Ziua Logo
  Nr. 3851 de vineri, 9 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2007-02-09
Mark din Tara Licuricilor Mari (...@rcn.com, IP: 207.38.226...)
2007-02-09 23:11
Societatea civila si intelectualismul de duzina

Intr-o conjunctura normala si pe cat posibil sanatoasa , moral si politic, Societatea Civila are un rol mai mult decat principal in dezvoltarea mentalitatii unui popor care se doreste civilizat si de ce nu European. Insa din pacate Romania, se afla intr-o zona de originalitate greu de depasit prin forte proprii . Numai printr-o influenta masiva dinspre exterior catre interior cred ca ar mai putea exista sanse de revitalizare si reformare a segmentelor care in mod normal ar fi trebuit sa mentina si sa dezvolte societatea romaneasca in intregul ei, contracarand in acelasi timp efectele propagandei unui sistem autoproclamat de"stanga" sau de "dreapta" .
Dintre grupurile de atitudine civica existente la un moment dat in relieful romanesc,putine au ramas active propriu-zis, in mod sigur cele finantate tot din surse externe din interse mai mult sau mai putin ortodoxe. N-as vrea sa speculez aruncand in joc nume precum SAR sau alte asemenea creatii ale stangistilor multimiliardari gen Sorosh sau altii de aceeasi natura ambigua insa atitudinea lor civica pur constructiva lasa loc de interpretari la tot pasul. Scandalul sondajelor manipulate este o mostra de constiinta civica cat se poate de clara aruncand un voal negru peste tot ceea ce se vroia credibil si benefic pentru societatea romanesca.
Astfel de "institute" reusesc sa supravietuiasca intr-un mediu toxic de altfel pentru cei care au incercat la un moment dat sa mai indrepte din strambaturile post comuniste. Cei care nu s-au compromis in dansul sirenelor de Marea Neagra(a se citi mareea neagra) au ramas cantonati undeva de unde privesc fara putere jocul murdar al celor ce incearca sa rescrie istoria contemporana cu lama briceagului pe bancile din Cismigiu, sau cu portocaliu-fosforescent
pe zidurile Cotroceniului.
In Romania de azi, vocea Societatii Civile pare din ce in ce mai stearsa, cei care in mod normal ar fi trebuit sa constituie coloana vertebrala, fie s-au retras in amaraciunile dezamagirii galopante, fie au devenit colaborationisti fara scrupule din rationament economic. Au preferat o doza de pragmatism superior in schimbul idealismului "contraproductiv". Doar arta si politica trec prin stomac inainte sa ajunga in luminile rampei. Saracia lor sufleteasca si materiala ii impinge fortat catre culisele teatrului politic romanesc unde se vor multumi probabil sa aplaude la comanda sau in cel mai fericit caz sa devina simpli figuranti cu fetele colorate aidoma clownilor din balciurile de mahala, intr-un spectacol tragi-comic national.
Marius: Realitatea romaneasca indica foarte clar lipsa unei alternative lasand loc de manevra manelistilor politici imbatati de cotele de popularitate produse in incubatoarele proprii. Ma intreb insa care va fi efectul racirii temperaturii optime in instalatiile domniilor lor, cand "pleava" nu va mai accepta sa inghita gogosile pline de namol vandute in campanile electorale super-populiste iar toti cei care au inghitit fara sa mestece, aroganta, penibilul si prostitutia politica vor incepe sa scuipe inapoi tot ceea ce au ingurgitat dealungul anilor? Atunci victima inundatiilor provocate din devarsarile proprii va deveni cu siguranta clasa politica in frunte cu mult iubitul si stigmatul conducator.


     « Comentariu anterior     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Jocul la sacrificiu (3360 afisari)
 Groparul Directiei Generale Anticoruptie (3015 afisari)
 Copilul Laviniei Sandru ingrijoreaza femeile democrate (2880 afisari)
 Ciudateniile arhitectonice ale lumii (2827 afisari)
 Blestemul familiei O'Neal (2717 afisari)
 Basescu vrea sa vorbeasca Parlamentului, Opozitia spera sa nu vina cu ''smecherii'' (572 afisari)
 Anna Nicole Smith a fost gasita moarta seara trecuta, intr-o camera de hotel (366 afisari)
 Richard Branson ofera 25 de milioane de dolari celui care va salva planeta de la supraincalzire (153 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01672 sec.