Ziua Logo
  Nr. 3941 de marti, 29 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2007-05-29
Pacuraras din Valea Ciorii (...@yahoo.com, IP: 85.120.2...)
2007-05-29 13:33
De rerum natura-Secunda manele

[continuare]

Desi probabil ca multi oameni de dreapta - autentici, nu prefacuti, nascuti iar nu facuti - ma vor injura, marturisesc iata, ca in ceea ce priveste manelele, preferatele mele sunt cele de stanga..Mai ales Carmen Serban mi se pare FASCINANTA..Canta in asa numita maniera ''banateana'' si mai ales gesturile sunt de o ingenuitate extraordinara..Poate nu degeaba un album a lui Carmen Serban a fost cel mai bine vandut album din toate genurile...

Si iata piesa ''Vad doar oameni necajiti''...Numai ascultati versurile si incercati sa intelegeti perceptia oamenilor simpli asupra valurilor istorice ce-i lovesc de nu se stie unde..
Nu mai zic altceva decat ca am un prieten care a emigrat in Noua Zeelanda din simplu motiv ca nu mai suporta sa vada oameni incruntati si nefericiti in jurul sau..O ducea mai mult decat decent in Ro. dar era o natura foarte empatica si nu a mai pututu suporta nefericirea altora care interfera cu fericirea lui...Cand ascult maneaua asta imi aduc aminte de el:

http://www.youtube.com/watch?v=Fj_Jbix6nYQ&mode=related&search=

Si inca o manea de stanga, numita ''Am doar necazuri cu mine, si le port prin tari straine'' cantata de Alina si Costi Ionita, in care veti recunoaste iarasi - pe langa motivul dispersiei, al dusmaniei unor forte oarbe - si vechiul motiv al muntilor nostri care aur poarta...

http://www.youtube.com/watch?v=Ou1Saqid3SI&NR

Iata inca o manea de centru numita ''Prieteni si dusmani'' de Carmen Serban.Unde iarasi are niste gesturi extrordinar de candide..Si nu vorbesc doar de gestul acela cu care isi trage marginea fustei mai in jos..

In maneaua asta peste vremi cei ce o vor studia vor avea imaginea unor momente de pulverizare a oricarei coeziuni sociale in societatea romaneasca, vor intelege despre starea de confuzie si suspiciune, despre disonanta cognitiva indusa de surparea comunicarii si a criteriilor de valorizare si de alegere (fratii nu ma-nteleg , prieteni mi-e greu s-aleg), in confruntarea cu niste forte oarbe, (dusmanii-mi dau tarcoale/pasari pradatoare)..Poate vor intelege de unde dusmania asta surda - care se manifesta uneori si pe forumuri - raspunsul in oglinda la actiunea unor forte neintelese, percepute ca oarbe si incontrolabile..

Sintetizand: raspunsul Marii Mute la perceptia unor forte oarbe este o dusmanie surda..
Seamana cu problema aceea de blocaj al comunicarii celor trei maimute, descrisa de situatia'' Eu nu vad, tu nu auzi, el nu vorbeste''...

Ma opresc putin la versurile ''dusmanii imi dau tarcoale/pasari pradatoare''..Paserile sunt un arhetip comun omenirii intregi ce personifica un anumit tip de forte de neinteles si de nestapanit..Arhetip intruchipat cu genialitate de pilda de catre Brancusi, transpus cu aceeasi genialitate de catre Hitchcock in ''Pasarile'' si de catre Nichita Stanescu si Eugenio Montale in unele dintre poeziile lor.
Daca vreti, puteti citi in aceasta cheie si titluri de succes cum sunt ''Paserea spin'', ''Paserea albastra'', ''Dulcea pasere a tineretii''..Si altii, si altele..

Pt. romani, la care arhetipurile inca se gasesc foarte aproape, in stratele de suprafata ale subconstientului colectiv, paserile de orice fel ( cocosii, mierla, vrabia, hoitarii ) isi pastreaza semnificatiile -subantelese si subconstiente- aproape intacte:

http://www.youtube.com/watch?v=JsZHQXoz3Hk

Inchei cu "Pretul succesului'' tot a lui Carmen Serban...O manea cred ca tot de centru, cu sfaturi de viata simple (pretul succesului/e libertatea omului /sa poti sta pe loc/ cand pamantul de sub picioare iti fuge/sa poti sa zambesti/chiar daca sufletul tau plange/si cald sa ramai /chiar daca afara ninge/ sa poti sa rezisti/cand unii te inseala/sa poti sa te ridici/cand unii te doboara ) aducand aminte de tiparul sapiential fondator al ''Invataturilor lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie''..

In acelasi timp, o manea in cheie moderna, chiar hollywood-iana daca e sa consideram sincretizarea temei ''saraca fata bogata'' ( daca-mi vreti averile/luati si supararile/luati-mi banii ca nu mor/ dar si ranile ce dor/luati-mi tot).

In fine, este vorba de o manea in care si compasiunea isi gaseste expresie (avem acelasi cer/avem acelasi soare/dar tu mananci de toate/ si el de foame moare/sunt oameni pe Pamant ce n-au dram de noroc/sunt unii ce au prea mult/iar altii deloc)..

Norocul, noroc si sanatate, bata-va norocul, mance-va norocul...
E o tema recurenta in manele, in prelugirea unor teme folclorice stravechi ce exprima, din nou, vechea fatalitate romaneasca in fata destinului perceput ca fiind determinate de forte de neinteles, implacabile..

http://www.youtube.com/watch?v=KwbqqjIi-qw&mode=related&search=

P.S.
Comentariul acesta a fost unul foarte serios, desi l-am scris zambind uneori..Dar zambind amar..

[si gata]


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Farsa de la Cotroceni (4171 afisari)
 Goliath al padurilor vanat de un pusti (4027 afisari)
 Palma de aur (3880 afisari)
 Gigi Basescu descalecatorul (3280 afisari)
 CDR, reteta decesului PNL (2273 afisari)
 PSD someaza PD: Anticipate sau uninominale (210 afisari)
 Putin isi arata rachetele sistemelor antiradar americane (209 afisari)
 Cultura la romani, investitie nerentabila (92 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00752 sec.