Ziua Logo
  Nr. 3947 de marti, 5 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »

Marile dosare

2007-06-05

Comentarii: 17, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

neamtu tiganu
2007-06-05 00:00:07

Intrebari

1 Cum va putea un candidat sa se faca cunoscut?
2 Cine ii va finanta compania electorala?
3 Este oare pregatit electoratul sa se informeze de calitatile, respectiv intentiile candidatului?
4 Ce se va intimpla atunci cind se vor aduna jde de alesi cu idei nestructrurate, nediscutate? Cum vor putea ei sa-si indeplineasca promisunile facute electoratului daca nu au un consens cu ceilalti membrii?

Cred ca si pin-acum alegerile au fost qvasi-uninomiale, marea majoritate atunci cind alegeau PSD se gindeau la Iliescu sau Nastase, mai nou aleg PD gindindu-se la Basescu, deci tot persoana e imaginea centrala. Ma indoiesc ca mai mult de 2% din electorat a analizat vrodata programul vrunui partid.

Aladin
2007-06-05 02:55:07

Faceti ce faceti si tot la sacosa partidului ajungeti.

Dar alegeri pur si simplu uninominale ,nu puteti face ?
Va e teama ca se irosesc voturi ? si veniti si voi cu farasul acestei legi, aiurea ca sa le dati impotentilor, din partide nedorite ?
In o zona unde se aleg 10 deputati sa fie 10 circumscriptii.
Validarea alegerii intr-o circumscriptie va da un SINGUR loc celui ce a acumulat cele mai multe voturi. Toate partidele se pot inscrie inclusiv cei fara partid ( independenti) nu e necesar ca toate sa fie prezente. E clar ca intr-o zona unde un partid e favorizat celelalte sa nu-si iroseasca fortele. Dar candidatul castigator e unul nominal nu apartinand unui partid ce-l nomineaza pe lista ante sau ulterioara.
Deasemeni cei inscrisi dupa inceperea campaniei sa aiba acces un numar sufucient de timp si egal la media locala sau nationala.
Cei ce doresc sa-si plateasca ore de expunere in plus sa fie obligati sa contribuie cu acelasi cuantum financiar pentru ceilalti candidati ( la un loc )
Ce naste din pisica soareci mananca ! cum sa apara o lege democrata din mintile inchistate de putere dictatoriala comunista ? rusine ,parlament al rusinii.

Ratacitul
2007-06-05 03:00:00

In sfarsit o propunere concreta

Pana acum,la cea mai importanta lege ceruta legislativului actual e singurul articol concret, de informare si dezbatere. Dati-i inainte, poate ca (in sfarsit) iese o lege cu cap si coada.


PS: Nu stiu daca isi are locul in legea electorala, dar cred ca si separarea atributiilor camerelor ar trebui considerata.

cosor ion
2007-06-05 03:16:54

cam incilcit acest sistem

de alegeri uninominale,si restrictiv,pentru unii candidati.deci pentru un independent se cere 15000 de semnaturi,pe cind pentru un membru de partid nu.unde este echitatea.dar daca intr-o comuna nu sunt 15000 de alegatori si totusi ei vor sa propuna unul pe care-l considera capabil sa le sustina intersele.nu vor putea.deci dupa mine pentru un independent,trebuie exclus adunarea unui numar asa de mare de semnaturi si daca vorbim de egalitate toti cei care se simt in stare sa candideze,aceasta propunere miroase a discriminare de la distatnta.se invoca ca vor accede in parlament,fotbalisti,cintareti,manelist etc.chiar porniti de la inceput cu ideia ca acestia nu sunt capabil pentru a fi parlamentar?cu ce este mai presus,Dolanescu,Irina Loghin,etc,decit sa zicem un Hagi,Gica Popescu?apoi cu nr.de mandate ramase?pai daca votam omul si nu partidul,chiar daca omul este trimis de un partid,ma intreb cum sa mai ramina locuri vacante,ca doar nu este concurs,pina la o anumita medie.mi se pare acest sistem f.incilcit incit mai mult incurca electoratul,decit sa-l faca sa inteleaga cum trebuie votat.si inca ceva nu se pomeneste nimic de domiciliul candidatului?iar vrem sa impunem la Suceava parlamentari din Cuca Macai.cred ca parlamentarul trebuie sa aiba domiciliul unde candideaza,ca nu or fi numai prosti in circumscriptia aceia..vedeti ca se mai pun si alte intrebari,cu finantarea.sper ca acest sistem trebuie modificat prin partile esentiale in totalitate,pentru ca este a la Cargiale

