Ziua Logo
  Nr. 3411 de vineri, 26 august 2005 
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2005-08-26

Comentarii: 36, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

fairlady
2005-08-26 00:55:58

Secolul XXI va fi religios sau de loc.

Ateismul romanesc este doar o faza de tranzitie..
Romania va face parte din marele califat al Eurabiei.
Pregatiti-va turbanele.

Daniel St.Paul
2005-08-26 00:56:16

de-a surda

O replica nu prea la obiect; nu sint un fan al lui GA, insa nu pot sa bag de seama ca el mentiona specific drept criticabila si pernicioasa opinia exprimata in Rost de ipochimenul epifenomenal Platon. Dialog, de-acord, chiar si despre societatea civila, dar nu intre babe surde.

Ionel ZMAU
2005-08-26 01:19:31

Re: Secolul XXI va fi religios sau de loc.

La 2005-08-26 00:55:58, fairlady a scris:

> Ateismul romanesc este doar o faza de tranzitie..
> Romania va face parte din marele califat al Eurabiei.
> Pregatiti-va turbanele.
>

Tassie
2005-08-26 03:32:50

Gresit !

Lumea nu a devenit atee,ci numai crede intr-o religie organizata,care se poate numii ortodoxie,catolicism,protestantism etc.Toate religiile organizate si-au demonstrat falimentul.Fiecare in felul ei.

CALUGARUL
2005-08-26 04:22:17

,,Dincolo de viata", cu Iosif Sava

Spicuiri personale din emisiunile lui Iosif Sava pe care le-am imortalizat in text :

Iosif Sava : Ce se intimpla dupa viata noastra biologica ?

Octavian Paller : Ce se intimpla ?, religia crestina ne invata ca este. Eu sunt crestin. Ar trebui prin urmare sa gasesc o consolare in viata ulterioara. Sunt un om care are sentimentul sacrului, dar poate ca nu sunt pina la capat asa cum era mama mea. Un om religios pentru ca nu cred destul de puternic pentru a ma consola in viata de dupa moarte. Am fost mereu persecutat, intr-un fel grecesc, as zice eu, de ideea ca tot ce avem atingem cu mina in aceasta viata. Ca adevarurile pe care le atingem cu mina sunt singurele adevaruri de fapt accesibile.

Nu contest, fereasca Dumnezeu, shansa, sper, shansa unei existente ulterioare, as vrea, as vrea sa pot ajunge sa cred. Inteleg foarte bine disperarea din fraza lui eugen Ionescu : Doamne ajuta-ma sa cred. As vrea si eu sa fiu ajutat sa cred pentru ca in felul acesta poate as fi, nu mai indiferent, dar oarecum mai consolat in fata acestei treceri ireversibile a drumului dintre o nastere si o moarte care este viata.

Petru Cretia : Nimic nu e intimplator. Sunt convins ca marea minte divina ne cuprinde pe toti. Sunt adinc convins de acest lucru. Ca suntem intr-un program pentru care libertatea este un ingredient, atita cita este, puterea noastra de alegere si cit putem folosi. Libertatea este un concept aproape neglijabil in fata providentei divine, in sensul acesta strict si infinitabil ca tot ce se intimpla pe pamint, intelegem sau nu intelegem n-are importanta, provine dintr-un plan divin.

Iosif Sava : Dar tot ce facem pe pamint, stie Dumnezeu de fiecare dintre noi ce facem ? E un lucru pe care-l facem si Dumnezeu il stie ?

Petru Cretia : N-as sti sa va spun in ce masura aceasta regie cosmica este constienta. Banuiesc ca este, pentru ca avem citeva modele umane de asa ceva, de structuri mai cuprinzatoare, si sunt constiente. Ar fi aberant sa-i fi dat Dumnezeu omului constiinta si sa nu o aiba El. Adica este de necrezut acest lucru. Deci, trebuie sa ne inchinam in fata puterii divine FARA A INCERCA SA INTELEGEM. Uneori, marturisesc ca ma razvratesc in fata acestui comandament. Adica simt in fata raului o indignare care ma trimite foarte departe. Si veacul care sta sa-si epuizeze neabatut resursele (emisiunea a avut loc in februarie 1996) fara sa si fi le pierdut de tot, a fost un veac pilduitor pentru toata istoria umana. A fost veacul in care s-a dezvaluit intregul rol de care este capabila specia noastra.

Iosif Sava : Da. Dumnezeu este cel care ne pedepseste ?

Petru Cretia : Ne pedepsim noi intre noi. V-am spus ca cred in faptul ca nu exista intimplare ci doar providenta. Dar de de pedepsit ?, nu, nu cred ca asa se pune problema. E o relatie de la o constiinta mai mare decit noi si vietatile care suntem, care ne urmareste sau ne pedepseste sau ne rasplateste cu vreun dar. Cred ca mult mai complexa treaba. Noi o punem in termeni extrem de simplisti.

Iosif Sava : Dar care este cea mai mare pedeapsa dmnezeiasca ?

Petru Cretia : Pedeapsa ? Fireste ca cea mai mare pedeapsa este SA TE LIPSEASCA DE COPIII TAI !

