Ziua Logo
  Nr. 3928 de luni, 14 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2007-05-14
alwis46 (...@yahoo.com, IP: 82.78.115...)
2007-05-14 15:38
Romania ca "Titanicul" ?

Plecand chiar de la primele cuvinte ale lui domnului Dan Pavel, titlul articolului, pot afirma ca domnia sa se situeaza intre cele afirmate de Rene Maheu : "nimeni nu intelege toate si nimeni nu intelege bine, dar cine renunta sa inteleaga va fi dus de valuri ca o epava" si cele scrise de criticul George Steiner : "a pune intrebari cuprinzatoare inseamna a risca sa intelegi lucrurile gresit, a nu le pune deloc inseamna a incorseta intelegerea".
Lupta politica din Romania care, conform domnului Dan Pavel, a devenit nociva, nu este de fapt decat lupta pentru putere, o lupta dusa in cadrul unui cerc inchis, cercul tehnicienilor puterii pe care noi cetatenii cand ii amintim ii inglobam intr-un singur cuvant : "Ei". Ei care constituie elita puterii, Ei care indiferent daca-si schimba numele, lozincile insignele sau candidatii, Ei raman baza arhitecturii puterii.
Ne aflam intr-un sistem democratic, reprezentativ atat la nivel de Parlament, cat si la nivel guvernamental si prezidential. Sistemul reprezentativ asigura o alternare, care se vrea lina, la conducere, in absenta unei dinastii ereditare.
Sistemul reprezentativ legat de criteriul majoritatii si de ideea "omul si votul" da alegatorilor iluzia ca vor obtine anumite avantaje de la tehnicienii puterii. Alegatorii insa raman doar cu iluzia, reprezentantii nu s-au tinut de cuvant ba mai mult decat atat, iluzia ca poporul controleaza prin votul sau pe reprezentanti ramane in continuare doar o iluzie pentru ca mecanismul reprezentarii a devenit principalul mijloc cu care Ei se mentin la putere.
Alegerile dau impresia cetatenilor ca ei conduc si ca daca aleg conducatorii pot si sa-i "dezalege". In fapt, alegerile nu sunt decat o supapa de siguranta la protestele venite de jos. Sistemul reprezentativ, democratia asa cum suntem obisnuiti si invatati s-o numim, este mai degraba o tehnologie industriala de asigurare a inegalitatii, intr-un cuvant este pseudoreprezentativa, atata timp cat cetatenii au ocazii intermitente, doar la alegeri, pentru a-si manifesta aprobarea sau dezaprobarea in fata fluxului continuu de influenta pornit de la grupurile care exercita presiuni in viata politica.
Recenta lupta politica din Romania, tensiunea politica dintre cele doua grupari, dincolo de declaratiile politice ale partidelor si exponentilor lor, nu este decat o disputa pentru a se stoarce cat mai mult in cadrul unui sistem aflat nu numai in degringolada ci si in declin.
Daca vreti, cele doua tabere pot fi asemuite cu niste indivizi care se cearta pe niste sezlonguri de pe puntea unui Titanic care se scufunda.


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Nastase ii raspunde autosuspendatului Roncea (4617 afisari)
 Furt la Justitie (4584 afisari)
 Daca nu el, cine?... (3563 afisari)
 Eu cu cine votez? (2206 afisari)
 Justitiarul Basescu si vila de lux din Aviatorilor (2014 afisari)
 Ghadafi ar fi suferit un atac cerebral si este in coma (253 afisari)
 Condoleeza Rice in vizita la Moscova (78 afisari)
 Canicula in campania pentru referendum (72 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00748 sec.