Ziua Logo
  Nr. 3882 de sambata, 17 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2007-03-17
Ion Caramache (...@aol.com, IP: 152.163.100...)
2007-03-17 16:07
Din nou nu este in chestie

Academicianul Eugen Simion a scris:

” Eliade propune, acum si mai tarziu, primatul spiritului in locul primatului politic. Este, de aceea, "contra dreptei si contra stangii", cum precizeaza intr-un articol din Credinta (14 febr. 1934): "Ce cautam noi la dreapta si la stanga n-am inteles niciodata. Cum putem noi imita hitlerismul care persecuta crestinatatea sau comunismul care incendiaza catedralele (vezi telegramele de la Paris de acum doua zile) - imi sta mintea in loc, dar nu inteleg. Huligani si barbari sunt si comunistii incendiatori de biserici - ca si fascistii prigonitori ai evreilor. Si unii si altii calca in picioare omenia, credinta intima pe care e liber s-o aiba fiecare individ. Si unii si altii se rascoala teluric contra samburelui dumnezeiesc din fiecare om, contra credintei si omeniei lui".”
“…Din nefericire, legionarismul n-a fost numai ceea ce credea Eliade in 1937-1938 ca este; a devenit o miscare politica extremista, a folosit - ca arma politica - asasinatul si a cultivat, sub ideea primatului spiritual, xenofobia, antisemitismul, intoleranta fata de valorile umaniste... Acelea pe care filosoful culturii le-a aparat totdeauna in vasta lui opera. In Jurnal, Eliade a incercat sa explice simpatia politica fata de legionarism in faza 1937-1938 prin admiratia lui fata de profesorul Nae Ionescu (devenit la un moment dat conducatorul spiritual al "Garzii de fier"...), vazand doua faze, in cronologia acestei miscari politice: una religioasa (la care, afectiv, Eliade a aderat) si alta brutal politica, totalitara, aparuta dupa moartea lui Corneliu Zelea Codreanul, seful mistic si mitic al legionarismului….”

Cum se impaca interpretarea academicianului Eugen Simion despre ideile pasnice ale lui Mircea Eliade care in 1934 nu a suflat o vorba despre huliganii si barbarii care l-au asasinat in 1933 pe primul ministru I.G. Duca ?
Era asasinarea primului ministru al Romaniei un mizilic, o chestie minora fara nici-o importanta, chiar si pentru “ca Eliade detesta politica si are despre clasa politica romaneasca o parere catastrofala” dupa cum ne asigura academicianul Eugen Simion ?
Ori, te pomenesti, asasinul lui Duca avea in el simburele Celui de sus si era un gardist spiritist de omenie, tare ca fierul si iute ca glontul?
Constatarea pe care o face academicianul Eugen Simion asupra ideilor lui Mircea Eliade este complet falsa.
Cum este posibil ca Mircea Eliade - admiratorul spiritualitatii legionare si adversar al violentei acesteia sa nu fi stiut si despre macelarirea lui Mihai Stelescu pe patul sau de spital? Straniu!
Si, apoi, asasinatele comise impotriva lui I.G.Duca si Mihai Stelescu au avut loc in timpul vietii lui Corneliu Zelea Codreanu.
Este interesant de aflat pe ce pozitie se afla academicianul Eugen Simion.
De ce academicianul Eugen Simion nu este onest si nu isi exprima public opinia si pozitia sa? Din doua una: ori rosie – ori verde. Ori, te pomenesti, domnul Eugen Simion este o tomata rascoapta care doreste sa ramina etern necoapta?

PS
“ O publicista franco-romana, Alexandra Liguel-Lavastine …“ Domnul academician Eugen Simion, din nou “nu este in chestie” si sta cam prost cu rigoarea si exactitatea care erau de asteptat din partea cuiva care a fost in capul Academiei romane.
Persoana la care se refera eminentul critic literar Eugen Simion se numeste in realitate Alexandra Laignel-Lavastine si este o simpla PhD in filozofie – nu un publicist liricist doctor in litere pe puncte precum Adrian Paunescu al carui mentor stiintific a fost academicianul Eugen Simion. Mai greseste academicianul la nume germanice, slave, anglo-saxone, dar la alea frantuzesti? Si inca cineva care a fost simplu lector la Sorbona - desi sustine ca a fost profesor plin? Cineva care este corespondent la Sectia generala a Academiei de stiinte morale si politice din Paris - dar sustine ca este membru asociat al acestei institutii?
Inteleg, inteleg: de vina este dactilografa - nu academicianul dictalograf critic care interpreteaza dupa ureche operele altora.

Roxana (...@free.fr, IP: 82.238.120...)
2007-03-18 04:42
Re:Caramache...

Ion Caramache (...@aol.com, IP: 152.163.100...)
2007-03-18 19:31
Re: Re:Caramache...

cotrofelnitza (...@netscape.net, IP: 65.67.134...)
2007-03-18 22:29
Re: Re:Caramache...Mache,Cara,Ioane...


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Contralovitura (3946 afisari)
 Brejnev revoltat de pretentiile PCR la tezaurul romanesc (3624 afisari)
 Pomeni pentru Liiceanu (3099 afisari)
 Ucisa de Codul lui Da Vinci (2994 afisari)
 China si globalizarea (2720 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00734 sec.