Gabriel Liiceanu : Viata noastra este facuta din bucurii si din mizerii de tot soiul. Si pâna la urma este facuta dintr-o mare mizerie. Intri în viata cu un pasaport de CONDAMNAT LA MOARTE în buzunar. Adica, daca luam lucrurile, asaaaa, maretz-existentialist, adevarul privit în ochi este ca Doamne-Doamne sau natura - dupa cum vrea fiecare sa creada - ne-a trimis aicea cu o condamnare la moarte în buzunar. Ei, sunt oameni pe care acest adevar tulburator îi fac sa nu suporte acest adevar. Problema e ca la nivelul acestui adevar, care presupune o luciditate anumita, mai exista si altele care se desfac din asta. Mai exista mizeria, mai exista boala, exista batrânetea, exista suferinta de toate felurile. Daca ai cadea numai la nivelul suferintelor vietii unui om, pe semne ca toata omenirea ar fi un azil de psihiatrie. Ori nu-i asa. De ce ? Pentru ca în fiecare dimineata ne sculam cu iluzia faptelor pe care le avem de împlinit. Cu totii ne miscam pe propriile noastre iluzii. Avem proiecte : astazi am de facut lucruri mari, începe o noua saptamâna …

ionion
2005-08-26 07:07:29

Articolul este impletit cu propaganda de la Vatican care este contrara

intereselor poporului Romaniei unde religia de stat este
cea ortodoxa !
Sa ramana la Santa Croce ca lector ! Vrea pasaport maro, negru, albastru sau galben ?

Floreen
2005-08-26 10:13:39

Teleleanu

Poate autorul acestui articol nu ar trebui sa uite ca omul este valoarea suprema, iar probblema religioasa in Romania este departe de a se fi limpezit.
Ceea ce a scris Gabriel Andreescu tinea de bun simt, adica acel individ Mircea Platon care chiar invita la crima......iar domnul Teleanu citeste printre randuri, trunchiaza, dovedeste rea vointa sau poate chiar nu a inteles ce a vrut sa spuna Andreescu.
Poate Teleanu este unul din emulii lui Teoctist, dornic sa ajunga sie el un sef mai mic.

Oriana
2005-08-26 13:19:51

"Afirmarea radacinilor crestine ale culturii europene"

perfecta analiza, dle Teleanu. Poblema e ca multi nu mai au radacini de nici un fel, cum sa mai accepte si radacinile valorilor crestine? O sa ajungem prost de tot cu nuhilismul asta comunist, care, el da, are radacinule bine infipte in tesutul culturii occidentale. A cazut comunismul peste tot, s-a demonstrat absurditatea tezelor comuniste, dar au ramas la locul lor predicatorii comunismului, in toate punctele nevralgice, asta e adevarul.

Oriana
2005-08-26 13:21:47

"propaganda de la Vatican"

in extremis, prefer mai degraba propaganda vaticana decat propaganda ta, fii serios, confunzi grav conceptiile.


La 2005-08-26 07:07:29, ionion a scris:

> intereselor poporului Romaniei unde religia de stat este
> cea ortodoxa !
> Sa ramana la Santa Croce ca lector ! Vrea pasaport maro, negru,
> albastru sau galben ?
> 

Oriana
2005-08-26 13:24:47

tu gresesti

nu e in discutie cat poti fi or nu de credincios, or de cate ori mergi tu la biserica, etc, sunt in discutie valorile crestinismului, pe care le are orice european, din Scandinavia pina in Cipru, si in Rusia, etc.


La 2005-08-26 03:32:50, Tassie a scris:

> Lumea nu a devenit atee,ci numai crede intr-o religie organizata,care
> se poate numii ortodoxie,catolicism,protestantism etc.Toate religiile
> organizate si-au demonstrat falimentul.Fiecare in felul ei.
> 

Oriana
2005-08-26 13:28:47

Eurabia

"De la stramtoarea Gibraltar pana la foerdurile din Soeroey, de la stancile din Dover pana la plajele din Lampedusa, de la stepele din Volgograd pana la vaile Loirei si a dealurilor din Toscana, incendiul se intinde.

In orice oras al nostru s-a instalat de-acum un al doilea oras. Un fel de oras suprapus, identic cu acel Beirut din anii '60 creat de palestinezi, instaland un alt Stat in Statul libanez, un alt guvern in guvernul libanez. Un oras musulman, un oras guvernat de Coran. O treapta din expanderea islamica.

Acea expandere pe care nimeni n-a mai reusit sa o opreasca. Nimeni. (Nota trad: vezi best seller "Insciallah"). Nici persianii lui Ciro cel Mare. Si nici macedonii lui Alexandru cel Mare. Nici romanii lui Giulio Cesare. Nici francezii lui Napoleon. Pt. ca asta este singura arta prin care s-au distins dintotdeauna fiii lui Allah, arta de a invada cuceri subjuga.

Prada lor cea mai gustoasa a fost intotdeauna Europa, lumea crestina"

La 2005-08-26 00:55:58, fairlady a scris:

> Ateismul romanesc este doar o faza de tranzitie..
> Romania va face parte din marele califat al Eurabiei.
> Pregatiti-va turbanele.
> 

Oriana
2005-08-26 13:32:35

"Frica"

"Eh, da. Europa care arde a regenerat boala care in secolul trecut a facut fascisti si din italienii ne- fascisti, nazisti si din nemtii ne-nazisti, bolsevici si din rusii ne-bolsevici. Si care acum face tradatori si din cei care nu ar vrea sa fie: Frica. Este o boala mortala, frica.

O boala care hranita de oportunism, de conformism, de talentul de a avea doua fetze, de carierism, si bineinteles de lasitate, face mai multe victime decat cancerul.

