Ziua Logo
  Nr. 3828 de sambata, 13 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2007-01-13
ValVerde (...@hotmail.com, IP: 68.91.100...)
2007-01-14 19:44
Apocalips???

Rezervele mondiale de hidrocarburi nu se vor termina brusc. Exista o evolutie a explorarii si producerii de petrol si gaze care este strict dirijata de mecanismele obiective ale pietii. Cu alte cuvinte, cind petrolul care iesea singur la suprafata s-a terminat, am inceput sa sapam ca sa-l gasim. Apoi am inceput sa folosim metode artificiale de a-l aduce la suprafata. Cind si astea au inceput sa coste prea mult in raport cu randamentul putului, ne-am mutat in apele de coasta, apoi in ape din ce in ce mai adinci. Totul este o cauza a raportului "cerere/oferta".
Se stie de mult de marile rezerve de petrol "greu" din Canada si zona Orinoco.
Pur si simplu nu era economic sa fie exploatate. Rentabilitatea acestor exploatari se poate schimba in doua feluri: pretul mondial al petrolului creste si si exploatarea devine economica, ori noi avansuri tehnologice coboara pretul de productie. De cele mai multe ori e o combinatie ale celor doua cauze.

Ceea ce e sigur, e ca petrolul va fi depasit de vreme cu mult inaintea producerii ultimei picaturi de petrol pe Planeta Pamint. Din nou mecanismele pietii vor regla productia de energie. Considerind ca zacamintele de hidrocarburi devin periculos de scazute, si pretul barilului creste necontrolat, va deveni economic folosirea altor surse de energie, (nu ma intrebati care, pentru ca daca asi sti, nu mi-as pierde vremea pe acest forum) societatea se va adapta de o forma sau alta.
Este de neconceput ca generatiile viitoare nu vor gasi metoda de asigurare cu energie a societatii lor.
Dar asta va fi peste foarte multi ani, cind nepotii nepotilor nepotilor nostri vor fi morti, deci personal, nu ma intereseaza prea mult cum se vor organiza ei.

Miscarile politice, aliantele strategice, lupta pentru influenta zonala in tarile producatoare de hidrocarburi au mai degraba ca scop evitarea seismelor economice cauzate de miscari bruste pe piata mondiala a energiei.
Tarile producatoare au invatat dupa embargoul OPEC din anii 70 ca e in interesul lor sa pastreze piata linistita si sa nu doreasca o crestere accelerata a pretului pe baril.
Vorbind de energia atomica, am citit pe undeva ca daca SUA ar trece peste noapte la producerea a 50% din necesarul de electricitate folosind centrale atomice, pretul barilului de petrol ar scadea la sub $10. E de ajuns sa-i faca pe arabi, pe Chavez si pe prietenii lui iranieni sa le treaca un fior rece pe spinare.


     « Comentariu anterior     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Fascinantul Nae Ionescu (4660 afisari)
 Biletelul bomba. E sau nu e? (3665 afisari)
 Spil cu biletul roz (3401 afisari)
 Drepturi pentru handicapati 2007 (3208 afisari)
 Minciuna lui Macovei (2563 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00644 sec.