Ziua Logo
  Nr. 3371 de luni, 11 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »

Academice

2005-07-11

Comentarii: 5, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

vasileacademicianu
2005-07-11 08:29:25

mai usor tovarasi academicieni...

Tovarasi Academicieni,

Imi place de dumneavoastra. Toti, mai noi si mai vechi, va aparati pernele de sub cur. Imi place aceasta discutie vesnica despre doctorate... Nu e noua, cum vine un guvern nou, cum se schimba metodologia, de sa o ajustam dupa nevoile noastre personale... Acum astia nu-i mai plac pe cei peste 70... Hai sa fim seriosi as vea savad si eu citi peste 70 mai fac ceva in Romania in cercetarea fundamentala... Sau ai nostri o fi mai cu mot, ca astia prin strainataturi ii scot si-i pun in rama sa-i arate la altii ce meseriasi au fost ei... Dar ai nostri poate...

Si acum citeva sugestii: daca tot schimbati ceva, atunci simplu, desfiintati doctoratul la fara frecventa... o porcarie comunista plina de bube... dar asa-s de groase ca nu se mai poate scapa de ele... Doi si mai simplu, lasati sa conduca doctorate cei care au cu ce sa-si plateasca doctoranzii din "granturi" de cercetare si atunci multi n-or mai putea. Daca au putere sa concureze si sa obtina bani, atunci si cei peste 70 de ani merita... daca nu pot, nu pot...

Aaaaaaaaaaaaaaa... dar si cu granturile dati-le la referenti straini pentru punctare, nu la ai nostri ca si acolo tot pilele merg in fata... Nu stiu cum o sa mai scapam de pilele astea... ne rod de tot... Si apropo, cred ca cea mai mareata masura care ar putea sa o ia un guvern in invatamint e sa scoata din Universitati pe toti cei fara doctorat... Adica simplu, nu se mai angajeaza oameni decit cu doctorat... si de acolo mai putem sapa inainte...

nhurduc
2005-07-11 10:12:07

Mergem inainte sau ne intoarcem ?

Autorii prezentului articol, precum si precum si domnii academicieni care au raspuns la intrebari, uita (in ciuda faptului ca unii dintre ei sunt profesori) faptul ca sistemul educational romanesc a fost restructurat in conformitate cu principiile europene. In consecinta, studiile doctorale reprezinta in momentul de fata cilul III al studiilor universitare si asa cum Academia nu poate acorda diplome de ingineri, medici, economisiti etc. nu poate acorda nici diploma de doctor. Acesta este insa un aspect strict formal. Cercetatorii stiintifici principali gradul I (echivalentul profesorului universitar) au dreptul de a conduce doctorate, insa aceasta activitate trebuie sa se desfasoare sub tutela unei universitati. Nu vad nici o nenorocire aici.
Activitatile desfasurate in cadrul Academiei Romane sunt greu de comparat cu activitati similare din tarile puternic dezvoltate stiintific, deoarece, cu exceptia Frantei, nu prea exista academii in alte tari. Din pacate, Academia Romana, in ciuda prezentei unor personalitati stiintifice de valoare, a ramas dupa parerea mea o institutie conservatoare, prea puternic legata de trecut si dupa cum se vede greu racordabila unui sistem dinamic. Este absurd sa credem ca unei personalitati de reala valoare din cadrul Academiei Romane, i se va refuza dreptul de a conduce doctorate in cadrul oricarei universitati romanesti.
In ceea ce priveste limita de varsta de 70 de ani, din nou se uita a se lua in calcul si cei trei, patru sau chiar mai multi ani, necesari finalizarii unei teze de doctorat. Altfel spus, un conducator care ar prelua un doctorand la varsta de 72 sau 73 de ani, ar urma sa finalizeze teza dupa ce depaseste binishor varsta de 75 de ani, ceea ce in multe dintre cazuri poate devini o situatie cel putin delicata, daca nu chiar de-a dreptul discutabila.

Cred ca Romania este o tara plina de orgolii, unde se priveste prea mult spre trecut si prea putin spre viitor. In loc sa preluam exemplele tarilor cu performante stiintifice de exceptie, cautam tot felul de solutii originale, invocand diferite pretexte de multe ori ridicole, incercand sa demonstram ca noi suntem cei mai destepti de pe glob, insa din cauza popoarelor migratoare n-am avut inca ocazia sa si demonstram (prin rezultate) acest lucru. Foarte rar apar pe scena publica personalitati, care sa aiba curajul sa-si asume si esecurile in serie pe care le suferim, fara a incerca sa tot gasim vinovatii aiurea. Atunci cand vom intelege ca in primul rand noi, romanii, suntem responsabili de situatia in care ne gasim, vom face primul pas spre normalitate. Dupa aceeza vom putea spera ca suntem capabili sa punem bazele unei societati puternice, functionale, de care sa nu ne fie rusine.

Prof. Nicolae Hurduc
Universitatea Tehnica Iasi

lucid
2005-07-11 14:41:28

lichidarea gerontocratiei academice extrem de necesara...