O boala care contrar cancerului este contagioasa si care loveste pe oricine se afla in drumul sau. Buni si rai, prosti si destepti, golanime si lume buna. Am vazut chestii teribile, in acesti ultimi doi ani, din cauza fricii. Chestii mult mai teribile decat cele vazute in razboi unde cu frica se traieste si se moare.

Am vazut leaders care stateau in poza cu obraznicie si care din frica au ridicat stindardul alb.
Am vazut liberali care se defineau paladinii laicismului si care din frica au inceput sa cante laude la Coran.
Am vazut amici or presupusi amici care desi cu cautela s-au dat de partea mea si care apoi au fost obligati sa faca retro-front, din frica, s-au auto-cenzurat.
Dar lucrul cel mai teribil pe care l-am vazut a fost sa vad frica celor care ar trebui sa ne protejeze libertatea de gandire si de cuvant. Adica frica asa-ziselor institutii si ale mass media".


La 2005-08-26 01:19:31, Ionel ZMAU a scris:

> La 2005-08-26 00:55:58, fairlady a scris:
> 
> > Ateismul romanesc este doar o faza de tranzitie..
> > Romania va face parte din marele califat al Eurabiei.
> > Pregatiti-va turbanele.
> >
> 
> 

Gheorghiade
2005-08-26 15:15:31

Re: Teleleanu

Unde-ai fost ieri Floreen?
Pe acest forum, pina si cei mai inversunati critici si contestatari ai BOR si ai crestinismului in general, au recunoscut, dupa ce-au citit integral articolul lui Mircea Platon (nu doar ce a citat GA), ca autorul nu indeamna la nici o crima. Poate ca a folosit un ton mai dur pe alocuri, dar nici vorba de indemn la crima.

La 2005-08-26 10:13:39, Floreen a scris:

> Poate autorul acestui articol nu ar trebui sa uite ca omul este
> valoarea suprema, iar probblema religioasa in Romania este departe de
> a se fi limpezit.
> Ceea ce a scris Gabriel Andreescu tinea de bun simt, adica acel
> individ Mircea Platon care chiar invita la crima......iar domnul
> Teleanu citeste printre randuri, trunchiaza, dovedeste rea vointa sau
> poate chiar nu a inteles ce a vrut sa spuna Andreescu.
> Poate Teleanu este unul din emulii lui Teoctist, dornic sa ajunga sie
> el un sef mai mic.
> 

Gheorghiade
2005-08-26 15:25:08

Re: de-a surda

Asa cum zici, Daniel Prea Invatatule si Luminatorule! Si mai zi-i: cum mai e Platon? Numai ipochimen? Pai aveai la indemina un milion de invective si-ai folosit numai unul. Nu se poate. Esti mult prea generos si echilibrat.

Daca Mircea Platon ar fi dat cu BOR de pamint, ar fi aruncat cu laturi pe tot ce cred milioane de oameni de bun simt, atunci ar fi fost un intelectual de rasa, nu?

Desteptule!

Floreen
2005-08-26 16:32:40

Re: Teleleanu

La 2005-08-26 15:15:31, Gheorghiade a scris:

Imi pare rau, dar vad ca se foloseste peste tot termenul de "religie", ori in Romania BOR este peste tot, dar lipseste cu desavarsire, nu am vazut si nu am auzit nimic despre actiuni sociale ale BOR, cu exceptia marilor "paranghelii" politicianiste. Am avut ocazia sa stau mai mult timp in prajma unui viitor teolog....si mi-am dat seama ca chestiunea cu religia si ateismul sunt duse la extrem. Si este evident ca MP nu indemna la crime, nu si-ar fi permis cei de la Ziua sa publice un asemenea articol, dar MP actioneaza pe un plan mult mai intins, ma refer aici planul cultural si cel al ideilor. De fapt asemenea articole au bataie pe termen lung, lucreaza incet incet la consolidarea obscurantismului, neavand nimic in comun cu cel mai pur spirit de credinta intima. Ma gandesc la o polemica de acum cativa ani a intelectualilor din Romania (G. Voicu vs. I. Buduca si altii) si imi dau seama ca exista un nucleu dur in cultura romana care lupta pentru o ortodoxie pur romaneasca, renegand multiculturalismul, political correctness sau relativismul. Ori BOR de aceste argumente are nevoie pentru a dormi linistita.
(As vrea sa vad o actiune de binefacere, de constientizare a pericolelor drogurilor, de sensibilizare....samd din partea BOR, dar tot ce vad este cum statul executa bunurile bisericesti pentru neplata impozitelor, recte masini straine si alte luxuri necesare bunei desfasurari a slujbelor religioase)

> Unde-ai fost ieri Floreen?
> Pe acest forum, pina si cei mai inversunati critici si contestatari ai
> BOR si ai crestinismului in general, au recunoscut, dupa ce-au citit
> integral articolul lui Mircea Platon (nu doar ce a citat GA), ca
> autorul nu indeamna la nici o crima. Poate ca a folosit un ton mai
> dur pe alocuri, dar nici vorba de indemn la crima.

Gheorghiade
2005-08-26 16:58:20

Re: Teleleanu

Alo, alo, tovarasa comunista, mai usor cu obscurantismul pe scari!
Deci cine crede este obscurantist, hai?
Iar astialalti, care sint niste nauci fara repere, sint luminati rau.

Daca n-ai auzita mata despre actiunile sociale ale Bisericii nu inseamna ca ele nu exista. Fa o vizita, de curiozitate, pe site-ul www.patriarhia.ro si gasesti exact la leut cum au fost cheltuite miliarde de lei in scopuri de ajutor social. Si mai fa o vizita, din cind in cind, pe la cite o manastire (nu neaparat alea monument UNESCO), sa vezi fapte sociale: sute de copii, batrini si femei insarcinate ajutati cu adapost, hrana, haine, medicamente si, in plus, foarte important, cu o "consiliere" ca la mama acasa.

