Ziua Logo
  Nr. 3911 de luni, 23 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2007-04-23
alwis46 (...@yahoo.com, IP: 82.78.114...)
2007-04-23 17:09
Mic raspuns lui Tudor Vianu .

In ansamblul ei Constitutia, de buna ce fost a trebuit completata cu o sumedenie de amendamente si articole, dar ea a fost si va ramane legata de numele lui Antonie Iorgovan.
Am in fata textul vechii Constitutii si noul text al ei, interesandu-ma in mod special articolul 95 cu cele trei alineate ale sale, cu referire la suspendarea Presedintelui.
In ambele variante, acest articol in intregul lui are aceiasi formulare, nu lipseste nimic, nu s-a adaugat nimic. Este opera vie a lui Antonie Iorgovan.
Tot legat de suspendare, s-a inlocuit vechiul articol 96 care prevedea "Vacanta functiei" si care a devenit 97, la 96 gasind acum un articol cu patru alineate cu "Punerea sub acuzatie a Presedintelui."
Legat de faptul ca spuneti ca Legea Fundamentala a Tarii nu mai are nici in clin nici in maneca cu Antonie Iorgovan, dati-mi voie sa va spun ca el este unul din fondatorii textului ei tot asa cum in SUA nimeni nu uita de Parintii Fondatori ai Constitutiei elaborata la Philadelphia, Hamilton si Adams.

Intre spiritul democrat si cel liberal exista niste deosebiri si ele apar cam asa :
Cu privire la regula majoritatii, liberalul difera de democrat: liberalul incearca sa convinga majoritatea sa accepte anumite principii, in timp ce democratul preia de la majoritate principiile acesteia si le promoveaza. Aceasta diferenta de accent face ca democratul dogmatic sa ajunga sa fie dominat de regula majoritatii, care devine scop in sine si se incearca a fi transpus la toate nivelurile. In acelasi timp, liberalul foloseste regula majoritatii ca mijloc si, in consecinta, incearca sa ii determine limitari majore de teama tiraniei pe care majoritatea poate sa o exercite. Aceasta diferenta a stat la baza unor polemici teoretice aprinse intre parintii fondatori ai Constitutiei Statelor Unite (Adams si Hamilton), diferenta care sta si la baza unuia dintre clivajele fondatoare ale partidelor americane.

Tudor Vianu a scris :

Constitutia lui Iorgovan nu mai e in vigoare. Avem constitutie noua. Informeaza-te
La 2007-04-22 23:54:44, alwis46 a scris:


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Cum a disparut Atlantida (6127 afisari)
 Contrareferendum (4992 afisari)
 Complice la furt (3826 afisari)
 Suspendarea interpretata (3434 afisari)
 Omul care a adus ploaia la Cernobil (2955 afisari)
 Pregatiri de lupta (403 afisari)
 Parintii bebelusului nu sunt monahi (172 afisari)
 Sarko si Sego, in turul doi (64 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00704 sec.