Doro
2007-06-05 04:40:20

Ciuma rosie in actiune

Desigur ca communistii pot sa castige mai lejer fiinca multi au fugit si au facut case pe la tara si acum in pragul batranetii vor sa devina primari ,senatori cu speranta sasi poata marii longivitatea. Oare de ce vor communistii votul uninominal ? ce sunt asa de prosti sa-si dea singuri cu tesla in picior....Cred ca singura cale sa dispara ciuma rosie este sa vina regele la putere si cu asta s-a terminat cu toate manevrele communiste.

Machiavelli
2007-06-05 04:44:59

Votul (uni) Nominal: Modelul American

Orice propunere in domeniul organizarii statului, oricat de logica pare sa fie ea, trebuie sa fie experimentata un timp indelungat pana se pot vedea avantajele si dezavantajele acesteia.

Deci, din experienta istorica a ultimilor 200 de ani este clar ca sistemul american este cel mai eficient si eficace. In ultimele doua decenii, europenii s-au inspirat puternic din constitutia americana (vezi constitutia Frantei si a Elvetiei dela 1848).

Americani au adoptat votul (uni)nominal pentru parlament [congres] prin constitutie pentru ca au considerat ca acest lucru este atat de important incat nu l-au lasat la discretia legislativului sa-l modifice prea usor. De asemenea, votul (uni)nominal este folosit in alegerea conducatorilor nu numai la nivel federal ci si la nivel statal, judetean [county] si local.

Este important de mentionat ca in conformitate cu constitutia federala americana de la 1787, deputati [reprezentanti] au fost alesi (uni)nominal iar senatori de catre legislativul fiecarui stat (deci nu uninominal).

Dupa mai mult de 100 de ani, americani au ajuns la concluzia ca alegerea senatorilor nu era eficienta in constitutia originala si au facut un amendament [numarul 17] in 1913 prin care senatori sunt alesi (uni)nominal.

Alegerile pe liste de partid incalca doctrina fundamentala a sitemului de guvernamat democratic.

Aristotel a scris acum 2500 de ani: "Si in alegerea conducatorilor, a alege dintre candidatii alesi prezinta un pericol: caci daca unii vor sa se coalizeze, fie ei si in numar mediu, intotdeuna alegerile se vor face dupa vointa lor" . [Politica,1266a].

Autorii constitutiei americane mentioneaza ca lucrarea "Despre Spiritul Legilor" al francezului Montesquieu a fost una din surselor lor principale de inspiratie. Iata ce scrie Montesquieu: " Poporul care detine puterea suprema trebuie sa faca el insusi tot ceea ce poate indeplini el bine; iar ceea ce nu poate, trebuie sa faca prin reprezentantii imputerniciti de el. Acestia insa nu sunt imputernicitii sai daca nu-i desemneaza el insusi; asa ca un principiu fundamental al democratiei este ca poporul sa-si aleaga el insusi reprezentantii".

Pentru cei ce se tem ca alegerile uninominale vor rezulta intr-un un parlament mai ineficient decat cel da acum, tot Montesquieu scrie: "Poporul se pricepe de minune sa aleaga pe cei carora trebuie sa le incredinteze o parte din puterea sa. Pentru aceasata el nu are decat sa se calauzeasaca dupa lucruri care nu le poate ignora si dupa fapte evidente. El stie foarte bine ca cutare barbat a fost adesea in razboi si ca acolo a avut cutare sau cutare izbanzi: el este deci foarte capabil sa aleaga un comandat de oaste. El stie ca un judecator este zelos, ca multi oameni pleaca multumiti de la tribunalul sau si ca nimenu nu l-a dovedit vinovat de coruptie: aceasta ii este de ajuns sa aleaga un bun conducator".

Daca Montesquieu ar trai in ziua de azi probabil ca ar propune: dosarele si declaratiile de avere a tuturor candidatilor la parlament sa fie publicate pe internet cu 6 luni inainte de alegeri pentru ca mass-media si poporul sa dezbata meritele fiecarui candidat.