Despre droguri, BOR are parteneriate cu statul pentru campanii de constientizare si chiar face ceva in sensul asta.

Cit despre multiculturalism si celalalte, de ce ortodoxia ar fi nociva si political correctness nu?

In rest, nu mai stam de vorba ca vad ca esti in eroare toatala. Nici macar nu stii unde a publicat Mircea Platon articolul, semn ca nu l-ai citit, dar il judeci. Nu in Ziua, cum crezi, ci in revista ROST. Ia de aici obscurantism cit vrei: www.romfest.org/rost.


Floreen
2005-08-26 17:29:13

Re: Teleleanu

La 2005-08-26 16:58:20, Gheorghiade a scris:
Recunosc este vina mea ca nu am citit articolul, doar ca am avut ocazia sa vad cum gandeste un teolog, de fapt mai multi.
O observatie legata de vocabularul folosit si de stilul folosit la redactare.
In rest daca esti din Bucuresti poate imi spui si mie unde pot gasi un afis sau o campanie de constientizare.
Si pana la urma care "radacini crestine ale Europei? Istoria nu a fost asa.....maurii au pus si ei bazele Europei asa cum o stim noi astazi. Pe cand Inchizitia ardea oameni nevinovati, arabii (musulmanii) ne invatau sa socotim si sa facem comert.....asa ca.....
Iti recomand o carte (orice sugestie din partea ta este binevenita) "Etica protestanta si spiritul capitalist", Max Weber, si vei observa ca protestantii (cei care traiesc mult mai bine decat populatia neprotestanta ) au inteles ca izbavirea este aici pe pamnt si nu in Ceruri, au intelesc ca sentimentul religios are nevoie de conditii de viata decente, ca inteles ca religia este altfel pentru fiecare, au inteles ca doar Noul Testament are putere si ei sunt liberi sa-l interpreteze dupa cum il lumineaza ratiunea, au inteles in cele din urma ca omul este valoarea suprema. Nu am spus ca ortodoxia este nociva, ci doar "spiritul ortodox gen Tanacu" este nociv. Multiculturalismul a pus capat etnocentrismului si a i-a facut pe unii sa-si dea seama ca nu au nimic in plus fata de altii.

> Alo, alo, tovarasa comunista, mai usor cu obscurantismul pe scari!
> Deci cine crede este obscurantist, hai?
> Iar astialalti, care sint niste nauci fara repere, sint luminati rau.
>
> Daca n-ai auzita mata despre actiunile sociale ale Bisericii nu
> inseamna ca ele nu exista. Fa o vizita, de curiozitate, pe site-ul
> www.patriarhia.ro si gasesti exact la leut cum au fost cheltuite
> miliarde de lei in scopuri de ajutor social. Si mai fa o vizita, din
> cind in cind, pe la cite o manastire (nu neaparat alea monument
> UNESCO), sa vezi fapte sociale: sute de copii, batrini si femei
> insarcinate ajutati cu adapost, hrana, haine, medicamente si, in
> plus, foarte important, cu o "consiliere" ca la mama
> acasa.
>
> Despre droguri, BOR are parteneriate cu statul pentru campanii de
> constientizare si chiar face ceva in sensul asta.
>
> Cit despre multiculturalism si celalalte, de ce ortodoxia ar fi nociva
> si political correctness nu?
>
> In rest, nu mai stam de vorba ca vad ca esti in eroare toatala. Nici
> macar nu stii unde a publicat Mircea Platon articolul, semn ca nu
> l-ai citit, dar il judeci. Nu in Ziua, cum crezi, ci in revista ROST.
> Ia de aici obscurantism cit vrei: www.romfest.org/rost.
>
>
>
>

Floreen
2005-08-26 17:42:51

Re: de-a surda

La 2005-08-26 15:25:08, Gheorghiade a scris:
Incep sa cred ca esti Platon legendat.....esti un "vigilent"......domnule Gheorghiade.......daca nu te poti detasa de religia dumitale....orice dialog este sortit esecului.
Ce rost are sa-ti bati capul cu toti "Desteptii"

> Asa cum zici, Daniel Prea Invatatule si Luminatorule! Si mai zi-i: cum
> mai e Platon? Numai ipochimen? Pai aveai la indemina un milion de
> invective si-ai folosit numai unul. Nu se poate. Esti mult prea
> generos si echilibrat.
>
> Daca Mircea Platon ar fi dat cu BOR de pamint, ar fi aruncat cu laturi
> pe tot ce cred milioane de oameni de bun simt, atunci ar fi fost un
> intelectual de rasa, nu?
>
> Desteptule!
>

Floreen
2005-08-26 18:19:48

"nebunie întru Hristos"

Asta spune MP in articol (Tanacu spune tot)

Domnului Gheorghiade.....acum imi pare rau ca am citit articolul lui MP....era exact ceea ce ma asteptam.....chiar mai rau, daca Romania ar fi fost stat teocratic as fi fost ars pe rug, iar MP ar fi fost calaul ce ar fi taiat capetele celor ce se impotriveau, celor ce isi permiteau sa critice, nu numai religia. Acest fundamentalism este caracteristic totalitarismelor secolului trecut. Pacat...

