Ziua Logo
  Nr. 3878 de marti, 13 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2007-03-13
alwis46 (...@yahoo.com, IP: 86.121.162...)
2007-03-13 09:51
Intre mesaje si realitate.

Se pare ca putine din declaratiile, mesajele si faptele din viata politica, guvernamentala sau prezidentiala pot fi evaluate dintr-o privire.
In majoritate, datele, informatiile si cunostintele care circula in guvern si mediul politic sunt mult prea procesate politic incat se poate pune intrebarea : Cui foloseste ?
Chiar si in cazul in care am gasi un raspuns, este posibil sa nu fim totusi in stare sa ne croim un drum clar prin caierul acesta pentru a ajunge la ce se gaseste in spatele lui.
Mass-media este luata pe nepregatite, toate acestea petrecandu-se inainte ca ea sa poata procesa realitatea pentru a putea-o circumscrie propriilor ei cerinte, in acest caz, mass-media denaturand si mai mult faptele.
Implicatiile a tot ceea ce am vazut pana acum ajung pana in miezul relatiei dintre democratie si cunoastere, iar un public informat constituie conditia preliminara a democratiei.
Ce inseamna insa a fi informat ?
Este necesara restrangerea secretomaniei guvernamentale sau a celorlalte segmente ale puterii de stat si castigarea accesului publicului la documente, aceste aspecte fiind de fapt necesitati ale oricarei democratii. Chiar si aceste deziderate atinse ele nu sunt decat pasi firavi deoarece pentru a intelege aceste documente sau hotarari noi trebuie sa stim cum au fost ele influentate pe drum in trecerea lor dintr-o mana in alta, de la un nivel la altul, de la o agentie la alta prin tot hatisul birocratic al guvernului sau administratiei de stat.
Indiferent de continutul documentului, asa cum apare el pe ecranele TV-urilor noastre sau in paginile ziarelor, aspectul cel mai important il reprezinta istoria procesarii documentului, samburele de la care a pornit zamislirea lui.
Avem de fapt de-a face cu info-tactici, exploatate si raspandite de asa natura incat ele pot arunca indoieli asupra ideii ca guvernarea este o acivitate rationala sau ca liderii nostri sunt capabili sa ia decizii obiective.
Suntem martorii unor lupte de genul corp-la-corp. Politicienii nostrii, care se cred isteti, stiu de fapt ca toate datele, informatiile si cunostintele pe care le au sunt arme pe care le au si adversarii, arme incarcate si gata sa traga daca nu chiar au si facut-o, tot acest arsenal fiind subsumat luptei pentru putere, lupta care constituie de fapt viata politica.
Daca insa ne uitam mai atent, toate aceste comploturi machiavelice si dispozitive tactice sunt de fapt jocuri de gradinita pentru ca lupta pentru putere se schimba iar aceasta schimbare survine in momentul in care cunoasterea despre cunoastere devine principala sursa a puterii.
Cunoastem noi ce se ascunde de fapt in spatele tuturor intamplarilor de pana acum ?
Raspunsul este negativ iar cel care se hazardeaza sa afirme ca si-a dat seama si stie adevarul se inseala cel mai mult.
Nu ne ramane decat sa asistam la o lupta care nu este a noastra, care se desfasoara peste capetele noastre, o lupta insa in care, din pacate, noi suntem victimele colaterale.
Avem vreo vina ?
Eu zic ca nu pentru ca nu am avut de unde alege, alegerea noastra cantonandu-se de fapt pe o singura culoare in ciuda aparentelor diversificari de culori politice si a multiplelor denumiri.


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Blestemul castigatorilor la Loto (5278 afisari)
 Tariceanu, doi iepuri si-un calcul gresit (3376 afisari)
 Vulnerabila ANAF (3083 afisari)
 E timpul sa plece! (3002 afisari)
 O noua teapa imobiliara marca Dr. Moarte (2654 afisari)
 Atac la Basescu prin Curtea Constitutionala (416 afisari)
 Loteria vizelor pentru moldoveni (242 afisari)
 DNA verifica veniturile necuvenite incasate de sefii Loteriei Romane (95 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00800 sec.