Jefferson (presedinte 1801-1808) a definit democratia astfel: "Un stat este cu atat mai democrat cu cat mai multi dintre conducatorii acestuia sunt alesi direct de catre popor".

Machiavelli
2007-06-05 04:50:04

Propunere de Amendament la Constitutie pentru o Noua Structura Parlamentara


1) Fiecare Judet va fi constituit din un numar de districte egal cu catul impartirii numarului total de alegatori din judet la cincizeci de mii; si numarul de alegatori din un district nu va fi mai mare de o suta de mii sau mai mic de zece mii; si numarul de alegatori din un district va fi direct proportional cu densitatea populatiei din district.

2) Camera Deputati va fi constituita din cate un deputat ales din fiecare district la fiecare al doilea an.

3) Nu va fi Deputat o persoana care nu va fi implinit varsta de douzeci si cinci de ani si nu va fi fost de cel putin sapte ani cetatean roman, si care nu va fi, cand este aleasa, un locuitor de cel putin un an in districtul in care ea va fi aleasa.

4) Nici o persoana nu va fi Deputat mai mult decat de patru ori; si nici o persoana care a fost Deputat timp de mai mult de un an, nu va fi Deputat mai mult decat de trei ori; si fiecare Deputat va locui in districtul in care va fi fost ales.

5) Cand un loc de Deputat din districtul unui judet va deveni vacant, consiliul acelui judet va organiza alegeri pentru ocuparea permanenta a acelui loc.

6) Camera Deputatilor se va organiza dupa un regulament propriu si isi va alege un presedinte.

7) Senatul va fi alcatuit din cate un senator din fiecare judet, ales de cetatenii cu drept de vot din judet, cu un mamdat de sase ani.

8) Nu va fi Senator o persoana care nu va fi implinit varsta de treizeci de ani si nu va fi fost de cel putin noua ani cetatean roman, si care nu va fi, cand este aleasa, un locuitor de cel putin un an al judetului in care ea va fi aleasa.

9) Imediat dupa ce Senatorii se vor fi intruni ca urmare a primei alegeri pentru Senat, ei vor fi imparti prin tragere la sorti in trei grupuri cat mai egale; mandatele Senatorilor din primul grup se vor termina la sfarsitul anului al doilea, celui de al doilea grup la sfarsitul anului al patrulea si celui de al treilea grup la sfarsitul anului al saselea.

10) Nici o persoana nu va fi Senator mai mult decat de doua ori; si nici o persoana care a fost Senator timp de mai mult de trei ani, nu va fi Senator mai mult decat odata.

11) Cand un loc de Senator din un judet va deveni vacant, consiliul acelui judet va organiza alegeri pentru ocuparea permanenta a acelui loc.

12) Senatul se va organiza dupa un regulament propriu si isi va alege un presedinte.

13) Locurile in care se vor tine alegerile pentru Deputati si Senatori vor fi hotarate de Consiliul fiecarui judet.

14) Va fi ales Deputat sau Senator o persoana care va fi obtinut mai mult de jumatate din numarul total de voturi in cel mult doua tururi de scrutin; daca o persoana nu va obtine mai mult de jumatate din numarul total de voturilor in un prim tur de scruti, atunci se va organiza un al doile tur de scrutin; in al doilea tur de scrutin vor candida numai doua persoane; o prima persoana va fi aceia care a obtinut cele mai multe voturi din numarul total de voturi in primul tur de scrutin; o a doua persoana va fi aceia care a obtinut in primul tur de scrutin cele mai multe voturi din un numar de voturi egal cu diferenta dintre numarul total de voturi si numarul de voturi obtinute de prima persoana.


15) O majoritate din fiecare camera va constitui un cvorum pentru a activa; dar un grup mai mic poate amana lucrarile de la o zi la alta si poate fi autorizat sa oblige participarea membrilor absenti, in asa fel si cu asemenea penalizari cum vor fi prevazute de fiecare camera.

16) Fiecare camera poate hotara un regulament al sesiunilor sale, pedepsi membrii sai pentru comportare necorespunzatoare si cu aprobarea a doua treimi din numarul din membrii sai, poate exclude un membru.

17) Votul DA sau NU al fiecarui Deputat si Senator va fi inregistrat intr-un jurnal si va fi publicat cu aprobarea majoritatii fiecarei camere.