Gheorghiade
2005-08-26 18:31:41

Re: Teleleanu

Pai e frumos sa judeci un text pe care nu l-ai citit?
Si vad ca te incapatinezi sa nu intri pe site-ul www.romfest.org/rost, unde ai gasi multe raspunsuri la intrebarile tale si ti ar fi spulberate multe certitudini din astea gen etica protestanta a lui Weber. Intimplator chiar am citit cartea cu pricina si am si o parere despre ea. Dar nu discutam asta acum.

Daca vrei sa afli insa o opinie de specialist (sociolog) despre teoria lui Weber fata cu "etica ortodoxa", intra tot pe www.romfest.org/rost si cauta seria de articole pe aceasta tema (in trei numere de revista consecutive), scrise de profesorul Cristi Pantelimon (care este si editorialist la surata Zilei, Averea).

Oricum, sentimentul religios n-are nici o legatura de cauzalitate cu "conditiile de viata decenta". Credinta este sau nu este; nu se infiripa in functie de ce ai pe masa la cina. Mintuirea se obtine sau nu prin fapte. Daca faptele tale se axeaza pe a-ti umple burta, ma tem ca nu prea vei avea parte de Rai.

Spiritul ortodox nu este definit prin "accidentul Tanacu".

Chestia cu multiculturalismul nu ma ispiteste. Dar iaca nu ii condamn pe aia care o agreeaza. Si cred ca nu este o notiune care nu poate fi pusa in discutie. De fapt, asta nu accept la noile politici globale: pretentia de adevar absolut. Adica, vrei, nu vrei, trebuie sa accepti multiculturalismul si corectitudinea politica pentru ca asa iti spun eu ca e bine. Asta-i totalitarism - ceea ce neaga democratia, care, vezi bine a nascut multiculturalismul si celelalte. Asadar, democratia se contrazice pe sine prin ceea ce ne impune.



Gheorghiade
2005-08-26 18:38:13

Re: "nebunie întru Hristos"

N-ai inteles nimic. Mare pacat. Mai citeste o data si incearca sa vezi si textele la care face referire. Voi, astia destupati la minte, progresisti si toleranti foarte, il puneti la indoiala pe Dumnezeu si credeti ca o credinta se poate negocia: aceasta prevedere este de actualitate, asta nu, zisa cutare din Sfintu cutare e buna, asta nu... Ca asa ne invata pe noi la scoala spalarii pe creier. Nu, soro. Ce a fixat Biserica in Sfintele Sinoade ecumenice ramine valabil pina cind alte Sinoade ecumenice, inspirate de Duhul Sfint, daca vor mai fi, vor modifica regulile.

"Nebunia intru Hristos" te sperie numai daca nu esti dus la Biserica.

Gheorghiade
2005-08-26 18:42:53

Re: de-a surda

Te dezamagesc, nu-s Platon, pentru simplu fapt ca el nu si-ar pierde timpul cu astfel de discutii. Eu, mai boem, mai scap degetele pe tastatura si in forumuri. Dar, recunosc, sint un fan al lui Platon.

Si nu, nu ma pot "detasa" de religia mea. este ca si cum mi-ai zice sa renunt la inima (la organ ma refer) putin, macar pret de vreo ora, cit discutam despre nemurirea sufletului... Insa, te intreb: pentru a dialoga trebuie sa fim de acord? Si-atunci de ce sa mai vorbim? Vorbim ca sa ne lamurim sau ca sa ne aflam in treaba. Hai pa, nu-ti mai raspund ca m-am lamurit.

Floreen
2005-08-26 18:56:48

Re: "nebunie întru Hristos"

La 2005-08-26 18:38:13, Gheorghiade a scris:
Eu n-am inteles nimic din ce spui dumneata, dumneata nu ai inteles nimic din ce spun eu....spalre pe creier este religia aia a voastra....pe care o luati din cutare si cutare.....si nu incercati voi insiva sa intelegeti ceea ce a vrut cu adevarat Isus sa spuna.
Voi luati de bun tot ceea ce vi se ofera...asta e....lasati Sfintele Sinoade Ecumenice sa decida pentru voi, sa gandesca de fapt pentru voi.....ca deh....sunteti mai lenesi sau mai saraci cu duhul.
> N-ai inteles nimic. Mare pacat. Mai citeste o data si incearca sa vezi
> si textele la care face referire. Voi, astia destupati la minte,
> progresisti si toleranti foarte, il puneti la indoiala pe Dumnezeu si
> credeti ca o credinta se poate negocia: aceasta prevedere este de
> actualitate, asta nu, zisa cutare din Sfintu cutare e buna, asta
> nu... Ca asa ne invata pe noi la scoala spalarii pe creier. Nu, soro.
> Ce a fixat Biserica in Sfintele Sinoade ecumenice ramine valabil pina
> cind alte Sinoade ecumenice, inspirate de Duhul Sfint, daca vor mai
> fi, vor modifica regulile.
>
> "Nebunia intru Hristos" te sperie numai daca nu esti dus la
> Biserica.
>

Floreen
2005-08-26 19:03:20

Re: Teleleanu

La 2005-08-26 18:31:41, Gheorghiade a scris:

