Ziua Logo
  Nr. 3977 de marti, 10 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2007-07-10
M_D_L (...@email.ro, IP: 193.231.40...)
2007-07-10 18:15
Sa se limiteze castigurile profesorilor in invatamantul superior

Nu este normal ca un profesor sa castige de 15 ori cat un asistent (si 15000 RON/luna) iar un asistent sa aiba salariul mai mic decat o invatatoare la gimnaziu, sau o asistenta cu studii medii intr-un spital.
In Franta raportul este de cel mult 2,5/1. Si la inginerii din Franta este acelasi raport intre cei cu vechime si stagiari. Stagiarul castiga de doua ori cat muncitorii. De asta si trag tare, sa invete in facultate.
Profesorii de la noi au si salariul din norma de baza foarte mare, dar castiga enorm din faptul ca au foarte multe ore suplimentare (si de cinci ori peste norma). Au si functii de conducere, sunt bagati in tot felul de comisii (platiti), iau si spagi si nu se mai satura. Daca au norma didactica micsorata fata de asistenti, zice-se pentru ca au nevoie de mai mult timp de pregatire, ca sa dea un "produs" de calitate, atunci de ce li se da voie sa ia ore atat de multe? Ar trebui sa aiba cu totul cel mult 1,5 salarii de baza. Stiu din ce vad, ca de cele mai multe ori nici nu fac toate orele. In schimb iau bani cu sacii si au vile si numai masini scumpe. La laboratoare (niste jeguri din care nu se invata nimic) le fac orele laborantii, de frica sa nu fie dati afara. Daca punem la socoteala faptul ca cei mai multi profesori au ajuns la gradul respectiv prin plagiate si n-au produs nimic original, atunci este banditism curat.
Sa nu se dea bani la invatamant pina nu se face ordine. Mai mult de jumatate din banii alocati pentru reparatii si modernizari se fura pe diverse cai. In schimb nu sunt bani pentru echipamentul didactic si pentru consumabilele de laborator. Mai bine am avea paie pe jos, ca-n grajduri, dar sa avem cu ce sa lucram in laboratoare si sa-i invatam pe studenti ce trebuie. Degeaba au pus mochete si aer conditionat, daca facem lucrari la "rece", adica din vorbe.
Lucrurile astea se vor rezolva atunci cand patura bogata va fi interesata ca sa fie pregatita cum trebuie forta de munca. Deocamdata cei cu bani, care au si puterea politica, fura de sting de la stat si se ocupa cu tot felul de afaceri dubioase. Iau energia si alte produse de la stat si ni le revand la preturi de specula. Fac totul din hartii, prin firme capusa, pagubind producaturii (le iau tot profitul) si ii doare in spate de cum merge invatamantul. Pentru ei este important sa nu iasa lumea in strada si sa-i dea jos. De vina este si populatia, pentru ca este proasta si nu are habar de cum ar trebui sa mearga lucrurile. Parintii tinerilor sunt multumiti ca acestia sunt "studenti" si spera ca dupa absolvire se vor pricopsi. Sunt toti niste idioti. Se vede si dupa atitudinea lor. Daca te uiti pe culoarele universitatilor, vezi numai "studente" cracanate si rascacaiate (stuzati-mi expresia, dar simt nevoia sa ma racoresc), care merg alene si in mod vadit fara interes pentru studiu. Sunt cele mai enervante. Sunt inzorzonate, cu mana pe telefonul mobil si n-au "stare". Distribuie cosmetice si discuta baliverne in loc sa le stea gandul la ce se face la cursuri si laboratoare. Baietii, desi nu invata si speculeaza situatia actuala, parca sunt mai "copii". Cred ca si strainii se mira de prostia noastra.
Si in Franta era (in '92 cand am fost eu) o situatie similara, dar numai la cei din "trapta intai" a invatamantului superior. Acolo toti care terminau liceul puteau urma o facultate. Numai ca dupa primii doi ani urma un examen dur, de care treceau cel mult un sfert dintre ei. Cei care nu treceau examenul, ramaneau un fel de tehnicieni.
Se vedea clar diferenta intre cei de la "gramada" si cei trecuti prin filtrul respectiv (inginerii). Primii veneau la biblioteca in grupuri mari (7-8), cu chitara la gat, cu gagicute si erau galagiosi si fara interes pentru studiu. Ceilalti veneau singuri (maxim doi), cu calculaturul si teancul de carti sub brat. Si cand stateau la rand la cantina, erau "spasiti" si discutau despre cursuri si laboratoare (chiar se entuziasmau pt ca le iesise cate un experiment), nu ca ai nostri, care discuta despre orice numai despre scoala nu.


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Potentul Jack (3490 afisari)
 Afacerea Bordei este nula (2447 afisari)
 Violata si aruncata intr-o fantana (2161 afisari)
 Tariceanu v-a marit pensiile. Basescu se opune (2139 afisari)
 Asul din maneca Boeing (2017 afisari)
 Biserica catolica revendica titlul de unica si adevarata Biserica a lui Cristos (175 afisari)
 Wikipedia, cel mai cautat site de stiri online (159 afisari)
 Basescu a anuntat ca va promulga legea pensiilor, in anumite conditii (156 afisari)
 Bacalaureat 2007 (127 afisari)
 Vadim a primit un Palat de la RAAPPS (69 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00721 sec.