18) Nici un Deputat sau Senator nu va avea vreunt castig material venit din afara Parlamentului; si fiecare membru nu va avea o alta activitatea in afara de cea parlamentara.

18) Nici un Deputat sau Senator nu va putea fi numit in timpul exercitarii mandatului sau intr-o alta functie in Romania.

19) Nici o persoana care detine o functie oficiala in Romania nu va putea fi membru in vreuna din Camere atata timp cat isi continua exercitarea functiei.

Ratacitul
2007-06-05 04:52:24

Re: cam incilcit acest sistem / Lasa, nu-ti bate capul, face buba NDC

La 2007-06-05 03:16:54, cosor ion a scris:

> de alegeri uninominale,si restrictiv,pentru unii candidati.deci pentru
> un independent se cere 15000 de semnaturi,pe cind pentru un membru de
> partid nu.unde este echitatea.dar daca intr-o comuna nu sunt 15000 de
> alegatori si totusi ei vor sa propuna unul pe care-l considera capabil
> sa le sustina intersele.nu vor putea.deci dupa mine pentru un
> independent,trebuie exclus adunarea unui numar asa de mare de
> semnaturi si daca vorbim de egalitate toti cei care se simt in stare
> sa candideze,aceasta propunere miroase a discriminare de la
> distatnta.se invoca ca vor accede in
> parlament,fotbalisti,cintareti,manelist etc.chiar porniti de la
> inceput cu ideia ca acestia nu sunt capabil pentru a fi parlamentar?cu
> ce este mai presus,Dolanescu,Irina Loghin,etc,decit sa zicem un
> Hagi,Gica Popescu?apoi cu nr.de mandate ramase?pai daca votam omul si
> nu partidul,chiar daca omul este trimis de un partid,ma intreb cum sa
> mai ramina locuri vacante,ca doar nu este concurs,pina la o anumita
> medie.mi se pare acest sistem f.incilcit incit mai mult incurca
> electoratul,decit sa-l faca sa inteleaga cum trebuie votat.si inca
> ceva nu se pomeneste nimic de domiciliul candidatului?iar vrem sa
> impunem la Suceava parlamentari din Cuca Macai.cred ca parlamentarul
> trebuie sa aiba domiciliul unde candideaza,ca nu or fi numai prosti in
> circumscriptia aceia..vedeti ca se mai pun si alte intrebari,cu
> finantarea.sper ca acest sistem trebuie modificat prin partile
> esentiale in totalitate,pentru ca este a la Cargiale
>

Ratacitul
2007-06-05 05:01:26

Re: Faceti ce faceti si tot la sacosa partidului ajungeti.

Ce spui tu merge intr-un sistem bipartinic. Castigatorul ia totul avand obligatoriu peste 50 % din voturi.

La mai multe partide, se poate ajunge la repartitia asta :
locul I-20,6%
locul II-20.4%
locul III-20,2%
locul IV-20,0%
locul V-18,8%

Observi ce usor se pierd ~80% din voturi?

La 2007-06-05 02:55:07, Aladin a scris:

> Dar alegeri pur si simplu uninominale ,nu puteti face ?
> Va e teama ca se irosesc voturi ? si veniti si voi cu farasul acestei
> legi, aiurea ca sa le dati impotentilor, din partide nedorite ?
> In o zona unde se aleg 10 deputati sa fie 10 circumscriptii.
> Validarea alegerii intr-o circumscriptie va da un SINGUR loc celui ce
> a acumulat cele mai multe voturi. Toate partidele se pot inscrie
> inclusiv cei fara partid ( independenti) nu e necesar ca toate sa fie
> prezente. E clar ca intr-o zona unde un partid e favorizat celelalte
> sa nu-si iroseasca fortele. Dar candidatul castigator e unul nominal
> nu apartinand unui partid ce-l nomineaza pe lista ante sau
> ulterioara.
> Deasemeni cei inscrisi dupa inceperea campaniei sa aiba acces un
> numar sufucient de timp si egal la media locala sau nationala.
> Cei ce doresc sa-si plateasca ore de expunere in plus sa fie obligati
> sa contribuie cu acelasi cuantum financiar pentru ceilalti candidati (
> la un loc )
> Ce naste din pisica soareci mananca ! cum sa apara o lege democrata
> din mintile inchistate de putere dictatoriala comunista ? rusine
> ,parlament al rusinii.
>