Te inseli aici.....oare ce sunt alea politici globale...poate mai degraba patternuri culturale la moda......iar aceste multiculturalismul nu este promovat de aceste politici globale.......iar politicile globale nu pot difuza multiculturalism si sa doreasca chestii absolute......ori ar trebui sa stii ca multiculturalismul merge mana in mana cu relativismul......unde relativism spune ca .......in privinta adevarului. Asa ca singurele politici globale care doresc adevar absolut sunt cele ale lui MP, si ale tale evident, din moment ce visezi la o singura religie si la un singur tip de oameni religiosi.
> Pai e frumos sa judeci un text pe care nu l-ai citit?
> Si vad ca te incapatinezi sa nu intri pe site-ul www.romfest.org/rost,
> unde ai gasi multe raspunsuri la intrebarile tale si ti ar fi
> spulberate multe certitudini din astea gen etica protestanta a lui
> Weber. Intimplator chiar am citit cartea cu pricina si am si o parere
> despre ea. Dar nu discutam asta acum.
>
> Daca vrei sa afli insa o opinie de specialist (sociolog) despre teoria
> lui Weber fata cu "etica ortodoxa", intra tot pe
> www.romfest.org/rost si cauta seria de articole pe aceasta tema (in
> trei numere de revista consecutive), scrise de profesorul Cristi
> Pantelimon (care este si editorialist la surata Zilei, Averea).
>
> Oricum, sentimentul religios n-are nici o legatura de cauzalitate cu
> "conditiile de viata decenta". Credinta este sau nu este;
> nu se infiripa in functie de ce ai pe masa la cina. Mintuirea se
> obtine sau nu prin fapte. Daca faptele tale se axeaza pe a-ti umple
> burta, ma tem ca nu prea vei avea parte de Rai.
>
> Spiritul ortodox nu este definit prin "accidentul Tanacu".
>
> Chestia cu multiculturalismul nu ma ispiteste. Dar iaca nu ii condamn
> pe aia care o agreeaza. Si cred ca nu este o notiune care nu poate fi
> pusa in discutie. De fapt, asta nu accept la noile politici globale:
> pretentia de adevar absolut. Adica, vrei, nu vrei, trebuie sa accepti
> multiculturalismul si corectitudinea politica pentru ca asa iti spun
> eu ca e bine. Asta-i totalitarism - ceea ce neaga democratia, care,
> vezi bine a nascut multiculturalismul si celelalte. Asadar,
> democratia se contrazice pe sine prin ceea ce ne impune.
>
>
>
>
>

romking
2005-08-26 19:23:35

Re: ,,Dincolo de viata"? Hai sa vedem mai bine ce se intampla in viata!!!

La 2005-08-26 04:22:17, CALUGARUL a scris:

> Spicuiri personale din emisiunile lui Iosif Sava pe care le-am
> imortalizat in text :
> 
> Iosif Sava : Ce se intimpla dupa viata noastra biologica ?
> 
> Octavian Paller : Ce se intimpla ?, religia crestina ne invata ca
> este. Eu sunt crestin. Ar trebui prin urmare sa gasesc o consolare in
> viata ulterioara. Sunt un om care are sentimentul sacrului, dar poate
> ca nu sunt pina la capat asa cum era mama mea. Un om religios pentru
> ca nu cred destul de puternic pentru a ma consola in viata de dupa
> moarte. Am fost mereu persecutat, intr-un fel grecesc, as zice eu, de
> ideea ca tot ce avem atingem cu mina in aceasta viata. Ca adevarurile
> pe care le atingem cu mina sunt singurele adevaruri de fapt
> accesibile.
> 
> Nu contest, fereasca Dumnezeu, shansa, sper, shansa unei existente
> ulterioare, as vrea, as vrea sa pot ajunge sa cred. Inteleg foarte
> bine disperarea din fraza lui eugen Ionescu : Doamne ajuta-ma sa
> cred. As vrea si eu sa fiu ajutat sa cred pentru ca in felul acesta
> poate as fi, nu mai indiferent, dar oarecum mai consolat in fata
> acestei treceri ireversibile a drumului dintre o nastere si o moarte
> care este viata.
> 
> Petru Cretia : Nimic nu e intimplator. Sunt convins ca marea minte
> divina ne cuprinde pe toti. Sunt adinc convins de acest lucru. Ca
> suntem intr-un program pentru care libertatea este un ingredient,
> atita cita este, puterea noastra de alegere si cit putem folosi.

Gradul nostru de credinta depinde foarte mult de ce speram de la Dumnezeu. Daca sperantele noastre se limiteaza numai la o viata dupa moarte, atunci avem toate sansele sa ne traim aceasta viata la intamplare nesocotind legile lui Dumnezeu si neintelegand de ce se intampla ce se intampla. Inteleptii insa ne spun ca viata noastra este determinata de felul cum intelegem si aplicam invataturile divine si ca ajutandu-i pe altii material si spiritual, Dumnezeu ne va da mai mult si vom intelege mai mult din legile Lui.
Totul e ca sa aprofundam Scriptura pentru a sti cine este Dumnezeu, cum sa_l iubim si ce vrea de la noi, dar mai ales sa invatam sa ne conducem dupa Sfantul Spirit - cum zice Sf. Paul. Asa s-a condus si Fecioara Maria, dar si sfintii de mai tarziu. Pionierii sau deschizatorii de drumuri - precum Cristofor Columbus, s-au condus si ei dupa Sfantul Spirit pe care Il auzim ca o voce mica in interiorul nostru.
Iata de ex ce zice una din fetele carora le-a aparut Maica domnului la Garabandal, despre felul cum simteu ca erau chemate - uneori in puterea noptii - la locul aparitiilor:
Q.: The call, was it something you felt inside of you? Chemarea, era ceva simtit in interiorul tau?
Conchita: "I have never been able to explain it. It was like an immense joy that brings you to a place. Not knowing where you are going, just that you have to go there. Niciodata nu am fost capabila so explic. Era ca o bucurie imensa ce te duce intr-un loc. Nestiind unde te duci, ci numai ca trebuie sa fii acolo."
Cred ca prin asta a dat cea mai exacta definitie a chemarilor Sfantului Spirit. acelasi lucru trebuie sa-l fi simtit si Cristofor Columbus -= el mergea in necunoscut, dar trebuie ca o pasiune il indemna spre descoperirea Lumii Noi. Aceeasi pasiune au depus-o si o depun toti cei ce au o chemare pentru ceva, fie de natura religioasa, fie stiintifica, arta, literatura, muzica etc.
"here has been and is ever the promise to every soul that He, thy Father, thy God, will meet thee in thy holy temple. Then accept same. Prepare self. Dedicate self; making those necessary activities for insuring self of that influence, that activity on the part of self, and there needs be little fear--ever--to enter. For he that does so doubting already invites that which would bring corruption, dissension. But he that does so in the assurance that the promises are true, the promises are thine own, in insuring self and making secure.
Edgar Cayce Reading 877-2

