Ziua Logo
  Nr. 3941 de marti, 29 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2007-05-29
Pacuraras din Valea Ciorii (...@yahoo.com, IP: 85.120.2...)
2007-05-29 13:31
De rerum natura-Prima manele

La 2007-05-28 23:08:45, S a scris:

> Becali + Basescu = manele in genunchi in Piata Universitatii ...

Manelele nu trebuie dispretuite la modul superior-autist..Trebuie nu doar ascultate ci CITITE ca parte a unui hronic al vremurilor de azi din Ro..Peste timp, manelele vor spune mult mai mult despre ce s-a intamplat cu adevarat in anii acestia in care plugul istoriei a intors brazde si a rascolit tesutul social al Ro., smulgand si dezradacinand pre unii, sadind pe altii..

In Romania reala, manelele sunt un fenomen social..Unii oameni politici simt instinctiv potentialul social latent ce-si gaseste expresia in manele, si-l speculeaza..

S-a spus ca succesul manelelor se datoreaza unor factori de ordin melodic si ritmic..Fals..Acestea sunt doar platforma purtatoare..Factorul principal sunt versurile, in care sunt cuprinse inclusiv reactii cu determinari istorice.
In versurile acestea isi gasesc exprimarea - naiva dar sincera- curente sociale subterane, ce altfel nu si-au gasit expresia si nici raspunsurile in formalismul politic, social si economic al tranzitiei intre doua lumi...

Exista o carte:''Tranzitia, mai grea decat un razboi-Romania1990-2000'' de Nicolae Belli..Cu date concrete, aici se arata ca nici un alt razboi la care Romania a fost parte, nici o alta perioada istorica post-razboi, cu toate despagubirile de razboi explicite sau implicite, nu a intrecut in costuri sociale, economice si in cele din urma umane, epoca tranzitiei ce inca o traversam..Cauzele sunt multiple, dar asta-i deja o alta discutie..

Cine va studia peste vremuri manelele de azi va gasi de pilda- prinse cum insectele intr-o picatura de chihlimbar - personagiile tranzitiei, traseele cele mai scurte - geodezicele adica - spre statusul social, spaimele omului simplu si raspunsurile la acestea si multe altele..Io cred ca peste ani manelele vor spune mult mai mult despre vremurile de azi decat spune, sa zicem, jazzul despre Chicago-ul din anii prohibitiei...

Pt. ca vad ca se practica foarte aplicat taxonomia de stanga-dreapta, o sa incerc sa ofer si io o selectie de manele de stanga si de dreapta..

Iata de ex., o manea de dreapta, cantata de Florin Salam si Costi Ionita numita ''Raul railor, seful banilor, taticul shmekerilor'':

http://www.youtube.com/watch?v=W25i-qR6Stg&mode=related&search=

Apare aici personajul generic al omului de afaceri de tranzitie, de succes, eventual si politician, haituit de justitie, de fisc, de dusmani, nu conteaza..Care zice asa: De vreo 2-3 ani de zile/Sunteti cu ochii pe mine/ Vreti s-aflati secretul meu/Ce-aveti cu norocul meu/ ...Samd, versurile sunt bestiale..
Veti recunoaste o multime de motive specifice romanesti, invidia, dusmanii, lauda (''nu ma laud cu ce am''), vaicareala, tuluica si aoleul (''numai io stiu cate trag''), prezumtia de munca cinstita (''am muncit nu am furat'')...

Sau alta manea, numita ''Dau cu bani cu bani, cu bani''...
Aici canta Liviu Gutza cu Shushanu si Mr. Juve... In maneaua asta e surprinsa intreaga esenta a modului de actiune a lumii interlope romanesti..Interlopia romaneasca e una intemeiata pe soft power..Desi si aici e vorba de dusmani, metoda recomandata de actiune fata de dusmani e aceasta:''dau cu bani, cu bani / si mi-i cumpar pe dusmani/cate-o mie cate-o suta/ dusmanii toti ma saluta''..

Cine se intreaba de ce la noi nu se impusca mafiotii intre ei ca-n Italia sau mai aproape de noi, Bulgaria, nu are decat sa caute raspunsul in acest cantec, si sa inteleaga ca pana la urma suntem buni la suflet, lumea interlopa de la noi a ars etapele si a sarit direct in modernitate, preferam mai degraba sa dam cu banii in dusmani:

http://youtube.com/watch?v=fkD33AFU7LQ

[va urma]


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Farsa de la Cotroceni (4171 afisari)
 Goliath al padurilor vanat de un pusti (4027 afisari)
 Palma de aur (3880 afisari)
 Gigi Basescu descalecatorul (3280 afisari)
 CDR, reteta decesului PNL (2273 afisari)
 PSD someaza PD: Anticipate sau uninominale (210 afisari)
 Putin isi arata rachetele sistemelor antiradar americane (209 afisari)
 Cultura la romani, investitie nerentabila (92 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00777 sec.