Ziua Logo
  Nr. 3834 de sambata, 20 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2007-01-20

Comentarii: 9, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Ion Caramache
2007-01-20 05:39:30

Dezinformarea prin omisiune

Este interesant faptul ca carturarul enciclopedic care este Eugen Simion nu sufla o vorba despre alte atribute ale lui Ion Brad.
Sa fiu bine inteles: nu am nimic cu Ion Brad si cu ce s-a ocupat dinsul in timpul vietii sale. Este treaba lui. Problema este ca carturarul analist politic Eugen Simion dezinformeaza prin omisiune. Ce face ca academicianul Eugen Simion, fostul presedinte al celei mai inalte institutii de stiinta si cultura a Romaniei, sa fie lipsit de probitate stiintifica si profesionala si sa nu sufle un cuvint despre faptul ca Ion Brad a fost un stilp politic al regimului comunist din Romania?
De ce Eugen Simion omite cu buna stiinta sa mentioneze ca "Ion Brad, poet, prozator, memorialist cunoscut" a fost si: redactor sef al revistei Cravata rosie, redactor cultural la Scanteia tineretului sub sceptrul si ochiul lui Dumitru Popescu - Dumnezeu, membru supleant, si, mai tirziu, membru plin al CCului pecerist, adjunct al sefului sectiei de cultura de la CCul pecerist, ministru adjunct la cultura, ambasador in Grecia, si ambasador la MAE si colaborator apropiat al vestitului Cornel Pacoste?
Eugen Simion ne anunta emfatic la inceputul analizei sale politice ca a oscilat intre lectia despre "literatura carcerala" si cea despre "literatura documentara".
Evident ca Ion Brad nu a fost un scriitor incarcerat sau un autor de "literatura carcerala. Dar, daca Ion Brad este un scriitor de "literatura documentara", in ce categorie literar-stiintifica-critico-propagandistica se gaseste poemul "Cincisutistul"? Marul de linga drum pazit de Lazar de la Rusca si Mitrea Cocor ca sa nu se usureze pe el incarceratii "reveniti" si "nereveniti" creatori de opere nedemne de a fi grijite de Eugen Simion deoarece sunt fundamentale in intelegerea regimului comunist din Romania ?




Daniel St.Paul
2007-01-20 06:48:40

Theorie et pratique...

Pacat ca a propos de un subiect ce se cere mai des si mai profund vizitat - apropiat simitirii-mi- sint nevoit sa arat ca d-l Simion, in buna traditie didactic-academica, nu numai ne tsine teoria lui Mitica, dar, cu aplicatsiune, ne si serveste o mostra practica.

Intelectualii Blajului ar fi meritat mai mult decit, ironie a sortii, amintirile unui fost compagnon de route al celor ce au pirjolit mica gradina de lumini de pe Tarnave, neuitind sa si arunce sare , ca ele sa nu mai renasca ( si aproape au reusit). Probabil ca doar atit se mai poate acum.

Neavind la-ndemina volumul in cauza, n-am cum sa stiu care e sursa "aproximarilor" academice din survolul documentar al d-lui ES; ca sa exemplific, in prefiratele aprecieri generale , nu e trist ca numele celui mai gustat portretizat nu e nici maca ortografiat corect? (Stefan Manciulea). Sa fi fost insemnarea dictata la un telefon cu paraziti? Dar faptul ca acelasi Stefan Manciulea, desi absolvent la Academiei teologice blajene - ca toti profesorii barbati ai Blajului-, a fost, eminamente , nu teolog, ci profesor universitar (facea naveta la Cluj ca sa-si tina cursurile, pina la mazilirea lui de catre cei ce l-au promovat pe Ion Brad) producind, se pare, cea mai cuprinzatoare monografie geografic-istorica a Podisului Tarnavelor ? Comunisti l-au "reciclat" la unele din aceleasi universitati in care au fost cazati si profesorii Hatieganu ori Margineanu iar la ispasire l-au parcat, cum altcumva, in slujba de ingrijitor de parc... Incercarile si vicisitudinile indurate nu l-au putut deposeda nici de seninatate, nici de natura-i binevoitoare si deschisa si, desi ajuns aprope fara vedere, in buna parte si datorita miilor de zile de studiu pe documente prafuite, a murit nonagenar, incovoiat si imputinat la trup dar in deplinatatea rectitudinii spirituale si morale.

E meritorie pomenirea unor inaintasi ca profesorul Stefan Manciulea and all., dar cit de nimerit ar fi ca ea sa fie facuta de oameni potriviti, daca vor mai fi existind...

fufu
2007-01-20 08:03:49

Ce dilema!

Maestrul Simion se fasoleste daca sa scrie despre "literatura carcerala" sau "literatura documentara".
Avind in vedere insa bogatele antecedente ale lui Ion Brad, s-ar spune ca dilema era alta: intre literatura victimelor si bla-bla-urile calailor. Previzibil ca totdeauna, Eugen Simion a optat pentru a doua categorie. La mai multe!

Polina
2007-01-20 11:03:15

Isidor Livia
2007-01-20 11:16:36

Polina
2007-01-20 11:23:17

Ion Caramache
2007-01-20 18:04:55

Atamild
2007-01-20 19:31:14

Azi e ziua de nastere a lui Ernesto Cardenal si

meditam, mai departe....
Matilda

Ion Caramache
2007-01-21 19:11:27

Re: Azi e ziua de nastere a lui Ernesto Cardenal si

La 2007-01-20 19:31:14, Atamild a scris:

> meditam, mai departe....
> Matilda
>
Draga Atamild,
Intr-adevar trebuie sa gindim putin si sa vedem ca, in general, nu este nici-o deferenta intre catolicii Ernesto Cardenal si Ernesto Guevara. Amindoi au fost constructori activi ai regimurilor teroriste, totalitare si comuniste din tarile lor. Amindoi au pus oameni pe rug. Cardenal, din pozitia sa de comisar sef al culturii sandiniste a pus autori si opere la index. Guevara, din pozitia sa de fidel comandante si comisar al economiei castriste a pus, cu adevarat, oameni la zid.
PS
Subiect de meditatie pentru academicianul Simion, asa, ca sa-si revina.....


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Strategia nucleara a Israelului (3141 afisari)
 Marea lehamite (2902 afisari)
 Videanu actionar la "banca escrocilor" (2635 afisari)
 Gloria si decaderea Isabelei Peron (2598 afisari)
 Omorat de Justitia romana (1604 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00694 sec.