Depend more upon the intuitive forces from within and not harken so much to that of outside influences--but learn to listen to that still small voice from within, remembering as the lesson as was given, not in the storm, the lightning, nor in any of the loud noises as are made to attract man, but rather in the still small voice from within does the impelling influence come to life in an individual that gives for that which must be the basis of human endeavor; for without the ability to constantly hold before self the ideal as is attempted to be accomplished, man becomes one as adrift, pulled hither and yon by the various calls and cries of those who would give of this world's pleasure in fame, fortune, or what not. Let these be the outcome of a life spent in listening to the divine from within, and not the purpose of the life.
Edgar Cayce Reading 239-1

 

CALUGARUL
2005-08-26 20:16:07

Re: "nebunie întru Hristos"

La 2005-08-26 18:56:48, Floreen a scris:

Eu n-am inteles nimic din ce spui dumneata, dumneata nu ai inteles nimic din ce spun eu....spalre pe creier este religia aia a voastra....pe care o luati din cutare si cutare.....si nu incercati voi insiva sa intelegeti ceea ce a vrut cu adevarat Isus sa spuna.
Voi luati de bun tot ceea ce vi se ofera...asta e....lasati Sfintele Sinoade Ecumenice sa decida pentru voi, sa gandesca de fapt pentru voi.....ca deh....sunteti mai lenesi sau mai saraci cu duhul.


__________


Draga d-le Floreen, universul, intreaga creatie a lui Dumneze este definita prin ordine, precizie si disciplina. Nimic nu e la intimplare in acest univers.

Stiintific s-a demonstrat ca planetele in miscarea lor orbitala daca depasesc cu un metru traiectoria lor, o iau razna iesind din sfera de atractie a planetei in jurul careia se roteste ori se ciocneste cu ea. Ce inseamna un metru la dimensiunile cosmice ale planetei si ale universului ? Practic ?, nimic.

Ordine, disciplina, precizie. Religia este forma prin care Dumnezeu comunica cu noi si este singura forma care ne duce, pe noi oamenii, catre Dumnzeu. Ca si planetele, religia este perfect ordonata, precisa si disciplinata. Ierarhia bisericii, sfintii bisericii, discipolii bisericii, sunt ceea ce Dumnezeu ne-a lasat pentru ca sa traim in duhului Lui.

Spui mata ca luam de bun tot ce ni se ofera. Iar eu iti raspund : Da. Dumnezeu a lucrat si lucreaza prin sfinti Lui. Prin lucrarea Sa prin intermediul sfintilor, prin intermediul minunilor, prin intermediul inspirarii ierarhilor bisericii, noi, credincosii mergem pe drumul drept al mintuirii.

Dumneata gresesti cind spui ca sinoadele ecumenice decid pentru noi. Nici vorba de asa ceva. Sinoadele ecumenice, sub indrumarea Duhului Sfint, puterea lui Dumnezeu, ne-a indrumat, ne-a ghidat pe drumul mintuirii ferindu-ne de erezii si diavoli. Ce vedeti rau in asta ? Sa presupunem ca copilul dumitale care nu a invatat inca sa mearga este ajutat de bratele dumitale ca sa invete sa mearga ? Poate cineva sa blameze acel copil ca se lasa ajutat de dumneata in a invata sa mearga ? Puteti dumneavoastra sa va lasati copilul in voia soartei si sa nu aveti grija de el, asa cum are grija de noi Dumnezeu prin lucrarea Duhului Sfint prin biserica ? Aici nu e vorba de lene sau saracie cu duhul ci de inrolarea de buna voie si din constiinta in marea turma a Domnului a noastra a credinciosilor. Alta cale nu exista. Oile ratacite care, asa ca d-ta, cred ca pot face oricum si orice ca Pastorul oricum le iubeste ajung repede in prapastie si mor. Turma, comuniunea, comunitatea in Dumnezeu este unica forma prin care noi, credinciosii organizati in duhul lui Dumnezeu, asa dupa cum El doreste sa fim organizati vom fi calauziti mai usor spre mintuire, scopul nostru suprem pe acest pamint.

