti aduce automat si intelepciune.Sau multe altele.

Mai demult, Bogza produs sloganul ''Academicieni, barbieriti-va pe creier'' si a scris Poemul invectiva..Productiile d-lui Badilita care - parerea mea - are verb da' n-are har, ar putea aspira la titlul de articol dejectiva.

P.S.
Pt. exprimari mai desucheate, rog sa ma ierte domnul Moroianu.Cred in continuare ca e asa cum am zis in discutia noastra de mai demult.Anume ca relatia abatelui Galiani nu e comutativa.Cred ca textul d-lui Badilita, incheiat cu injuratura de Dumnezeu, confirma ca entuziasmul nu-i o virtute per se..Si mai cred ca spusele lui Lovinescu, pe care vi le-am reprodus atunci, sunt in continuare de o trista actualitate.

moroianu (...@k.ro, IP: 92.80.108...)
2007-09-10 17:50
Entuziasmul: absolut splendid, dar lipseste cu desavarsire...

La 2007-09-10 16:44:20, Pacuraras a scris:
.........................................................................................................................................
> P.S.
> Pt. exprimari mai desucheate, rog sa ma ierte domnul Moroianu.Cred in
> continuare ca e asa cum am zis in discutia noastra de mai demult.Anume
> ca relatia abatelui Galiani nu e comutativa.Cred ca textul d-lui
> Badilita, incheiat cu injuratura de Dumnezeu, confirma ca entuziasmul
> nu-i o virtute per se..Si mai cred ca spusele lui Lovinescu, pe care
> vi le-am reprodus atunci, sunt in continuare de o trista actualitate.
>
==========================================================

De ce-ar trebui sa va iert? Exprimarile, oricat de desucheate, ne ajuta sa ne autodefinim, conform legii pe care Keyserling o numea "a corelatiei dintre sens si expresie"...

Mai problematica mi se pare chestiunea "entuziasmului", o notiune care dupa stiinta mea deriva cumva din grecescul "theos" = Zeu. Asadar cum ar putea prezenta "Zeului" sa nu fie legata de o anumita "virtute" - in sensul originar de "excelenta" (gr. "arete")?

Sa fi evorba de o neintelegere asupra sferei insesi a notiunii de "entuziasm", confundat cu simplul elan sau energie "vitala", exprimata in (cvasi)-injuratura de Dumnezeu, pe care o semnalati in finalul articolului badilitian? (Marturisesc ca intreaga compunere nu mi s-a parut ca ar contine in rest nici cea mai vaga urma de entuziasm, asa cum inteleg eu aceasta emotie pe cale de disparitie in lumea noastra post-moderna.)

PS Oricum constat cu placere ca ati retinut unele detalii ale discutiei noastre de acum cateva luni, chiar daca transeele ideologice au ramas neclintite pe pozitiile lor.

Arogantu' (...@k.ro, IP: 82.78.11...)
2007-09-10 17:55

moroianu (...@k.ro, IP: 92.80.108...)
2007-09-10 18:05
PS: Pentru a largi putin cadrul discutiei...


...(am impresia ca se cam simte nevoia), acum o luna George-Felix a indicat pe acest forum o adresa de internet pe care se poate citi un eseu al lui Mircea Platon despre Gabriel Liiceanu:

http://convorbiri-literare.dntis.ro/PLATONfeb5.html

Mi s-a parut interesant nu numai prin ce spune despre subiectul sau in sens restrans (pe care incearca sa-l abordeze sine ira et studio), cat mai ales pentru orizontul neobisnuit de aerisit al autorului (chiar daca referirile la "dii minorum gentium" de limba engleza sunt putin cam multe pentru gustul meu - ele par compensate de o anumita familiarizare cu domeniul romantismului german, ba chiar si cu vagi reminiscente de literatura greaca: "Aurora cu degete trandafirii", etc.)

Daca aveti ragazul sa-l cititi, poate ne spuneti si noua impresiile lasate de lectura lui.


Shadow din Franta (...@yahoo.com, IP: 213.41.108...)
2007-09-10 18:44
Re: De la Poemul invectiva la articolul dejectiva..pacuras

> Mai demult l-am vazut la TV pe domnul Toader Paleologu, prietenul
> d-lui Badilita.Intrebat care este deviza sa si a prietenilor de
> generatie, d-l Toader Paleologu a spus scurt si cuprinzator:
> ''Puterea, toata, acum''.
> Intre timp d-l Toader Paleologu a intrat in diplomatie unde face o
> cariera meritorie.Pare a fi inteles ca inainte de a avea puterea mai
> ai nevoie si de putina intelepciune, pe langa stiinta.

As putea sa ma intreb de ce "puterea" din gura lui Paleologu al mic si al amicilor sai ar trebuie "probata" si prin "nitica intelepciune" avand exemplele "inteleptilor" actuali. Stiu teoria. "Trebuie sa faci coada". Te pomenesti ca tu gasesti aceasta "intelepciune" data de varsta si de experienta in grupul "blamat" de catre Badilita. Ma indoiesc sincer.