Aelectrostivuitoritei
2007-06-05 06:58:54

Re: Ciuma rosie in actiune

La 2007-06-05 04:40:20, Doro a scris:

> Desigur ca communistii pot sa castige mai lejer fiinca multi au
> fugit si au facut case pe la tara si acum in pragul batranetii vor sa
> devina primari ,senatori cu speranta sasi poata marii longivitatea.
> Oare de ce vor communistii votul uninominal ? ce sunt asa de prosti
> sa-si dea singuri cu tesla in picior....Cred ca singura cale sa
> dispara ciuma rosie este sa vina regele la putere si cu asta s-a
> terminat cu toate manevrele communiste.
>

Doro, e vorba de alegeri parlamentare, nu prezidentiale...

Aelectrostivuitoritei
2007-06-05 07:01:30

Re: Faceti ce faceti si tot la sacosa partidului ajungeti.

La 2007-06-05 02:55:07, Aladin a scris:

> Dar alegeri pur si simplu uninominale ,nu puteti face ?
> Va e teama ca se irosesc voturi ? si veniti si voi cu farasul acestei
> legi, aiurea ca sa le dati impotentilor, din partide nedorite ?
> In o zona unde se aleg 10 deputati sa fie 10 circumscriptii.
> Validarea alegerii intr-o circumscriptie va da un SINGUR loc celui ce
> a acumulat cele mai multe voturi. Toate partidele se pot inscrie
> inclusiv cei fara partid ( independenti) nu e necesar ca toate sa fie
> prezente. E clar ca intr-o zona unde un partid e favorizat celelalte
> sa nu-si iroseasca fortele. Dar candidatul castigator e unul nominal
> nu apartinand unui partid ce-l nomineaza pe lista ante sau
> ulterioara.
> Deasemeni cei inscrisi dupa inceperea campaniei sa aiba acces un
> numar sufucient de timp si egal la media locala sau nationala.
> Cei ce doresc sa-si plateasca ore de expunere in plus sa fie obligati
> sa contribuie cu acelasi cuantum financiar pentru ceilalti candidati (
> la un loc )
> Ce naste din pisica soareci mananca ! cum sa apara o lege democrata
> din mintile inchistate de putere dictatoriala comunista ? rusine
> ,parlament al rusinii.
>


Retin: "Ce naste din pisica soareci mananca ! cum sa apara o lege democrata
> din mintile inchistate de putere dictatoriala comunista ? rusine
> ,parlament al rusinii."
Proiectul este al Asociatiei Prodemocratia care numai de comunism nu poate fi banuita...

ionion
2007-06-05 08:47:11

Votul uninominal este cusut pe masura Mafiei romanesti !

cine are mai multi bani devine prishidinti si-si pune amprenta pe juramant
iar cu mana a treia jura pe constitutia ilegala !

Doroftei Ilie
2007-06-05 09:50:50

uninominal

Am mai spus-o si-o mai spun.In cadrul votului uninominal vor avea acces la o
functie doar cei cu bani multi (a se citi _ cei care au furat suficient de mult ).
Pana acum am avut(si mai avem)"baroni"care au acces in functii de conducere,dar inchipuitiva ce va fi de-acum in colo ?! De-acum sa vezi coruptie,hotie etc.Nici gand sa mai poata accede un om cinstit(adica,care nu a furat) intr-o functie de demnitar.De ce ?Simplu ! Nu are suficienti bani pentru a-si face campanie electorala !

Ghita Bizonu'
2007-06-05 09:53:26

Mischie Reloaded

Cica vor fi alesi fotbalistii din B si guristii locali.
Dar bastanii de ce nu-i pomeniti ? Ei au ceva mai multe sanse. Un Mischie, Sachelaru & co!