Domnule Gheorghiade v-a explicat perfect anumite lucruri privind credinta ortodoxa iar dumneata in fata acelor evidente imposibil de tagaduit ai raspuns si raspunzi ca un copil rasfatat si needucat. Concluzia ? Cautati sa intelegeti ce este SMERENIA. Va va ajuta !

ionion
2005-08-26 20:23:45

Adica din boala stelei in cinci colturi intram in boala crucii ?


fii draga serios cu articolele de la Santa Croce.
Parca o vad pe Oriana pe drumul Golgotei ducandu-si crucea
in spinare !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sobru
2005-08-26 20:32:22

Re: floreen

BOR e preocupata de propria imbuibare. Popii jupoaie bietii oameni cat de mult se poate, orasele s-au umplut de biserici oribile construite aiurea, in dispretul legii ai al bunului simt, distrugand spatii verzi si aspectul urban si-asa afectat de anii comunismului. N-are legatura cu credinta. Niste mincinosi lacomi.
Protestantii n-au inteles nimic. Sint departe de traditie si de credinta, iar rezultatele se vad astazi, cand implicarea lor in politica duce la derapajele periculoase la care asistam in SUA si UK. Niste ticalosi periculosi.

Sobru
2005-08-26 20:50:59

PS

Era cam monotona discutia voastra, nu de alta.

Scorilo
2005-08-26 21:44:24

Re: "nebunie întru Hristos"

La 2005-08-26 18:56:48, Floreen a scris:

> La 2005-08-26 18:38:13, Gheorghiade a scris:
> Eu n-am inteles nimic din ce spui dumneata, dumneata nu ai inteles
> nimic din ce spun eu....spalre pe creier este religia aia a
> voastra....pe care o luati din cutare si cutare.....si nu incercati
> voi insiva sa intelegeti ceea ce a vrut cu adevarat Isus sa spuna.
> Voi luati de bun tot ceea ce vi se ofera...asta e....lasati Sfintele
> Sinoade Ecumenice sa decida pentru voi, sa gandesca de fapt pentru
> voi.....ca deh....sunteti mai lenesi sau mai saraci cu duhul.

Tu, harnico si bogato cu duhul, ai citit macar ce spun canoanele acestor sinoade? Ii acuzi pe oameni ca ca nu vor "sa gandeasca pentru ei"... Da' de unde stii tu ca ei n-au citit aceste canoane si nu s-au declarat de-acord cu ce scrie acolo? Repede te mai infigi sa dai cu parul.

> > N-ai inteles nimic. Mare pacat. Mai citeste o data si incearca sa vezi
> > si textele la care face referire. Voi, astia destupati la minte,
> > progresisti si toleranti foarte, il puneti la indoiala pe Dumnezeu si
> > credeti ca o credinta se poate negocia: aceasta prevedere este de
> > actualitate, asta nu, zisa cutare din Sfintu cutare e buna, asta
> > nu... Ca asa ne invata pe noi la scoala spalarii pe creier. Nu, soro.
> > Ce a fixat Biserica in Sfintele Sinoade ecumenice ramine valabil pina
> > cind alte Sinoade ecumenice, inspirate de Duhul Sfint, daca vor mai
> > fi, vor modifica regulile.
> >
> > "Nebunia intru Hristos" te sperie numai daca nu esti dus la
> > Biserica.
> >
> 
> 

Paul din Ohio
2005-08-26 22:06:37

Re: "Afirmarea radacinilor crestine ale culturii europene".Oriana, este o capcana aici

Sa nu confundam anticomunismul cu fundamentalismul religios. La 2005-08-26 13:19:51, Oriana a scris:

> perfecta analiza, dle Teleanu. Poblema e ca multi nu mai au radacini
> de nici un fel, cum sa mai accepte si radacinile valorilor crestine?
> O sa ajungem prost de tot cu nuhilismul asta comunist, care, el da,
> are radacinule bine infipte in tesutul culturii occidentale. A cazut
> comunismul peste tot, s-a demonstrat absurditatea tezelor comuniste,
> dar au ramas la locul lor predicatorii comunismului, in toate
> punctele nevralgice, asta e adevarul.
>

jan dinu
2005-08-26 22:36:48

Cum se poate contacta revista ---ROST--- ?

Cred ca este foarte interesanta in continut !
Chiar doresc sa particip la sponsorizare !
JD

Oriana
2005-08-26 22:37:20

"Parca o vad .... pe drumul Golgotei ducandu-si crucea in spinare"

fiecare cu ....povara lui, uite ce povara tre sa suport eu ori de cate ori dau de postarile tale: che sofferenza!

La 2005-08-26 20:23:45, ionion a scris:

> 
> fii draga serios cu articolele de la Santa Croce.
> Parca o vad pe Oriana pe drumul Golgotei ducandu-si crucea
> in spinare !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
> 

Sobru
2005-08-26 22:41:50

Re: Cum se poate contacta revista ---ROST--- ?

Are rost?

jan dinu
2005-08-26 22:50:02

Re: Cum se poate contacta revista ---ROST--- ?

Gindeste inc-o data ,,nu sta sa crezi ca lumea-i doar o gloata !!
JD


La 2005-08-26 22:41:50, Sobru a scris:

> Are rost?
> 

Paul din Ohio
2005-08-26 23:02:35

Re: Cum se poate contacta revista ---ROST--- ? Uite cum

http://romfest.org/rost/ La 2005-08-26 22:36:48, jan dinu a scris:

> Cred ca este foarte interesanta in continut !
> Chiar doresc sa particip la sponsorizare !
> JD
>


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Codul deontologic al politistilor (107 afisari)
 Tess, Carver, Maruca si Enescu (58 afisari)
 Societatea civila incotro? (58 afisari)
 Deschideti arhivele Securitatii! (45 afisari)
 Eterna si fascinanta Romanie (II) (33 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00876 sec.