> D-l Badilita pare sa fi ramas la aceeasi formula de avant juvenil
> ''Puterea, TOATA, acum''.Mi se pare ca recunosc aceasta dupa cum
> accentueaza in text unul dintre atributele ce presupune ca sunt
> asociate puterii.
> Ei, elita, ''au puterea, TOATA puterea''.Asa majusculeaza la repetir
> domnia sa.Evident ca nu-i asa.Ei, enervantii, insuportabilii, au
> oarece putere, dar nu TOATA, cum fremata d-l Badilita.

Nu? Ei "elita de mucava" sau "de cetate" au puterea TOATA in ceea ce priveste "cultura" si mai nou "MORALITATEA". Cei needitati "nu exista". Ai aproape impresia ca "elita intelectuala" romaneasca o numeri pe "degetele de la maini", hai cu bataie si cele de la picioare. Aceasta "elita" este cea care "da tonul" moralitatii si "onoarei"(m-a socat argumentul onoarei utilizat de catre patapievici si nu odata). Onoarea nereperata pardon reperata deja cand cu antohi.

> Puterea e printre altele si un teribil afrodisiac.Pentru un barbat
> tanar si grabit in toate cele, fantasma posesiei puterii - cu atat mai
> mult cu cat TOATA, ca-n reclamele alea erotice de dupa ora 12 la TV -
> poate provoca dorinte foarte acute.Cre' ca de aia d-l Badilita in
> articolele sale produce, cu o patima cvasi erotica, o gramada de
> referiri la tot felul de forme ale unui relief corporal fantasmatic:
> ceafa de la subsol, pompa de rarunchi, pupa de carmaci, tot felul de
> viziuni falice etc.

Intradevar Puterea este un teribil afrodisiac. Din pacate ea isi face jocul mai ales printre cei mai in varsta (treaba cu putirinta). La aia tineri natura e mai temperata de "inima zglobie". Si exact asta si prezinta badilita. "Elita" in plin concurs de caricatura. El badilita un simplu "caricaturist" cu "pana" destul de buna. Stanescu spunea ca "azi ironia nu mai sperie pe nimeni" dar mai deranjeaza inca chiar daca nu chiar ca pe vremea lui Caragiale. Iar printre "elitele de Dambovita" ironia si critica fac ravagii.
Patima sau entuziasm nu sesizez deloc. Doar critica ironica si muscatoare uneori trista.

> Domnia sa pare sa-si reprezinte relatiile de putere prin prisma unor
> jocuri de seductie in grup a nu stiu caror plutoane, a unor gesturi
> voluptoase, pupaturi si alte cele.. Textul articolului n-are maduva ,
> da are secretie juvenila abundenta.

> Sa-i dorim d-lui Badilita - un tanar invatat care forteaza din greu
> niste porti - ca entuziasmul exagerat sa nu-l faca sa esueze
> ante-portas, cum se mai spune.Stiinta nu-ti da automat si
> putirintza.Cu atat mai putin nu-ti aduce automat si intelepciune.Sau
> multe altele.
>
> Mai demult, Bogza produs sloganul ''Academicieni, barbieriti-va pe
> creier'' si a scris Poemul invectiva..Productiile d-lui Badilita care
> - parerea mea - are verb da' n-are har, ar putea aspira la titlul de
> articol dejectiva.

Dejectiva? Nu mi se pare. Imi pare rau sa spun dar adevarate "dejectii" am observat (citit) la moralistii din lista de mai sus, asa zisii "musterii". Pt unii asta a fost considerat chiar "arta". Pt altii sunt deja "dejectii" la dejectii. Ce e ciudata e ca totusi intre cei blamati de Badilita sunt si tineri nu numai batrani. De "dejectat" insa dejecteaza cam la fel. Scoala elitei?

Eu am impresia ca nu "harul" ii lipseste lui badilita ci "supusenia" atat de dorita si obisnuita in "mostenirea noastra fanariota". E ceva fals cumva in concluzie?

"Stimati Moralisti Intelectuali ai Neamului Branzovenesc"

"Singura voastra "menire" e sa tineti inca sase ani puterea, sa blocati in continuare totul in jurul capetelor aureolate cu staniol si sa va ziditi un "soclulet" de opuri jurnalistice spre imbecilizarea definitiva a generatiilor in ou."


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Seicul si chelnerita (5519 afisari)
 Superarme, superbani (3007 afisari)
 Insuportabila nesimtire a "elitei" (2867 afisari)
 Ierarhii si esecul dosariadei (2485 afisari)
 Adriane, daca ma iubesti, intoarce-te! (2275 afisari)
 Iliescu: Declaratiile lui Geoana sunt imprudente si neloiale (324 afisari)
 Procurorii anticoruptie acuza presiuni din partea ministrului Tudor Chiuariu (154 afisari)
 Vin ploile! (119 afisari)
 Deputatul Ion Stan vrea ca dosarele preotilor sa mearga la BOR (110 afisari)
 Melescanu: Nu avem ce negocia cu nimeni si in niciun caz cu domnul Ungureanu (110 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00790 sec.