Ghita Bizonu'
2007-06-05 09:56:43

Re:Ratacila

ar fi un avnatj. In 2 mandate ai avea mai putine partide ...
Dar oricum io crez ca proeictu ala are o mare hiba - nu prevede censul domiciliar asa ca se vor putea desanta in contunuare jmecheiir de jmecheri din N Capitalei ...
(si io tot den Bucale da' nu ma simt prea solidar cu aia den Texasu de peste balta)

La 2007-06-05 05:01:26, Ratacitul a scris:

> Ce spui tu merge intr-un sistem bipartinic. Castigatorul ia totul
> avand obligatoriu peste 50 % din voturi.
>
> La mai multe partide, se poate ajunge la repartitia asta :
> locul I-20,6%
> locul II-20.4%
> locul III-20,2%
> locul IV-20,0%
> locul V-18,8%
>
> Observi ce usor se pierd ~80% din voturi?
>
> La 2007-06-05 02:55:07, Aladin a scris:
>
> > Dar alegeri pur si simplu uninominale ,nu puteti face ?
> > Va e teama ca se irosesc voturi ? si veniti si voi cu farasul acestei
> > legi, aiurea ca sa le dati impotentilor, din partide nedorite ?
> > In o zona unde se aleg 10 deputati sa fie 10 circumscriptii.
> > Validarea alegerii intr-o circumscriptie va da un SINGUR loc celui ce
> > a acumulat cele mai multe voturi. Toate partidele se pot inscrie
> > inclusiv cei fara partid ( independenti) nu e necesar ca toate sa fie
> > prezente. E clar ca intr-o zona unde un partid e favorizat celelalte
> > sa nu-si iroseasca fortele. Dar candidatul castigator e unul nominal
> > nu apartinand unui partid ce-l nomineaza pe lista ante sau
> > ulterioara.
> > Deasemeni cei inscrisi dupa inceperea campaniei sa aiba acces un
> > numar sufucient de timp si egal la media locala sau nationala.
> > Cei ce doresc sa-si plateasca ore de expunere in plus sa fie obligati
> > sa contribuie cu acelasi cuantum financiar pentru ceilalti candidati (
> > la un loc )
> > Ce naste din pisica soareci mananca ! cum sa apara o lege democrata
> > din mintile inchistate de putere dictatoriala comunista ? rusine
> > ,parlament al rusinii.
> >
>
>

Golanul
2007-06-05 17:49:48

Re: uninominal - Subscriu si mai adaug:

La 2007-06-05 09:50:50, Doroftei Ilie a scris:

> Am mai spus-o si-o mai spun.In cadrul votului uninominal vor avea
> acces la o
> functie doar cei cu bani multi (a se citi _ cei care au furat
> suficient de mult ).
> Pana acum am avut(si mai avem)"baroni"care au acces in functii de
> conducere,dar inchipuitiva ce va fi de-acum in colo ?! De-acum sa vezi
> coruptie,hotie etc.Nici gand sa mai poata accede un om
> cinstit(adica,care nu a furat) intr-o functie de demnitar.De ce
> ?Simplu ! Nu are suficienti bani pentru a-si face campanie electorala
> !

Votul <<pur>> uninominal este periculos. Poate lasa fara reprezentare (sau cu reprezentare distorsionata) segmente importante ale populatiei. Lucreaza bine in sistem bi-partid ca cel american (au explicat alti forumisti de ce), dar isi pierde acuratetea cu fiecare partid adaugat (cu cit mai multe partide, cu atit mai incorecta reprezentativitatea).

De aceea cred ca proiectul propus (combinatie de uninominal cu proportional)este rezonabil si merita incercat.

cosor ion
2007-06-05 21:29:58

am o propunere

de fapt,nr.de parlamentari propusi ar trebui sa se refere la nr.celor cu drept de vot.daca avem 9 mil de votanti,at trebui sa stabilim un nr. de deputati si un nr.de senatori,care se impart pe judete in functie de nr.de votanti,tinindu-se cont ca toti candidati sa aiba domiciliul in zona respectiva de cel putin 3 ani.cred ca mi se pare mai corect,dar astept si alte sugestii


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Cum functioneaza votul uninominal (4314 afisari)
 Putin ameninta cu razboiul nuclear (2722 afisari)
 Piraterie la SRI si Interne (2701 afisari)
 Teleportarea din "Star Trek" devine realitate (2415 afisari)
 Un zombie politic (2233 afisari)
 Concurs pe capul lui Tariceanu (377 afisari)
 Bush invita Rusia sa participe la scutul antiracheta (142 afisari)
 Piturca, la un zar de 6 - 6 (113 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00865 sec.