....pentru aducerea pe linia de plutire a cercetarii romanesti. Dupa 70 de ani trebuie sa te ateste specialistii in psihiatrie ca mai ai macar 50% din capacitatile de la 50, gen memorie, discernamant, viteza de reactie, capacitate de sinteza si analiza, atentie distributiva etc nu sa "conduci" doctorate. Daca ai inca resurse intelectuale probate stiintific de teste specilaizate poti continua supunindu-te anual acestor teste, daca nu, nu. E foarte simplu si corect caci numai asa putem sa mai salvam ceva din activitatea intelectuala de performanta in Romania si forma o elita europeana.

Eugen Stamate
2005-07-11 15:20:43

Pe cand o retragere onorabila?

Daca judecam dupa asemanarea deciziei curtii constitutionale si parerile academicienilor mai ca ar trebui sa cerem alegeri anticipate si prin academie.
Oare cand vor intelege distinsii academicieni ca viata merge inainte pentru toata lumea si orice strangulare a unui transfer natural dintre generatii naste monstri. Am vazut prea des profesori influenti de peste 70 de ani care atrag tinerii valorosi, prin promisiuni ce le bulverseaza mintea, rezultand intr-o simbioza ridicola prin care cel tanar trece in fata altora de varsta lui cu pretul unei rusinoase obediente. In loc sa mutam centrul de greutate undeva pe curba maxima de efort si performanta stiintifica (40-50 de ani) noi sufocam cu buna stiinta generatiile care trebuie sa faca diferenta in cercetare. Tinuti intentionat la distanta, celor de varsta medie li se refuza accesul la implicare care este transferat, contra naturii, unora suficient de tineri pentru a putea fi manipulati.
In Japonia va iesi la pensie in 2007 generatia numeroasa de copii nascuti imediat dupa razboi. La cat sunt de multi si influenti ar putea exercita suficienta presiune asupra societatii pentru a extinde varsta de pensionare sau a obtine cine stie ce alte drepturi. Acest lucru nu se intampla! Profesorii iesi la pensie la 63 sau 65 de ani in universitatile foste de stat pana anul trecut si la 70 de ani in universitatile private. In institutele foarte performante (RIKEN) se iese la pensie fara exceptie la 60 de ani. Tuturor profesorilor li se retrage dreptul de a avea noi doctoranzi cu doi ani inainte de pensionare.
Desi speranta de viata este una dintre cele mai mari din lume se intentineaza reducerea varstei de pensionare la 60 de ani dupa care fiecare trebuie sa se reorienteze profesional in functie de capacitatea biologica de efort. Idea este de a schimba curba de salarizare crescatoare cu varsta pe una centrata undeva la 40 - 50 de ani cand individul da o productivitate sociala maxima si se afla si la un maxim de efort financiar legat de intretinerea familiei.
Mi se pare ridicol si de prost gust ca un academician sa evoce practici comuniste legate de o pensionare mai mult decat fireasca. Academia Romana nu poate si nu trebuie sa fie un stat in stat. Daca este un club select de seniori ai stiintei sau culturii atunci trebuie sa gandeasca pentru binele cetatii nu pentru privilegiile lor inguste. Orice copac care face umbra prea mult timp sfarseste prin a nu mai avea nimic la radacina. De ce trebuie oare sa se retraga si dansii ca fotbalistii autohtonii. Este atata gratie in a te retrage in plina glorie si a ramane totusi venerat. Cand oare vom avea si noi modele de aceasta factura in societate? Unde ar trebuie sa le cautam? In fotbal sau in Academia Romana?

Eugen Stamate

neamtu tiganu
2005-07-11 22:04:30

Re: lichidarea gerontocratiei academice extrem de necesara...

La 2005-07-11 14:41:28, lucid a scris:

> ....pentru aducerea pe linia de plutire a cercetarii romanesti. Dupa
> 70 de ani trebuie sa te ateste specialistii in psihiatrie ca mai ai
> macar 50% din capacitatile de la 50, gen memorie, discernamant,
> viteza de reactie, capacitate de sinteza si analiza, atentie
> distributiva etc nu sa "conduci" doctorate. Daca ai inca
> resurse intelectuale probate stiintific de teste specilaizate poti
> continua supunindu-te anual acestor teste, daca nu, nu. E foarte
> simplu si corect caci numai asa putem sa mai salvam ceva din
> activitatea intelectuala de performanta in Romania si forma o elita
> europeana.
> 
De unde esti tu convins ca cei sub 30 sau 40 sau 50 sau 60 sunt in deplinatatea ...lura lura..Si de unde un conducator de doctorat trebe sa dea dovada de viteza de reactie? Bha voi astia in Ro ati intrat pa calea testelor, va testati unu pa altu sa vedeti cit sunteti da dastapti. Apropos nu exista nici un test de inteligenta valabil...nici macar scrisu pa forum


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Liberalii Fenechiu si Vlasov - ventuze de fonduri europene (78 afisari)
 Reforma proprietatii demareaza cu frana trasa (74 afisari)
 Cele mai mari diamante la Muzeul Luvru (54 afisari)
 Coruptii lor si neputinta noastra (26 afisari)
 Basescu, ocupantii Romaniei si urmasii lor (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00555 sec.