Ziua Logo
  Nr. 3971 de marti, 3 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »

IT&C

2007-07-03

Comentarii: 4, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

morkov
2007-07-02 23:25:41

Nu stiu de ce dar mi se pare o utopie

Sa construiesti o retea de mare viteza in centrul Bucurestiului este un proiect fezabil - principalele cladiri guvernamentale, centre de afaceri, institutii. Acestea - daca vor fi interesate de un astfel de proiect - vor putea contribui direct cu bani.

Ca sa extinzi reteaua insa pana la usa fiecarui apartament (fie el bloc de apartamente) mi se pare o utopie. Exista tehnologii wireless care costa o fractiune din costul fibrei optice. La fibra, principalul cost nu este cablul in sine ci ingroparea lui. Prin vest se practica doua politici principale: reutilizarea cablurilor de cupru ale vechii telefonii analogice insa de data asta in banda larga si construirea de retele wireless. La noi insa, telefonia fixa a fost realizata pe alocuri cu cabluri de aluminiu, care nu pot fi reutilizare pentru ca nu au proprietati electromagnetice corespunzatoare, asa ca ne repezim sa punem fibra prin canale.

Ramane de vazut. Sper sa nu am dreptate si sa beneficieze tot oraseanul de servicii de transmisiuni de date la un raport calitate / pret foarte mare.

attius.navius
2007-07-03 11:49:01

Intrebare.

Cum ramane cu netul prin instalatia de alimentare cu energie electrica a caselor ?
Prin unele locuri este functionala, ba exista o asemenea distributie chiar si intr-o comuna din Romania, proiect finalizat de o firma germana, evident dincolo de arcul carpatic.

morkov
2007-07-03 14:56:01

Referitor la netul prin reteaua electrica

Am mai scris odata acest lucru dar revin asupra sa. La fel ca si tehnologiile xDSL sau WiMAX, internetul prin reteaua electrica poate asigura doar ultima etapa a circuitelor, adica distributia catre fiecare dintre apartamente / case. Acest ultim pas se numeste Local Loop (LL) sau The Last Mile.

Din pacate, pana la patch-panel-ul care distribuie acest LL internetul trebuie sa ajunga folosind alta tehnologie, de aceasta data de WAN / MAN (Wide / Metropolitan Area Network): ATM, SONET, SDH, PDH si asa mai departe. Toti termenii ii gasiti pe Wikipedia. Intr-adevar, o retea optica metropolitana ar asigura partea de WAN, in timp ce distribuirea prin reteaua alectrica ar asigura Local Loop. O astfel de arhitectura se numeste mixta si este implementata cu succes si in SUA, insa prin retelele de CATV.

Asadar, aveti dreptate sa spuneti ca integrarea celor doua tehnologii este perfect posibila, insa ati uitat un lucru: nu se va ajunge cu fibra optica pana in apartamente, ci pana la punctul de distributie. In concluzie, sustin faptul ca aducerea de fibra in apartamente este o solutie utopica daca ar fi sa o implementam in Bucurestiul Romaniei de astazi, chiar daca se refera la o Romanie viitoare.

morkov
2007-07-03 15:00:43

Completare

Tot referitor la net prin power lines: veti observa imediat (pe baza unor notiuni elementare de electromagnetism) ca un internet de mare viteza (deci care necesita o unda purtatoare de ordinul megahertilor sau gigahertilor) nu poate trece de un transformator, impedanta bobinelor crescand proportional cu frecventa, asadar transformatorul devine un filtru. Asadar liniile de date si de putere trebuie separate inainte de fiecare etapa de transformare.

PS: In Cehia, multe dintre cablurile de inalta tensiune transporta si date. Cum ?!?! Simplu: in miezul cablului metalic este amplasata o fibra optica, asadar datele circula prin retea optica si nu de putere, fibra optica fiind insensibila la perturbatiile electromagnetice de joasa frecventa ale curentului electric (caci doar sticla nu este conductor).


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Moartea mega-spionului Mossad (4030 afisari)
 De ce Tariceanu nu merge la Washington (3299 afisari)
 Intelectualii lui Basescu si reteta lui Nastase (2794 afisari)
 America amenintata de un alt 9/11 (2320 afisari)
 "Tigareta III" (2223 afisari)
 ULTIMA ORA: Un terminal al aeroportului Heathrow, evacuat dupa descoperirea unui colet suspect (187 afisari)
 Mexicanul Carlos Slim Helu, cel mai bogat om din lume (83 afisari)
 Ar putea sa dea nastere propriei surori (71 afisari)
 Consiliul National de Integritate si-a ales presedintele (62 afisari)
 Ladislau Csendes, noul presedinte al CNSAS (57 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00668 sec.